euro/dolar için galiba bu yorum?
Beklenti daha da düşmesi midir abi ?
Printable View
Herkes 3.75 3.74 derken terste bıraktı. Herkes ne derse tersini yapan kazanır :))
Bu yukselisi kapama olarak gormek gerek. Ciddi bir sey yok...
10k bozdum 3.802'den
01.11.2017:
Küresel hisse senedi piyasalarındaki olumlu hava korunurken EM döviz kurlarındaki dalga boyu yıl sonu yaklaştıkça daha da artıyor.
Bugün TSI21.00'de yayımlanacak FED toplantısı karar metni piyasalar üzerinde etkili olabilir.
Yılın dördüncü ve son enflasyon raporu ve bu bağlamda TCMB'nin enflasyon tahminleri yakından takip edilecek.
Döviz piyasasında dalga boyu artıyor. Yıl sonu olması münasebetiyle yatırımcıların pozisyon kapama çabalarının bu eğilimde belirleyici olduğu kanaatindeyiz. Dün bu kapsamda USDTRY kuru önce 3.77'lerden 3.81'lere çıktı; sonra ise 3.79'lu seviyelerde denge buldu. Bu hareketlilik sadece Türk Lirası'na özgü olmayıp tüm gelişen ülke para birimlerina yansıdı. Bu tablonun Kasım ayı genelinde sürmesini beklemekte fayda var.
Küresel bazda hisse senedi piyasalarına büyük bir coşku hakim. Güçlü büyüme ve kontrol altındaki enflasyon sonucunda borsa endeksleri yeni rekorlar kırıyor. Petrol fiyatlarının yukarı gitmesi ve jeopolitik risklerin azalması da bu eğilime destek oluyor. Amerikan borsa endeksleri tarihi zirve seviyelerinde seyrediyor ve dünü de ufak oranlarda da olsa artışlarla tamamladı. Uzakdoğu borsalarında yükseliş biraz daha belirgin olurken Asya-Pasifik endeksi son on yılın zirvesine ulaştı. Bu tablo, kur ve faiz cephesi sıkıntılı olsa da Türkiye'ye de yansıyor. Dün BİST100 endeksi şaşırtıcı bir şekilde %1.55 artarak yeniden 110binli rakamlara yükseldi.
Bugün Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) iki günlük faiz toplantısı sonucu açıklanıyor. Karar TSİ21.00'de bir metin ile duyurulacak. Faizlerde bu ay için herhangi bir değişiklik beklenmezken karar metninin bir miktar şahince olması öngörülüyor zira son dönemde gelen makro ekonomik veriler oldukça güçlü geliyor. Mesela, dün yayımlanan konut fiyatları tarihin en yüksek seviyesine yükselirken Chicago PMI ise 61.0'lik beklentiye karşın 66.2 oldu. Tüketici güven endeksi ise 121.0'lik beklentiye karşılık 125.9 oldu.
Yeni FED Başkanı yarın açıklanıyor. Bu ismin Jerome Powell olma ihtimali oldukça kuvvetli. Powell mevcut aday listesi içerisinde en güvercin olanı... Bu nedenle de Amerikan faizleri dün biraz gerilerken ABD Doları da bir miktar değer kaybetti. Ancak, son yıllarda seçim süreçlerinin bir bölümünün sürprizle sonuçlandığını hatırlarsak alternatif ismin üzerinde de durmakta yarar görüyoruz: John Taylor'un seçilmesi durumunda piyasa reaksiyonu, özellikle de EM piyasa performansı olumsuz olacaktır. Bununla birlikte, kim atanırsa atansın, ekonominin gereksinimi neyse onun uygulanacağını bildiğimizden ötürü bu sürece çok da anlam yüklenmenin gerekmediği kanaatindeyiz.
Türkiye'de bugün yılın dördüncü ve son enflasyon raporu açıklanacak. Başkan Çetinkaya'nın basın toplantısında özellikle enflasyon tahminlerinde ne kadar bir değişiklik olacağı yakından takip edilecek. En son raporda 2017 sonu enflasyon tahmini %8.7; 2018 sonu ise %6.4 olacağı tahmin edilmişti.
Mevcut gidişatın ışığı altında bu tahminlerin yukarı yönde hatırı sayılır bir şekilde revize edilmesi ihtiyacı belirmiş durumda... Bizim bu yıl sonu tahmininiz sene başından beri %10.2. 2018 yılının ise baz senaryoda %9.5 ile biteceğini tahmin ediyoruz.
