yılbaşından önce 51 düzeyindeydi liste fiyatı..
terzi kendi söküğünü dikemezmiş derler ya hani çok doğru baban sana ekonomiyi iyi öğretememiş..
Printable View
Amacım; ortalığı bulandırmak falan değil. Yanlış anlaşılmasın, siyasette değil. Merak ediyorum hâla şu hükümeti savunan var mı acaba? Borsaya bak almış başını gitmiş. Yazık..
Çok şey biliyormuş gibi yazıyorsun da, kahvelerde 60 yaş üstü konuşan adamlar kadar bilgin yok :)
Ekmek Fiyatları
YILLAR İTİBARİYLE ASGARİ ÜCRETLER
he ayrıca altın fiyatlarının da hükümetle bağlantısını nasıl çıkardın o daha da komedi bir durum :D gerçi asgari ücrete "askeri ücret" diyen bir insana cevap vermemem gerekirdi de neyse :) 1-2 bilgi öğrenmiş olursun.
diyeceksin ki dolar fiyatları arttı şu oldu bu oldu o zaman tamam. ancak altının tüm dünyada fiyatı dolar üzerindendir. sadece ülkemizde doların artışı bu durumu etkiler. genel olarak baz alınan ons fiyatıdır.
ülke içi büyüme gayet iyi boyuttadır. bu zamana kadarki tüm verileri size çıkarabilirim. ülkenin siyasi, ekonomik istikrarı 10 senedir gayet iyidir. (daha önce hiç bu kadar iyi olmamıştır)
ancak cari açık dengesini bir türlü kontrol edememekteyiz. dolar/euro artışının temeli buna dayanmaktadır. ülkemizde nüfus artışıyla beraber enerji tüketimi de bir o kadar artmıştır. enerjide dışarıya bağımlı olduğumuz düşünülürse durum hiçte iç açıcı değildir.
eğer ki tükettiğimizin %50 sini ülkemizde ürettiğimiz gün, teknoloji üretebildiğimiz gün dünyanın en ileri ülkelerinin arasına gireceğiz. ama şuan bu çok uzak gözüküyor.
Allah sonumuzu hayır etsin.
55 bine aldığımız polo gti şuan 63,400 olmuş :D
Ülke içi büyüme gayet iyi boyutta? Cari açık dengesini koruyamazsın o kutularla(!) hemşerim. Senin, benim yaşım burda bukadar pek bilmişlik yapmaya yetmez. Burda ne adamlar var, ne hükümetler görmüş. Müsteşar gibi ahkâm kesmişsin, lâkin o işler öyle olmuyor işte.
Daha kavramları ayırt edemeyen bi ülkenin insanıyız . Diyorum ki gezi olaylarından sonra dolarının rallisi başladı . Yok gezi olayları yüzünden mi oldu ordaki insanlar yüzünden mi oldu gibi cevaplar geliyor ! Ya arkadaşlar biraz mantıklı olalım burda hükümetin yada eylemcilerin tutumu değil. Bu yabancı basına olduğu yada olmadığı şekilde aktarıldı mı ? Aktarıldı. Peki Türkiye'ye olan güven sarsıl dımı ? Sarsıldı. Buna itiraz edicek olanlara şunu demek istiyorum ! Sen mısır'a yatırım yaparmıydın ? Yada oraya tatile gidermiydin ? Mısır örneğine takılmayın o sıkıntılı süreçi ekranlardan izlediğimiz için diyorum yunanistan'da olabilir. Türkiyedeki ekonomideki sıkıntı patladıkça patladı. Bana göre ülkede mülk zenginliği var...Daha biz düzgün şekilde tartışamayız bi toplumuz , bizi daha çok soyarlar , daha çok bu tarz konular açılır...
benim yaşım bilmişlik yapmaya yetmez. lakin aldığım eğitim biraz bilmişlik yapmaya yeter :) müsteşar gibi ahkam kesmedim. ufak bir bilgilendirme yaptım. ben akp yandaşı değilim. son günlerde bozulan ve gitgide bozulmakta olan istikrarın düzelmesi eski halini almasını isteyen bir vatandaşım. ülkede ne hükümetin içinde yer alabilecek bir muhalefet var, ne de tek başına iktidar olabilecek bir muhalefet var. o nedenle bu şekilde yola devam. cari açık başka bir durumdur büyüme oranı başka bir durumdur,
Ülke ülke 2011 ekonomik büyüme rakamları - En son haber
ülkemiz 2011 yılında dünya'da en hızıl büyüyen 2. ülke durumundayken. cari açıkta rekor kırılmıştır.
