bu xenon renkleri konusunda boşuna tartışıyorsunuz
yapmanız gereken basit
google da "xenon color temp" yazıp resimlere bakın olsun bitsin
1 milyon tane resim var, sanırım yeterli olur?
https://www.google.com.tr/search?q=x...J8TfsgbLsYGYDA
Printable View
bu xenon renkleri konusunda boşuna tartışıyorsunuz
yapmanız gereken basit
google da "xenon color temp" yazıp resimlere bakın olsun bitsin
1 milyon tane resim var, sanırım yeterli olur?
https://www.google.com.tr/search?q=x...J8TfsgbLsYGYDA
bilgilendirme adına güzel paylaşım teşekkürler.
Xenon renklerini görün bilin diye o kadar iPhone uygulaması yaptım yahu hala mı bilmiyorsunuz :)
şu arka sis ler için size basit bir öneri vereyim.
her aracın standart fren ampülleri 21 wattır
park ampülleri 5 wattır
yada fren-park ampülleri tek tir ve 21/5 wattlıktır .
frene basarsın 21 watt yanar, parkta 5 wattlık kısım yanar.
sis ampülleride 21 wattlıktır
o yüzden göz alır, o yüzden frene basıyormuş gibi gidersiniz
YANI FRENE BASTINMI YADA SIS ACIKKEN PARKLARA GÖRE 4 KATI DAHA ÇOK YANAR.
banane!! arka sislerimi yakacaaaaam diye kendinizi yerden yere atıyorsanız
ama başkalarınıda rahatsız etmek istemiyorsanız..
yapmanız gereken şey çok basit:
sökün 21 wattlık sis ampüllerini yerine 5 wattlık park ampülü takın
ondan sonra sisleri hiç kapamasınızda olur.
Alt Üst Merceksiz Olan Farlarıma Xenon Taktım Geçen Gün Arkadaşıma Vermiştim Aracımı Karşıdan Gelirken Gördüm Beni Bile Rahatsız Etti Küfür Yemeye Hiç Niyetim Kimseyide Rahatsız Etmeye Hakkım Yok Diye Üst Xenonlarımı Söktürdüm Sarı Orjinallerimi Taktım Sislerde Xenon'larım Kaldı Kafam Estiği An Müsayit Yerlerde Açıyorum..
Onu bunu bilmem. Sonradan halojen fara takılan xenon illâ ki aşırı şekilde dağılıyor ve insanın canını sıkıyor.
Abartmıyorum; geçen yaz bir gece 3.katta bulunan evimizin balkonunda otururken karşı yoldan gelen çakma xenonlu Logan'ın farları aynen bizim balkonun duvarlarına kadar aydınlatıyordu.
3. kat bu ya. Akıl var mantık var.
Farın yapısı müsait değil xenon için ve ışık gereksiz yere dağılıyor, sürüş performansı filan da iyileşmiyor. Sadece sis farı misali aracın 60-70 cm'lik önünü ultra güçlü aydınlatıyor, sonrası fos. Dağı taşı aydınlatıyor.
Babamda W210 kasa Mercedes var; onda mercek yok fakat xenon var; göz almıyor. Aynı kasa W210'ların mesela Classic modellerine xenon takanları da gördüm; bizimkiyle arasında ciddi anlamda fark vardı göz alma açısından. Tamamen Classic'te sunulan halojen far tası ile Avantgarde'da sunulan xenon far tasının farklı olmasından kaynaklanan bir durum.
Ayrıca xenon sevdam yüzünden angel far furyası başladığında angel almıştım xenon takabilmek için. Nasılsa mercek var diyordum; en azından halojen fara takmamış oldum. Ama o da yetmedi. Bir süre Osram Nightbreaker kullansam da gittim bi-xenon yaptırdım.
Hele hele halojen ampül için üretilen Valeo mercekli Megane'a 8000K'lık xenon takıp da; orijinal bi-xenonlu Tiguan'dan daha iyi aydınlatma sağladığını iddia eden arkadaşa ise tavsiyem; gitsin kendi aracının orijinal xenonlu farını alsın; bi tarafa onu taksın, bi tarafta da Mtec'leri dursun; hangisi daha iyi aydınlatıyor bir görsün.
Hiçbir sonradan takılan 6000'lik, 8000'lik vs. xenon orijinal 4300K'lık gün ışığı renginde ışık verip aydınlatma sağlayan OEM xenondan daha iyi aydınlatma sağlamaz.
Aydınlatır diyen de, göz almıyor diyen de kendini kandırır.
O ışık illâ ki aykırı bir şekilde dağılıp gidiyor xenona uygun olmayan far tası yüzünden..
