Beni banlayabilirler belki ama, sana bişey diyim mi; Siktir lan. :heyoo:
Printable View
yanlış anlaşılacak bir şey yok hocam yalnız durumlar çok açıkken iyimser olmak düşündürücü :beuj:
tarihlerini yanlış hatırlamıyorsam birleşmiş milletlerin 2000li yılların başlarında yayınladığı dünyanın zenginliği hakkında raporda öngörülen 2030 refah seviyesine dünya 2010lu yıllarda ulaştı. bırakalım da ihracatımız artsın. tüm dünyada ekonomiler büyüdü. ihracat kalemi 1 kere artarken ithalat kalemi kaç kere arttı asıl sorun burada. 1 satıp 3 alıyorken 2 satıp 9 alıyorsak ve ihracatımız iki katına çıktı diye seviniyorsak durum vahim.
işte bende aynı şeyi düşünüyorum seninle. ama ithalat kalemimizin en büyük kısmını enerji oluşturduğunu düşünürsek. enerji üretebildiğimiz gün herşey bir seferde değişir demek oluyor. evet çok polyanacı düşünüyor olabilirim ama kalkıp sokaklarda tencere tava çalmaktan iyidir diye düşünüyorum.
ki şunu da ekliyeyim, avrupa 2008 den bu yana sert bir krizin içinde buda avrupa'da bazı ülkelerin ithalat seviyelerinin düşmesine neden oldu? bu ne demek bizden daha az mal çekmeleri anlamına gelir. o nedenle yine ihracatın da artıyor olması olumlu bir gösterge. ithalat kısmına bende çok kızıyorum. Saman ithal, hayvan ithal. sanki üretemiyoruz. üretin arkadaş siz ihraç edin. adam gibi destek verin hayvancılığa vs. daha bir çok saçma ekonomi politikaları var. olumlu eleştirdiğim kadar olumsuz da eleştirebiliyorum ondan yana kuşkunuz olmasın.
önemli olan en büyük kısmını enerjinin oluşturması değil. önemli olan ithal ettiğimiz enerjiye ne kadar artı değer katabildiğimiz? enerji sorununu hallettiğimizde sanıyor musun ki g-8 ülkesi olacağız?
kalkıp sokakta tencere tava çalmaktan iyi değildir hocam. keşke herkes demokratik protesto hakkını bu kadar masum kullanabilse. dünyanın her yerinde bu bir özgürlüktür. yine yanlış hatırlamıyorsam endonezyada benzin fiyatlarına gelen yüzde 30luk artışa yapılan protestolar sonucu zam geri aldırılmıştı bir de bizdeki duruma bak. geçen yaz 1.9dan alınan lpg bu yaz 2.9dan satıldı yüzde 50 zam demek bu.
ha zaten merak etme ölsen de, kör kalsan da, tencere tava çalsan da değişen bir şey olmuyor. ülkede göz göre hukuk öldürülüyor..
o krizde dediğiniz ülkelere her zaman erasmus, interrail, dil okulu ve turistik gezi için bir çok arkadaşım yurtdışına çıktı çoğu akdeniz ülkelerini gezdi hepsinin ağzında ise tek bir cümle vardı adamlar krizde bizden iyi yaşıyorlar diyorlardı. kısmetse bu yaz bunu ben de deneyimlemeyi düşünüyorum.
sen hala ihracat artıyor diyorsun da ithalatın oransal olarak arttığının farkında değil misin? ve ihracatın en büyük kaleminin kriz avrupasındaki almanyaya yapılanlar olduğunu biliyor musun? ve son olarak ithalatın en büyük kalemini ise çinle yapılan ithalat alıyor çinden enerji mi satın alıyoruz biz?
belkide ülkemi g-8 de görmek istediğim için senaryolarım vardır.
haklar başkalarının haklarına müdahele edene kadardır hocam. bu nedenle en güzel protesto sandıktadır. keşke insanlar sandığa gelindiğinde de yapılanı unutmasa.
