Netaş ın ihalesi var 26 ağustos 10:30 da 4g,5
Netaş ın ihalesi var 26 ağustos 10:30 da 4g,5
Dr.ECU
Katilmamak elde degil. Uzun vadeli yatirim yapilmayacaksa su siralar hic bulasmamak lazim. Havali ismi ile traderim![]()
Yurtdisinda oldugum icin genel hatlari ile piyasayi takip edebiliyorum. Cin bizi etkilemez gibi tamamen insanlari aldatmaya yönelik söylemler düsüyor reutersa : kücük bir analiz ile bakalim
1994- Tekila krizi ( Meksikanin pezoyu devalasyona maruz biraktigi dönem )
1997- Rusya krizi
1999- Kücük asya ülkelerinin domine etkisi ile birbirini krize sürükledigi dönem ( tayland ilk batan ülke )
Ulasmasi cok kolay TCMB'nin internet sitesinden tarihi kur datasina bir bakin TL Dolara kari nasil sert düsmüs. Simdi bu ülkelerin dünya ekonomisindeki yeri Rusya dahil ilgili dönemler %1 seviyesinde...
Konustugumuz Cin dünya ekonomisinin %15'i !!!!
TL'si olan uzun dönem icin agirliklandirilmasi sirasi ile 1 USD - 0,50 Eur- 0,50 devlet tahvili alirsa ( Hic bir banka personeli size bu bilgiyi vermez , sorsaniz öyle mi ben hic duymadim bile diyebilir , 98 öncesi itfali bulabilirseniz vergi avantaji vardi 10 kadar emin degilim ama ) typer kadar olmasa da iyi yatirim yapmis olur kanisindayimAltin da alinabilinir ama bu seviye yüksek hele gram/tl asiri yüksek ben olsam almazdim.
Borsa icin ise banka kagitlarinin riskli oldugunu düsünüyorum. Bir sekilde o endexi secime kadar 80 binlere getirirler yine. Sonrasi icin secim sonuclarini beklemek lazim.
Hepsi kendi görüsüm , tavsiye niteligi tasimaz.
slowest tsi of cosmos
-fed faiz artırmayacak muhtemel
-petrol fiyatlarının ucuzlaması iyi
-seçim anketleri yön belirleyici olacak
-ibreler yukarıyı gösteriyor , önümüzdeki 2 gün önemli
- bi geri sonra ileri gidebilir.
Dr.ECU
Bu arada 3 lirayı gördüğü günden sonra dolar artık normal gece hareketleri de bozuldu beyler onuda belirtim. Kanımca buda her yerden duyamayacağınız bir bilgidir birebir canlı tecrübedir.
Önceden belli bir saatten sonra hacim azalır hareketler kısılırdı ama artık öyle volatil ki az önce bile 2.95 i gördü yine ondan önceki gecede yine çin kapanmaya yakın 6.30 gibi 2,98
e sen zaten işte bu seviyeleri görsünde satim para kazanim diye dolar almış olacaksında kur 15 dk içinde o seviyeye kadar çıkıp sonra geri çekiliyor
Benden de taze bilgi koskaca 40 lık konteynır Çinden istanbula 300 usd ye düşmüş durumda yani çin ihracat yapamıyor, Bizim gibi gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı çok değer kaybettiği için hepsinin alım gücü düştü.. Usd 1.20 lerden 2.95 lere geldi, dolayısıyla Çin büyüyemez oldu ve Çinin gerçek verileri gizlediğine dair haberler de var..durum daha kötü olabilir..Dünya yeni bir krize gidiyor.. Bize gelince hdp dahil bakanlıklar verilecek seçim hükümeti adı altında ortalık karışabilir, Devlet bahçelinin açıklaması var "iç savaş an meselesi" diye.. finansal krize girmek üzereyiz muhtemelen sene sonuna bile kalmaz. Birde Mevcut hükümet seçimle gitmez o yüzden her şeye hazırlıklı olmak lazım..
müsade ederseniz eleştirmek amacıyla değil tamamen görüş/fikir olması açısından yazacağım. Genel ekonomik bilgi olması açısından elimden geldiğince sadeleştirerek basit anlatmaya çalışıyorum
Dünya krizleri hakkındaki görüşlerinize katılıyorum bunun ekonomideki karşılığı "Kelebek Etkisi". İsteyen arkadaşlar Wiki den kısaca bilgi edinebilir. Kaldı ki bugün küreselleşme 94-97-99 dan çok daha fazla yani etki daha hızlı ve daha sert olarak TR de hissedilecektir.
