hocam böyle imalı imalı bir şey demeseniz herşeyi sizler biliyorsunuz moduna girmeseniz ölürmüsünüz ?
bir araştır derim dizel araçları kamyonları ve devir bantlarını ve yokuş yukarı kaç devirde çıktıklarını. yokuş yukarı en (en diyorum bakınız

)önemli olan ne üretiğiniz torquen maks devridir nede üretiğiniz hpnin maks devridir.
en önemli olan motora bindirdiğiniz map sensörü tarafından algılanan load parametresni en aza indirgemektir, kamyonlarda bunun için ayrı bir şanzıman sistemi ek bir dişli sistemi vardır, düz yol vitesleri ayrıdır yokuş yukarı vitesleri apayrıdır.
burada kamyonların maks rpm devri kimisinde 1000-1100rpm bir sorun derim o kamyon şoförlerine boluyu kaçıncı viteste kaç rpmde çıkıyorlar diye 1000demi diye
yada 1.5 dci cliomu alim 1600-1800rpmde maks torque ki oda yaklaşık 80km/h eder isterseniz size çok rahat 80le yokuş yukarı giderken 6ıncı vitesimmi daha az yakıyor 5incisimi video çekeyim bakalım o maks rpm tq olayı tutuyormu
söylediğiniz durum bir genellemedir ve düz yol için geçerli kurallardır, işin içine yokuş ve load girdimi olay tamamen değişiyor ve gereksinim aracı çok bağıtırcasına abanmadan en ekonomik şekilde olabildiğince momentum sağlamaktır rpm çevirmektir.
burada motordaki momentumu en basit dil ile mühendislik bilgisi olmayanlar kısa bir yokuşa geldiklerinde öncesi olan düz yolda 120 ile girip 120mi tuturmak daha çok yaktırıyor, 80le girip 80le devam ettirmeye çalışmakmı baksınlar göstergede daha net anlaşılır yokuş yukarı olan şey tamamen aynıdır yokuştan dolayı, yer çekimi kuralları gereği motora yük binecektir, o düz yolda olanından çok daha etkili olacak ve motoru durdurmaya çalışacaktır.
az devirle gittiğinizde buna karşı koyabilmek için iyiden iyiye fazla yakıt püskürtmek zorunda kalırsınız, eğer biraz olsun devirliyseniz motorun kendi momentumu bir nebzede olsa daha fazlalaştığından karşı koyabilecek ve az devirdeki kadar yakıt istemeyecktir.
maks tq devrini tuturup yokuş çıkıldığınıda inanın ilk kez duyuyorum, diyorum ya 80le giderken 1600rpmde benim clionun atakuleye cinnah caddesini tırmandığını hiç hayal bile edemiyorum