Hazine Müsteşarlığı 2018 yılı finansman programını yayımladı. Buna göre iç borç döndürme oranı %110 olarak programlanıyor. 2017'de bu oranın %128 olacağı tahmin ediliyor. Hazine'nin iç borç geri ödemesinin üzerinde bir rakamla borçlanması piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü ilave bir baskıya neden olabilir. Hele ki küresel likidite koşullarının sıkılaşmaya başladığı bir dönemde... Bu arada not düşmekte fayda görüyoruz ki Hazine bu yılın başında iç borç döndürme oranını %98 olarak hedeflemişti.
Dün yayımlanan dış ticaret dengesi Eylül ayında 8.1 milyar dolar açık verdi. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış rakamlara göre ihracat Eylül'de %5 azalırken ithalat %10.5 artış kaydetti. İhracatın ithalatı karşılama oranı %59.3 ile olumsuz bir seviyeye gerilemiş oldu. Ocak-Eylül dönemi ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre %27.9 artış ile 53.8 milyar dolara yükseldi. Bozulma, ekonomik faaliyetlerdeki ivmelenmeye paralel olarak son aylarda ivme kazanmış durumda. Türkiye'nin büyümesi tabii ki olumlu. Ancak, rakamsal büyümeden ziyade kaliteli ve sürdürülebilir bir büyüme daha önemli. Ne yazık ki bu noktada sorun yaşıyoruz. Tüketim odaklı bir büyüme, ki üretimi aynı hızla canlandırmadan izlenen politikalar tıpkı enflasyon ya da yüksek faiz gibi yüksek ticaret açığına da sebep oluyor. Bu da döviz talebi yaratarak kuru yukarı itip enflasyonu daha da körüklüyor.
Bugünün veri gündemi yoğun: Türkiye'de imalat sektörü PMI verisi ile İstanbul enflasyon oranı; ABD'de ise imalat sanayi ISM verisi önemli olacak. Başbakan Yıldırım'ın 7-9 Kasım ABD'ye gideceği ve ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşeceği belirtildi. Bu görüşmede son dönemde iyice gerilen ilişkilerin düzeltilmesi amaçlanacak. Bu arada mali piyasaların kısa vadeli seyri açısından Cuma günü Türkiye'de açıklanacak Ekim ayı TÜFE enflasyonu ile ABD'de açıklanacak olan istihdam raporu büyük bir önem arzediyor. USDTRY kurunda 3.77-3.81 bandında bir hareket olacağını tahmin ediyoruz. Temkinli ve tedbirli bir duruş izlemeye devam edilmeli.
@997TT konuya bekleniyorsunuz :D
Abi 3.74 alim demissin onceki sayfada, hala aynimi ;)
Ben olsam buara acele etmezdim :)
hem borsanın hemde paritelerin yukarı olması sizede garip gelmiyor mu?
bende 3.813 bozdum bugun..
Madem bu kadar anlık takip edip işlem yapılmaya çalışılıyor cidden kaldıraçsız bir hesap ile fx te işlem yapsanıza arkadaşlar yani paranız kadar işlem yapın.
Hemde gidin bir bankanın aracı kurumunda açın hesabınızı , daha güvende hissetmek istiyorsanız kendinizi.
Her aracı kurumun sayfasındada duyurulur fiyat sağlayıcısı. Mesela garantinin tüm dünyanın en büyük bankaları falan fiyat sağlayıcıları. Denizbankın denizbank + bir ingiliz kurumu idi yanlış hatırlamıyorsam.
Mesela bugünkü işlemim
saat 11.19.57 3,80427 dolar alış ve bu işlem saat 12.16.28 3,82447 fiyatından kapandı. Take profit yani karı al emrim 3,82427 de idi 3,82447 den devreye girdi. 2 kuruş kar etmiş oldum. Bunu hiçbir online bankacılıkta yapmanız imkansız.
zararı durdur (stop loss) girmemiştim
programı kullanmayı 15dk da öğrenir iyi bir bilgisayar kullanıcısı. Geri kalan nerede ne yapacağını bilmek.
Daha nereye kadar cikacak cok merak ediyorum altin euro dolar rekor uzerine rekor tazeliyor.
Satis yapamaz hale geldik resmen.
karsan hissesinden para kaldırmış millet sabahtan beri bazı forumlardan görüyorum
02.11.2017:
FED toplantısı beklentiler paralelinde gelirken Jerome Powell'in yeni FED Başkanı olacağının hemen hemen kesinleşmesi piyasalardaki iyimserliği daha da pekiştiriyor.