Ancak uzun vadeli USD alım önerinize katılmıyorum eğer buradan uzun vadeli YP pozisyon açarsanız TL yatırım enstrümanlarına göre çok çok büyük ihtimalle zarar edileceği görüşündeyim, çünkü TL aşırı satım bölgesinde... döviz sepeti tarihi rekor kaybetti, sadece o değil TL nin dış ticareti olan 30 dan fazla ülkenin para birimine karşı kıyaslandığı ve enflasyon oranları ile değerlendirilerek oluşturulan “Reel Efektif Kur Endeksi” REK tarihi düşük seviyelerde. Bu ne demek TL artık çok değer kaybetti uzun vadeli buradan USD alanın eli yanar.
bkz:
http://www.mahfiegilmez.com/2012/11/...ksi-nedir.html
http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...if+doviz+kuruu
Tüm finansal verileri bir kenara bırakıp sadece içinde bulunduğumuz siyasi ortamı geçmiş ile kıyaslayarak kısa vadeli analiz yapalım, siz değerlendirin. 2013 Aralık ve 2014 Ocak dönemini birçoğumuz hatırlar. Hükümet- Cemaat krizi , bakanlara yolsuzluk iddiaları onların karşı savunmaları iftira- istifa- ayakkabı kutuları vs...
o günlerde ki hafızam beni yanıltmıyorsa USD 2.30 €ur da 3.10 olmuştu ardından 29 Ocak 2014 saat 23:00 TCMB gece yarısı tarihinde ilk kez geceyarısı olağan üstü Para Politikası Kurulunu toplayarak faizleri bir gecede 500bps arttırmıştı Sonuçta TCMB borç verme faizini %7 den %12 ye geldi bir gecede. Hepimizin borcu bir anda arttı.
İşte bugün; dolar o günden bugüne kadar olan TR ve dış ticareti olan ülkelerin enflasyonları farkını koyun kabaca hesapladığım REK bugün o günün de %3 altında. Yani bugün TL başta ABD olmak üzere diğer ülke para birimlerine göre o günden daha çok değer kaybetmiş durumda. Siz iç/dış siyasi durumu ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirin kararı kendiniz verin. USD de dibe mi yoksa tepeye mi daha yakınız?
Bir de üstüne bugün daha kötü ne olabilir ki bir de onu sorun. Bence TR nin bu ortamdan daha kötü biri kısa diğeri de uzun iki durumu olabilir.
1-) Ülkemizin Suriye-Irak gibi ülkelerle ortadoğu da aktif savaşa girmiş olması (Allah korusun) Ki bu ortamda zaten fiyatın bir mantığı kalmız artık tüm öncelik vatan savunmasıdır, fiyatlamadan hiç bahsedilmez
2-) yapılacak 1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında ve takip eden 45 gün yada max 90 gün içinde Tek parti yada koalisyon olarak hükümetin kurulamaması. Bu da fiyatlamalarda ciddi etkili olur ancak ülkemiz bunu da aşar demokrasi ile bunu da çözeriz.
Yukarıdaki görüşlerim doğrultusunda eğer pozisyon açılacaksa kısa vadeli açılabilir nasıl mı?; 2,89-2.90 alış 2,97-98 satış gibi. eğer 2.8750 altına gelirse stoplose yani zarar kes yaparak daha çok değer kaybına karşı kendinizi koruyabilirsiniz!
benim uzun vadeden kastım 18-24 aydır. yok sizin için uzun vade 5 yıl gibi ise zaten sözüm yok, yurt dışında 2 yıla kadar kısa vade 2-5 yıl arası orta vade ancak 7-10 yıl gibi vadeler uzun vade olarak nitelendirilir. Bizim ülkemizde kısa vade 1. seans orta vade 2. seans uzun vade 1 haftadır :-) .
