Görevim gereği sürekli işyerlerindeyim, genelde çok da olumlu konuşmamaya çalışırlar bize karşı ama yine de geçen aya göre iyileşme olduğunu soylüyor isverenler
Printable View
Görevim gereği sürekli işyerlerindeyim, genelde çok da olumlu konuşmamaya çalışırlar bize karşı ama yine de geçen aya göre iyileşme olduğunu soylüyor isverenler
benimki pek esnaflik sayilmaz.. turizm ne benim hizmet kalitemle ne de vatandasin gelir seviyesiyle dolayli olarak pek alakali degil.. orta dogu icin ayni seyi soyleyemem ama uzak dogu ve avrupali icin hayatta kalma olasiligi yuksek olmasi yeterli buraya gelmeleri icin.. Allah var benim tahminimden cok daha cabuk toparladi turizm vesselam..
abim tam esnaf.. bi kenarda tekel bufe isletiyordu.. hakikaten alkol tuketimiyle direkt baglantili ekonomik seviye.. yakin zamanda daha uygun bir yere gecmek ve biraz da dinlenmek icin devretti.. 2 bucuk aydir Istanbul un her kosesine bizzat gidip bakti bazilarina beraber gittik.. ben mesela burasi varos burda is yapamazsin diyorum bana guluyor.. 5 liradan asagi dukkan yok 50 metre kare.. biz 10 a da raziyiz ama bu kalin dukkanlarin sahibi hep mi haci arkadas ?
18 aydır çalıştığım firmada dün ilk defa avanlar yatmadı.
Bizde aksine; 2 hafta önce kadar hobi için bile bakmaya gelen, muhabbet için bile arayan yoktu. 2 haftada 2 daire verdik, tabi eskisi gibi istediğimiz rakamda diretemiyoruz yada bir kısmına vadeli senetli falan satıyoruz ama yinede dönmeye başladı.
bende ve çevremde son 2-3 haftadır baya durgun
2-3 kuruluş eğitim filan oluyor ama işlerin pek de bir zevki yok. Günübirlik İzmir'e gitmeler filan sıkıyor. zincir müşteri olmayınca da iş daha uzun oluyor.
Restoran otomasyonu
Büyüklerden birisinin sağlam rakamlarda çekleri döndü geçen ay duyduk.
Geçmişte de tokatçılık yapıp milleti mağdur eden çok firma oldu. Mobilya (mutfak üzerine) sektöründeyiz asem de 1 kata 5 lira kira istiyorlardı geçen 2 katı 3'e verelim dediler.
Dükkanlar patır patır boşalıyor, fason kesim ebatlamacıya rica minnet mal kestiriyoruz. Hepsi peşine dönme peşinde.
Müşteriler ayrı değişik, iş bitimi konuşuyoruz 2K para için 2 aydır 20 kere aratan var.
3 haftadır sessiz buralar. doğru düzgün destek telefonu bile çalmıyor.
Devlete çalışan ( yol , köprü , metro , havalimanı vsvs ) büyük firmalardan alacağınız varsa tahsil etmeye bakın. Bir kaçı konkordato ilan etti. İşleri durdurdular. '' Ödeme mi ? O da neymiş ? '' modundalar. Özellikle 3.havalimanıyla alakalı firmalarda bakiye biriktirmeyin diyorum ve çekiliyorum :)
Konkordato ilan eden firmalar için site yapmışlar, günlük paylaşıyorlar.
