Ekranda bile gözümü alan o sis farlarını yolda gördüğümde çok güzel kulaklarını çınlatıyorum haberin olsun...
Printable View
Örnek olarak Benim Lagunam orjinal xenon d2r ampüllü , fakat standartda sarı xenon , yani 4300 kelvin. ben 6000 kelvin d2r almıştım ampül arızalandığında, beyaz oldu farlarım, sislerime ise h1 xenon taktım yine 6000 kelvin. geçen hafta cuma günü sorunsuzca geçtim muayeneden.
Hiçbir ibare yoktu xenon olmasıyla ilgili, sadece yön hatalı filan yazmış , zaten far yükseklik ayarlığını araç kendi yapıyor elektrikli olarak , içerden kumanda edemiyorsunuz yani. ama yinede yazmış sağolsun :) xenonlardaki sisler için ise bişey demediler ama çocuklar genç ,aklı başında kişilerdi, sorun çıkartmaya muktedir kişiler değildi, orta yaş üstüne denk gelsek direk o beyazları gördüğü anda orjinal olup olmadığına bile bakmadan sarı ışığa kitlenmiş olanlar var :D
cihazların xenon veya halojen ampul algılama özelliği yok eleman seni baştan aşağı yemiş :D
ek olarak ben sis farları için mart ayının 3'ünde uygulanmamaya başladı diyorum, sen bana falan filan yapıyorsun. samsun özön grup işletmesinde, herhangi bir istasyonuna git sis farlarında bulunan xenonları sökmeden, geçerse aracın 165.20tl olan muayene ücretini ben öderim. geçmezse zaten ne demek istediğimi anlarsın :D
ve o sis farlarını öyle ayarlaman hiç hoş değil, trafik güvenliğini tehlikeye atıyorsun, bir daha düşün empati yap ve normal olarak ayarlarını yaptır. sis farlarının 30000k xenon olması sisli hava hiç bir işine yaramaz bunu da bil. o farları da sisli hava dışında kullanmakta pek işini yaramaz orj ayarları ile.
bahsinize göre aracınızda orj olarak otomatik yükseklik ayarlayıcısı mevcut, bu durumda patlayan ampüllerinize yada yanan sisteminize balansları ulu orta görünen çakma diye adlandırılan xenon far sistemlerini takmanız sıkıntı çıkarmıyor şimdilik. otomatik ayarlayıcınız sistemde aktif olarak çalışmaya devam ettiği sürece tabi.
dediğim tarih önemli. 03.03.2014 ve sonrası sis farlarında xenon olması ağır kusur olarak uygulanmaya başladı.
.
sislere xenonlara gerçek amacında takılsa yani gerçekden sisde ve kötü havada görme amaçlı takılsa 3000k gibi aslında çok faydalı hemde aşırı hem sürücüye hemde yolda diğer gidenlerinde önünü açıyorsunuz..
bunun dışında sise görüntüsel show yapıyım diye gidipde xenon takanlara bende karşıyım heleki gözleri mahveden xenonlar var adam takmış 12000k 30000k gece adamın o ampülleri yüzünden kendi önümü göremiyorum o kadar parlak ki yürüyen spot makinesi..
farlarda mercek oldukça kısalarda xenonada karşı değilim yeterki 6000k yı geçmesin hatta mümkünse 4300 yada 5000k arası takarsa yani fabrikasyon değerlerde bir ampül hem orjinal bir iş yapmışolur hemde hm kendi çok güzel önünü görür hemde yoldakileri en ufa rahatsızlık vermez.
Balastada gerek yok bende, direk orjinal aracın kendi tesisat soketine uygun philips 6000 kelvin aldım orjinal ampül yani , bu sonradan takılan çin xenon soketleriyle hiç alakası yok :)
Muayene tarihim dediğim gibi geçen haftaki cuma, yani 3 gün önceki değil bir önceki cuma,oda ayın 28 i oluyor, sisler xenonken tam vaktinde geçmişim desenize :D
mercek farda xenon gecıyormu ?
evet aynı fikirdeyiz, hepimiz doğru şeyi anlamışız. ben fazladan detay (çakma xenon balans vs gibi) verdim ki başka sorusu olacak olanın şüphesi kalmasın diye.
