User Tag List

Sayfa 3/4 İlkİlk 1234 SonSon
72 sonuçtan 39 ile 57 arası

Konu: Yılda 3 araç alım satımına vergi ???

KA®ANLIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ne çok seviyoruz işkembeden sallamayı.
    45.000TL falan...

1000TL lik araba sat 45.000TL öde oldu....

İŞİN ASLI ŞURDA...

Gelir Vergisi Kanunun 37. maddesi hükmü gereğince bir takvim yılı içerisinde birden çok motorlu araç alım satımının yapılması ticari faaliyet olarak değerlendirilmekte ve bu işi sürekli yapanların gelir vergisi kaydı vergi dairesi tarafından resen açılabilmektedir. Bu şekilde, gerçek usulde vergi kaydı açılan mükelleflerin gelir vergisi, KDV, gelir geçici vergi yönünden mükellefiyet kayıtları idare tarafından açılmaktadır. Bu şekilde kaydı açılan mükelleflerin her ay düzenli mükellefiyetlerini yerine getirmeleri zorunludur. Başka bir deyimle, vergi kaydı açılan mükellefler, elektronik beyan yoluyla aylık KDV beyannamelerini internet üzerinden vergi dairesine sunmak zorundadırlar.[1]

Bir takvim yılı içerisinde birden çok araç alım satımı yapılması halinde, bu durum ticari kazanç yönünden vergi kaydının açılmasını gerektirecektir.[2]

Gayrimenkullerin alım satım ve inşa işleri ile sürekli olarak uğraşılması ticari kazanç sayılmaktadır.[3] Öte yandan, kendi nam ve hesaplarına menkul kıymet alım – satımı ile devamlı olarak uğraşanların bu faaliyetlerden elde ettikleri gelirlerle ticari kazanç olarak kabul olunmaktadır.[4]

Sürekli olarak (yılda birden fazla taşıt alıp satmak ticari faaliyet olarak kabul edilmektedir) taşıt alım satımı yapmak ticari faaliyettir. Bu faaliyetin de vergi dairesine mükellef kaydı yapılarak beyan edilmesi gerekmektedir. Burada bir yıl içerisinde birden çok araç alım satımı yapılması faaliyetin sürekli olarak yapılmış olduğu varsayılmaktadır. Böyle bir durumda olan kimse için hem gelir vergisi, KDV, muhtasar ve geçici vergiler yönünden vergi kayıtlarının açılması zorunludur. Bunun yanı sıra böyle bir durumda mükellef olan kişinin defter tasdik ettirmesi kazancını işletme veya bilanço esasına göre tespit etmesi gerekir. Ayrıca, bu mükellef, noterden veya anlaşmalı matbaadan fatura bastırılması gerekmektedir.[5]

[1] Bir yıl içerisinde birden çok araç alım satımı işlemleri ticari niteliği kazanacağından dolayı bu işlemler mutad meslek olarak yapıldığı varsayılır ve gerçek usulde vergi kaydı açılmaktadır. Gerçek usulde mükellef olan bir kimse böyle bir araç satım işlemlerine aracılık etmesi durumunda “bir nev’i galericilik” gibi ticari faaliyet yapılmış olduğu kabul olunmaktadır.

[2] GVK md. 37
    [3] GVK md.38
    [4] GVK GT 103 ,104.
    [5] VUK md. 230.

Son zamanlarda vergi daireleri kendilerine trafikten gelen bilgiler doğrultusunda bir yıl içerisinde sık sık araç alım satımı yapanlara gerçek usulde gelir vergisi kaydı açarak kendilerinden e-beyan yoluyla yıllık beyanname, KDV, geçici vergi ve muhtasar beyanname vermelerini istemektedir. Böyle bir durum karşısında mükellefin araç satışları ile ilgili banka hesap bilgilerinin irdelenmesi alış satış kazancının saptanması yönünden banka kayıtları da önem taşımaktadır. Buradan hareketle araçların alış bedellerinin bilinmesi ve yapılan giderlerin alış bedeline eklenmesi ve sonuçta satış bedeli ile bu tutarların mukayese edilmesi zorunludur. Örneğin, 10.000 TL’ye alınan bir araç daha sonra 17.000 TL’ye satılması halinde ve alışla da ilgili 2.500 TL gider katlanması halinde bu aracın net satış bedeli: 17.000-12.500 = 4.500 TL safi kazanç bulunmaktadır. [1]