Konkordato Nedir? Konkordato Alan Firmalar. | KONKORDATO
Fakat arama yapılamıyor, tam listeyi de parayla satıyorlar. Bu bile gelir kalemi oldu, vay anasını..
https://paratic.com/dsg-insaat-konkordato-ilan-etti/
İstanbul Havalimanı’nda Çalışan DSG İnşaat Konkordato İlan Etti
Yeni havalimanına iş yapan Bilin Group'un uc şirketinden konkordato - Diken
Yeni havalimanına iş yapan Bilin Group’un üç şirketinden konkordato
3. havalimanı icin calışan şirketten konkordato kararı - Gercek Gundem
3. havalimanı için çalışan şirketten konkordato kararı
Farklı sektörden gelen konkordato ilanlarının ardından 3. havalimanının (İstanbul Havalimanı) kargocusu da konkordato ilan etti.
elimdeki işleri bitirip uzun süre projeye girmeme kararı aldım, yeter yahu ne tat kaldı ne de tuz!!!
Selamlar.
Bir kaç sorum olacaktı, bilen arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.
Küçük bir işletme iflas talebini nereye yapar?
iflas talebinden sonra devlete olan vergi ile özel sektöre olan borçların durumu ne olur.
Mal varlığı haciz yolu ile alınırsa ve kalan borçlar için ödeme yapılamayacak durumda ise kalan borçlar hakkında ne gibi işlemler yapılır?
Market işi ile ilgili bu sorularım.
cevaplar için teşekkür ederim şimdiden.
Çocuğuna Konkordato diye isim koyan esnafları da göreceğiz yakında.
Geçen sene düzenlenen taşeron sözleşme şartlarına tabii verilen işlere göre
Ana yüklenicilerden birinin hakedişi/fatura tarihine göre 60 gün geciktirdiği takdirde
Taşeron tarafından yapılan işlere gönderilen eksper görüşünde %80 tamamlanmışlığı kanuna uygun rapor edilirse
X/Y/Z birleşiminden herhangi bir ana yüklenici zararı karşılamak için aracı yoluyla iş birliğine gidip ödeme planını kabul etmek zorunda
-Not;
Sözleşmesiz , şartsız , hukuksuz
Buraya para akıyor nasılsa çözülür diye biz a-b firmaları aramızda sözleşmeyle iş aldık mantığıyla girersen ana yüklenici veya devletin garantör kurumundan ancak hava alırsın
İş Hukuku konusunda uzman bir avukatınız varsa bilgi alabilirsiniz
3.havalimanına iş yapan birden fazla firma iflastan bir önceki adım olan konkordato ilan etmiş mi?
Vatandaş olarak beni ilgilendiren kısmı bu.
İş hukuku uzmanı avukatlarla söz konusu firmaların diyaloğa geçmesinde fayda var, hukuki detaylar vatandaşın pek umurunda değil diye düşünüyor
konkordato ilan ettiği için ödemelerin bir kısmı kayyum tarafından yapılıyor, firmaya haciz vs gidemiyor... işin en kötüsü ise, adam çek yazmış ödememiş, çeki yazana haciz yok ama cirocuya haciz var... yani olan taşeronlara oluyor, kayyum da önce iş bitsin mantığı ile işe devam eden işçilerin maaşını ödüyor, mal alıyor vs ama yazılan çeklere sıra hiç bir zaman gelmiyor...
tabi canım çeki ciro ettiğin anda çeki sen kesmiş oluyorsun. Heriflerde zaten bunun için çek kesiyor. Tekstil sektöründe makine satarken 2008 yılında Müşterilere gittiğimde adamlar isyan ediyordu. Herifin biri arkasındaki kasayı açtı bir deste lastikle bağlanmış çek çıkardı. Al dedi bunlardan seç beğen al. Tarihleri geldiğinde avukata gidecek. Ben cirolamıyorum piyasaya yeniden sürmüyorum ben uğraşmamak için dedi. Batık olarak almış kasaya kaldırmış. 5-6 aylık çekler. Tarihinin dolmasına da 7 ay falan var. Ama herifler çoktan batmış.
Yılbaşından beri batık kredi oranı %44 artmış. Fazla söze gerek yok.
