İsviçre'de yaşayan yada oradan banka hesabı olan birisinden yardıma ihtiyacım var. Yada ihracat işlerinden anlayanların.
İsviçre'de çıkmacıda bir ürünü almak için kargo dahil benden 198.12 Euro istediler. PayPal kullanmıyorlar sadece IBAN numarası ile banka transferi kabul ediyorlar. Bende bütün masraflar dahil tutar bu mudur diye onay istedim. Çünkü Garanti bankası benden SWIFT işlemi için 50 TL ve aynı gün transfer olması içinde bir 10 TL daha istedi. Gelen cevap bütün masraflar dahil 198.12 Euro. Bu arada ben İngilizce mail atıyorum onlar Almanca.
Velhasıl Euro hesabından 198.12 Euro yolladım TL hesabımdan da 60 TL işlem ücreti kesti banka. Satıcıdan mail geldi 35 euro eksik diye. İlk SWIFT işlemi olduğu için anlamadım önce. Önce Garanti şubemdeki telefona çıkan bir kadın aynı gün işlem isterseniz bu işlem sadece Dolar ile yapılıyo. Önce Euro'dan Dolar'a sonra Dolar'dan Euro'ya yapılmıştır ondan çok tutmuştur dedi. Saçma geldi bana. Daha sonra biraz daha tecrübeli birisi gönderilen banka ile anlaşmamız olmadığı için başka bir aracı banka kullanılmıştır o yüzden 2'si ayrı ayrı komisyon almıştır dedi. Online bankacılıkta bununla alakalı hiçbir uyarı felan yoktu ama neyse. Buraya kadar herşey tamam.
Şimdi benim bu adama 35 Euro daha yollamam lazım. Ancak karşı tarafın aldığı komisyon sabit mi yoksa yüzde üzerinden mi çalışıyor kimse bilmiyor. Garanti bilemeyiz diyor. "Nasıl yani 2015 yılında modern teknoloji ile uzak bir yere para yolluyorum ama kaç para gideceği süpriz mi yani ?" diyorum. "Malesef komik ama evet." dediler.
Şimdi benim 35 Euro yollamam için 70 Euro mu yollamam lazım. Tabi bunun yanında 60 TL'de Garanti'ye vericem. Toplamda ekstradan yaklaşık 100 Euro bana kaçmış olacak.
Ayrıca aranızda İsviçre Bankasında hesabı olan varsa ona ben buradan TL karşılığı havale yapim de sevabına bu işimi çözsün.