abi girişe asmışlar diye birşey olmuyor birşeykilde onceden bildirim gerekiyo ilk başta yazdığım gibi burda toplantı usulu tek açık kapı burdan yola çıkılarak birşeyler yapılabilir çok rahatlıkla
abi girişe asmışlar diye birşey olmuyor birşeykilde onceden bildirim gerekiyo ilk başta yazdığım gibi burda toplantı usulu tek açık kapı burdan yola çıkılarak birşeyler yapılabilir çok rahatlıkla
psn&Live id: onursumer
135
├┼┼╕
246R
Ender toplantı sonrası karar defterini dolaştırdılar, bizde imza attık. Ama toplantı çağrısı yazılı olmadı
Kat mülkiyeti kanununun aşağıdaki maddesi sizin bu gidere katılmanız gerekliliğini açıkça belirtmiş.
tapu üzerinde arsa payınız net olarak yazar. Basit bir hesaplama ile toplam giderden payınıza düşen kısmı hesaplayabilirsiniz. Yapılan 3+1 ve 4+1 hesabı hukuki olarak bir anlam ifade etmiyor. (şahsi yorumum)
misalen, bina depremde yıkıldı, 1000 m2 arsa da 100 m2 payınız var diyelim. 1000 TL ye arsa satıldı , alacağınız para payınızla doğru orantılıdır yani 100 TL dır.
Yapılan giderle ilgili itirazınız var ise bununla ilgili siz farklı firmalardan (aynı özellikli malzemeleri içeren) teklif alıp, önerebilirsiniz.
bir usulsüzlük olduğunu düşünüyorsanız savcılığa suç duyurusunda bulunup, ilgili harcamaların geriye dönük incelenmesini isteyebilirisiniz.
(Değişik dördüncü fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma
sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme
dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı
ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin
sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı
oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve
İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.
toplantıya katılmamanız itiraz edebilecğeiniz anlamına gelmiyor maalesef.
karar yeter sayısı sağlanmışsa alınan karar uymak zorundasınız. Örneğin 11 daireli bir apartmanda 6 daire, 1000m2 lik arsa payı içinde 600 m2 yi temsil eden kat maliklerinin bulunması gibi.
Instagram : https://www.instagram.com/koroglu_ka...d1ZXBtM2czb2Ns
Blog : https://kaankoroglu.blogspot.com/
Youtube : https://www.youtube.com/@tamir_hane
Boşunamı Şehit Oldu O Kadar Vatan Evladı
Uyanmak Gerek Uykulardan Artık
POWERED BY EMS GARAGE(GARDIYAN)
Ben bu işi yapıyorum yani sitelere ve apartmanlara izolsayon yalıtım...vs. ve uzun zamandır bu işi yaptığımız için böyle sıkıntılarala çok sık rastlıyoruz....Şimdi apartman yönetimi sizi toplantıya cağırıp ve bu konu hakkında sizin görüşlerinizi almadıysa belki bir şansınız var mahkemede ancak toplantıdan ve apartmana yapılacak olan imalattan haberiniz varsa hukuki olarak yapılacak tek şey zaman ve para kaybı olur.Şöyle örnek veriyim...
Ben bir adet site işi aldım 40 daire 4 blok olmak üzere daire başı 4500 TL'den,sitede mantolama işine karşı olan 7 adet mülk sahibi çıktı ve apartman yönetimini mahkemeye verdiler
mahkeme 5 ay ve 3 celse sonra sonuçlandı ve apartman yönetimi kazandı;
Anayasa diyor ki eğer ki toplu yaşam sürdürülen yerlerde yaşıyorsanız buranın giderlerine ve kurallarına uymak zorundasınız eğer ki uymak istemiyorsanız bireysel yani müstakil yerlerde ikamet etmek zorundasınız diyor.Özellikle enerji tasarruf kanunu çıktıktan sonra bu tarz vakaları devlet ''kardeşim bu konutlarda olması gereken bir zorunluluk neden itiraz ediyorsun diyor''
Ha siz şöyle bir tutum sergileyin sizin binanız nasıl bilmiyorum ancak zemin daireyese eğer sizin evinizin ısı yalıtımı yapılacak yüzeyleri yapılmaz bence firma ve yönetimle uzlaşma yoluna gidin.
Gürsel abi burdan detaylı bilgi veremedim ancak anlattıklarım tecrübeyle sabittir.Aklına takılan bir soru olursa pm.Den ulaşırsan seveseve yardımcı olurum...
Mustafa...
8 katlı çift daireli bir apartman 12 bin tl ye yaptırdık 2 seneye yakın oldu , gayet güzel oldu bence de o fiyatlarda bi sıkıntı var .
Bir Okumuş Cahile Birde Yaşayan Ölü'ye Ne Dersen De Anlatamazsın...
Fiyatlar biraz garip geldi 10 daire 130 m2 kişi başı 2.700 lira ödedik söylenene göre marshall ın en kaliteli köpüğü kullanıldı. Bu olay bide zorunlu hale geldi diye biliyorum ben belediyler yaptırmayan binalara ceza kesecek filan deniyordu ne kadar doğru bilemem.