halojen farlı bir araca, mercek olsa da olmasa da sonradan orj olmayan bir xenon far sistemi takmak ağır kusur, yada tadilata tabi.
bence o ağır kusura çok saçma sadece insana 5-10 dakikarlık bir ek iş çıkartıyor muayeneden önce ve sonra o kadar..
onu ağır kusur yapıcaklarına merceksiz farda xenonu ağır kusur yapsalardı gerçekden amacına uygun dört dörtlük iş yapmış olurlardı.. en azından merceksiz yürüyen spot gibi gezen insanlar belki biraz duyarlı olurduda araçlarının orjinalden varsa merceklisini yoksa sonradan mercek yaptırıp bizleri rahatsız etmekden kurtulurlardı... :)
Tavuk karası hastalığı mı var? Eğer öyle ise, onun tedavisi 30k xenon ile başkalarının gözlerine tecavüz etmek değil. Sen önünü gör, başkası kör olsun hiç önemli değil dimi? Fotoğraftan bile gözlerim acıdı.
Senin gibi sürücü bozması tipler arkamda belirdiğinde, yol veriyorum, sonra da tüm yol boyu uzunları dayıyorum, madem sen önünü göreceksin diye milletin retinasını yakmayı kendine hak bilmişsin, o zaman darılma, gücenme yok benimde sen ve senin gibilerin retinasına tecavüz hakkım doğuyor.
benim sislerim 3000k yani koyu sarı .. ve sadece sis de kötü havada açarım.. ben önümü görürüm benim sayemde çok insanda önünü görür yada peşime takılmıştır siste falan..
xenon doğru amacına uygun kullanılsa çok faydalı bir şey..
benim gibi kullanan insan sayısı herhalde beş parmağı geçmiyor..
Birçoğunuz durumu yanlış anlamışsınız. Hepsini açıklıyorum sayın arkadaşlar.
Boost Up : Asla ve asla sis farlarını yakarak trafikte gezmedim ve gezmem. Eğer gezen biri olsaydım karşı tarafı rahatsız eder diye mercek kullanmazdım. Yanlış anlamışsın.
Berkan : beni söylediğim ilk cümlenle aynı. Burda tek dikkat etmediğim Frid isimli arkadaşımız tarih vermiş. Ben onu görmedim.
EmrE-35 : kendi rahatsız olduğum şeyi başkasına yapmam.dediğim gibi asla yakmıyorum.sadece görüntü.
Frid : Yukarda bahsettiğim.gibi kullanmıyorum ve tarihe dikkat etmedim. Umarım birbirimizi anlamışızdır. Yeme konusunda haklı olabilirsin. Sadece far sök tak zamanımı aldı o kadar.
Yeterince ifade edebildiğimi düşünüyorum. Iyi forumlar.
Şu konuyada açıklık getireyim. Herkes şimdi dicekki. Madem sis yakmıyosun niye yolu göstersin diye ayarlı ? Taktıran ve takan kişi o şekilde ayarlamış. Bende sis farı yakmadığım için umursamadım. Hepinize iyi forumlar.
imprezaWRC : arkadasin sislerde xenon artik gecmiyo yazisini gorunce muayneden aracim bu sekilde gecti diyerek basimdan gecen olayi anlattim. Sadece 3 marttan sonra gecmiyo demis oraya dikkat etmemistim. Onuda zaten belirttim. Resimde eger dikkatli bakarsan arac kaldirimda park halindeyken cekilmis bi fotograf. Dediklerim gayet ortada. Yakmiyosun madem niye oyle ayarlattin cumlesinin gelecegini bildigim icin tekrar aciklama yaptim. Birilerinin retinasina tecavuz etme gibi egom olsaydi eger.farlara mercek takmazdim.
Burda asil konu su; siste xenon yasak diye okuyunca basimdan geceni paylastim.
tüv'de çevresi olan bir arkadaş varmı, ufak bir sorunum varda
Sislerim xenon, acaba sigorta kutusundan sislerin sigortasını çeksem sıkıntı olur mu muayeneye girerken. Birde golf 5 gti da sis farının sigortası hangisidir acep :)