Canonda 100bin 150bin arası diye duymuştum ama tabi o kadar fotoğraf çekmekte ciddi zaman ister sanırım :D fotoğrafçı değilseniz
1) Normal SLR makinalarda sensörün, yani görüntüyü algılayıp resme dönüştüren yüzeyin önünde perde ve ayna bulunur. Bu ayna objektiften gelen görüntüyü yukarı vizöre yansıtır. Vizörün içerisinde ki prizma aynalar da vizörden baktığımız gözümüze yansıtır. Denklanşöre bastığımızda ayna kalkar perde açılır sensöre görüntü düşer ve fotoğraf çekilir. Yani görevi, vizöre kadrajı yansıtmaktır. Fotoğrafa bir etkisi yoktur.
2)Bütceniz uygunsa yaklaşık 1500 tl ye canon 600d 18-55 mm kit lensi ve 50mm 1.8 lens alınarak başlanabilir bu işe. Ya da benim gibi fazla bütçe yoksa Aynasız olan ve vizörü olmayan Canon eos M 18-55 kit lens ile 750 tl civarı. Vizör illa olsun derseniz benim gibi, Panasonic G3 alabilirsiniz.
3)Poz denilen shutter sayısı diye hitap ediliyor. Yani aynanın kalkıp perdenin açılması. Perde sayısı perde ömrü gibi tabirler olur. Bu perde açıla kapana zamanla eskiyor. Mekanik parça sonuçta. Değişimide makinasına göre değişiyor. 200-300 tl arası başlıyormuş yanılmıyorsam.
Ortlama Canon da 100.000 perde ömrü garanti veriyor diye biliyorum. Tabi 100.000 de bitecek diye bir şey yok. Ama 50.000 de de bozulan var. Günde ortalama 100 foto çekilse ayda 3.000 eder. Ben 100 fotoyu 1 günde çekiyorum ama 1 hafta boş yatıyor makina. Yani 1 ayda 1000 foto anca çekiyorum. Bu hesapla 10.000-12.000 shutter deki makina 1 senelik falandır. Ona göre karar verebilirsiniz.
Yalnız ben olsam 2. el almam. Zira Türk milletinin malı satarken altın oluyor.
Sıfırından pahalı sahibinden deki 2.el dslr makinalar. Ben sürekli bakıyorum. Anlamak imkansız.
Bende 3-5 aydır ilgileniyorum. Bilgilerimde hata olabilir. Şahsi araştırmam ve öğrendiklerimdir.
Arkadaşlar makina arayışımı canon 60d alarak sonlandırdım. Yakın arkadaşım askere gittiği için çok iyi bir fiyata sıfır ayarında bir makine sahibi oldum konu kapanabilir yardımcı olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum saygılar..
Pentax k-7 aldım üzerinde manuel 50mm f.17 lens ile 900liraya 2.el tabi pentaxın sıfırı TR'de yok diye biliyorum. 150lirayada 18-55AF lens aldım body ve lensim su geçirmiyor. üstüne üstelik renkleri patlatmıyor. hele birde mavisi sarısı var ki of ki of :) şimdi bilmeyenler pentax nedir diyecek veya nikoncular canoncular pentax makina mı diyecek. ama makina işte, nasaya lens üreten tek firma mesela, evet belki çok çok ileri teknolojiye geçemedi ama nikonda 5bin lira verip toplanacak makinayı 2-5 3binlere topluyorsun pentaxta. 1.500 lira gibi bir rakamada canon ve nikonun giriş segmenti yerine daha iyi bir makinayla baslamanız için yazdım youtube'de aratarak bakabilirsiniz kalitesine.
Denizlde yaşayıp pentaxı bukadar övdüğüne göre Hakan Tarım'ı tanıyorsundur. 22" jantlı explorer jeepi olan :D
Pentax tabiki iyi makine kendimde kullandım ve sevdim. İmaj kalitesi ve renkleri çok iyidir. Ayrıca raw çıktıları canon ve nikonun dengi makinelerinden hertürlü daha iyidir. Full Frame makinesi yoktur lakin orta format makileri vardır. A modlu lensleri vardır, Titreşim engelleyisi ve af motoru gövdededir. Gel gelelim k3 haricinde hiç bir makinesinin AF hızı 650D ye bile yaklaşamaz.
İhtiyaçlar ve beklentilerin ne olduğunu bilirsek daha iyi öneride bulunabiliriz. şu marka iyi bu marka kötü hiç bir zaman değildir unutmayalım.
Stüdyoda vesikalık çekeceksek Nikon D100 hertürlü iş görür, Dağ bayır gezip kuş çekeceksek Canon 7D (7d mark2 de duyruldu gerçi)
Portre çekeceksek FF şart 5D clasic olsa bile kafidir 85mm f1.8 in yada 135mm f2 in varsa.
Murat Gündelik kullanım ve maçlarda işimi görsün dediği için AF sistemi fiyatına göre nispeten iyi diye 2.el 60D önerdik iş çözüldü. 650D de alabilirdi 600D de. Ancak Pentaprizma vizör, sağlamlık, ele oturması gibi artıları 60d yi 600d nin önüne çıkardı. 650d ise video çekilmeyeceği ve STM lens alınmayacağından hybrit sensörün artısını kullanmayacak olması yine 60D dense alınmasının gereksiz olduğunü düşünüyorum şahsen.
tekrarlıyorum nikon d90 güzel makine ama 2008 teknolojisiyle bin tl üzerini haketmiyor maalesef.