Pardon da herseyi yabancilara sattığımız bir donemdeyiz, ben turk otomobili çıkacağına hic bir sekilde inanmıyorum
Printable View
Pardon da herseyi yabancilara sattığımız bir donemdeyiz, ben turk otomobili çıkacağına hic bir sekilde inanmıyorum
haberi okumadım bile gerek yok 100 milyonmuş eski parayla 100 trilyon nedirki bir araba fabrikası için .. sadece kurulucak tesislerin alınıcak izinlerin yetkilerin sertifikların çeyreğinin çeyreği etmez.. keşke o kadar kolay olsa..
bazı arkadaşlar bu işleri bir bina kurup iki tasarımcı bir kaç mühendisden ibaret sanıyor 1950 li 60 lı yıllarda öyle olabilirdi ama 2014 gerçeğinde standartlar sertifikalar tesislerin yeterlilik raporları v.b bir sürü istenilen aranılan zorunlu yapılması gereken şeyler var..
öyle 100 milyon tl ye falan normal emekçi vatandaşa büyük para gelebilir ama o işlerde çekirdek parasıdır.. sadece rüzgar tribününe koyulucak boeng uçaklarda olan rollyce rolyce motorları o para tutar zaten.. dediğim sadece bir tesisdeki 2 yada 4 motor parası.. o kadar..
bende çok isterim ama zihniyet komik hadi fabrika yapalım tamam .. yıllardır bu yüzden hiç bir proje ya hayata geçemedi yada yarım kaldı..
yapılıcaksa en güzeli butik üretim.. ufak bir tesis kaliteli sınırlı araçlar on numara iş %100 de her şeyi türk malı olucak.. sadece belli testler için aracın bir prototipi yurtdışına çıkarılır tamamdır en ekonomik ucuz hemde tam full yerli üretim tarzı o olur.. onda bile 100 milyonun üstünde para gider oda ayrı mesele..
babayiğidi bulduk daha arabanın eskizi yok. doblo tamamen yerli üretim. Projenin başlangıcından ilk araba çıkana kadar ki Fiat a maliyetinden haberleri var mı acaba.
94 senesinde ilk doğalgaz dönüşümünü ODTU yaptı, ring otobüslerine taktı, hala çalışıyor...
BOR u yakıt olarak kullandılar BOREN yani bor enstitüsünü kurdular
Petrol Müh. bölümü 95 senesinde ilk petrol analiz labaratuvarını kurdu, şimdi kötü benzinden kazandığımız davaları onlara borçluyuz
Makine müh. güneş panelli arabayı 2001 de yaptı
liste uzaaar uzaaar...
siyaseti bir kenara bırakıyorum, araba olmasa bile en azından bir teknoloji üretelim, mesela BOR-elektrik hybrid motor üretelim dünyaya satalım, güneş panelleri sistemini geliştirip otomobiller rölantideyken yakıt harcamasınlar mesela... ama biz illa ki otomobil yapacağız hemen, koca koca markalar satamadığı için kapanıp hacim küçültürken, dünya piyasasının alacağı ve kar elde edilecek bir marka yaratmak bana şu aşamada zor geliyor...
ayrıca bırakın otomobili, savaş uçağı üretiyoruz bazılarına göre:
http://haber5.net/haber/13/01/27/ea7...cagi-yolda.jpg
Konunun tamamını okumadım ancak sanırım üretecek firma avitas motorsport olacak Avitas Motorsport
Yerli üretim yarış arabası yapan bir firma. Rallilerde ve ABD'de rallycross'larda vs boy gösterdi.
Tabi bu haberin çıkışının siyasi olduğunu düşünüyorum orası ayrı.
yapılsa anlamı varmı buda tartışılır bir yenilik getirmiyorsa sıfırdan bir marka kurup araba üretmek bence bu devirde sadece para israfı zaman kaybı..
büyük devler bile ayakda zor duruyor mercedes gibi bir firma bile son 10 yılda girmediği halk sınıfı alanına girdi kalitesinden ödün verip..
bmw istemeye istemeye mecburi hacim küçültüp duruyor..
bir sürü marka batma noktasına geldi bazıları battı büyük firmalara yem oldu misal seat,skoda,lamborgini ingilterenin devasal rover group bile parça pinçik ettiler bazı markalar satıldı bazıları kapatıldı group içinde..
Amerikanın Dev markası GM iflas verdi daha bundan 5-6 sene önce amerika hükümeti 1 milyar dolarmıydı öyle bir şeydi sanırsam yardım ettiller ancak doğrulabildiki oda tam değil bünyesindeki bazı markaları kapattı saab gibi bazılarını ufalmaya götürdü chevy avrupa opel buick gibi..
Keza fiat 2000 lilerin başında batmaya yaklaşmışdı italyan hükümeti destek verdi..
hep huyundai örnek veriyorlarda kimse bilmiyorki hyundai group içinde hyundai motors o group un en ufak bütçeye ve gelir hacmine sahip şirketlerinden biri.. adamlar 60 lı lardan beri demir çelik,gemi,inşaat, elektronik,mekanik dişli sistemleri ağır vasıtalar kepçeler v.b dünyanın en ileri gelen firmalarından biri sonradan 90 lılarda arabada üretelim bari demişler..
bizim üçüncü köprüyü yapanlar bile hyundai..
Neyse kısaca araba yapdım olduyla biticek bir şey değil diğer markalarda olmayan farklı ne sunabiliyorsun bu önemli..
Elektriklimi yapıcaksın zaten var,dizelmi benzinlimi zaten var hybrid mi yapıcaksın zaten var..
diğer markalardan farklı ne sunabiliceksinki biz elmizdeki araçları satıp riske girip çünkü yeni çıkan kronik sorunları bilinmeyen ilerde çıkarıcak sorunlarının ne olduğu bilinmeyen bir aracı almak saatli bomba gibi bir şey bize o saatli bombayı aldırabilicek bir neden sebeb ne sunabilicekler??