teşekkürler arkadaşlar
bizim kiraya verdiğimiz ev çok işlek değerli bir bolgede
bizim kiracı her sene biz solemeden %10 yapıyor zaten daha fazlasıda biraz acımasızca diye düşünüyorum
psn&Live id: onursumer
135
├┼┼╕
246R
Ben zam yapmıyorum.
Eve girerken "istediğin kirayı veririm, ama yükseltme" dedim.
Kontrattaki kira artışı maddesini çizip iptal ettik.
Bu yıl 5. yılımız ve yükseltmiyoruz.
Durduk yerde evin tuğlasına, fayansına zam gelmiyor ki..
Bu alınıp satılan bir mal de dağil, her ay yenisini alıp rafa koymuyor..
Eee, zam ne iş o zaman?
hayat pahalı ekmeğe elektriğe suya zam geliyor kiralarda o oranda zamlanıyor ama ev almakdansa kirada kalmak aslında daha mantıklı bir arkadaşımın dediği gibi bir evde ömürümü çürütüceğime bütün evler bana ait adam ibr sene modada oturdu bir sene mecidiyeköyde bir sene bahçeşehirde şimdi modaya geri döndü tamamen maksat farklı ortamlarda yaşamak emekliliğinice bodrumda yapıcak sanırım![]()
Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]
Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)
Siz evi meta olarak görüyorsunuz ama kanun pek evin kendisiyle ilgilenmiyor. Kirayı evin sahibinin geliri olarak görüyor. Tefe, Tüfe oranında zam gelmesinin nedeni de kirayı alan kişinin enflasyon karşısında ezilmeyip alım gücünün aynı kalması. Bu kanunların yorumu bu arada dediğim gibi. Yani kiranın kanunlar önündeki bakış açısı bu.
Bu arada sevgili Maxi,
İlk sene için eğer kontratta bir kira artık bedeli yazılmış ise ev sahibi o bedeli isteyebilir. Bir bakın bakalım kontrata. Ama birşey yazmamışsa da bu anlaşalım diye boş bıraktım anlamındadır. İlk seneden sonra Tefe, Tüfe ye göre oluyor. Zaten ilk seneden sonra kontrat yenilenmez. İkinci sene sonunda devam edecekseniz bankaya yatırdığınız kirayı zamlı olarak yatıtırsınız. Ev sahibi bankadan parayı çekti ise ki bankanızdan bunu öğrenebilirsiniz zammı kabul etmiş demektir. Ama yok parayı çekmediyse bu zammı kabul etmediği anlamına gelir. O zaman görüşmeniz gerekir ama legal zam oranını yaptıktan sonra kanunlar karşısında siz güçlü olursunuz.
Bu arada dünya hali ne olur ne olmaz; kiranızı günü gelmeden veya tam gününde ödeyin. Kesinlikle bir gün dahi olsa geç ödemeyin. Ve bütün ödemelerinizin yazılı belgesini bir dosyada biriktirin.
Yasada güncel olanı bildiğim kadarıyla ÜFE + TÜFE / 2 şeklinde
. Ama tabi kendi aranızda diyalog ilede çözebilirsiniz.
Kira kontratında kira artırımı ile ilgili bölüm doldurulmadıysa tefe tüfe oranına göre kira artırımı yapılır.
binayla evle ne alakası var sadece kira ile geçinen insanlar var bu ülkede kadının yada adamın tek geliri kirası belki birde emekli maaşı tabiki onun elektriğine suyuna ekmeğine zam gelirse bunu bir şekilde oda kendi gelirlerine yansıtıcak ki zarar etmesin.. sizin mantığınızda o zaman kiraya ne gerek varki devlet bianalar yapsınmillet evede para vermesin devlet insalara bedava evler hibe etsin neticede çimento beton ne olucakki devlete masrafı..
Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]
Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)
valla kira oranını bilmemde bizim kiracımız 4 yıldır oturuyor.toplasanız 100 lira falan toplamda zam yapılmıştı o da 4 yılın toplamıkiracımızında durumu çok iyi olmadığı için zorlamanında anlamı yok hemde verdiği parada gözü kalmasın diye kendisine bırakıyoruz hep o da güzel güzel anlatıyo durumu zam yapılmadı yani bu zamana kadar totalde 100 liradan başka.Ama o da eve doğru düzgün bakıyor.Karşılıklı ilişki daha önemli bence kontrattan vs den.
Sevgili karamehtap, sen git bir sakinleş, çay filan iç, birşeyler yap..
Ben mal sahibi ile aramda olan bir anlaşmadan bahsediyorum.
Adam emekli değil. Kira gelirine muhtaç değil.
Ben kendi argümanımı masaya koydum, makul bulundu ve el sıkıştık.
Ayrıca, ne boyutta olursa olsun hiç bir tamir, bakım, vs. masrafını mal sahibine yansıtmam.
Mutfağı baştan yaptım (ben yaptım). Elektrik sistemini elden geçirdim, tüm cepheye tente yaptım, kırk türlü sabit dolap vs yaptım/yaptırdım. Bunlar artı değer.
Ben para vermeyeyim dedim mi?
Sen benim ne kadar kira verdiğimi biliyor musun?
Neden gelip efelik yapıyorsun akşam akşam, anlamadım.
Bu arada, ben konut satın almaya karşıyım. Bu benim tasarrufum.
Ama, kiralayacak ev ararken çok ilginç ev sahiplerine de rastladım.
Adamın biri bana "ver o köpeği birine gitsin" dedi!
Koca memeli bir teyze bana ve eşime "bu tuvalete sadece çiş yapabilirsiniz" buyurdu!
Şark kurnazı bir "beyefendi" benden 20.000 Euro "depozit" istedi!
Şu anda dünyanın en huzurlu köşesinde üç köpeğimiz ve bir adet kaplumbağamız ile tatlı tatlı yaşıyoruz.
Ev sahibi yan evde. Balkondan "çay var mı?" diye sesleniyorum, çay koyuyorlar.
Sonra da çıkıp beraber iş yapıyoruz bahçede.
Huzur dediğin bakkaldan alınmıyor.
hakan abi senin misafirin olduk yiğitle sohbete gelmiştik o yerde insan yaşlanmaz ne güzel kendi zevkine göre yapıyorsun yaşıyorsun orda, ne ev sahipleri var belli değil bence samimiyetiniz çok iyi ev sahibiyle oda diğer ev sahipleri gibi değil tam insanmış
bu arada enflasyon oranına göre zam yapılır ev sahibi ister her sene yapar yada 2 yılda bir yapar yada hiç yapmaz o ona kalmış birşey benimki maşallah her sene arttırıyor![]()
hakan abi o sana özel bir uygulama/şans/anlaşma
bize öyle ev sahibi hiç düşmedi valla
belki senin yerinde ben olsaydım o ev sahibi ile senin gibi anlaşamayacaktım ?
demekki adam sana inanmış güvenmiş parayı çok dert etmemiş, ne güzel
ama geriye kalan biz, yani 20 milyon kadar kiracı
her sene kirayı arttırmak durumundayız
çünkü paranın değeri düşüyor, kaçınılmaz son.
5 sene kadar önce aldığın motor yağı fiyatı aynı değildi değilmi ?
yada ekmek ? yada ayakkabı ? iett bileti ? benzin ?
edit:
imla hataları
yeni borçlar hukuku yasaı geçince zam artışı maksimum üfe oranında olucak ama şu an için enflasyon yüzde 10 u geçmediği sürece yüzde 10 dur
Everyday I ** çapuling...
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)