İngiltere Merkez Bankası bugün yıllar sonra ilk kez faiz artırıyor. Başkan Carney'in konuşması yakından takip edilecek. Pound için olumlu bir tablo ile karşı karşıyayız.
USDTRY kurunda kısa vadede 3.75-3.77 seviyesine doğru bir miktar geri çekilme olabilir. Ancak ana eğilim hâlâ yukarı yönde.
ABD'de Başkan Trump'ın yeni FED Başkanı olarak Jerome Powell'i atayacağına ilişkin haberlerin iyice kuvvetlenmesi küresel mali piyasalardaki iyimserliği daha da pekiştirdi. Uzun süredir dile getirdiğimiz üzere Powell mevcut başkan adayları içerisinde en güvercin olanı... Yani, faiz artırımları noktasında en az istekli aday. Böyle olunca da Powell'in atanması ile FED'in önümüzdeki dönemde daha az faiz artırımına gideceği fikri ağırlık kazanıyor ki bu da piyasaların mutlu olması ve coşması için yeterli bir sebep. Halbuki, FED'in kurumsal yapısı dikkate alındığına, kim başkan olursa olsun, ekonomi neyi gerektiriyorsa onu yapacağından da hiç şüphemiz yok. Yani, güvercin olarak bilinen Powell seri faiz artırımlarına gidebileceği gibi şahin Taylor faiz artırımlarından imtina dahi edebilir.
Eğer ekonomik gidişat bu şekilde davranmasını gerektirirse... Bu nedenle bir süredir isimler üzerinden yürütülen güvercin/şahin muhabbettinin kalıcı bir hâl almayacağı kanaatindeyiz. Ancak şu an itibariyle piyasalar Powell'in güvercin duruşunu fiyatlandırıyor ve bu nedenle de ABD Doları gece saatlerinde küresel mânâda değer kaybına maruz kaldı. EURUSD paritesi 1.1670'lere kadar yukselirken USDTRY kuru da 3.80 seviyesine kadar geriledi. Gün içerisinde resmi açıklama gelince bu eğilim biraz daha fiyatlanabilir. Hatta USDTRY kuru birkaç gün içerisinde 3.75-3.77 aralığına kadar da gerileyebilir. Ancak bunun kalıcı bir piyasa reaksiyonu olmayacağına inanıyoruz.
FED faiz toplantısı beklenildiği gibi sonuçlandı: Aralık ayında faiz artırımının gelmesi artık kuvvetle muhtemel. Zaten piyasalar da bu ihtimali büyük ölçüde fiyatlandırıyor. FED toplantı sonucu beklentiler düzeyinde olduğundan ötürü anlamlı bir piyasa yansıması olmadı. Karar metninde de kasırgalar ile ilgili cümlelerde değişiklikler dışında bir önceki toplantıya göre önemli bir değişiklik yok. Piyasa yansıması itibariyle belki de son yılların en etkisiz FED faiz toplantısını geride bıraktık.
Ayrıca toplantının yeni başkan tartışmalarının gölgesinde kaldığını da söyleyebiliriz.
Dün Türkiye'de açıklanan TCMB'nin enflasyon raporu aynen beklenildiği gibi çıktı. Başkan Çetinkaya daha temkinli ve şahince bir üslup takındı. Son PPK toplantısında sıkı para politikası duruşunun "kararlı" bir şekilde biraz daha pekiştirildiğine dikkat çekildi. Enflasyon tahminleri de bu kapsamda yukarı yönde revize edildi: 2017 sonu tahmini %8.7'den %9.8'e; 2018 sonu tahmini ise %6.4'ten %7.0'ye getirildi. Kurdaki artışın önümüzdeki dönemde enflasyonu daha da yukarı itebileceği vurgusu yapılırken talep koşullarının da bu yönde bir etki doğurduğuna işaret edildi. Piyasa reaksiyonunun bir miktar olumsuz kaldığını söyleyebiliriz: Madem ki enflasyon daha yukarı gidiyor, bu durumda neden yeni bir faiz artırımı konuşulmuyor mealinde sorular fısıldanmaya başlandı. Şu aşamada ilave bir faiz artırımının gerekli olduğuna inanmıyor olsak da enflasyon görünümündeki bozulmanın bu şekilde sürmesi halinde yeniden faiz artırım konusunun konuşulduğu bir döneme girmemiz kaçınılmaz olabilir. Bu da kur açısından olumsuz olacaktır.