Burada cümle biraz düşük olduğundan ne söylemeye çalıştığınızı tam anlayamadım basitçe anladığımı özetliyorum yanlışsa lütfen düzeltin.
Cebinizde 4 TL olsa; 2 TL ile USD alırım, 1 TL ile €uro ve kalan 1 TL ile de devlet tahvili alırım demişsiniz. (Bu arada devlet tahvili TRBOND mu yoksa USBOND mu onu da açıklamakta fayda olacaktır) Portföy dağılımına / tercihinize birşey diyemem doğrudur / yanlıştır , risk- getiri ve vade durumuna göre sizin görüşünüzdür ama profesyonel bir yönetmen olarak müşterilerimize sizin tahmininizden çok daha fazla portföy çeşitlendirmesi yaptığımızı söylemek isterim. Burada sorun banka profesyonellerinin teknik bilgisi yada şeffaf olarak görüşlerini paylaşmada çekingen davranması değil yatırımcıların hatta milyonlarca dolar cirosu olan İSO 500 deki firma yöneticilerinin bile değişik enstrümanlara karşı kapalı olmasıdır yoksa emin olun TR deki banka yöneticileri sizin tahmininizin üzerinde tecrübe ve bilgi birikimine sahiptir. Siz aktif olan 3 bilemedin 5 banka çalışanı tanırsınız ama o her bir çalışan sizin gibi yüzler hatta binlerce müşteri/şirket görmüştür. Siz ayda 1 kere vadeli mevduat yada haftada 1 kredi pazarlığı yaparsınız o çalışan günde 100 den fazla fiyat pazarlığı yapabilir
Hepsi olmasa da bazı banka yöneticileri size türev piyasalar yada currency/ interest swaplar hakkında tavsiye verebilir. Örnek; USD cinsinden borçlandıysanız bugünkü piyasa faizleri ile borcunuzu TL ile swaplamak için başabaş kur nedir? hesaplayabiliriz
Yada bugün max %11.80 - %12 olan 1 aylık TL banka faizini 3 farkı enstrümanda pozisyon olarak nasıl %14 e çıkartabileceğinizi size kısaca anlatabiliriz (işlemler %0 kaldıraç içermekte olup büyük bir banka ile yaparsanız %0 a yakın karşı taraf pozisyonu içermektedir. %100 yasal olup stopaj tahsilatı banka tarafından vadesinde yapılır)
Son olarak 98 öncesi itfadan bahsetmişsiniz. 98 yılı geçeli 17 yıl oldu. TR tarihinde henüz 17 yıllık TL cinsi Tahvil ihraç etmediEn son %0 Stopaj içeren Tahvil/Bono TL cinsinden 2005 yılında ihraç edilmişti. Çok iyi hatırlıyorum bu vergi avantajından(yani getiriden %0 stopaj) ötürü pozisyon taşıdığım 6 ayda bir sabit kupon ödemeli 5 yıllık tahvil 2010 yılında itfa tarihi gelerek sona erdi.