Batık kredi oranı 8 yılın zirvesinde - Sputnik Turkiye
Bir de insaat taahhut islerinde en buyuk derdimiz fatura, yani alacaginiz olsa da firmaya 'hadi ben faturami kestim' diyemiyorsunuz, hakedis yapilacak 8-10 imza atilacak muhasebeye gidecrk onlar da OK derse fatura kesebiliyoruz, cogu taseron alacagini bile ispatlayamiyor fatura kesemedigi icin...
Konu bile memleket özeti. Konuşulan esnaflığın %80'i inşaat ve yan dalları üzerine.
Özellikle 3.havalimanı ve çevre yollarını yapan İGA ve RSY dahil bir çok firmayla çalışıyoruz. Yorumumun kaynağı muhasebe. Yolları yapan firmaların birkaçı işleri durdu ve konkordato ilan etti.İsim yazmak olmaz çalıştığımız firmalar sonuçta. İga'da şu anda sıkıntı yok ama ödemeleri yapılandırıyorlar. Her an herşey olabilir modunda. İski , igdaş , ibb ve ilçe belediye taşeronlarının ödemelerinde de problem var. Hafriyat bu taraflarda (3.bölge) zaten bitmişti. Betoncular işleri durduruyor.Koskoca akçansa bile 1/4 faaliyete geçti. Maden ocaklarının bir kaçı battı , kalanı da Allah'a emanet. Ee bunların yüzlerce nakliyecisi , tedarikcisi , tamircisi falan filan herkes zincirleme gidici.
Asliye ticaret mahmekesine başvurmanız gerekiyor. Şahıs işletmesi olduğunuz düşünüyorum ( ltd ya da a.ş değil)
İflas durumunda haciz işlemi öncelikle 3. kişiler taraffından başlatılmışsa amme alacakları (vergi borcu vs) garamaten taksim olunur.
Yani 200.000 TL mal varlığınız var Ahmet'e 400.000 TL ve devlete de 100.000 TL borcunuz var.
Toplam borç 500.000 TL ve devletin alacağı bu borcun %20 si olmuş oluyor.
Ahmet haciz işlemini önce başlatırsa 200.000 TL lik mal varlığını %80 ini yani 160.000 TL sini devlet de %20 sini yani 40.000 TL sini alır.
Ama Ahmetten önce devlet haciz koymuşsa amme alacağının tamamı tahsil edildikten sonra müflisin kalan bir varlığı var ise kalanlara paylaştırılır.
Kalan borç haczedilen varlıktan fazla ise diğer alacaklılar maalesef hiç bir şey talep edemez.
Burada önemli kısım şahıs işletmesinde tacir tüm mal varlığıyla sorumludur alacaklılarına karşı.
kaşe üzerinde İsminiz yazıyor ise ve ltd / aş ibaresi yoksa şahıs şirketidir.
Alacaklılara karşı tüm malvarlığı ile sorumluluk söz konusudur.
Ev / araba ne varsa borçlarınız için haciz edilebilir.
Mal gitmesin diye eş / çocuk / aynı soyadı taşıyan kimsenin üzerine bir satış gerçekleşir ise muvazaalı olarak değerlendirilip bozuluyor.
2 haftadır tek bir müşteri girmedi dükkandan içeriye.
İşini aldığımız bir abimizin (çocuk odaası yapılacaktı) aynı gün abisi ve 6 aylık yavrusu vefat etti.
Şimdi tahsilatı yapmıştık onun geri ödemesi için uğraşacağız.
Az sonra fabrika çıkışı gidip bir personelin işine istemeyerek de olsa son vereceğim.
İmalatı mağazaya taşıyıp alt katı imalat üst katı showroom yapma planım var dükkan sahibini ikna edersek.
En azından 1 kira+stopaj az öderim. Geçen hafta ortağın arabayı sattık bir kısım borç kapadık.
Bu hafta da allahtan kosgeb'e başvurmuştum biraz oradan gelecek rakam var ayı çıkarırız.
