Mevzu patlamadan önce sen kendi kendine dönecek sisteme taşımaya başla kendini. Şimdi ilk işaret fişeği daha gerilmedi ortalık.
bir zaman sonra işin rengi değişecek. En çok da para dan ziyade arkadaşını kaybettiğin için üzüleceksin ileride.
Printable View
Güncel şu zor günlerde esnaflar durumlar nasıl
Bazı sektörler ***** zorunlu kısıtlamalardan dolayı ölmüş durumda.
İmalat sanayiinde ve bunların etkilediği sektörlerde yoğunluktan kafayı kaldıramaz halde insanlar. Metal sanayi coşmuş durumda. Tanıdığım mobilya-ahşap-mutfak-kapı... gibi imalat sektördeki insanlarda iş almayı geçtim yetiştirmek için telefonlara bakamaz halde şuan.
Kendim e-ticaret, smm ve dijital pazarlama işleri yapıyorum aşırı yoğunum şuanda. Eve gittiğimde çorba kaşığını tutamaz halde oluyorum. Noel zamanının etkisi var ufaktan ama özellikle yurtdışı satışlar 3 yıllık emeğimizin karşılığını 1 aya yakın sürede fazlasıyla verdi.
Bir kaç post önce yazmıştım ortakla sorunlar devam ediyor ama birbirimizi görecek zamanımız olmuyor aynı ofiste.
İkinci dükkanı da kapattık. Bir şekilde dönmeye çalışıyoruz.
@kado Kadircim geçmiş olsun, Allah kolaylık versin ortam giderek ağırlaşıyor maalesef...
Bir yıl önce, eski şirketten ayrılıp, kendi yerimi açtım.
İşler fena değil :)
https://i.pinimg.com/736x/05/be/4e/0...35d62fdb13.jpg
[QUOTE=osmanaydo;8690065]Bir yıl önce, eski şirketten ayrılıp, kendi yerimi açtım.
İşler fena değil :)
Ne işle uğraşıyordunuz hocam Belki faydamız dokunur.
esnafın hali nasıl olabilirse öyleyiz :) medikalci olmak varmış şu dönemde tanıdığım var kiradan çıktı dükkan aldı kendine 1 milyona :)
Medikalin çok fazla sektörü var.Mesela ben fizik tedavi ve kardiyoloji cihazları satıyorum.Devlet ödemesi 300 gün Özel dışardan büyük gözüken Çoğu hastane 150 gün ödeme diye anlaşırsın 250 gün olur hala ödeme alamazsın.2,3 aydır doğru düzgün fatura kesmedim öyle deyim sen anla
Servis sektöründe peder bey, okullar açılmazsa daha dönemeyiz gibi duruyor. 3 araç 18-20 tek arası atıyorduk simdi 2 arac 8 teke düştük...
2. el durmuş durumda maliyetler sebebi ile.
Nargile kafeler nolur sizce?
1 senedir proje yapmıyorum, ülkede devam eden projeler var elbette ama, pandemi şartlarında bir olumsuzluk olursa hiç bir garantimiz yok... vaka çıktı şantiye kapandı, o süre boyunca sgk sı işçiliği vergisi algısı işlemeye devam ediyor, işçiyi çıkartamıyorsun çalışmayan adamın da yükü bizde, sokağa çıkma ve seyahat yasakları var, iş sahibi 'ben anlamam adamlar eksiksiz olacak' derse bunu sağlayamazsın, zaten para vermek gibi bir niyetleri yok, bu konulardan ceza yediğinde itiraz edecek merci yok... 5 müteahitin şantiyelerinde batan batana, ölen ölene ama 1 tane haber göremezsiniz, işçiler ayaklanır 'bunlar terörist' denir içeri atılır... sorun sadece pandemi değil, ekonomik olarak çöküşü 3 sene hızlandırdı sadece...
Kadıköy de gördüğüm kadarıyla sayılı sayıda mekan kaldı.
Is olsa ayri sıkıntı
Olmasa bambaska bi sıkıntı
Is oldugunda para kazanmak, karlilik cok zor cunku maliyetler dogrultusunda zam yapamiyorsunuz size kalan kisim daraldikca daraliyor yani yapilan ise oranla kazanilan para orani dusuk
Yatirim yapmak tam cesaret isi cunku ekonomik olarak yarinin ne olacagi hic belli degil dogal olarak buyumedikce kuculuyorsunuz buyumeye calisirken yok olmak da var isin ucunda ortada kalmak diye bisey kalmadi..
Yasam sartlarini zaten soylemeye gerek yok para yetismiyor yetismiyor..
