Kredi mevduat oranı %120 ... Bu 220 milyar tl'nin anlamı parasal genişleme.. Çekirdek kola olayını doğru sonu öyle
Kredi mevduat oranı %120 ... Bu 220 milyar tl'nin anlamı parasal genişleme.. Çekirdek kola olayını doğru sonu öyle
"Denenmişi Denemek Ahmaklıktır!"
KGF'de teminat isteyebiliyor ayrıca.
Teminat sıkıntısı yaşayan şirketlere kefalet sağlamak olsa da ilk amacı, riskli görürse ayrıca teminat isteyebiliyor ama daha esnek bankaya göre.
Banka kredi karşılığı teminatta ille de taşınmaz isterken, KGF, iş makinası, araba, müşteri çekleri vs. kabul edebiliyor.
Ayrıca yılbaşındna itibaren de bildiğim kadarıyla bir sistem değişikliği oldu KGF'de. Atıyorum banka 1 milyon kredi vercekse, kendisi sadece %20'lik kısmı için
kredi limit çalışması yapıyor, geri kalan %80 kısmı KGF'nin garantisinde görüyor ve ayrıca KGF'de incelemeye giriyordu dosya. SAnırım yılbaşından sonra tüm limit
onaylarını bankalara bıraktı KGF.
Valla şu an ki aylık masraflarıma göre yetecek 1 yıllık doları bankadan çekip eve koydum.
Bankada yine 1 yıl yetecek kadar gram altın hesabı var. Umarım el konmaz.
Şimdilik işim de var şükür. Oradan da para geliyor.
Sonumuz için hayırlısı olsun........
Okumadan imzalamam.....
tam beklediğim cevap geldi
Peki bilançonun pasifinde yani bankaların kaynakları içinde sadece mevduat mı?
özkaynaklar, sermaye benzeri krediler , yurtdışından sağlanan krediler(sendikasyon,seküriditasyon), ihraç edilen tahvil/bonolar, TCMB REPO piyasasından borçlanmalar liste uzun bunlar da kaynak.
mevduat tüm pasifin içinde ort %60 yer tutar kalan %40 da yukarıda saydığım kaynaklardır.
yani K/M %120 rasyosu demek deniz tükendi demek değildir
şöyle hesaplıyalım. mevduat 100 ise dememkki tüm kaynakların toplamı yani pasif 100/0,6 = 166 yapar
kredi 120 olarak verilmişse 166-120 = 46 daha elimizde kaynak var demektir.
2016 yılsonu verilerine göre sektörün toplam aktif büyüklüğü 2.731 milyar (yani 2.7 trilyon TL ise)
166= 2731 ise 46 ==> ise 46 birim olan atıl kaynak = 756 Milyar TL yapar
özetle ister matbadan basacaklar ister çekirdek kola kombinasyonu diyin ama bunlara gerek olmadan 756 milyarlık tutardan 225 milyar tl çok rahat verilir
bankalar ellerinde kalan bu fazla kaynağı risksiz olduğu için her gece TCMB ye vermek yerine yada ort 90 günlük kısa vadeli bono almak yerine pek ala kredi olarak dağıtabilir ki zaten bankacılık sisteminin kuruluş amacı da budur, reel sektörü desteklemek
İnsanlar ikiye ayrılır. İşine gelenler işine gelmeyenler olarak.
Kendi Ahlakın için Kuran'ı oku, vatanın için Nutuk'u oku.
Hakikatten yana olacaksan, yalnız kalmayı göze alacaksın...
Dr.ECU
Bankacılık sistemin kuruluş amacı reel sektörü desteklemek olabilir ama temmuz ayından beri ben hiçbir bankadan destek yönünde hareket göremedim.
Risk görmediği müşterileri hariç, kredi kartı bile vermeyecek seviyedeler. Özellikle YKB çok abartmış durumda.
Bankanın tek amacı para kazanmaktır benim gözümde, reel sektörü destek vs. masal gibi geliyor bana.. En azından özel bankalar için..
bankacılık sisteminin temelinde reel sektöre parasal kredi olarak destek yoktu sonradan eklemlendi gelişen zaman içinde.. bankacılık dediğiniz şey temelde vatandaş alinin velinin sermayesini kazandığı parasını her çeşit işlemini yapan kamuyada aynı oranda hizmet veren kurumlar başka bir deyişle faizle para alıp veren, iskonto,kredi, kambiyo işlemleri yapan kasalarında para,altın değerli belge, eşya saklayan kurumlar..
Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]
Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)
yukarda yazdığım hesaplamada bankacılık sisteminin çok rahat bu kredileri finanse edebileceğini, yeterli kaynağı olduğunu gördük.
bu hazinenin bu kadar parası var demek değil, bankaların bu kadar parası var demek.