Geçmiş yıllarda yıl içerisinde birden fazla araç alım satımı yapanların durumlarını gözden geçirmeleri ve sattıkları araç bedellerinin satış bedeli ile alış bedeli arasındaki farkı bulmaları ve buna göre beyanlarını yapmaları zorunludur. Bazı durumlarda satış bedelinin bilinmemesi veya bulunmaması halinde aracın emsal satış bedeli veya kasko değeri ölçü olarak dikkate alınabilir. Bu gibi durumlarda taşıtın alış bedeli ile bu bedel üzerine yapılan masrafların da dikkate alınması zorunludur. Geçmişe yönelik vergi daireleri tarafından yapılan inceleme ve araştırmalarda satışa konu araçlarla ilgili bedellerin takibi önem taşımaktadır. Trafik idareleri tarafından vergi dairelerine yollanan listelere göre TC kimlik numaraları dikkate alınarak satıcıların vergiye ilişikleri denetlenmektedir. Vergi dairesinde hiç kaydı olmadığı halde sürekli olarak araç satanların son günlerde vergi dairesine beyana davet edildiği rastlanılmaktadır. Aynı durum
    gayrimenkul alım ve satımlarında da benzeri işlem yapıldığı görülmektedir. [2]

Sürekli olarak araç satımı ölçüsü hakkında bir kişinin bir takvim yılı içerisinde birden fazla araç alıp satması halinde bu durum mutat meslek olarak ifa edildiği kabul olunmaktadır. Bir kişinin bir kez araç alıp satması halinde bu işlem süreklilik arz etmediğinden dolayı mutat meslek olarak yapıldığı iddia edilemez.[3]

[1] Aracın satılması esnasında yapılan bütün giderler ve ödemeler noter, komisyon, vergi, resim, harç vs. ayni vergiler aracın satın alma bedeline eklenerek maliyet belirlenir.

[2] Ayrıntılı açıklamalar için bkz. SELİMOĞLU Recep, İnşaat Muhasebesi ve Vergi, Hipotez Yayınları, s.6-8.

[3] GVK md.82.

997TT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    248 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ben ıkı defa sorgu yedım,2007-2010 arası 31 arac.
    2011-2013 arası 14 arac ıcın. Hepsının banka makbuzları vardı ve ısımden dolayı ceza yemedım. Ama gelırımı ve sahıp oldugum ıslerı belgelemeseydım,fena sapa oturdurlardı. Kı tıcaretını yapmadıgım halde...

emrah-58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    arkadaşlar 19 eylülde araç aldım , trafik sigortasını 15 gün sonra yaptırdım.. suan hala ruhsatım gelmedi , geçici belgemin hala geçerliliği var aracı satabilirmiyim?
    BOYASIZ GÖÇÜK DÜZELTME ' PDR DENT REPAİR

Chn53 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    19 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı emrah-58 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    arkadaşlar 19 eylülde araç aldım , trafik sigortasını 15 gün sonra yaptırdım.. suan hala ruhsatım gelmedi , geçici belgemin hala geçerliliği var aracı satabilirmiyim?
    satamazsınız diye biliyorum , ruhsat gelmediyse emniyetten gidip alabiliyosunuz

Faruk_Vtec - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    48 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    noterde ruhsatınız çıkmış gorunur, onun ıçın satış yapamazsınız, elınızdekı belgenın hıç bı geçerlılığı yk..
    F&F CAR CLEAN - Detailing Center

Vtec II ES7 | Accord 2.4 EX. | C2 HDI | GPunto MJET 3K | Dizel Otomatik ERA...

emrah-58 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    25 gün oldu tahmini olarak ruhsatımın nerede oldugunu nasıl ögrenebilirim
    BOYASIZ GÖÇÜK DÜZELTME ' PDR DENT REPAİR

KA®ANLIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    25 gün oldu tahmini olarak ruhsatımın nerede oldugunu nasıl ögrenebilirim
    aracı alırken size verilen noter satış belgesinin alt kısmında ruhsatın hangi trafik şubeden basılacağının bilgisi vardır.
    otrafik şubesini arayın ve sorun.
    muhtemelen PTT dir ruhsatınız onlar size takip numarası verir o numara ile sorgulatırsınız PTT den.

Anıl E. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    152 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çok da hortlatmış sayılmam ancak ;bana yardımcı olabilecek kimse var mı ?

