Herkese merhaba,
Daha önceden konusunu açmıştım. Tinercilerin elinden kurtarılan bir köpeği sahiplendirmek istiyoduk. Maalesef olmadı. Köpek bize kaldı. cinsi sibirya kurdu ve sanırım malamut kırması erkek bir köpek.Şuan 1 yaşında. Resmini başarabilirsem ekleyeceğim.
Herneyse köpek bizde kaldı ve artık biz bakıyoz. Ancak sağolsun bizi maymun etti.![]()
Eşimle beraber perişan haldeyiz. O yüzden acil yardım lazım.
Şöyleki ; köpek bakmada özürlü olan bizler, onunla ilgilenirken herşeyi yaptık. Bildiğiniz şımarık çocuk kıvamına getirdik.![]()
Bundan sonra da eğitebilirmiyiz bilmiyorum. (Eşşoğlusu acayipte sevimli bişey
) Hayvanın günlük programından bahsedeyim önce sonrasında eğitim için istediklerimi aktarayım. (Hem halimizi de anlayın ne haldeyiz.
)
- Evin balkonlu bir odasını ona tahsis ettik. istediğinde balkona çıkıyor. Sonrasında odaya giriyor. Diğer odalar ile arası kapalı. Oda kapısını kilitliyoruz. Ancak kapı buzlu cam olduğu için bizi ve kedileri ( evet evde birde kediler var.) görüyor. Kapıyı açmak için tırmalamaya başlıyor.
- Her sabah saat 06:00 - 07:00 arası uyanıp sokağa tuvalete çıkmak istiyor. Sabahın köründe çıkartıyoruz. Hem tuvalet hemde işe geç kalmamak için koşturuyoruz.
- ikimizde çalıştığımız için evde kimse yok. Hayvan seven komşulardan (sevmeyen dolu) öğrendiğimize göre hiç havlamadan ulumadan balkonda yatıyomuş. Bu yüzden odasında kurumama ve su herdaim var. Birde Kemik (Gerçek kasap kemiği) veriyoruz. Akşama kadar onu kemirsin oyalansın diye. ( Sanırım ilk yanlış.)
Akşam biz gelince esas macera başlıyor.
- Tuvaletini eve hiç yapmıyor. Biz gelene kadar tutuyor. (çiş dahil.) Bu durumda biz gelir gelmez hemen sokağa çıkmak istiyor. Bende acıdığımdan işten yorgun argın gelsemde aç olsamda mecbur çıkartıyorum ve yorulsun akşam uyusun diye en az 2 saat gezdiriyorum.
- Sokağa çıkar çıkmaz önce çişini yapıyor. Yak. 1 km. ötede bir park var. Oraya beni çeke çeke dört nala gidiyoruzve kakasını oraya yapıyor. Başka bir yere yapmıyor. Tabi bu durumda benim halimi tahmin edebilirsiniz. Tuvalet olayını halledince normale dönüyoruz. Bol bol gezip şımarık olarak eve geliyoruz.
- Eve gelince, eşim bizim kendi akşam yemeğimizi hazırlamış oluyor ve masaya anca oturabiliyoruz. (saat 21:00- 22:00) Onada yeni kurumama koyuyoruz ama onu yemiyor. Masada biz ne yersek onu istiyor. Bizde dayanmıyoz veriyoz. (ikinci yanlışda bu sanırım. )
- Yemekten sonra biraz oyun istiyor. Ödüllerle filan kandırıyoruz. Bu sefer kendi acıktığı için kurumama istiyor ama onuda benim elimden yemek istiyor. Hadi bu sefer oturuyorum elimle tek tek besliyorum. (Şımarıklık) Saat bu sırada oluyor. 22:30 - 23:30
- Saat 12'den sonrası facia. Yemeğini de yedikten sonra oyun oynamak istiyor ancak bu sefer havlamalar, ulumalar başlıyor. Mecbur yorgun argın kalkıyorum onunla oynuyorum ama küçücük oda olduğu için hayvana yetmiyor. Havlamaya başlıyor. Sus mus felan hikaye. Bazen son çare, o halde iken tekrar sokağa çıkartıyorum. Sussun diye. Yoksa apartmandan atacaklar yakında. Gece saat 12:00 - 01:00'de havlayan bir köpek yüzünden.