Bu arada ben kimmiyim sizin yukarıda söylediğiniz bunları hiç duymayan banka profesyoneli![]()
Türkiye yeni bir modele geçti, geçmek zorunda kaldı. İhracatı artıramadığı için ithalatı yüksek kur ile frenliyor. Yoksa merkez bankası faiz artırımı ile belki şu anda 2.7 lere iterdi, ama merkez Bankası faiz artırsa bile kurdaki düşüş geçici olur, halk dolar almaya koşar çünki, kur belli seviyeye gelince özel sekör döviz almaya başlıyor,halk uyandı döviz bürosuna koşuyor, bu kadar cari açık vererek kur düşer demek mantıklı değil. Türkiyeyi tek ayakta tutan kamu borcunun az olması o da geçmişte yapılan özelleştirmeler,Gayri safi hasılanın hesaplama yöntemi değişikliği ile gelirin yüksek gibi gösterilmesi,halkın borçlandırılarak oto, oto kredisi,konut,telefon,elektronik vs sonucu ithalden elde ettiği aşırı vergiler ilaveten bedelli askerlik, Vergi affı vs. Şimdi bütçe hızla açık vermeye başlıyacak çünki borçlu olan halk araba,ev,tel,vs alımı yapamayacağından dolayı direkt vergiler azalacak. Bütçe açığı sonucunda devlet daha fazia borçlanmaya başlayacak buda faizleri yukarı iticek. 1994 krizinde 2001 krizinde devlet hep bütçe açığı veriyordu nedeni ise kitleri n zarar etmesi,bugünki gibi vergi toplanamaması, dünyanın bugünki gibi olmaması, geçmişte yapılan yolsuzluklar vs., Krizden çabuk çıkılıyordu çünki halk değil devlet borçluydu.. Bugün ise halk borçlu.. Üstelik borcun niteliği çok kötü tamamen lüx israf üzerine eğer borçlanılan bu paralarla fabrikalar kurulsaydı, hazır fed para basarken işsizlik düşücekti,cari açık düşücekti.. Mogadişhu gibi yönetilen bir ülkede düzgün ekonomi beklemek zaten hayal.. Bu yazdıklarımı mevcut hükümet de çok iyi biliyor çıkışın da olmadığını onun için artık ekonomi yerine başka şeylerle halktan oy toplama yoluna gidiyor
yazılanların büyük çoğuna katılmakla birlikte bir bölümünün ekonomik temeller ile uyuşmadığını düşünüyorum
TCMB gerçekten faiz arttırsa ki yılsonuna kadar min 200bps bekliyorum döviz ilk 2-3 gün %2-3 ilerleyen 2-3 ay içinde %5-7 düşer. bakınız enson örnek 2014 ocak- mayıs
Bu durum tamamen ağırlıklı fonlama faizi ile aktiflerin yeninden fiyatlanması sonucu sıkılaştırmanın etkisinin genelde min 3 ayda hissedilmesinden kaynaklanmaktadır
Kurumsal firmaların yüksek döviz borcu olduğu bir gerçektir ancak bu borç seviyesi mevcut durumda kesinlikle sürdürülebilir seviyededir.Çünkü günümüzde YP borçlanabilenler ya kurumsal firmalar (borçlanma alt limiti tek seferde $ 5 mio dur) yada ihracatçı firmalardır oyüzden YP borç alanın ya YP geliri vardır yada aktifi/geliri karlılığı, moralitesi ve finansal rasyoları çok iyidir ki borç veren banka en az $5 Mio krediyi onaylamış olsun.
Bir de genelde şu hata yapılıyor bizde kurumsal firmalar/sanayi firmaları çok döviz borçlu ve önümüzdeki 1 yıl 100milyar USD ödemesi var gibi, evet TR nin ve sanayi şirketlerinin cari açığı vardır yani döviz yükümlülüğü döviz alacağından fazladır ama siz sanıyor musunuz ki bu firmaların hepsi tüm borcunu ödeyip kapatacak ve bir daha döviz kredisi kullanamayacak oyüzden bize çok dolar lazım? Borç genelde vadesinde ya temdit edilir( vade uzatımı) yada vadesinden önce yurtdışı bankalardan yeni bir borçlanma açılıyor ve ülkeye yeniden döviz girişi oluyor.(yeni kredi aç eskisini kapa) Ben son 5 yıldır sendikasyon yada seküritizasyon kredisini %90 altında çeviren banka görmedim.(sanırım enson 2009 kriz döneminde bazı bankalar %90-95 gibi roll-over yapmıştı) Genelde ülke ve borçlu firmanın yıllık bütçe büyümesine göre %105-%110 olarak borç çevriliyor yani kapamadan daha fazla borçlanma oluyor. Bu iyidir/faydalıdır demiyorum sakın yanlış anlaşılmasın ama döviz ödemesinden daha çok giriş olduğunu belirtmek istiyorum. TCMB nin son 5 yada son 10 yıllık döviz rezervlerine bakın hep artar işte bu yüzden hep toplam olarak ülkeden çıkandan daha fazla döviz giridği için. Bakın aylık günlük demiyorum YoY bakın 31.12.2012 neymiş 2013 2014 ne olmuş şimdi kaç gibi?