2013 yılında seat leon aldım 2014 yılının başında sattım. Sonra typer aldım onu da sattım. Şimdi seat ibiza marka aracım var , onuda satıp araba almak istiyorum . Ben de inceleme altına alınabilir miyim acaba bu durumda ?
    imzasız..

rekord2000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hazır tam beni ilgilendiren bir durum cıkmısken, sürekli araç tedariği yapıyorum, artık elimde bir butcem var, gümrük vs piyasadan falan uygun buldugum araçları kaçırmadan alıp satmak bunu ufaktan geçim yolu yapmak istiyorum, bunu Legal herhangi bir ceza yemeyecegım şekilde nasıl yaparım? Muhasebeci ile görüşmeden önce burdan bir akıl alayım dedim!
    bbm pin :2B244451

furkane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı rekord2000 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hazır tam beni ilgilendiren bir durum cıkmısken, sürekli araç tedariği yapıyorum, artık elimde bir butcem var, gümrük vs piyasadan falan uygun buldugum araçları kaçırmadan alıp satmak bunu ufaktan geçim yolu yapmak istiyorum, bunu Legal herhangi bir ceza yemeyecegım şekilde nasıl yaparım? Muhasebeci ile görüşmeden önce burdan bir akıl alayım dedim!
    Şahıs şirketi kurun yada beyan verin yıl içinde bu paraya aldım bu masrafı yaptım bu fiyata sattım aradaki karın %20sını yanlış olmasın vergi olarak veriyorsunuz

R.I.P - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    kendisi+(vekaletx(anne+baba+kardeş+eş)) = 15 mi yapar ?

KÖROĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    133 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı R.I.P Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    kendisi+(vekaletx(anne+baba+kardeş+eş)) = 15 mi yapar ?
    excell formülü gibi olmuş

Cevap ise hayır, vekalette işlem vekil olunan yani senin adın sonuç doğurur. eş ya da anne işlemi senin adına yapmakla yetkilidir sadece.

15 olması için saydığın kişilerin üzerine araç tescili yapılması gereklidir.

Bu konu önemli arkadaşlar şöyle ki adınıza idare tarafından resen bir mükellefiyet kurulursa geriye dönük olarak vermediğiniz (araç satış tarihleriyle iligli dönemlerde) tüm beyannamelerden dolayı usulsüzlük cezası yiyorsunuz.

O yüzden sıkça araç alan satan var ise eşi ya da ailesi üzerine alsın.

Bu durum bile bence sakıncalı ama mevzu bu konuyu kirletmesin.

rekord2000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Neyse ben muhasebecıyle bi konuşayım bu mevzuyu, sanırım bir şahıs şirketi kurup, sadece araç alım satım üzerine calısabılırım, en azından Mannheim yolu falan da açılmış olur. Napalım paşa paşa vergımızı oderız.
    bbm pin :2B244451

İbrahim33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    29 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bu konuda son durum nedir ? Bu sene 3 tane araç sattım. Şu andada 2 tane üzerime araç var. 4. aracı satarsam takibe falan düşer miyim acaba ?
    Alıntı B.Koçer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İtalyan aşktır Alman ticaret
    KALBİNİ MAHŞERE GÖTÜR !!

Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    20.000 tl aldınız 22.000 e sattınız. Kar ettiğiniz 2000 tl nin %18 i hesaplanıp vergi alınıyor.
    22000 tl nin %1 i vergi oluyor. (Galericinin söylediği)
    Coğrafya kaderdir

İbrahim33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    29 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Zorbey Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    20.000 tl aldınız 22.000 e sattınız. Kar ettiğiniz 2000 tl nin %18 i hesaplanıp vergi alınıyor.
    22000 tl nin %1 i vergi oluyor. (Galericinin söylediği)
    vergi levhası olanlar için geçerli o durum. Ben şahısım. Bütün işler ortağın üzerinden döndüğü için vergi levhası çıkarmaya gerek görmemiştim 2 senedir. 15-20 gün önce ayrıldık. Sene sonundayız ***** defter tasdik ıvır zıvır bi ton vergi ödememek için 2017 başı vergi levhası çıkarmayı düşünüyordum ama arabaya müşteri var şuanda. Adamda yangın alıcı. Ne yapacağımı şaşırdım.
    Alıntı B.Koçer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İtalyan aşktır Alman ticaret
    KALBİNİ MAHŞERE GÖTÜR !!

Yigit-Y - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    125 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    bu sene 15 araba alıp sattım valla birşey olmadı
    İnsanlar ikiye ayrılır. İşine gelenler işine gelmeyenler olarak.
    Kendi Ahlakın için Kuran'ı oku, vatanın için Nutuk'u oku.
    Hakikatten yana olacaksan, yalnız kalmayı göze alacaksın...
    Dr.ECU

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bir anda olmuyo zaten vergi borcu sonradan çıkıyorr ortaya eve tebligat gelince

Raindrops - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Yigit-Y Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bu sene 15 araba alıp sattım valla birşey olmadı
    Devlet alacağını bırakmaz hazırlıklı olun bence

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)