Başbakan Yıldırım dün yaptığı açıklamada KGF'nin sürekli hâle getirileceğini belirtti. Bize göre bu açıklama ilk etapta doğru anlaşılamadı ve sanki yeni bir taahhüt geliyormuş gibi bir piyasa reaksiyonu yarattı. Bu da gün içerisinde USDTRY kurunun 3.83'lü rakamlara yükselmesine yardımcı oldu. Halbuki bu açıklamanın 250 milyar TL'lik imkandan açıkta kalan kısmı kullandırıp vadesi dolanları da yeniden krediye dönüştürme şeklinde olduğunu düşünüyoruz. Olaya bu şekilde yaklaşırsak daha olumlu yorumlar yapabiliriz. Aksi durumda hem bütçe hem de enflasyon kapsamında soru işaretleri belirecektir. Dün detaylı açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Şimşek ise özellikle bankalar üzerinde yapılan spekülasyonları gidererek banka endeksinin %4'e yakın yükseliş kaydetmesine yardımcı oldu.
Bugün İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faiz toplantısı var. Bankanın yıllar sonra ilk kez faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu yönde bir adım bekleniyor olsa da Pound'da (GBP) bir miktar değerlenme beklemek gerek.
Karar TSI15.00'te açıklanacak. Kararın kendisi kadar beraber yayımlanacak enflasyon raporu ve Başkan Carney'in TSI15.30'da başlayacak basın toplantısı da önemli olacak. Carney'in konuşmasının tonu GBP'nin seyri uzerinde belirleyici olacaktır.
Türkiye açısından yarın açıklanacak Ekim ayı TÜFE enflasyonu önemli olacak.
Dünkü İstanbul bölgesi rakamlarının ardından aylık TÜFE enflasyon tahminimizin %1.7 olduğunu belirtmekte yarar var. Piyasa tahminleri %1.9 seviyesine daha yakın. Her iki sonuç da yıllık enflasyonun yukarı gitmesine neden olacak. Bununla birlikte, piyasa beklentilerinin altında gelecek bir sonucun döviz ve faiz cephesinde bir miktar rahatlama getirebileceğini tahmin ediyoruz.
Küresel mali piyasalar uzun bir süredir olduğu üzere bugüne de olumlu bir seyirle başlıyor. Dünyadaki birçok borsa endeksi yeni güne yeni rekorlarla uyanıyor. Bir süre bu eğilimin uzağında kalan BIST1000 endeksi de dünü bu farkı azaltmakla geçirdi. İç kaynaklı etkenlerin de bu eğilime destek çıktığını yukarıda belirtiyoruz. Bugün BOE faiz toplantısı dışında Avrupa'da PMI rakamları yakından takip edilecek. FED üyelerinin açıklamaları da günün gündeminde önemli bir yer ediniyor. Takvimde Powell'in FED Kurulu üyesi olarak TSI15.30'da konuşması var. Bu konuşma birden bire yeni başkanın konuşması şekline dönüşebilir. NY FED Başkanı Dudley'in gece saatlerindeki konuşması da piyasalar açısından önemli olacak. Bugünün Türk mali piyasaları açısından olumlu geçmeye devam edeceğini ve döviz piyasasında da sınırlı bir oranda rahatlama olabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak, büyük resimde var olan risklerin devam ettiği kanaatindeyiz.
Fed açıklamasından sonra sizce dolar ne olucak ?
İngiltere Mb faiz artırdı dolayısıyla her ne kadar Brexit vs. olsada Sterlin'in güçlenmesi Euro'ya da yarıyor., Hal böyle olunca Euro yükselince parite etkisi ile Doları da yukarı taşıyor.. Yine hal böyle olunca bugün gösterge faizler %13'ü geçmiş durumda.. Çok sürmez %15'leri de görürüz.,
Dolar artık kolay kolay gevşemez , Başbakan Binali Yıldırım ABD'ye gidecek , her ne kadar Abd'de Türk bankaları aleyhinde açılmış bir soruşturma yok denilsede bahsi geçen durum Tl'nin güçlenmesini engelliyor.. Borsa kısmına gelince kimilerine göre Dolar yükseldiği için Borsa düşmüyor.. Ancak kimilerine göre de Endeksi belli başlı Hisseler ile yükseltiği yönünde .. Örneğin Thy gibi .. Son birkaç günde ise Yerli oto hikayesi ile...
