o.b.k Nickli Üyeden Alıntı
Sıvı LPG'de vaadedilen ve amaçlanan basınç ve sıcaklık hiç değişmeden LPG'nin sıvı olarak benzin enjektörü kullanılarak, ilave enjektör ve ilave ECU kullanılmadan benzin enjeksiyonu ile birebir aynı ve benzin ECU'su kontrolünde püskürtülmesidir. Bu şekilde bir püskürtme ile doğrudan yanma odasına püskürtülerek, yanma odasında buharlaşan LPG'nin yanma verimi de artacaktır. Aynı zamanda yanma odası sıcaklığı da, egsoz gazı sıcaklığı da düşecektir. Bunlar LPDi ile mümkündür.
LPi'da ise tıpkı gaz fazı sıralı sistemler gibi LPG ECU'su, LPG enjektörü, manifold delinmesi, kalibrasyon(ayar) ihtiyacı, devam etmektedir. LPG kiti yine tıpkı gaz fazı sıralı sistemler gibi piggy-back çalışır. Ayrıca enjektör önüne kadar sıvı gelen LPG püskürtüldüğü anda manifoldda, yanma odasında değil, manifoldda buharlaşacak, ve yine tıpkı gaz fazı sıralı sistemler gibi subap öncesinde gaz fazına geçerek yanma odasına gaz fazında girecektir. Görüldüğü gibi gerek ekipman, gerekse verim açısından sistemin konvansiyonel gaz fazı LPG sistemlerine karşı kaydadeğer bir artısı görülmemektedir. Diğer yandan fiyatı ortalama bir gaz fazı LPG kitinin en az iki katıdır.
LPDi takan bir servis bilmiyorum. Siparişle de takılmıyor, çünkü henüz LPDi montajı yapmış bir servis yok.
BRC kendi dört büyük servisine TSI araç aldırdı ve bu kitleri taktıracak. Ama henüz bir haber maalesef yok. Tahminimce yıl sonuna kadar testlerini tamamlamış olurlar. Yeni yılda bu direkt enjeksiyon sıvı LPG sistemini satışa sunarlar.
Prins'in de direct liqui max diye bir kiti var yurtdışında. Ama o da henüz Türkiye'de yok. Eğer ciddi bir çalışma yapar, test araçlarında başarıyla uygularlarsa o da tercih edilebilir.
En yakın zamanda gelmesi beklenen direkt sıvı enjeksiyon sistemi dahi ancak 2-3 aya kadar gelir. BRC, Prins, Vialle, bunların hangisinin direkt enjeksiyon sıvı LPG püskürtme sistemi erken gelirse, ve hangisinde piyasada yeteri kadar referans oluşursa o tercih edilebilir. Ben olsam, başka araçlarım da varsa bu direkt enjeksiyon sıvı LPG kitlerini beklerdim.
Montaj önemli tabi ki. Ama zaten böylesi yeni bir kiti takabilecek, takarım dese bile distribütörün kiti vereceği bayii zaten az olacaktır. Böyle bir araç için ben olsam hangi markayı seçmişsem genel merkeziyle görüşüp, onların takibi ve yönlendirmesi, hatta onların montajı altında bu işe girişirdim. Ve kesinlikle kendi aracımı test aracı olarak kullandırtmazdım. Her türlü sigorta, garanti şartlarını sorgulayın.