Yok olur. Covid komple bitse bile psikolojik kısmından dolayı eski potansiyel olmaz. Sürekli içenler zaten evde yapıyor ve içiyor. Evde kendi kalitesini tutturanda dışarda o tadı alamaz. Zaten 1 senedir kapalılar neredeyse özetle bence baya sayıları azalır. Ek olarak 1 senedir maliyetlerde arttı genel kafe giderleri için orası başka boyut
bu kadar uzun kapatmaların, insan harcama alışkanlıkları üzerinde kalıcı etki bırakacağını söylüyorlar.
Restorant farklı bir durum olabilir ama bu cafelere gitme ciddi oranda düşebilir, normale dönüş ile.
Hizmet sektöründe çalışanların Allah yardımcısı olsun cidden. aylarca kapalı kaldılar, nakiti olan belki dayanır ama çok sayıda işletme çalışanı ve sahibi büyük zarar alıcak.
Bazı sektörler hiç etkilenmeden çalışmaya devam ediyor. para bir nevi yer değiştiriyor bu süreçte.
Döner/fast food franchise veren bir sektörde reklam bölümündeyim.. Piyasanın doğrudan ve 1.derecede etkilediği bir sektör..
Ayrı markalara ait toplam 51 bayimiz vardı.. Süreçten sonra şirket ikiye ayrıldı.. Evden çalıştık olmadı ofisten çalıştık call center da çalışanı bile şubede kasaya gönderdiler..
Süreç ilerledi Elde kalan şube sayısı 8.. Toplantı yaptık tamam mı devam mı sanırım son kale düşene kadar devam.. Elden gelen bir şey yok paket servis bir yere kadar.. Ama işini bilen de 2 olan moto kurye sayısını 7ye 8 e çıkardı o da ayrı..
Bende dışarıdan başka sektörlere iş almasaydım sıfırı tüketmiştim.. Bu ay maaş alamadığım 3. ay oldu.. Kıdemim için işten de ayrılamıyorum ha bugün ha yarın bakalım ne olacak hesabında..
Domino's pizza için hâlâ cirosu çok iyi diyorlar. Pandemiden öncede zaten paket servis odaklı olduğundan ciro düşüşü yaşamadığını iddia ediyor yetkilileri.
Gerçekse bu tarz bir iş mi yapmak lazım? Gerçi dominos un franchise ücretleri çok kazık.
Aramızda var mı dominos vb paket servisi franchise arkadaşlar?
Ciro genelde evet yüksek.. Satışları online yemek sipariş platfomlarda başarılı olan şubeler satışın %65-70 ini bu kanaldan yaptığından masa müşterisini çok özlemiyorlar..
Bizim ayakta kalan bayilerimizin ciroları 8-10 bin bandında.. Kar marjı %10- Günlük net karlılıkları 1000-1200 civarı.. 30günün sonunda 30 bin civarı cebine koyuyor.. Hatta dün gelen ciro raporunda İdealtepe şubemiz 15.500 lira ciro yapmıştı..
Motokuryeler günlük yevmiyeli çalışıyor 20TL saati ve bayiilerin en çok yakındıkları sorunda bu.. Nitekim Dominos'ta benzer kanallardan benzer yöntemlerle satış yaptığından söylenti doğru olabilir..
Franchise ücretleri yüksek olması normal.. Ama derseniz ki bizde global bir marka kuralım yardımcı oluruz :)
Krizi fırsata çeviren yerler var.
Mesela etli ekmek yediğim bir yer var. Küçücük dükkan 3 masası var sadece. İşletmeler kapatılınca adamlar düzgün ve hızlı şekilde paket servis olayını çözdü. Sıcak çıtır çıtır getiriyor pakette bile. Yemek sepetinde ana ekranda 9.5 puanı var en üstteki 2 restorandan biri olarak çıkıyor. Geçenlerde önünden geçerken selam verdim, hal hatır sordum. Adam 20’ye katladı bizim iş çoluk çocuk yeğen paket dağıtıyoruz dedi.
Koca koca restoranlar yemek sepetine girmiş. Paket servis becerileri sıfır. Yemek soğuk, geç, bulamaç gibi geliyor. Kötü yorum yazıyorsun sinirlenip saçma cevap yazıyor. Koca platformda ülkeye rezil oluyor, puanı düşük olduğundan yemek sepeti uyarı veriyor standartlarımızın altında restoran sipariş vermek istediğine emin misin diye :)
Spa-fitness sektöründe birden fazla işletmesi olan arkadaşım , coronadan 7-8 ay önce Beylikdüzünde lahmacun-pide dükkanı açtı. Açmasaydım şuan çoktan sıfırı görmüştüm diyor ve spa-fitness sektöründen çıkıp şubeleşmeyi düşünüyor :D
Evet %10 diye yuvarladım ama net kalan o civarda.. 2. şubeyi Göztepe'te açacak ''Maydonoz Döner'' soslu döner.. Tavuk / Et.. Evvelinden Aslı Börek bayilikleri vardı..
