aynen lewo güzel tespitler, katılıyorum.4tede farkli çizgiler mevcut.
8 i de 145le dönmüş olarak aracın mekanik yol tutuşu çok önemli e birde gözü kara olucan hız yüksek olduğu için.:)
Printable View
Dip gaz , dip fren :D:D:D
ilk defa çıkıcam pist koşullarında aracımın tepkileri ne olur kestiremiyorum ama aracımın sınırlarını bildiğim için zorlamadan keyif almaya bakıcam. virajları az çok f1 den de biliyorum. f1 2012 ve konsolla çok döndüm ama gerçeği eminim çok farklı olucaktır
8. virajda limite yakın girildiği zaman aracın şase rijitliğinin ön plana çıktığını herkes görebilir, dediğin gibi limiti çok yüksek aracın mekanik yol tutuşunu çok ön plana çıkaran bi viraj 8 abi :)
ben çıkmadım ama düşünüyorum bu org olmasa da yaz ortasında veya eylül gibi denk getirebilirsem herhangi bir organizasyonu :)
aracın limitleri bildiğinin üzerinde çıkacak, emin olabilirsin o konuda.. yol asfaltı ile çok farklı tepkiler veriyor arabalar orda :D
normalde de zaten cüssesinden beklenmiyecek bi yol tutuşu var. bazen şeytana uyduğum zamanlarda herhangi bir kopma yaşamadım hiç. latiklerim yeni 3000km olmamıştır. yürüyenimde sağlıklı bi balataları kontrol ettirmem ve genel kontrol yaptırmam lazım. bakalım neler yaşatıcak o gün bana kerata.
Arkadaslar Istanbul Park, korfez gibi degil. Normal araclar icin bir maraton . Bu yuzden dip fren yapmaniza gerek yok, cok isitmayin. Balatam bitti diyen arkadaslar var, ben daha once bu balatalarla 3 Izmit korfez yaptim, sonra 40 dakika Istanbul park yaptim, 1 senedir de araba gunluk kullaniliyor bitmedi ne balata ne disk.. Hic bir anormallik yok. Disk kanalli EBC, balata Yellow Stuff EBC.
Vitesleri yavas atin, debriyaji cok isitmayin dunya rekoru kirmiyoruz. Arabasini seven viraj yapsin cok isitmasin guzel sogutsun hic bir sorun cikmaz. Pist bu kadar kirici degil. Bir set pist lastiginiz olacak yeter.
Bence sen kanallı diskin faydasını farketmeden çok görmüşsün.O soğuma kanalından dolayı balatanda daha az ısınmış ve performansını kaybedecek kadar yüksek ısıları görmediğinden hala sağlam haliyle bütün fren sistemin,daha az ısınıp hidroliğin falanda problem yaratmamış ama normal diskli araçların çoğunda kavrulma yaşandı.Bence pist ön takım falan için değil (araca göre değişir bu) asıl fren ve lastikler için çok kırıcı.Havalar serin olsa bu kadar yorucu olmazdı nispeten.
Birkaç güne bir video çeker eklerim, ideal çizgiyi gösterme adına.. *****, bizim iş yeri :D
Kanallilar cok bomba isler degil , dip fren hic kullanmadim. Bazi yerlerde araci cok rahat biraktim ve en onemlisi cok soguttum. Koku geldi mi 50km lere kadar dustum. Araci incitmek istemeyen yavaslasin problem olmaz.
On takimda en fazla rot balansiniz bozulur eger hali hazirda bir problem yoksa. Sokakta iyi bir cukura girmek pistten daha zararli..
bu arada ben piste çıkmadan önce kilometreyi sıfırlamıştım. padok alanında park ettikten sonra 33,2 olarak gözüküyordu dip not olarak konuda kalsın.
aracınızdaki aşınmaları bir seans olarak hesaplarsanız 33km boyunca aracınızın hiç durmadan aşınacağını hesaplayın.