Sonuç : Şartlar git gide ağırlaşıyor çünki artık hem faizler hem döviz birlikte uçuyor... Benim fikrim imkanı olan kardeşlerimizin önümüzdeki dönemde gelecek Global Krize karşı Altın alması.. Bu benim kişisel fikrim.. Şu anda Altın Ons olarak pahalı olmasa bile Dolar yüksek olduğu için pahalı tabiki ...
Cok bır sey yazmak ıstemıyorum ama eger yalancı bahar yadarsak fırsatı kacırmayın...
Bana ozel mesaj atan 3 kardesımın mesajını cevaplarken,forum cevap atmak ıcın ozel mesaj sılın dedı,ben hepsını sıldım. :) (Teknolojı ve ben)
Ama okudum hepsını,cevapları buraya yazayım,kısıler kendıne gore alsın.
ılk mesaj;Evet beklentım 1.1480 lerı kırması parıtenın.
ıkıncı mesaj;Evden gelen parayı rıske atma,faızde kalsın ve 3,74 altını hacımlı kırarsa konusalım.(Aylıkta kalsın)
3. mesaj;Ben kısa vadede eskı gunlere donmeyı beklemıyorum.Zaten sebeb var mı?
Yani dusus bekleniyor 3.74 ve alti alim firsati yada Bilal e anlatir gibi anlatsan abi haha :D
Yakında dıye zaman veremem ama ıllakı dısarıda yuksek faızle borc bulacagız,o zaman yalancı bahar gelecek....
Mbugra posta kutunuz dolu....
Dıgerlerıne cevap yazdım.
küçük esnafa dolarla borçlanmaya yasak geliyorsa. bence çelik donlarınızı hazırlayın demek istiyorlar.
15 güne dolar "rabia" olacak demektir.
Arkadaşlar artık tedbirinizi alın, Döviz borcu olan arkadaşlar uygun anı kollayıp kapatsın ve kesinlikle Döviz faizleri düşük diye Dövizle borçlanmasın... Döviz geliri olsa dahi
Şu anda Gösterge faiz %13.20 ve üzerini de gördü gideceği yer en kısa zamanda %15 ...
Bir kez daha yazayım, BB. Binali Yıldırım ABD'ye gidiyor ki konuyu üç aşa beş yukarı tahmin ediyorsunuz , ki dikkat ederseniz CB gitmiyor ABD'ye... Bu ayrıntıya dikkat...
Şu yazıyı da okuyun bence,
JCR’dan manifesto gibi acıklama
:)
Döviz geliri olmayanın döviz borç almasını yasaklamak iyi mi kötü mü arkadaşlar?
Siyasi görüşlerinizden dolayı hep çok yanlı bakıp kendi kendinizi gaza getirip yanlış yorumluyorsunuz ama dolar kurunun yönünü belirleyen fon vs gibi kurumlarda emin olun zerre umrunda değil siyaset vs :)
Mesela sizin bu bakış açınıza göre hayatta kimsenin tr ye borç vermemesi gerek tayyibi sevmediklerinden dolayı
Ama yüksek faizi verirse öyle bir borç bulurki siz dolar 5 lira olacak diye beklerken bakarsın 6 ay 3.5 da dalgalanır durur
Bence sizde Siyasi görüşünüzden dolayı yanılmayın... Geçen sene burada oturup hep birlikte yazdık , Çek faizleri %15'e Kur gelir 3 Tl'ye diye... , Sadece Döviz kurlarının yüksek olması bir ülke ekonomisinin iyi veya kötü olması anlamına gelmez.. Ama verdiğiniz faiz rakiplerinizin 2 Katına dayanmasına rağmen paranız da en çok değer kaybeden ise ekonomiyi yorumlamak için Ekonomi grusu olmaya gerek yok.,
Döviz geliri olmanın dövizle borçlanmasını yasaklamak doğru bir adım hatta geç kalındı bile.. Geçmişte de faizi düşük diye Frank ile konut kredisi çekip yuvaları yıkılan insanlar vardı...
Şunu da söyleyeyim ben şu parti gelsin bu parti gelsin ülke düzelir diyen birisi değilim ama doyan da kalksın bir zahmet :o
Valla bilmiyorum'da doviz geliri olmadan olsa daha doviz'le borçlanmak çok riskli değilmi ?
Hala'da doviz borçlanmak isteyen vardır kesin.