Ben bu arka sise cok guzel formul buldum Arka sisi acık bi araba önüme geçtiginde Açıyorum uzunlarımı (xenon uzunlarım) Bekletiyorum söyle bi 7 8 saniye İyice ampülü ısıtıp Alıyorum parklara basıyorum selektörü şimşege dayanamayan öndeki sürücü kendini zaten direk orta seride atıyor ;) Özellikle ne hikmetse ford focus ve ford tourneo connectlerde acıyorlar bu sisleri Araba calısınca otomatikmi acılıyor napıyor bu namussuz sisler anlamadım :D
Sis farı sensörü icat edilsede, sisli havalarda otomatik açılsa. O tuşuda koymasalar Türkiye araçlarında. Gözü hassas olan insanlarda(misal ben), gecici bi netlik kaybı oluyor her arka sis farında ya da merceksiz xenonda. İnsanların canını tehlikeye atmaya deger mi, sözde piyasa yapmak??
mersinde özellikle şahinci arkadaşlarım hem far hem sis xenon takıp gece gündüz açıp geziyolar aşırı rahatsız ediyor
Ben neden uyumsuz farlara hele ki sislere xenon takıldığını tespit etmiş bulunuyorum. Öyle önümü göreyim vs diye değil.. Zaten göremiyorlar..
Önermem şu şekilde..
Xenonlu araba pahalıdır. (xenon ampuller pahalıdır)
Pahalı arabayı parası olan alır.
Errrkek adamın parası vardır.
Pahalı arabaya binen en errrkek olandır.
Bu xenon sevdası ya da sis yakma sevdası hep daha da ERKEK olma sevdası yüzünden..
en sinir bozanıda reno master gibi araçların zenon takması bide sıkıştık trafikte arkanda ise eyvahlar olsunn
hyundai elantra marka aracım vardı ilk aldıgımda xenon taktım 8000 k mtec marka.yağmurlu havada sisli havada önünü görmek mümkün degıl.ve gercekten merceksiz farda ne kadar iyi far olursa olsun mercek olmadıgı sürece dagıtıyor ışığı ve göz alıyordu.ben rahatsız oldugum bişeyi baskasına yapamam gittim söktürdüm 1 hafta sonra xenonları.Bide şu tuhaf renklı xenonlar var mor mavi gibi onlarkör ediyor adamı hıc affetmıyorum yakıyorum uzunu alayına önüne gecip acıyorum arka sisleri.polisler milletin cam filmine ceza yazacagına şu xenon işine çare bulsaydı iyiydi
birde aracın kıç tarfındaki sis farını açanlar var. görünce ana avrat gidiyorum. gözümün içine ediyor resmen. aynı şekilde ön sisleride açanlar var. bu kadar cahillik olmaz.
Trafikte kesinlikle dayanamadım şeylerin başında geliyor bu durum. Her gördüğümde en içten şekilde küfür edip, selektör vs. elimden geleni yapıyorum. Ama çoğu da anlamıyor. Ben merceksiz fara xenon takanların %99'unun iyi aydınlarsın diye taktıklarını düşümüyorum. Dikkat çekmek, arabalarını daha güzel göstermeye çalışmaktan başka bir amaçları yok kesinlikle.
Ben Corsa'm da Bosch Plus 90 kullanıyorum 1.5 senedir. Çok memnunum aydınlatmasından. Bunun yanında bir arkadaşım da Philips Extreme Vision kullanıyor o sanki daha iyi aydınlatıyor gibiydi.
Başımdan geçen bu konu ile alakalı bir iki olayı da anlatmak isterim;
Geçenlerde bir taksici ile kavga ettik sırf bu yüzden. Babam evin önündeki dar park yerine geri geri girmeye çalışırken, hem sislerine hemde kısa farlarına xenon taktırmış yeni kasa bir elantra taksi geldi dayandı arkasına. Zaten zor olan park işi imkansız hale geldi bu adi adam yüzünden. Babam işaret etti farları kapat diye, taksici terslendi ne var ne diyorsun falan. Sonra utanmadan indi arabadan babamın üzerine yürüdü, istediğimi yaparım diye. Bir de üstüne küfür edince sokak ortasında meydan dayağı yemek zorunda kaldı. Ardından 3 ekip otosu düştü peşine bulup karakola getirdiler. Taksi sahibinin 20 yaşındaki oğluymuş. Bir daha taksiyi kullanmasına izin vermeyeceğini ve farlardaki xenonları sökmesi şartıyla şikayetçi olmadık. Mahallemizin taksisi olduğundan geçenlerde gördüm, dediğini yapmış orjinal ampullerine dönmüş.
Daha bu haftada park etmiş yolun kenarında bekleyen bir 206gti farları ve sisleri açık şekilde trafiğin akış yönünün tersinde bekliyordu. Uzaktan selektör yapa yapa geldim, geçtim. Sonra bir baktım peşime takılmış. Hemen aradım polisleri şikayet ettim plakasıyla. Sonra takip etmeyi bıraktığında fark ettim alkollü olduğunu. Zaten iki dk sonra tekele girip yine bişeyler alıp çıktı serseri.
Renk muhabbeti için
http://f1303.hizliresim.com/17/p/l9f7g.jpg
fazla konuya dahil olmak istemiyorum çünkü yanlış bilgi veren genç arkadaşlar var..
işin fazla detayına inmeden kısa kısa yazıyım bu exonon üstüne çok uğraş verdiğim için tecrübeliyim..
