Bir süredir sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine araştırmalar,çalışmalar yapıyorum. Çalıştığım üniversite de bana bu yolda fener olan çok değerli, tecrübeli bu işleri aşmış, kamil bir akademisyen arkadaşımdan da besleniyorum. Hatta zihinsel proje ve tasarı aşama sürecinde olan gücünü insandan alan bir joy-bus çalışmamız var belki onu da paylaşırım vakti geldiginde. Neyse size bahsetmek istediğim şey ise Earthship sisteminin içinde var olan ve oto lastik atığının doğaya kazandırılması noktasında bir adım olan lastik duvarlar,lastik evler.
Öncelikle Earthship,doğaya karşı olmayan,uyum sağlamış,doğayla birleşmiş ev demek. Tabi bu süreç geri dönüşümlü ve doğal maddelerle sürdürülebilir bir tasarı odaklı. Earthship'ler şehre ve dışa bağımlılığı sıfır veya sıfıra yakın bir noktaya çekip,sahiplerinin ihtiyaçlarını doğaya minimum zarar hatta ( bir çok noktada yarar) ile karşılarlar. Earthship'in ne oldugunu burda noktalayalım, detayla sizi boğmayayım ,çünkü bu konuda epey sürebilecek bir sunum çalışmam var,3-4 saat susmayabilirim , ama Earthship evler hakkında soru varsa alabilir,detaylandırabilirim
Bu evlerde ekoloji, sürdürülebilirlik,maliyet,yalıtım,esneklik, sağlamlık,geri dönüşüm, ve insan emeği kriterleri göz önünde bulundurularak lastikler kullanılıyor. Otomobil odaklı bir forum olduğumuzdan sizlere bir kaç örnegini sunacagım ,en azından bir ev olmasa bile upcycling diye tabir edilen atık kullanarak yaratıcı ve günlük kullanıma uygun,hayatı kolaylaştıran güzelleştiren ürünler ortaya koyabilirsiniz
Fotoğraflardaki evlerin tamamı oto lastikleriyle yapılmıştır.
Öncelikle lastiklerin geri dönüşümünün doğaya bıraktığı etki.
Fotoğraflardaki evlerin tamamı oto lastikleriyle içleri kum doldurularak ve sıvanarak yapılmıştır.
![]()