Şu anda dünyada zayıf dolar hakim arkadaşlar yarın bu dolar tekrar güçlenmeye başlar ve paritede tekrar 1.10 seviyelerine gerilerse işte o zaman çarşı pazar daha çok karışır. Daha öncede yazmıştım biz ham maddeyi dolar ile alıp euro ile ihracat yapıyoruz yüksek eurusd işimize geliyor ama durum her an değişebilir. Bu arada ek bilgi olsun 2017 de dolar tüm dünya para birimlerine karşı ortalama yüzde 8.5 değer kaybetti, TL karşısında ise yüzde 8.3 değer kazandı. Eskiden kırılgan 5li ülkeleri vardı artık resmen kırılgan TL var. Tünelin ucu bombok bir yere çıkıyor .
Dolarin 3,5'a gelmesinin ve 6 ay dalgalanmasinin faydasi olmaz.
Dovizle borclanmak,bilancosu ve geliri belli kriterin altinda olana yasaklanmali...
Tekrar ediyorum;3 haftadir tahvil satmaya calisiyoruz yurtdisina ve acayip bonuslarla,alan yok. Borc alalim dedik,avrupa bankalari vermesdi,Cin'e gittik oda vermedi 2 hafta once...
Bu demektir ki tefeci faizleriyke ancak para bulucak devlet. Ha para girince rahatliyacak ama ya sonra?
Bunu burada daha öncede anlattım diye hatırlıyorum.
Ama tekrar edeyim.
Amerikadan bir bankadan yıllık %2 ile 1 milyon dolar borç aldın yani bir yıl sonra bunu 1 milyon 20 bin dolar olarak geri ödeyeceksin.
YÜKSEK FAİZ olduğu için getirdin bunu Türkiye'ye ve bozdurdun TL ye çevirdin. Bugünkü kuru 3.82 olarak düşünürsek 3 milyon 820 bin liran var.
Sonra gittin bunu herhangi bir bankada TL mevduata yatırdın 1 yıl vadeli. Şu günün oranları ile net %10 kazanç sağlayacaktır rahatça. (dahada fazla verirde optimistik bakalım)
Bir sene sonra elinde 3 milyon 820 bin + 382 bin = 4 milyon 202 bin TL var.
İşte şimdi FAİZ LOBİSİ mavrasının oluşmasını sağlayan durum mevcut.
Yüksek TL faizi sözü vererek yabancının dolarını Türkiye'ye çektik. Yani geldi ülkede dolar sattı TL aldı o yüzden dolar düştü yada yükselmedi.
Yani faiz kurun yükselmesini engelledi yada belkide düşürdü.
Düşmediğini ama benzer rakamlarda kaldığını varsayalım yüksek faiz ile.
4 milyon 202 bin TL ile ile 3.82 den tekrar dolar alıyoruz buda 1 milyon 100 bin dolar ediyor.
Faizi ile birlikte 1 milyon 20 bin dolar ödememiz gerekiyordu 1 yıl sonunda
Borcumuzu ödedik elimizde net 80 bin dolar kar oluyor.
Bu tablodan anlaşılan odurki yüksek faiz düşük kur aslında çok kötü birşey.
Başka bir bakış açısından bakarsakta yüksek kur herşeyimiz ithal olduğu için ürün fiyatını arttırıyor yani enflasyon artıyor.
İşte bunu öyle bir dengede ayarlaman gerekki ne bu faiz lobisine kendini yem etmemelisin ne fiyatlara tavan yaptırarak halkın alım gücünü öldürmemelisin.
Bunun en basitini cumhuriyetin ilk zamanlarında ithalat yasağı ile yapıyorlardı diye biliyorum. O zamanda tabi dünyadan bir haber yaşanıyordu ama cari açık yoktu dış borç yoktu kur vs kimsenin umrunda değildi. Bir nevi karnını doyurup başınıda sokacak ev buldunmu gayet yeterli bir hayatın vardı. Şimdiki gibi bir düzen yoktu. Sosyokültürel olarak bakarsan o zamanlarla şimdiki arasında çok mu fark var yada şimdi daha mı iyi tartışılır ama hepimizin herşeyi ithal.
Asıl hepimizin ezberlediği hikayemize dönersekte işte herşeyimizi kendimiz üretelimki ithalat yapmayalım o zaman dolar ödememiz gerekmez. Dolara talep olmaz o yüzden dolar düşer falan filan. Ama bırak böyle yerli üretim falan yada işte ithal mal kullanmıyorum lan bana karnım doysun yeter vs tribini hepimiz iki kuruş dolar indi kalktıdan kar etme derdindeyiz:D:D:D