Böyle bir konu açılması gerçekden faydalı olmuş çünkü çoğumuzun pist tecrübesi yok, neyin ne kadar aşındığı neye dikkat etmemiz gerektiğini öğrenmemiz iyi oluyor.
Benimde merak ettiğim bir konu ise 1 seansda ortalama ne kadar yakıt sarfiyatı yaptığınız.Giden arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.
15 lt / 100km yakıt ortalaması tuttursanız 5.5 lt gibi bir şey yapıyor 33 km de.. yarım depo civarı yakıtla çıkın derim ben :)
40lt, 2seans arti 320km yaptim.
Ben de çok fazla tur atmadım ama aklıma gelen birkaç noktayı paylaşayım. Öncelikle aracın gerçekten piste hazır olması gerek. "Balatam bitmek üzere pist sonrası değiştireyim"," lastikler kötü ama idare edeyim" gibi düşünceler çok tehlikeli... Sahil yolunda gezer gibi pistte dolanmayı düşünmüyorsanız aracı güzelce kontrol ettirmenizi öneriyorum.
İkinci olarak, tabi ki apexi tutturup dönmek isteyeceksinizdir ama örneğin 8. virajı oluşturan virajları dönerken öncelikle ilk iki virajı dıştan değil ortadan dönmeyi, sadece en sondaki virajda sağa doğru dışa açılmayı, böylece sola dönüşte içte kalmayı öneriyorum... Bunun dışında ben 11. virajı full throttle dönmeyi başardım Z3 2.8 otomatikle ama diğer araçların dönüp dönemeyeceklerini direksiyondakilerin deneyip görmesi gerekiyor :)
Son olarak da virajları nasıl dönerseniz dönün tabi ki nerede fren yapacağınız çok önemli ama asıl önemli olan viraj çıkışı nerede gaza basacağınız... Ben yine otomatik araçta bu konuda çok çektiğim için konunun önemini çok iyi biliyorum :) Gaza oturmanız gereken yerde oturmadığınız taktirde büyük zaman kaybınız olacaktır...
Bu disk ve balatalara imzamı atabilirim heralde :D
ben ortalama yarım depo benzin yakmışım
bakırkoyden gidiş pistte 20dk dolanma geri donuş 70tl civarı 160 km toplam yol :D
start finish sonunda ki viraja kaç km hızla giriyorsunuz ?
Her aracin optimum cizgisi farklidir. Pistin fiziksel dogru cizgisi var,onu tutturmak onemli.
Her aracin her viraj giris-cikis hizlari farkli olucagi gibi her pilitun ayni aracda yine farklidir.
Fren ve gaza oturma noktalari aracin mekanik durumuna gore,pistin ogunku tutunmasina gore farklidir.
İst park in trik noktalari cok var. Benim ilk video ve son video cizgi-fren ve gaz noktalari farkli. Cunku sartlar farkliydi.
Yahu zaten 458 yada ss'ler için sormadım aşağı yukarı binek otomobillerde belli olur merak ettiğim için sordum :)
benim de baskıya ihtiyacım var. yarı bronz çakabilecek yer var mı istanbul'da ? ya da sıfır satan var mıdır e36 m3 için ? varsa alayım yoksa çakalım geçelim.
Ben 458 icin yazmadim ki,genel bilgi,her arac icin.
S/f duzlugun sonundaki viraja standart bir aracla 100 ile giremezsiniz ;)
Ben zaten kesin şu hızla girersiniz diye bir yorum beklemiyorum.Bir hız aralığı olur aşağı yukarı ona göre girilir bu binek araçta 80 olur spor araçta 90-110 olur vs, neyse aldım ben cevabımı diğer arkadaşlardan;)
Ayrıca sorum direk kişilere yöneltilmişti,kaç km hızla girilirdeğil kaç km hızla giriyorsunuz yani ben şu arabayla şu hızla girdim denmesi yeterliydi..