- Sonrasında oyunlar, ödüller, sus oğlumlar saat 02:00 - 03:00'e kadar böyle uyutmaya çalışıyoruz. Ancak 2 yada 3'te uyuyor. Ertesi sabah bu döngü gene aynı. Böyle olunca eşimle biz son 2 aydır perişanız.
Sabırla okuduysanız bir sürü yanlışımızı görmüşünüzdür. Haa bu arada eğitim derseniz bir tek "Otur" u öğretebildik. oda ödül aldığı için. Diğer "Hayır" "Sus" "yapma" "gel" "git" "yat" komutları hak getire. hiçbirini takmıyo.Sizlerden yardım isteklerim ise şunlar.
- Tuvalet. Herkese sokağa yapsın ister ama ben tam tersi. Bu hayvanı evde tuvalete alıştırabilirmiyim ? Balkonda kocaman tuvalet yeri yaptım. Gitsin çişini, kakasını oraya yapsın. tutmasın. Sağlığına bişey olacak diye korkuyorum.
- Gezme saati. Çoğu kişiden dinliyorum. kimse öyle sabahın körü akşamın bi vakti felan günde 2 kere çıkartmıyomuş köpeğini.(günde 1 kere yetiyo diyolar.) Ben istiyorum ki. Akşam işten gelince yemeğimizi yiyip, çayımızı içtikten sonra mesela ben saat akşam 10'da çıkartayım. saat 12'de döneyim. Böyle olunca ben onu 2 yada 3 saat gezdiririm sorun değil. öbür türlüsü çok kötü. (işten gelir gelmez aç bilaç haldır haldır köpeği gezmeye çıkartmak. ) Böyle yapabilirsem sabah'ta çıkartmaya gerek kalmaz. (Kalmaz heralde değilmi ? )
- Uyku saati. Bu gezmeden sonra hemen uyku saati gelsin istiyorum. Gezdikten sonra eve zaten yorgun geliyor. Ondan sonra uyusun istiyorum. Ne yapabilirim. Bu odada biz televizyon da seyrediyoz. ( Bizim oturma odasını tahsis ettik beyefendiye) Ne yapalım ? televizyonu ışıkları kapatıp odadan çıkalım mı ? Arkamızdan havlarsa geri gelelim mi ? ( yada başka çözümler.
- Yemek. Yemeğini nasıl verelim ? Çok çiş yada kaka yapmasın diye millet suyunu yemeğini önünden alıyormuş. Buna gönlüm razı olmaz ama akşam biz yemek yerken bizim yemeğimize sulanmasıngitsin kendi yemeğini kendi yesin. Biz işten gelince acıkmış olsun. Tuvalet işini evde halllettirebilirsem biz gelir gelmez bizden yemek istesin. Gezmek sokağa çıkmak değil. ( O arada da bizde kendi yemeğimizi yemiş olalım.
![]()
)
- İtaat eğitimi. Dediğim gibi "otur" dan başka bişi öğretemedik. En önce Havladığı zaman nası sustururum ? Hangi komutla yada kelime ile ve nasıl yaparım ? Sonrasında nasıl yat eğitimi verebilirim. (uyku anlamında.) Birde biz işe gidince peşimizden kapıları tırmalamasını hangi komut yada itaatle ( geç yerine otur gibi.) sağlayabilirim. Sonraki gel git koş felan komutları o kadar önemli değil. Öğretebilirsem onları da öğretebilirim.
Aslında soracak daha milyon tane sorum var ama fazla kafa şişirmek istemiyorum.
Eğitmene para verecek gücümüz yok maalesef. Sizlerin bildiği eğitim,yemek,tuvalet konusundaki küçük tiyolar, doğru bilgiler, yanlış yapılanları aktarabilirseniz çok işe yarayacaktır. Hem bana hem diğer hayvan severlere.
Yazdıklarım uzun olmuş bayaa ama sabırla okuyup bana yol gösterebilecek hayvan sever ve özellikle köpek sever dostlara yol gösterdikleri için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,
Metin.
Resim :
![]()