kısaca şöyle düşünün ihtiyaç-taşıt-konut-eğitim-tatil kredisi yada kredi kartı harcama tutarınızı düşünün bunların oluşturduğu toplam borcunuz bundan 3 sene yada 5sene önce mi fazlaydı şimdi mi fazla? eminim ben de dahil olmak üzere %95 inin şimdiki borcu daha fazladır. şirketlerin yurt dışından yaptığı borçlanmayı da böyle düşünün. Önemli olan borç değil borcun niteliğidir ve vadesidir. siz eğer borçlanma ile geleceğinize yatırım yapmayarak kısa vadeli lüx tüketim yaptıysanız haklısınız borçlanarak aslında gelecekteki gelirinizi bugünden harcadınız. Ama akıllı yatırım yaptıysanız uzun vadeli hem siz hem de ülkeniz kazanır.
Bir de bize borç veren ülkeler/firmalar bizden daha iyi borç alacak kaç ülke bulabilir ki!. Bu ülke Osmanlı nın borçlarını dahi aksatmadan 1950 lere kadar ödeyerek kapatmıştır ve hiçbir zaman moratoryum ilan etmemiş haircut istememiştir! Bakınız bizimle aynı kefeye konan hatta bizden daha iyimiş gibi gösterilen daha yüksek ratinge sahip ülkelere
1-) Rusya : 1998 de moratoryum ilan etti ve borçlarını ödemedi.
2-) Arjantin: ülkeyi yönetenler en az Maradona kadar kıvrak, benim bildiğim 2 kere moratoryum ilan etti yani borçlarını hiç ödemedi
3-) Yunanistan: bir zamanlar A ratinge sahip rüyalar bölgesi Euro Zone üyesi 2009 dan buyana hatırladığım kadarı ile 3 kere hair-cut yaptı yani Türkçesi küstüm oynamıyorum diyerek mızıkçılık yapan ve borcumun faizinin %75 ini silin kalan %25 i de 10 yılda öderim yoksa çıkıyorum oynamam diyerek büyük abilerini tehdit eden mahallenin şımarık çocuğu...
Bu yukarıdaki ülkeler ve biz ve bizim gibi sermaye birikimi ve bireysel tasarrufların düşük olduğu ülkelerde çalkantı olsa da yine büyüdü yine yurtdışından fon çekti kısa vadeli 6-8 aylık son durumu bahsetmiyorum uzun vadeli tekrar yatırımcı çekti, bu ülkelerin çok iyi olması ile alakalı değil borç verenler için en yüksek getirilerden birini sunmasından doalyıdır! Şöyle düşünün yeni TYPE R 0 km çiziksiz boyasızher bayide 165.000 TL ama sizin daha önceki FN2 yi alırken kavga ettiğiniz bayide 100.000 TL aracı nereden alırsınız? Gurur yapıp 165.000 TL mi verir yoksa sen hata yaptın zamanında bana gel şimdi benden özür dile gönlümü al da ben de senden arabayı 100.000 TL ye alayım mı derseniz. Hepimiz cevabı biliyoruz. İşte biz ve bizim gibi ülkelere borç verenlerin kızıp 1-2 yıl sonra da barışması işte böyledir.
bilmem bunları yazdığım için iyi mi kötü mü yapıyorum ama yazmak istedim sadece. İşte asıl hiçbir bankacı bunları size yazmaz bunu söyleyebilirim.
şimdi siz düşünün ülkeniz krize girmiş ama paranız tüm dünyada altından bile itibarlı ve benchmark kabul ediliyor, krizi bir önce atlatmanız için ne yaparsınız?