Cok iyi yol tutan Gti tarzi arac ile max 100 ancak cok iyi pilotaj,dogru fren vs...
Ancak 80-90 arasi guvenli sinir diyelim.
Fakat iki ayni arac,farkli surucu ile bile 10-20 km fark olur. Yada aracin durumu,pistin o gunku durumu,hatta lastik havasi bile....
yakıt cevapları iyi oldu demekki 10 litre bi seans için yeter bana :D
Güzel bir konu açmışsınız.
Çıkacağınız aracın ilk evvela fren balatalarına dikkat edin.Eğer performans tipi bir kit kullanmıyorsanız en azından race tipi balata takın derim.EBC nin blue yada orange serisini yada feredo nun 2500-3000 serisini kullanın yada daha iyi ısıya dayanıklı balata bulabilirseniz alın.Normal balatalar birkaç tur sonra çok ısısnıp yanmaya hatta kömürleşmeye başlıyor ve fren bitiyor.
Mümkünse amartisörleri coilover yada race tipi amartisör kullanın.viraj demiri kullanmanızı tevsiye ederim.lastikleriniz daha az aşınacak ve çok daha iyi yol tutuşu sağlayacaksınız.Normal amortisörler 1-2 tur sonra hamur gibi yumuşayacağından lastiklere virajlarda çok daha fazla yük binecektir.
Mümkünse fren hortumu ve dot 5 ve üstü fren yağı kullanın derim.Bunlar hem güvenliğiniz hemde keyfinizi artıracaktır.
Mümkünse en iyi lastiklerle çıkın hatta semi slic lastik alabiliyorsanız alın.lastiğe vereceğniz paraya üzülmeyin aracınıza vereceğiniz en küçük zararla lastiklerin bedavaya geleceğini unutmayın.
Soğutma sistemi çok önemli.mümkünse aracınıza şanzuman ve motor yağı radyotörleri taktırın.motora vereceğniz zarar bunlara vereceğiniz paranın yanında çok cüzzi olacaktır.
Eğer bunları yapamıyorsanız çok dikkatli ve temkinli kullanmanızı öneririm.çünkü normal araçlar track day ler için üretilmediğinden size sorun yaşatması kaçınılmazdır.
Benim disklerim kotu,balatalarim bitikti yarisa baslamadan once amac pisti tanimak oldugu icin degistirmedim 20 dk sonunda degilde pistten cikip eve geldigimizde bitmisti
Lastik havalarını normalden yüksek mi yoksa düşük mü basmak lazım?
hemen hemen her kez frenlerinden bahsetmiş. demek ki ilk önce frenlerinizi bir kontrol ettirin. imkanınız varsa @Dem-Er 'in dediği gibi geç ısınan balatalardan alın. daha sonra lastiklerinize baktırın gene imkanınız varsa sıfır yada sıfıra yakın lastiklerle çıkın. lastiklerin eriyecek gidecek bitecek diye düşünmeyin. piste çıkan aracın ekonomisi olmaz :D hem o lastikle öyle çar çöp olmuyor sadece 1 seansta 2 3 aylık ömrü gidiyor. :D hem sıfır lastikle pistten çıktıktan sonra da daha kaç defa piste gelebileceğinizi de hesaplamış oluyorsunuz. :) eğer hala imkanınız varsa bir coilover temin edin. emin olun pistin keyfini daha çok alacaksınız. o virajlardaki merkez kaç kuvvetini vücudunuzda hissediyorsunuz. koltuğa gömülüyorsunuz. hele ki kuvvetli bir aracınız varsa direkt G kuvvetini yersiniz. :)
bi kaç arkadaş dedi de kafamı kurcalıyor şimdi ya
arka lastikler bitiğe yakınlar benim... çok zorlamam diyorum kendimi de arabayı da ama, sıkıntı olur mu ki acaba ya, bulaşmasam mı lastik almadan bu mevzuya acaba?
mody'e katılıyorum süre kasmayacaksan sıkıntın olmaz.