özellikle bu hsyk değişikliği gerçekleşirse bunu sandıkta yansıtmaları gerekiyor. bu demokratik bir ülkede hukukun hükümete bağlanması anlamına geliyor.
arkadas adamlarin goturdukleri milyon dolarlar ortaya cikti, cebinize giren tlnin degeri son 2 ayda yuzde 25 azaldi hala bu hukumeti savunuyorsunuz.
bu ulkede tuketimi pompalayan, insanlari para harcamaya alistiran bu huketti, simdi para harcamayin diyen de bu hukumet, ulkede satmadiklari kurum kalmadi, sicak paranin sonu geliyor sizin gibi cok okumus arkadaslar da olaylari gezi ile basladi saniyor...
araplar suriye politikalarimizdan dolayi sicak parayi cekmeye basladi ulkeden gencler uyanin, amerika da rusya da bizim suriye politikamiza karsi, dogal olarak araplar da karsi ne olmasini bekliyordunuz ?
Saman, hayvan üretilmiyor mu sanıyorsun?
Saman da hayvan da üretiliyor dostum daha bir çok ithal edilen mal üretilmekte ülkemizde. Sorun şu ki ürettiklerimizi kullanmak yerine yurtdışına satıyoruz, sonra ne mi yapıyoruz? Daha pahalı olarak geri alıyoruz. İtü Maden Mühendisliği okumuş biriyim, enerji politikaları diyorsun. Kendi ürettiğimiz enerjiyi satıp sonra sattığımız yerden geri aldığımızı ve bundan zarar ettiğimizi biliyor musun? Senin pozitif düşüncelerini hemen yıkayım, 2006 senesinde öyle enerji sözleşmelerine imza attık ki önümüzde ki 35-40 sene belini doğrultmak sadece bir hayal. Bu yukarıda yazdıklarımı kim mi yaptı? Yapanı yazmama gerek yok, gemicikleri var, 3 gün önce yenisini ekledi filosuna. ;)
edit: Ha ne mi olacak? Kendi iktidara gelmek için yalakalık ettiği 'paralel devlet' ondan çok oy çalacak. Daha bu mevzuların çok başındayız, gün gelecek bu gidecek. Gelenler belki yine çalıp çırpacaklar ama asla şu an olduğun kadar fakir olmayacaksın. 3 ayda cebinde ki para 4'te 1'i kadar azalmayacak.
Depresif, (nickine rağmen bir Polyanna edası ile yazmışsın memleketin durumunu :) ) tek alıntı yapmak istemedim buradan bir şeyy yazacağım söylediklerinle ilgili.
Diyorsun ki ülke içi büyüme iyidir. Son döenmde açılan en büyük sanayi tesisini yazabilir misin bana? Ama lütfen işin içinde inşaat olmasın. Sonuçta inşaat sanayiye girmez. Devamlılığı yoktur. Her yere ev yapsan yerkürenin yeryüzü ile sınırlıdır çalışma alanın. Ne bileyim uçak fabrikası açtık de. Otomobil fabrikası kurduk de. Buzdolabı üretiyoruz tüm dünya bizden alıyor de. Ama bir örnek ver.
Birde ricam kapanan fabrikaları bir düşün. Batan sermayeleri koy yanına. Dükkanını kapatıp taksicilik yapan kaç kişiyle konuştum sayısını bile hatırlamıyorum artık.
Hani koymuşşsun ya asgari ücret tablosunu, ekmek fiyatlarını falan. Tam akp işi bir savunma olmuş. Eskiden 2 ekmek alıyordun bak artık üç ekmek veriyoruz biz. Ama unuttuğun bir şey var. Eskiden yapılan zam oranlarına bak. Bir de son yıllarda yapılanlara. Enflasyon oranında falan filan deme sakın bana. Nal çivisinden mi yapılıyor sizin evde yemekler? Pinpon topuyla mı yıkanıyorsunuz? Geçtiğimiz yıl 100 lira gelen elektrik faturası bu yıl 130 lira geliyor. Maaş yüzde 5. Ama sevinelim değil mi? üç ekmek alıyoruz artık. Kıyma falan almasak da olur zaten. Ne gerek var. Bakan olacaklardan birisi hesap yapmıştı geçen aylarda dört kişilik bir aile simit yiyerek bir ayı rahatça geçirir diye. İşte simit yiye yiye halkın beyni de hamur gibi oldu. Anlamıyor, irdelemiyor artık...