Fabrikasyon Mercekli farda halojen mercekde olsa mercek olsun yeterlidir.. bixenon yada halojen mercek arasında ciddi bir fark yokdur sadece bazı markalarda mercekde kararma yapabilir ama orjinalden mercekli farlı araçların çoğu xenondada kaliteli verimi verir..
merceğin mantığı zaten xenondan gelen yüksek ışıma gücünü merceğin içinde toparlayıp tek noktaya vermesidir.. Yani kontrolsüz gücü kontrol altına almak gibi bir şey kabaca.. böylelikle sürücüde kaliteli bir görüş alanı elde eder.. doğru far ayarı ilede gözüde almaz normal koşullarda..
Belki Dik yokuşda falan göz alabilir ama en kral otomatik far ayarlı yada afl sistemli yada diğer isimlerde olan far sistemlerinde bile kimse dik yokuşda göz almıyor diyemez onlarında hepsi alıyor bu biraz bizim yol standartlarımızlada alakalı bir şey her şey arabalarla alakalı değil sen tek şeritli yolu kaldırımdan çalıp çift şerit yaparsan ona en kral akıllı sistem bile çözüm bulamaz farı gözünü alır..
merceksiz farda ise xenon ampüle gelen yüksek ışıma gücü far tasının içinde kontrolsüzce dağılır spot gibi düşünün her yana ışık saçar insanların "gözümüzü alıyor, kör olduk göremiyoruz" demesinin yada bir ton küfür etmesinin nedenide budur.. Ayrıca sürenede kaliteli bir görüş alanı ve sürüş sağlamaz..
renk olayına gelirsek xenonda 4300k ampül kullanırsanız 4300k içinde beyaz içinde sarımtırak hüzmeler bulunur.. 6000k tam beyazdır onun içinde mavimsi hüzmeler bulunur 8000k da tam mavidir bu böyle gider...
Arabalarda 4300k fabrikaların standart olarak belirlediği kelvin değeri kullanılır tabi bazı firmaların özel farklı sistemleri var onlarda bu değer 5000k-5500k çıkabiliyor ama görüş değeri gene 4300k standartlarını geçmiyor.. 4300k nın standart olarak belirlenmesinin nedenide insan gözünün en verimli görebildiği ışık değeri olmasıdır 4300k gündüz rengidir..
piyasadaki xenon kit satan firmaların 6000k-8000k satmasının nedeni ise tamamen görsellik talep ve insanların 4300k ya "abi normal ampül gibi yanıyor" demesinden kaynaklı 6000k-8000k takınca bmw deki mercedesdeki bixenon rengine benziyor çoğunun tercih nedeni bu işin show hava atma kısmındalar görüş kalitesi falan hikaye işin gerçeği bu.
Sis Farına gelince sis farı arabada bir ihtiyaçdır adından belli "Sis" sis duman toz gibi ortamlarda açılması gerekir hava atmak için değil.. bunun bilinciyle hareket edicek biri xenonu bu amaçla kullanırsa sis farında xenon kit gayet arabaya sürücüye çok faydalı hale gelebilir zararı sıfır olur yararı ise sıfır sise girdinizmi bilhassa araçların yüksek süratli olduğu otoban türevi yerlerde hayat bile kurtarır... daha geçen sene sis yüzünden tem otobanda onlarca araba birbirine girmişdi.. Tabi dediğim xenon 3000k xenon..
sisi yani dumanı tozu delen dünyada iki renk vardır biri kırmızı biri sarı hatta eski fransız araçlarını bilenler bilir onlarda kısalar bile koyu sarıydı fransanın meşhur sisinden ötürü.. sisi bol olan ülkelerde hala sis farı koyu sarı üretilir yada o ülkelere firmalar öyle yollarlar...
Sis de beyaz yada mavi olmaz.. niye olmaz çok basit bilimsel bir gerçek sis zaten beyaz bir duman örtüsüdür senin o aracının sisine takdığın 6000k beyaz yada 8000k mavi o dumanı delmez tam aksine daha beter eder önüne beyaz bir duvar örersin mevcut durumunu dahada kötüye dönüştürürsün...
buyrun eski aracımdaki 3000k xenon kitim sis farlarında...3000k ampül bazı yabancı satış sitelerinde Fog Light diye geçer yani Sis Farı yada Işığı ... hayatımda sis farlarımı sadece sisde yada görüşün çok daraldığı vakitler açarım çok faydasını gördüm... ayrıca sisde peşime takılıp gelen araçlarında önünü açıyorsunuz dolaylı yoldan diğer araçlarada faydalı oluyorsunuz... her sisde illa bir kaç araç peşime takılır...
http://s21.postimg.org/nnb7h3h3b/Photo_0061.jpg
Çok güzel bir paylaşım, teşekkürler. Özellikle kuş serisi ve far camında çizgiler olan araçlar tam bir işkence haline geliyorlar, bu duruma bir önlem alınması gerekiyor, bence buda bir trafik terörü.