İlk 2 sayfada zaten yapılabilecekleri yazmıştım ama alıştık, kimse okumadan etmeden bildiğini kafasına göre yazıyor
Gurcell, duyuruyu okudum, yönetici işini biliyor, tekrar diyorum uzalaşabileceğin kişi yönetici. Bu fiyatların hesaplama yöntemini bir de senin yaptırman. Yöneticiye fiyatları inceleteceğini söyleyebilirsin. İlk sayfada sık diyaloğa girmeni söylemiştim. Yöneticiden detayları alıp, muhakeme edip, inceleteceğini bir de senin fiyat araştırması yapacağını söyle. Tebliğ'den gidebilirsin demiştim ama, imza atmışsın, o geçersiz artık. Tek elinde fiyat yolu kaldı.
Mahkeme vs. ile bu işi çözemezsiniz. Tekrar söylüyorum kanun mantolmadan yana.Fiyat araştırması yoluna gidilmeli. Bu yoldaki kilit isim "Yönetici"..
Enerji Kimlik Belgesi diye bir şey var.
Ne bu ?
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge.
Bu belgeyi almak zorundasınız kanunla. Süresi Mayıs 2017'de bitiyor. Yeni binalarda şuanda mevcut. Bu kanun zaten şuanda var, ilerde çıkacak diye birşey yok. Yani 2017'ye kadar süre tanındı.
Ortada kanun var, kanunda yazılanlar var ..
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ne diyor ?
(15) (Ek:RG-1/4/2010-27539) Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.
(4) (Değişik:R.G-20/4/2011-27911) Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesi alınması aşamasında ilgili idarelere sunulur. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmeyen binalara ilgili idarelerce yapı kullanma izin belgesi verilmez. Enerji Kimlik Belgesinde yer alan bilgilerden ve bu bilgilerin doğruluğundan Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluş sorumludur.
Kaynak:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx...urceXmlSearch=
dışardan yapılan mantolama iç mantolama ile birlikte tüketiminizi ciddi oranda azaltacaktır. biz site olarak 3cm mantolama yapmıştık, meğer 10-15cm ye kadar yapıyorlarmış. 3 cm ile 10cm arasında ciddi fark varmış. sizinkine de mutlaka ek faydası olur.
Full-Time TeacheR
Part-Time TradeR
Part-Time DJ![]()
Karışmam diyorsa kanundan haberi yoktur muhtemelen.
KMK'ye göre Çatı, ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Bu nedenle çatı giderlerine tüm malikler katılmalıdır.
Kanun ne diyor;
IV - Ortak yerler:
Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Madde 19 ne diyor ?
''Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya ana yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. ''
Ortak alanlar KMK 20.madde gereği tüm maliklerce giderleri karşılanması gereken yerlerdir;
MADDE 20 - (Değişik 1. fıkra: 2814 - 13.4.1983) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça :
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma (Ek ibare: 5711 - 14.11.2007 / m.9) ", güçlendirme" ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.634.pdf
Yargıtay karar örnekleri mevcut zaten..
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi
Tarih : 17/02/2005 Esas No : 2005 / 661 Karar No : 2005 / 922
Özü : ANA YAPIDAKİ ORTAK TERASIN ONARIMINA TÜM KAT MALİKLERİNİN KATILIMI ZORUNLU OLUP, DAVACININ BİR KISIM KAT MALİKİ LEHİNE FERAGATİ HALİNDE ONARIM GERÇEKLEŞ MEYECEĞİNDEN TÜM KAT MALİKLERİNİN ONARIMA KATILMASI GEREKİR
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi
Tarih :01/06/1995 Esas No : 1995 / 5755 Karar No : 1995 / 6582
Özü :
TERAS DAVALI TERAS KATI MALİKİ TARAFINDAN KULLANILMAKTA OLSA BİLE ORTAK YERLERDENDİR. DAVALININ TERAS KAPLAMASININ HASARA UĞRAMASI KONUSUNDA HERHANGİ BİR EYLEMİ OLDUĞU TESPİT EDİLMEDİKCE ORTAK OLAN BU YERDE VUKU BULAN HASAR VEYA DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE SEBEP OLUNAN HASAR TÜM KAT MALİKLERİNİN SORUMLULUĞU ALTINDADIR.
cem den hukuk dersleri![]()
Abi ben yeni seçilen yönetimin kararına imza attım, ama bu yönetimin seçilmesinde orda olmadım.
Benim takıldığım konu, 3+1 4900 öderken , ben neden 7500 ödüyorum? Dublexler neden 12500 ödüyor?
Ayrıca benim apartmanın garaj tavanına yaptırdığım izolasyonun parası neden düşülmüyor?
Bunun cevaplanması için arsa paylarını bilmek lazım. Fiyatlandırma kanuna göre Arsa payı üzerinden yapılmalı ki yönetici de o şekilde yapmış.
3+1 arsa payı ile, 4+1 arsa payları ne durumda bilinmesi gerek.
Örnek hesap şu şekilde olmalı ;
''Mantolama işi KDV dahil 50 Bin TL’ye anlaşıldı. Bu miktar kat maliklerine bölünür. Her kat maliki için farklı arsa payları çıkabilir. Hesaplama şöyle olmalıdır. Bir kat malikinin 20/265 arsa payı var. Oransal olarak hesaplama için 20’yi 265’e bölmeli ve çıkan sonuç 50 bin TL ile çarpılmalıdır. Çıkan sonuç arsa payına sahip kat malikinin mantolama için ödeyeceği rakamdır. Yani 3 bin 750 TL’dir.”
Apartmanda muhalif sayısı 10a çıktı , sayıyı bir geçersek yönetimin azli için karar alacağız. Herkes çıldırmış çünkü. Akşam çapulcular olarak direnişe geçiyoruz![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)