şubat ve sonrasında ya tamam ya devam diyeceğiz. Kur konusundaki tahminler tutarsa (7 tl olursa)
Konuya "müflis" olarak devam edeceğim sanırım. Gün doğmadan neler doğar'a sarılıyoruz şimdilik.
3 senedir 5 yıldızlı bir otelde önce depo sonrasında satın alma sorumlusu olarak calısıyordum.
Kasımpaşada 1960 yılından beri esnafız. dedik bizde dükkanımızın başına geçelim esnaf olalım.. yazın sonunda geçtik dükkana (Bakkaldan büyük bir market.) yılların esnafı babam bile şaşkın iş falan yok. tekrardan kapatıp işime dönmeyi düşünüyorum acıkcası en azından gelir belli gider belli.
İga dan neden ayrılmak istiyor acaba ortaklardan biri :)
Geçtiğimiz haziran çok durgundu. Sonrasında normalleşmeye başladı derken 1 kasımdan beri çok kötü yine. 1 kasımdan bugüne kadar geçen toplam 2,5 aylık dönemde, ekim ayında kestiğim faturanın 7'de birini kestim.
Yabancı birine anlatsam güneş kremi falan satıyorum sanacak.
Paypalın eksikliğinden dolayı yurt dışına satışta imkansız hale geliyor maalesef
Şuan çoğu firma işten çıkarmalarda artışa geçti. İsim vermeyeyim ama sadece bugün 170 kişiyi işten çıkarmış devamı da gelecekmiş. Çıkardığı gibi tazminat vs de vermiyor muhtemelen çoğu iflas gösterecek.tabi bu benim düşüncem.
Firmalar arası alacaklarda da sorun baya var,fatura tahsilatı konusunda problem yaşıyor firmalar. Herkes için hayırlısı olsun
Iga sıkıntılı bir isletme. Daha once havalimani tecrubesi yok karma oldugu icin dayi ahbap cavus iliskisi cok fazla var.Yapim isi bir sekilde taseronlar uzerinden halledildi ki terminal bolgesinde eksiklikler mevcut.Su an bir kismi isletme asamasina gecti. Yani ibre igaya dondu ama isletme kapasitesi malesef yok ayrica cok gereksiz yerlere gereksiz sayida alim yaptilar ki yine bir ise yaramadi. Yapimini bitirdigimiz yerin 4 ay isletmesini yaptik gelenlere sistemi anlattik ama bir turlu isletmesini kendi uzerlerine alamadilar. Bu da haliyle sirkete kayip olarak donuyor.Isletmeci olarak aldiklari kisilerin maas kartlari ziraata dondu. Maas zamanlarinda aksamalar oldu. Kisaca artik orada para dongusu yok. Bu ana muteahhit 5 firma icin de yavas yavas kopma asamasi yakindir radikal degisiklikler yapmadiktan sonra.
hava alanı için firmalar gerekli gereksiz fazla fazla harcamalar yaptılar, misli ile alacağız diye ekonomi ve devlet politikalarını hesaba katsalar da dünya dengeleri işi bozuyor.
Ben sürekli havalimanı trasnferi yapıyorum
Günde 5 bazen 7 kere çıkıp giriyorum
Ahl taşınma işinin daha uzun süreceğini söylüyor
İGA sezon başlamadan geçiş bitirmek istiyor
Ama yeni havalimanı ciddi sorunlar var
Bu kısa sürede çözülmesi imkansız gibi
Ortak ayrılması ben ona bağlıyorum
50 milyon bu adamlar için çerez
Yeni havalimanı bir an önce gecsek cok iyi olacak
Yerli yabancı vatandaslarimiza gereken top yekün ulaşım gecirmesini yapacagiz inşallah
Yeni havalimanı sultanahmet 150 tl
Ahl sultanahmet 70 tl
Var gerisini siz düşünün
Millet şuan farkında değil
Oraya bir gecilsin anlayacaklar