ckrc Nickli Üyeden Alýntý
Ýnþaat sektöründen bahsedeyim;
Ýþ yok, güç yok, bütün projeler durduruldu. Ýþten adam çýkartmalar baþladý. Müteahhit arkadaþlarým 2 sene önce özele iþ yapmamaya baþladýlar, özel sektör 2 sene önce bitmiþti, okeye dönüyordu. Bütün müteahhit arkadaþlarým sadece devlet iþi yapýyorlardý artýk onlar bile zarar yazýyor. Ýþ bitirmeye iþ yapýyorlar resmen.
Bakanlýðýn verdiði birim fiyatlarýna göre inþaat kalemlerinin malzemelerinin tamamýna yakýný %20'den fazla zam gördü. Çoðu ihale kýrýmla alýndýðýndan çoðu kalem zarar yazmaya baþladý.
Örneðin,C25/30 Betonun metreküpü þu an 190 TL bandýnda, ÇSGB'nin belirlediði metreküp baþýna kýrýmsýz hakkediþ bedeli 185,90 TL buna iþcilik vs. dahil. Ben kýrýmsýz iþ alsam bile zarar ediyorum.
Q14-28 Nervurlu donatýnýn iþlenmesinin ton metrajýna kýrýmsýz hakkediþ bedeli, 3,504,78 TL iken(Ýþcilik, yatay, düþey nakliye dahil.) Q14-18 nervurlu donatýnýn tonu 3930 TL þu an. Donatý iþlerinde, sadece donatýdan ton baþýna 426 TL zarar ediyorum, buna yatay ve düþey nakliyeyi ve iþciliði de katýnca yaklaþýk 550-600 TL zarar ediyorum.
Plywood, H20, Membran vb. diðer kaba inþaat malzemelerinin tamamý $ ve € endeksli. Finishing kýsmýnda durum daha kötü, bütün malzemeler ama bütün malzemeler $ ve € endeksli. Özetle, inþaat iþi bitti, müteahhitlik bitti. Bu devirde ayakta kalabilen 3-5 tane büyük müteahhitler kalýr. Onlarýn da baþka sektörlerden, ülkelerden gelirleri mevcut ise.
Ben gözümü karartým, 22 Aðustos itibari ile MSc ile Avrupaya yerleþiyorum. Türkiyede para kazanmak, hayat yaþamak iyice zorlaþýyor. Býrakamayacak olanlar, iþi, yeri, yurdu, malý mülkü olanlara Allah sabýrlar versin.