SULTANOGLU Nickli Üyeden Alıntı
Şimdiden hayırlı olsun.
Öncelikle arabanın kazınacak olmasını zımpara yapılacak olacak yorumluyorum. Nedeni ise aklı selim hiç bir usta fabrikada atılmış orjinal kataforez yüzeyi kazımak istemez. Bu yüzey arabanın paslanmasını engelleyen yegane katmanıdır.
Aracınıza yapılacak işlemler bana soracaksanız sırası ile şu şekilde olacaktır.
- Boyalı yüzeyin matlaştırılması
- kaporta ustası tarafından düzeltilecek yerlerin düzeltilmesi. ( uzun yıllar kullanmayı istediğiniz için bu aşamada eğer araca sonradan kaynak vasıtası ile bir parça takılacaksa mutlaka ve mutlaka kaynak atılan yerlere sac astarı, dışardan gözükmeyen yüzeyin içine mum ve çinko sprey. içeri sıkılmasının asıl nedeni oluşan sıcaklık nedeni ile metalin yapısının değişmesi ve iç yüzeyydeki kataforezin artık işlevini görmemesi. )
- Boyacı ustanız ufak göçüklere ve kaporta da yapılan yerlere macun uygulaması yapacak. Burada en kilit rol kaportacının. O ne kadar düzgün yaparsa, boyacı okadar ince macun çeker. Macunun incesi makbuldür. Macunun esnemesi gerekir. Bu arada şunuda söyliyim Macunun kuruma süresi oda sıcaklığında doğru sertleştirici oranıyla 25 - 30 dakikadır. ( üstüne tekrar basa basa söyliyim polyester macun sulu zımpara yapılmaz !!!
- Astara geldik. sacın açıkta kalan yerlerine mutlaka önce sac astarı uygulanacak. Ardından dolgu astarı uygulanıp kademeli zımpara yapılıp pürüssüz bir yüzey elde edilecek. Astar yaş zımparalanabilir. ama yined ebenim tavsiyem kesinlikle zımpara makinası ile kademeli zımpara yapılmasıdır. Böylelikle her yer eşit pürüzsüzlükte olacaktır. Ben kendi astarımız için söylüyorum uygulama ardından yüzeyde 50 70 mikron film kalınlıı bırakır zımpara ile 25 - 30 mikrona iner. Kuruma süresi oda sıcaklığında 3 saat, 60 dercelik fırında 30 dakikadır.
- Sıra geldi boyaya :D araba ne renk olucak. baz kat sistemmi uygulanacak yoksa düz renk mi olacak :D Bunu ustanıza sorun. Araç metalikse zaten kesin vernikli olur. Düz renk ise verniksiz sistem uygulanabilir, bunun bir sıkınıtısı olmaz. Şahsen benim Camaro verniksiz düz kırmızı, ha bugükü aklım olsa kesin vernikli yapardım o ayrı.
- Vernik içinse kendim araba toplatsam kesinlikle çizilmeye dirençli vernik kullanırdım. Biz genellikle bu vernikleri koyu renk arabalarda öneriyoruz. Hatta bazı üst segment araç üreticileri koyu renklerde direk bu vernikleri kullanıyorlar üretim aşamasında.
Ustamızın fırını varmış bu önemli. Ürün olarak seçimleri ne olucak lütfen sorun. Size verdiği 4000 TL lik teklifin içindeki ürünler çok önemli. He sonuçta araba boyanır mı boyanır, zaten her tipte boyayla arabalar boyanıyormu boyanıyor. Ben sadece en iyisi olması için uğraşırdım sizin yerinizde olsam.
abicim çok saol :)