çok kolay basarım parayı, yıllık %0,25 faizle evet bir daha yazıyorum yıllık %0,25 faiz ile şirket/kamu/birey herkese açarım kredi imkanını ( $100.000 1 yıllık faizinin $250 olduğunu ve bu fiyatlardan 10 yıl hatta konut için 30 yıl borçlana bildiğinizi düşünün, ne gibi yatırımlar yaparsınız? ) paramı lazım çok kolay FED zaten benim merkez bankam( her ne kadar özel olsa da ABD nin) basarım parayı nasılsa gerçek maliyeti kağıt maliyeti kadar ( her halde bir A4 $400 yapar) üstüne düşürürüm ülkemin parasal değerini artırırım rekabet gücümü, zaten kalifiye insan gücüm var 4 senede krizden çıkarım) bir de bakmışsınız aaaa ABD krizden çıktı tüm dünya krizde hatta son 25 yılın büyüme şampiyonu Çin bile
![]()
neyse arkadaşlar bunlar çok uzun mevzu ilk yazımda da belirttip kimseyi eliştirmek için yazmadım sadece ekonomi konusunda genel görüş olması ve bakış açımızın biraz daha farklı olması için yazdım, uzun oldu kusura bakmayın. Ben gidiyorum TYPE R topicine![]()
Sayın ZX636-R Yazı uzun olduğu için alıntı yapmadım.
Tamamen katılıyorum bir iki şey hariç., Şu anda tüm özel sektör mevcut kredi borçlarını yeni kredi kullanarak çeviriyor, yani kredi ile kredi ödüyoruz. Bddk aşırı borçlanmayı önlemek için içerde şirketlere 6 ay sınırlaması getirdi, yani örneğin Rotatif kredi alındığında 6 ayda bir kapatmak gerekiyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının söylediği ise yurt dışından finansman bulunmadığında 2008 krizindeki gibi, Türkiye'yi çok zor günler beklediğini açık açık söylüyorlar.
Birde şuna dikkat çekmek istiyorum, Vadeli çek sadece bizde.. Bu ise kaydi olmayan Kredi demektir,Borç demektir. En büyük 2. Tehlike bu
Bir diğeri ; Yunanistan şu halde bile hala özelleştirmelere gitmeye ayak diriyor, Bizde özelliştirilmeyen bir şey kalmadı.
Bugüne kadar tüm borçlarımızı ödedik ama bunun sebebi bugünki kadar borçlanma imkanına tarihimizde hiç sahip olamadık. Yani bizde Yunanlılar gibi kolay para bulsaydık geçmişte belki bizim de onlardan farkımız olmayacaktı.
Eskiden Imf vardı devletler ordan borçlanıyordu, Şimdi buna gerek kalmadı çünki Fed var, Internet yaygın her yerden Faizini bedelini ödedikten sonra riskinize göre para bulabiliyorsunuz., Ama ya 2008 tarzı bir kriz olursa? Nerden bulunacak o usd ler? Ve özel sektör (Çoğu banka) kredi bulamaz ve yeterince ihtiyacı kadar borçlanamaz ise?
Ülkede sanayi üretimi 2000'li yılların gerisine gelmiş vaziyette, Çünki 2008 krizinden sonra Fed para yağdırdığında usd tüm dünyada aşırı gevşedi bollaştı ,kur 1.2 lere hatta altına gelince herkes kurtarmadığı için üretimi bırakıp al sata ithalata yöneldi.
Türkiye 2001 den sonra 4-5 sene iyi gitti, Özelleştirmeler vs. yapılarak devletin borcu azaltıldı gelir üretildi., Bu da olumlu yansıdı... Sonra Türkiye 360 derece döndü ve tekrar Devlet o eski israfına eskiyi mumla aratıcak şekilde başladı,,, Uzatmıyorum sonuç olarak brent petrolün 45 usd'ye düşmesine rağmen bize benzini 5 tl liradan satmaya, elektiriği,gazı akla ne geliyorsa fahiş fahiş satarak , Araçtan %90 ötv ler alarak ki araç bedelinden yüksek bu rakam (%90 ötv üstüne %18 kdv)... Peki şimdi soruyorum ben 5 tl den benzin alarak her girdi maliyetim fahiş fahiş alarak nasıl İhracat yapacağım? Nasıl rekabet edeceğim? Cevabı mümkün değil... Mogadişhu gibi yönetiliyor dediğim zaten bu
İşte bu noktada Hükümet düşündü düşündü , Çareyi Usd yi yükseltmekte buldu,,,
öncelikle konuya yaptığınız değerli katkılardan ötürü teşekkür ederim. Görüşlerimi yukarıda belirtmiştim birçok konuda düşüncelerim sizinle paralel. Sadece 2 konuda teknik düzeltme ve bilgilendirme yapacağım.
Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir, müşterilerimize 365 gün vadeli rotatif / BCH / O-N endeksli / TL Libor endeksli / işlek/ sürekli kredi (adına hangi banka ne diyorsa ki özünde bu krediler %99 aynıdır) kredi kullandırıyoruz. Eğer artık 180 günden daha uzun vadeli kredi kullandırılamayacağını çalıştığınız banka size söylediyse çok büyük ihtimalle artan risk algısı/azalan risk iştahı ve öngörülebilirlik sonrasında banka vade riskini azaltmak için size uyguladığı kredi vadesini kısaltmıştır. Belirttiğim gibi güncel durumda 365 günlük rotatif , 740 günlük Spot kredi müşterilerimize kullandırabiliyoruz ancak unutulmaması gereken en önemli nokta kredi paketi bir takım elbise gibidir yani kişiye/firmaya özel hazırlanır. Müşterinin faaliyet döngüsü (kısaca ort ticari alacak vadesi + stok devir süresi - ticari borç ödeme süresine göre hesaplanır) aktif/alacak kalitesi , teminatlanma oranı, teminatın niteliği kefalet/çek/ipotek/mevduat rehni gibi, geçmiş kredi ödeme performansı, faaliyetinden elde ettiği kar, EBITDA, ROE, ROA, ortaklık/grup yapısı ,sektördeki konumu/gücü vs.. en az 30 kriter daha yazabilirimgöre belirlenir bu kriterlerin bazıları sektör bazında benzer özellik gösterse de her firmanın farklı olduğundan her firmaya tahsis edilen kredi limit ve şartları da farklılık gösterir. Örneğin Toptan Gıda sektöründe faaliyet gösteren A firması satışlarını 30-60 gün vadeli yapar dolayısıyla müşterilerinden alacağını tahsil için müşterisinden aldığı çek 60 gün hadi bilemediniz max 90 gün olur. Siz Gıda sektöründe faaliyet gösteriyorsanız hiçbir banka size işletme finansmanı için 365 gün vadeli kredi açmaz. Hele ki 365 gün vadeli müşteri çekini bankaya teminat diye vermeye çalışırsanız işini bilen bir banka yönetmeni sizin bu çeki normal ticari faaliyetinizden almadığınızı dolayısıyla hatır çeki verdiğinizi bilir. Aynı şekilde sizin bir Deri işleme fabrikanız varsa(eski adı ile tabakhane
) kredi kullandığınız bankaya gidip rotatif kredinizin 365 gün olan vadesinin yetersiz olduğunu ve 540 gün vadeli açmak istediğinizi rahatça söyleyebilirsiniz, hiçbir banka bunu yadırgamaz çünkü siz satışlarınızı 360-740 gün vade aralığında sıra çek ile yaparsınız. Dolayısıyla 540 gün ort. vadenizdir.
Dünyanın hiçbir yerinde çekte vade yoktur, Türkiye de de yoktur! (hemen var demeyin anlatacağım )
Çek özünde/hukuki olarak “benim bankadaki hesabımda para var ama ben nakit para taşımak istemediğimden sen bu çeki al ve bankaya git İSTEDİĞİN ZAMAN bunu nakde çevir demektir. O yüzden hukuken sizin çekin üstüne yazdığınız vadenin hiçbir geçerliliği yoktur, çeki elinde bulunduran kişi gider (Lehdar) parasını tahsil eder. Dünyanın her yerinde böyledir. Hatta hatta aramızda mali müşavir yada finansçı yada mizan/bilanço okumayı bilen arkadaşlar iyi bilirler ki mizanda aktifler likidite/nakde dönüş sırasına göre dizilir. En likid olan nakit ilk sırada gelir
100-Kasa
101-Alınan Çekler
102- Bankalar
Gibi devam eder. Yani en en likid olan kasadaki paranız olup ondan sonra müşterinizden aldığınız çek gelir. Hatta öyle ki bankadaki mevduat hesabınızda bulunan vadesiz para bile müşteriden aldığınız çeke göre daha az likid olup daha geç nakde döner demektir.