Patates ulan patates alamıyor millet evine. Ulan nişastadan başka bir şey değil. Adamı tok tutar o kadar. Onu bile yiyemiyor millet. İki gün önce mahalledeki bakkal fındık yağı soran müşterisine 'abi yerine alıp koyamıyorum çok pahalı' diyordu.
kredi kartı borçluları arttı da herkes mi karıyla kızla yedi bu paraları? Hadi ben yedim. Sen de yedin. Buradaki herkes öyle yedi. Peki biz bu paraları nerede yedik? Yediğimiz yerin sahibinin niye kredi kartı borcu var?
Cari açık kapanmaz tabi. Çünkü bu hükümet üreticiyi öldürürken ithalatçıyı baş tacı etti. Bugün okudum bir haberde. Kuru fasulyede gümrük vergisi kalkmış. Memlekette yetişmiyor karneyle alıyoruz kuru fasulyeyi dışardan gümrüksüz getirelelim de milletimiz yesin dediler değil mi? Bakalım çıkar yakında kokusu. Hangi zevatın ultrasonik hiper zekalı oğlu kuru fasulyeci olmuş.
sana senaryoların mı var dedim? olan şeyleri argüman ve bilgilerle destekledim. en çok enerji ithalatı var dedin en çok ithalatı enerjinin e'sini almadığımız çinden yaptığımızı söyledim. avrupa krizde ithal mal almıyor bizden dedin en çok ithalatı almanyaya yaptığımızı belirttim daha ne yapayım?
ekonomi bitti siyaset bilimine mi geçtik acaba? istersen argümanlarla devam ederek sandığın demokrasideki en küçük şey olduğunu bu dersin finaline hazırlanırken anlatabilirim.
Baban ekonomistte senin pek anlamadığın, hadi incelterek söyleyeyim 'takip etöediğin' belli.
Hükümetin en başlı sulaganı ne bu günlerde 'faiz lobisi'. Sence faizleri yükseltir mi? Yükseltmez. Nitekim yükseltmedi de. Yada geçen konuşmada MB başkanı Başçı ne dedi? ' faiz yükselterekbu işin altından kalkan göremedim' dedi. Kim için dedi bunu gelişmelte olan ülkeler sepetindeki ülkeler için dedi bunu.
Peki kurlar ne oluyor. Amerikan merkez bankası toplantısı (fomc) ne karar alıyor? Parasal genişleme olarak tabir edilen karşılıksız para basımlarını azaltma yoluna gitti yani ne demek? Bunca zaman doların adet sayısını arttırıp, adet değerini düşürüyordum, bundan sonra adet sayısını azalatıp adet değerini yükselteceğim diyor. Peki bu ne demek paritenin başında USD olup sonrasında sonrasında diğer para birimi olan para birimlerinde değer kaybı olacak demek. (Örnek: USD/TRY, USD/JPY gibi, try ve jpy yukarı gidecek.) paritenin başında diğer para birimi sonra ise USD olan paralar ise (örnek: EUR/USD, GBP/USD gibi, aşağı doğru inecek demek.
Bu gelişmekte olan ülkelerin tamamında değer kayıpları oldu. Ama ençok try de oldu sebebi ise yolsuzluk soruşturması. Kötü gidecek bir dönemi, daha şiddetli geçireceğiz anlamına geliyor.
Bir FOREX yatırımcısından tavsiyeler :icon_tup:
bunun obur tarafıda var allahından bulsunlar ıns
Enerji den tasarruf etmedikçe, yurtdışından gelen malı almamayı seçmedikse, yerli üretim yapmadıkça. En önemlisi bunu bireysel değil, toplumsala çevirmedikçe gelişme sağlanamaz.
Geçmiş postlarda altın konusu işlendi, aklıma geldi. Dünya para sistemi 'değerli madenler' karşılığı para basımı yoluyla olur. Bunların içinde en yaygın olanı malumunuz altın dır. Yani hepimiz cebimizde altın taşıyoruz, 100 tl si olan adam 1.1gram altın taşıyan adamdır.