Cari açık 2011'de rekor kırdı - Ekonomi Gündemi- ntvmsnbc.com
amacım eleştirmek değil, bilgilendirmektir.
Kimse yanlış anlamasın ama, bu hükümet yandaşları; ülke içi büyümeyle, kendi içlerine giripte büyüyeni idrak edemediği sürece kimse isyan etmesin. Toplum meselesi bu.
koyunu görüyor gibiyim :rolleyes:
Türkiye Ekonomisi - Üretim ve Büyüme
BBC Turkce - Haberler - Türkiye'nin 2011 büyüme hızı %8,5
evet bakalım bundan sonra büyüme ne oranda nasıl olacak?
"Özelleştirilecek bir şeyimiz kalmadı" - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber
deli gibi büyüyoruz büyüyoruz senelerdir Türkiye dünyanın en büyük ekonomileri arasında hep aynı yerde nerde bu büyüme?
Türk ekonomisinin yeri sıralamada çok değişmiyor - Hürriyet EKONOMİ
ee durmadan büyüyoruz neden ilk 10 a giremiyoruz?
hükümet politikası son dönemde şu şekilde; alışveriş çılgınlığına, kredi ile borçlanmaya dur demek.
2012-2013 yıllarına bakarsak araba satışları tavan. (bunlarla ilgili resmi bilgi verebilirim)
ülkemizde kredi borçlusu sayısı, kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı 2013 yılında en yüksek boyuta ulaştı. bununla ilgili kredi ve kredi kartı düzenlemeleri yapıldı. bence çokta iyi oldu.
araç fiyatlarındaki artışın (vergi bölümü) bu nedenle olduğunu düşünüyorum. tabi şu da var kur artışı da olmuşken ötv yi arttırmanın gereği var mıydı? bence yoktu. araç alma çılgınlığına dur demek sadece kredilerde düzenlemeyle mümkün olurdu.
belki de yerli otomobil üretilmesi için bir politika da olabilir. Keşke üretilse...
diğer ülkelerle aramızdaki gelişmişlik farkı çok fazla olduğu için aradaki farkı kapamak zaman alacaktır. özelleştirme konusunda haklısınız, özelleştirilecek birşeyimiz kalmadı. bundan sonra hakkımızda hayırlısı. ama sadece özelleşerek bu büyüme oranlarını yakalamadık. tekstil, inşaat vs gibi sektörlerdeki büyüme oranlarımız gayet iyi son yıllarda. ülke dışında büyük inşaat ihaleleri almaktayız. ilk 10'a girmek o kadar da kolay birşey değil. büyüme istikrarı 2012-2013 yıllarında bozuldu. özellikle 2014'te daha da bozulacak gibi.
kredi derecelendirme notlarımız artarken, yabancı yatırımcılar gözünde ülkemizin prestiji yükselirken, ülke içinde sokaklara çıkan halk biraz daha mantıklı düşünüp tepkisini sadece seçimlerde gösterse farklı olurdu diye düşünüyorum. çünkü bunların başlangıcı bu nokta diye düşünüyorum. 17 aralık sonrası da tuz biber oldu. ben ülke geneli ve halk için düşünüyorum. kutularını dolduranlara küfürlerim saklı kalsın.
Alım gücü nedir arkadaşım?
Kişi başına gelir 3 katı arttı, milli gelir bilmem kaç katına çıktı, askeri ücret şu kadar yükseldi, yok burs şu kadar arttı gibi rakamlarla ekonomi uçmuş gibi gösteriliyor. Fakat alım gücüne baktığımızda rakamlar yükselse de pek birşeyin değişmediği belli oluyor.
Mütevazi insanımdır, çok bildiğimi idda etmem, fakat türkiye dahil 4 farklı ülkede bulundum. 2 dili aktif, bir dili de başlangıç seviyedsinde konuşabiliyorum. Allah'a şükür öğrenmeye açık olduğumu düşünüyorum. Krizde denilip, yerden yere vurulan bi öğrenci olarak ülkede 9 ay yaşadım. İnsana en çok yaşadığı öğretiyor.
Şimdiye kadar öğrenimim boyunca yazları çalıştım. Kendi eğitimimi karşılamaya çalıştım.