Doğrudur.. Bütün olay online platformları iyi yönetebilmek, Joker seçimlerden müşteriyi kazanıp hizmetin sürekliliğini sağlama becerisi..
Bence büyük düşünüp yemek sepetine daha kullanışlı alternatif çıkarmak lazım. Yemeksepetini hangi esnafa sorsam canımızı okuyor. Komisyonları geç ödemesi vs hep şikayetçiler. Esnaf mı haklı yoksa yemek sepeti mi bilmiyorum ama %12 + aidat fazla gibi.
4 yıla yakın süredir e-ticaretle meşgulüm. İlk seneyi saymıyorum hazırlık süreciyle geçti.Pandemi patladığından beri sürekli rekor kırıyorduk. Kasım ayında 3 yılın toplamı kadar, aralık ayının ilk 20 günü 3 yılın toplamının 2-3 katı kadar satış yaptık. Satışların %90’ına yakını yurtdışı şuanda. Bunca sene yurtiçinde boşa uğraşmışız dedirtti.
Herkes için aynı gitmiyor. Benimle benzer sektörde, çok daha büyük bir firma pandemi başında elemanları çıkarıp, reklamları kapatıp, fiyatları artırıp kendi işini kendisi bozdu.
Ağustosta fiziki mağazadan e-ticarete geçen entegrasyonlarını kurup, reklamlarını ayarladığım bir firma kasım ayında 65 milyon ciro yaptı. Öncesinde ticaretin içinden gelen tedarik sorunu olmayan bir firmaydı. Sadece işini dijitale taşıdık. 2019 cirosunun 5 katından fazlasını 1 ayda yapmış oldu. (Bunun sektörü giyim üzerine)
E-ticaret dışarıdan bakanlar için hiç bir şey yapmadan gelir getiren iş olarak algılanıyor. Pasif gelirciler, finansal özgürlükçüler, dropshippingciler, YouTubecular yüzünden herkeste öyle bir algı var. Kasım ve aralıkta gün içinde yemek yemeye çay içmeye fırsat bulamadığım günler oldu. Akşam eve girdiğimde kaşığı tutamıyordum yorgunluktan :)
Abi bugün pazaryerlerinde kategorisine bağlı %5’ten %40’a kadar değişen komisyon oranları var. Kargo fiyatım 2 desilik ürün için 8 liradan, 17 euroya kadar değişiyor.
Ben kendimden örnek vereyim kendi websitem, türkiyede 8 pazaryeri, yurtdışında 11 pazaryerinde satış yapıyorum. Ürün hangi platformdan satılırsa satılsın, depodan çıkıp İstanbul’ada gitse, Londra’yada gitse, Pasifik’in ortasındaki adayada gitse kar miktarı birebir aynı.
Komisyon oranı müşteriyi ilgilendiriyor. Müşteri güvenlik için pazaryerinden alıyorsa komisyonu fiyat farkıyla ödemiş oluyor. Tüm tercih ona ait :)
O iş bayağı zor.. İmkansız gibi.. Esnaf ciroyu Y.S den yapıyor ama para vermekte istemiyor.. Kazan kazan tekrar kazan yöntemi gibi bir yöntem yok bu hizmet bedelini ödeyeceksin.. Yada çok sağlam Alo paket gel-al yakalacaksın..
Y.S kesintisi zincir mağazalarda %10 - Bi kaç yılın sonunda %8lere fln düşebiliyor..
Yani bir çok denemesi var, hatta hazır kullanıma hazır şabonları da var ama trendyol yemek, getir yemek bile bocalıyor hazır donanımlı alt yapıları olduğu halde.. Y.S karşısında ..
Getir yemek 'esnafınımız yanındayız' diye pay kapmak için reklam veriyor ama bu olay şey gibi 10 yıl Iphone kullanıp androidi deneyip alışamamak tekrar Ios a geri dönmek..
YS'ni bitirecek tek durum ülkeye Uber eats, Rappi, iFood gibi alternatifler girerse olur.
Öteki türlü, kimse YS'yi geçemez, getir'in en büyük hatası ayrı app çıkartmaması oldu, mevcut app acquisitionunu da kullanmak için risk aldılar Ama UX ve UI'ye alışan ve app pozisyonalamasını kafasında "acil ihtiyaçlar" için getir olarak kodlayan kullanıcıya ulaşamadılar.
YS'nin bütün rakipleri, devşirme appler veya hizmetler. Kullanıcı alışamaz bu duruma, tutmaz yani.
Brezilya'da bütün işci gücü olmayanlar bu firmalara delivery olarak çalışıyor, ufacık bir bisiklet ile, bir restaurantların önünde bekleyip, gelen siparişleri götürüyorlar.
Hem işssizlik azaliyor, hem son kullanıcı hızlı ürün aliyor, hem de kuryelerın tek şansı ve para kaynağı delivery yaptıkça olduğu için hizmet mükemmele yakın oluyor.