Peki dünyada altın fiyatları düşerken! Neden bizde yükselişte? Çünkü kur yükseldi! Peki dünyada altın fiyatları aynı noktada mı düne göre evet. Peki, sorun nerde?
Sorun, Fiziki altınlarımızı satmış olamızda! (Hani rıza abi iran a sattıya işte o) bizim o altınların yerine tl nin karşılığı ne konuldu? Döviz(usd yada euro). Örnektir, boşbakanın deyimiyle velev ki; kurumuz oynadı paramız değersizleşti! O zaman fiziki altın satışıyla zararı ufaltabiliriz. Ama zaten fiziki altınımız yok onun yerine adamın parasını koymuşuz eeee adamda oynar bizimle.
Bu link temiydi emin değilim. Ülke büyümelerinin olduğu haberi açar açmaz kapattım. Sebebi madalyonun bir yüzünü gösterip kandırılmış olmanız.
Büyüme olarak verilen rakkamların içeriğini biliyormusunuz? Yada reel büyümenin ne olduğunu? Şöyle özetleyeyim. Büyüme rakkamı - enflasyon = reel büyüme.
Hani 1.1 büyüyen abd varya? Enflasyonunu %6 yapabilmek için g.tünü yırtıyor ama olmuyor. Bizde ise verilen enflasyonla, gerçekte olanın farklı olduğu herkesin malumu.
Enflasyon nedir biliyormusun. Eve giren paranın nereye ne kadar gitmesidir( sonrada bir yıla oranla ne değiştiği). Yani evde 3 kişi 5.000 tl alıyorsanız bunun nereye gittiğidir. Kira var, hadi yok de. Ne kadarlık elektrik+doğalgaz+akaryakıt ( tamamı yurtdışından) ödüyorsunuz ailecek ayda? En az 1.500tl yani 1/3. En az 1 ev kredisi, araç kredisi muhakkak vardır. Ev desen 2.000 araç desen 1.000 tl yuvarlak hesap 1.500 tl oda mı 1/3. Geriye kaldı telefon faturan ıvırın zıvırın 2.000 tl ki bi aile yaşasın.
Son bir yılda enerji ne kadar arttı?? Yada yıllık ne kadar faiz ödüyorsun? Bunlardır senin cebinin enflasyonu !!!! Gerisi fasafiso
yazılanları pek okumadım
100.000tl lik aracın 65bini vergi neyi tartısıyoruzki?
5tl lik benzinin 3.5krş vergi
verginin vergisi veriyoruz.
80bin tlye toyota corolla dizele verirmisiniz yada 63bin tlye gidip polo gti alırmısınız.
alanlar illaki olucaktır ama allah akıl fikir versin...
ayrıca şunuda söyleyim cumhuriyet tarihinde çalmayan bir hükümet rüşvet almayan yolsuzluk yapmayan bir hükümet varmıdır?
bunların karnı doydu yeni gelenlerde çalıcak sonraki gelenlerde çalıcak
kime oy verelim oy verilcek adam varmı millet çaresizlikten oy veriyor .
yeni gelen hükümette hiçbişey yapamaz sisteme çünkü sistem böyle kuruldu
yani A partisi gelip ötv kdvye bişey yapamaz ekonomi çöker.boşu boşuna gerilmeyelim fiyatlar düşmez.
Arkadas bu arnavutluk bulgaristan gurcistan cek cumhuriyeti vs o tip ulkelerden ekonomik olarak iyi degilmiyiz, yazik degilmi tinlarca vergi alinmasi nerde gorulmus. kendi vatandasina acisin biraz hukumet .
Ordaki elin adami 20.000 euro ya sifir bmw ye binsin. Biz anca olunce bineriz
Arkadaş iktisatçı olmaya gerek yok, lüks tüketim = cari açık = üretmemek.. Cari açık olması gayet ve gayet olağan değil mi?
Moderatör bir arkadaş küfür eden edepsizi şutlayabilirmi acaba rica etsem..