Ben 2008 yılında biriktirdiğim 2 maaşımla neredeyse 1 dönemi bitiriyordum. 2013e geldik 2 maaş 3 ay ya gidiyor ya gitmiyor. Ki aynı şekilde barınma ve giderler sabit şekilde.
Alım gücümüzün azaldığını görmek için illa iktisat dalında bir eğitim olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Bu gayet açık şekilde ortada.
İyiye giden her yıl %5den fazla büyüyen ekonomiden halk hala vergi zamlarıyla karşılaşıyorsa kimse bana bunu en azından kalk için + bir büyüme olduğuna inandıramaz.
Büyükler daha büyüyor, sakallarını kesip siyasette yandaşlarına yol yapanlar da bayab kazandı son projelerden sonra. Allah daha çok versin demiyorum, insanlar zaten normal işlerinde haftalık 50 saat çalışıp, geçinmek için 2. işte çalışmak zorunda kalmasına neden olan düzenin...
ilk kalınlaştırdığım kısıma katılıyorum da bunun için çok geç kalınmadı mı? kalındı. bilerek mi oldu evet çünkü cebinde parası olmayıp da harcayan bir şeyler satın alma gücüne borçla ulaşan halk zenginleştiğini zannetti.
evet sadece özelleştirme ile bu büyüme oranları yakalanmadı dağıtılan kredi ve karşılığında halkın yaptığı harcama ile büyüme oldu. paranın el değiştirmediği ekonomi büyüyemez. liberal ekonominin ismini anmak istemediği ama her kriz ortamında adını ağzına aldığı Keynes der ki ekonomi durgunsa işçiler tutun bir mezar kazdırın, sonra aynı işçilere o mezarı kapattırın. - kısacası para akışı, hareketi olsun-
kredi derecemiz sabit kalırken onlar kim, dış güçlerin oyunu diye tavır takınıp kredi notu sadece bir tık artınca kredimiz arttı onlarda gücümüzü görüyor diye üstüne konuşulan ekonomiye ne kadar güvenilebilir?
ekonominin bir balon olduğunu ve bir yerde elbet patlayacağını millet söylerken bir vatan haini ilan edilmediği kaldı
@depresif , yazdım yazdım sildim , helal olsun valla.adamlar bizim sırtımıza binmiş zaten.ebemizi bilmem napsalar yine haklılar , bu halka herşey hak müstahak.demek sırf biz borçlanmayalım diye var bu kadar vergi hee , allah akıl fikir versin.
Arkadaş; sanki boşbakanın elçisi gibi konuşuyorsun ya deli oluyorum. Sen kimsin dostum? Kimsin ki; hükümetin politikasını burda kalkıp savunabiliyorsun. Ha bak burda da değil; öyle bi yazmışsın ki sanki gören çankaya bağlantılı sanır seni. Kendi düşündüklerinle politikayı karıştırma. Petrolün varil fiyatı düşerken bizim ülkemizde hâla zam haberleri vardı manşetlerde. Hatırlıyor musun? Bak bak. Büyük inşaat ihaleleri almaktaymış mış. Saçma sapan marjinal laflarla konuşma. Aldığın eğitime sokayım senin. (sinirlendim) :heyoo:
zaten işin çıkmazı burada arkadaşlar bende sizler gibi düşünüyorum.
kredi ile büyüyen ekonominin çıkmazı ya 3 sene ya 5 sene sonradır. para belirli tekellerde toplanıyor. buda hükümet yandaşları oluyor. bizim ekonomimiz her ne kadar kredi ile büyüdüğünü görsek de ihracat oranlarında ki artış da bu kredilerin olumlu şekilde değerlendirildiğini göstermektedir. ithalat kısmında ise gerçekten çok kötü durumdayız. her geçen gün cari açık dengesi git gide artmakta. yazcak daha çok şey var. Siyasi tarihimize baktığımızda kimse kalıcı olmamıştır. Bu iktidar da gidecek. Kişiler gidecek. Bakalım bu günlerimizi de görebilecek miyiz? İnşallah daha iyilerini görürüz. ben belli bir gruba, zümreye hizmet veren onları körü körüne savunan bir insan değilim. sakın yanlış anlamayın arkadaşlar.
eleştirene de açığım, fikrime saygı duyana da destekleyene de arkadaşlar.
hepimizin ortak fikri nedir? ülkemizin en ileri seviyelere ulaşması. hepimizin çok iyi şekilde olmasa da rahat şekilde yaşayabilecek ücreti kazanabilmesi. alım gücünün daha makul olması vs vs.