kız arkadaşımın babası m3 satıp ev almış muhtemelen bunu okuyup duygulanır ;)
Printable View
kız arkadaşımın babası m3 satıp ev almış muhtemelen bunu okuyup duygulanır ;)
6 yaşımda başladım market kepenki kaldırmaya, esnaflar arasında geçti zamanım. Ticaretin her türlüsünü gördüm. Ama şuan bu ülkede ticaret yapılamaz halde. Piyasa değer artışı yapan işlemlere kaydı. 150.000 TL altı parası olan 2. el araba alıyor. biraz bakımla %5-10 fazlasına 1-2 ay içinde satmaya çalışıyor. 150.000 üstü parası olanda temelden daireye giriyor 6-8 ay içinde %30 alıyor. Ama bu böyle gitmez. bi noktada amerkada yaşanan mortgage kriz benzeri yaşanacak diye düşünüyorum.
Bu gün en ucuz ev kirası 500TL, bu evinde fiyatı yaklaşık 100.000TL, Eğer 100.000 TL yi faize yatırsan 1.000 TL faiz alıyorsun. 500 kira verip 500 tl ana hesaba yatırsan karlı bir yatırım oluyor. Fakat pratikte öyle olmuyor. O faizdeki para dürtüyor insanı.
haa gelelim benim durumuma. Peder bey sağolsun. zamanında dere akarken istemeden bi sürahi doldurdu. Bi dairesi var, tuğlalı halde. 25.000 e sıva, elektrik su, doğalgaz, kapı, pencere, fayans, tezgah işleri yaptırıp yerleşecegim. Mobilya ve beyaz eşyayı da kız tarafı halledecek. Altta 2 katlı bi depo-dükkan karışımı bi yer var. Mahalle arasında olduğu için kiraya verme şansım yok. 15metre uzunluk, 5 metre genişlik, 2,95 yükseklik var. Üst katı MAN CAVE yapıp alt katıda GARAJ yapacagım. Projesi hazır. Dairenin işleri yapılırken buraların inşaat işlerini de katacagm fiyata.
Konu sahibi evli mi bilmiyorum ama bence bodrumda ona en iyi karavanda yaşamak iyi bi alternatif olabilir.
Ben de kendimi 10 sene banka kredisine adayıp hayatı ıskalamak istemeyenlerdenim.. İleride birikimlerle almaya çalışırız nasip olursa.. Şimdilik eşimle genelde yurtdışı, kalan zamanlarda Tr'yi geziyoruz..
Ancak benim merak ettiğim bir husus; tamam herkes iyi söylüyor evden kazandık aldığımda şu kadardı şimdi iki katı vb..
Peki ileride bu nasıl olacak?
daha nereye kadar artacak?
daha da arttıkça şuan alamayan onca insan o zaman nasıl alacak?
Bu bir balon mu bi yerlerde fiyatlar patlamaz mı?
politik anlamda ülke nereye gider ve bu durumu nasıl etkiler bilmem ama istanbul icin konusursak butun dunya metropolleri gibi olacaktır. londra, new york gibi sehirlerde insanlar ev kiralamak yerine oda kiralamak zorunda kalıyorlar. burda da benzer bir durum olabilir belki?
araba için bir miktar kredi çekmiştim hemen bitireyim diye yüksek ödeme çıkardım. Çoğu zaman elimi ayağımı kilitledi ki 1 yıla böldürmüştüm. Yorumları okuduktan sonra 200 250 binlik krediyi 10 sene falan ödediğimi hayal ettim bir an eyvah aq dedim içimden.
Arkadaşın dediği gibi kelepir denk gelecek ki o zahmeti göz ardı edebileceksin.
Ben kesinlikle bu fikre katilmiyorum. Istanbulda ortalama bir yer aylik 2000 lira kiradan basliyor ve her gecen gun artiyor. Belli bir bakit varsa ev isine girismekte fayda var. ilerde ekonomik kaygin olursa araba olmadan yasayabilirsin ama ev olmadan cok zor.
ev almayıp kira ödeyecek olan 10 yıl 2 kat ödeyip sonra ödememek. yada kira rakamı kadar taksit ödeyip ufak eve geçecek.
önce ev, sonra araba. sonra bir araba daha. sonra bir araba daha. sonra yine araba. 1 eksik 1 fazla farketmez, akabinde bir araba daha :)
kendimden örnek vermek gerekirse şuan oturduğumuz evin dışında 1 dairemiz daha vardı. o evide babam zamanında elindeki belli bir miktar parası var idi sıfır mercedes almak için bayiye gidiyor konuşuyor anlaşıyor ki babamda inanılmaz araba tutkunudur,fakat annem yapma etme gel bir daire alalım falan diyip babamın kanına giriyor ve diğer daireye yazılıyorlar. daire yaklaşık 20 senelik oldu ve içinin 20-25 bin tl masrafı vardı içinde kiracısıda vardı 120bin tl ye kiracıya evi sattık. 120bin tl ile 2 daireye girdim toprakdan biri 140bin tl diğeri 160bin tl totalde mütahite 180bintl borcum oldu. 140 a aldım daireyi mütaite olan borcumdan dolayı 220 bin tl ye sattım borcumu kapattım üstünede 40tl param kaldı ki dairenin bitimini bekleseydim rahat 230a satardım. diğer daire de bana şuan 140bin tl ye gelmiş oldu ve site bittimi 280bin tl değerinde ki 4 ay sonrada düğünüm var allah nasip ederse de orada oturacam.durumum müsait olursada yeni kasa typer alacam. zamanında babam o mersoyu alaydı bende şuanda arabanın içinde yaşıcak olacaktım :)
valla bende bodrumdayım şu an burda ev almak çok saçma bu ilk teselli,
28 yaşındayım araba, motorsiklet, tekne önceliklerim bunlar oldu hep.. babamın bir nasihatı vardır kaybettiklerine yorucağın akılı daha çok kazanmaya yor.
Benim yazacak çok şeyim varda kafa ütülemeyeyim. :) Sadece kimsenin görmediği bir detayı gösterip kaçayım. 10 yıl kredi ödeyip hayatımı mı bağlıycam yeeaa demeyin. Bugünün parası ile 2 bin - 3 bin neyse girdiğiniz kredi 10 yıl sonrada aynı taksitte olacak. O zaman sakız parası olucak. İlk 3-4 sene zorlanırsınız sonra ağırlığı azalır. Sosyal yaşam yada otomobil için ikindi kredi çekmek bile kolay olabilir. Bunu düşünün. Ama kira her sene zam gelen birşey. Bu sene 1000 tl olan ev kiranız 10 sene sonra 5500 tl olabilir.
tamam kredi ile ev almak hammallık ama kirada oturmakta bana ters yada benim ev sahiplerimi cins anlamadım
kötü komşu insanı ev sahibi yapar hesabı :D
işler kotu gitti evi sattım kiraya cıktım ev sahibi olmanın değerini benim gibi olanlar anlar :)
araba filan gelip geçici şeyler