YİD yapılması çok doğal çünkü bu şirketler de kendilerini yine bu bankalardan fonluyorlar. bakın 3. havalimanı, 3.köprüyü hangi bankalar fonladı. hazine mi TCMB mi fonları hayır yine bankalar fonladı.
senin kar yada zarar etmen aldığın pozisyon ile alakalı, trende karşı duramazsın başka bir değişle akıntıya karşı yüzemez rügzara karşı işiyemezsin :-) kur çıkarken kar ettiysen düşerken de zarar etmen normal. dün yediğin hurmalar misali...
kimse piyasayı yenemez TCMC bile.. bakın geçen yıl Rus merkez bankası ne yaptı. piyasaya kafa tuttu. Ruble değer kazanmasın diye rezervlerin 1/3 ünü sattı ama ruble sürekli değer kaybetmeye devam etti.
beyler burada bankalar masul bir hayır kuruluşu demiyorum ki
her işletmenin olduğu gibi bankaların da amacı para kazanmaktır. bugün vergi levhası olup da amacı para kazanmak olmayan bir işletme var mı dünyada?
benim söylemeye çalıştığım KGF ile piyasa destek olunmaya çalışıyor bu desteği vermeye gönüllü olmayan bankaları da hazine KGF desteği vererek bir nevi yönlendiriyor hatta zorluyor.
siz bankaları biraz sağılıcak inek gibi lanse etmişsiniz ondan dedim ben.. tamam tabiki bankalar finanse eder ama bankalarda dediğiniz gibi hayır kurumu değil..
Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]
Zx, Bankalar kredi çağırıyor.. Numan Kurtulmuş'un kredi çağırmayın diye uyarısı varsı üstelik uyarı Kamu bankalarınaydı.. İşsizliğin patladığı büyümenin olmadığı bir yerde Banka neden kendisini daha fazla riske atıp yurt dışından sendikasyon alsın? Kredi notlarıda düştü artık bankalar yurt dışından daha pahalıya borçlanacak.. Bankaların çok ciddi döviz borcu var zaten ve alacakları yani aktiflerinin kalitesi düşük.. Bu sene 200 Milyar usd Türkiye'nin borç bulması gerekiyor.. 160 Milyar vadesi dolan + 40 milyar cari açık.. Martta da Fed ihtimali güçlenirse daha da kötü olacak.. Artık petrol fiyatıda düşük değil Opec kısıtlamalarından dolayı.. Kısaca ağlamak yok o dolar anavatanına geri dönecek o kadar..Bence bu sene borç çevirmede sorun yaşayacağız.
Yeniden Yonlendirme Bildirimi
Alak mı almayak mı?
Bankalar Reisten korkmasa şimdiye kadar elli kere kredileri çağırırdı.. Bir yanda Reis korkusu diğer yanda batma korkusu.. Bankaların %90'ını yabancıya satıp sonrada ucuz kredi ver dövizlerini bozdur demekte komedi.. Bankalar neden Türkiye'ye geliyor bizi sömürmek için elbette.. Avrupa'da Amerika'da 5 kuruş para kazanamıyorlar hatta batıyorlar çünki faiz yok oralarda.. Arkadaşlar ben döviz alın diyemem, Zx,in söylediği gibi 3.4X'lere kadar gelme durumu olabilir (ben beklemiyorum) ama 2017 kapanışının 4 tl üzerinde olma ihtimali %99... Bu arada Zx'in söylediği gibi gidin ucuz faizli kredi alın.. Çünki faizler artacak.. Kesinlikle ev vs. almayın ağlarsınız .. Nakitiniz olsun her zaman.. Ben ne yapacağımı söyleyeyim işim için döviz alıyorum ve bu seviyelerin uygun olduğunu söyleyebilirim ama kural şu tüm parayşa işlem değil.. Parça parça .. Reis doların 3.5 altına inebileceğini söyledi Katar Suud ziyareti sonrası.. Blöfte olabilir çünki para gelicek dolar düşecek korkusuyla/kar etme dürtüsüyle işlem yapanlar olursa para gelmese bile kısa süreliğine düşme ihtimali var.. Ama sonuç değişmeyecek her daim yükseliş.. Şahsi olarak ben sadece Altın alıyorum, her fed toplantısı öncesi alıyorum (fed faiz kararı öncesi altın düşüyor dolar bazında) .. Altını olan uzun vadede ihya olur diye düşünüyorum..
referandum varken dolar 3.5 de olur 3.4 de olur.. ama bencede yıl sonu 4 ü geçicek hemde çok rahat..
O zaman devlet ve hazine batmış.
Bankaların kasalarındaki mevduat paralarının kredi vermelerine umut bağlamış
Kredilerlede piyasa kurtulacak o zaman öyle mi
Tammmm çekirdek kolaymış bu hikaye
2016 en yüksek paraları kazanan bankalar
Kazandıklarını vermezz
O zaman izleyelim şu 220 yi![]()
İnsanlar ikiye ayrılır. İşine gelenler işine gelmeyenler olarak.
Kendi Ahlakın için Kuran'ı oku, vatanın için Nutuk'u oku.
Hakikatten yana olacaksan, yalnız kalmayı göze alacaksın...
Dr.ECU
USD de benim gördüğüm 3.67 ilk direnç asıl direnç 3.78
buralar geçilmediği sürece yön aşağı
3.45-3.50 arasına gelirse ki ben bekliyorum alım için imkan verir. Orta vadede daha aşağısını beklemiyorum buradan mutlaka alım gelip yönü tekrar yukarı çevirir
Özel sektör tahvili ile ilgilenen yatırımcılar varsa yeni bir tahvil ihracımız var gösterge faiz +5 puan veriyoruz. Stopaj avantajıda düşünüldüğünde %18 gibi bir oranı var. Nitelikli yatırımcılara yönelik değerlendirmek isteyen olursa öm atabilir
Şu an 6 kullanıcı var. (0 üye ve 6 konuk)