Bu uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlanan mizandır. Ancak gel gelelim biz Türk milleti yine dünyada olmayanı yaparak bir ilki gerçekleştirdik ve çekte vade yaptık. Bu o kadar ilerledi ki artık çek kesenlerin %95 i de artık çekin vadesi olduğunu zannetmeye başladı. Türk Ticaret Kanununun 01.07.2012 de değişmesi ile birlikte o zamanın ekonomik koşullarının da etkisi ile kanun koyucu otorite borçluları rahatlatmak için kanunu değiştirirken ek bir madde koyarak 5 yıl bir geçiş/rahatlatma süresi koyarak “çekte vade yoktur ama 01.07.2017 tarihine kadar çek üzerinde yazıldığı tarihten önce tahsil edilemez” diye madde ekledi. Yani çekte olmayan vade artık yasal olarak olur haline geldi![]()
Zx-636R lisans ve yüksek lisanstaki ders konularının gerçek hayattaki uygulamasını özetliyor. Kredi yönetiminde beraber sunum yaptığım arkadaşta kredi analisti idi.Oranlar vs herşey tuttuktan sonra iş psikolojik olarak da firmaya inanmakta bitiyordu.
ben hep uzun vadede düşerken al çıkarken sattan yanayım sizce bu mantıklımı?
"gafleti, zılleti ve cehaleti tattık. sıra sefalette."
3 kuruş paramızla gaza gelip 2.98 dalır aldık. Bi tarafımıza kaçtı![]()
Ben cümlemde aslinda bankalarin sube personelinden bahsetmistim. ( title fark etmez ) banka sube personelinin bilgi seviyesinin tartisilmasinin gereksiz oldugunu düsünüyorum. Bu personelinin kapasitesinin sonucu degil bankalarin eksik ve yanlis egitim gelistirme ve satis baskici politikalarinin bir sonucudur. Tabi bu arada sadece Türkiye'de degil Avrupada'da sube personelleri sadece teller faaliyetlerine hakim, küresel ekonomi , macro micro boyutta gelismeleri analiz vs hak getire.
Banka personeli olarak söylediginiz donanim ve bilgiye sahibi arkadaslar Türkiye yerine Londra'da-Amsterdam'da-New YorK'da calismayi tercih etmekte oldugu zaten asikardir. Bi süre piser , iyi para kazanir bu arkadaslar sonra GMY olarak döner memlekete![]()
Takdir edersiniz ki burasi bir otomobil forumu ve yatirim yapmak isteyen arkadaslar , genelde amatör diyecegimiz sinifta. Forum dahilinde interest rate swap , vanilla option , credit derivatives, equities, fixed income , structure Bond konusmak cok mantikli gelmiyor. Bir ara grup vs kurmustuk whats upta ufak ufak arkadaslar ile ögreniyorduk bir süre sonra tadi kacti.
Sizin söylediginiz tarz da büyük yatirimlar yapan bir corporate firma olsam banka ile calismam ( 2007 yilinda itibaren bankada calisiyorum ) ICAP ile INVESTECH ile REDMAYNE ile calismayi tercih ederim mesela. Profosyonellik ve bigi birikimi ile ilgili konusuyorsak herhangi bir lecture oldugunda üzülerek görüyooum ki Investmet Bankerim diye ortada dolasan arkadaslar ile bu firmalarin analistleri arasinda ciddi siklet farki var.
Son olarak da türk devlet tahvili trade etmiyorum 2011 den itibaren , aklimda kalan sanki bir tane maturitysi 2023 olan vardi stopaj avantaji olan. Linkedin varsa ekleselim isterseniz .
slowest tsi of cosmos
Bunca teknik yazının ardına basit bi soru sorucam ama haftasonuna girmeden evvel dolarda kalmayı mı tavsiye edersiniz Tl ye geçmeyi mi?
Şu an 4 kullanıcı var. (0 üye ve 4 konuk)