yok yahu ironi yok. Cahilliğimi giderirseniz sevinirim şahsen. Yeni kasa oljnva noluyor cideen ?
Printable View
O donemleri hatirliyorum, ve aklimda yanlis kalmadiysa Cupra Leonlari daha da indirimli alan arkadaslar olmustu 59.900 tl gibi...
Alım gücü arttı mı artmadı mı onun hesabını tutmadım şu an... Ama bildiğim bir şey var daha önce de söylediğim, araba alamadığım her gün; bakabildiğim araba kalitesi ve modeli daha da düşüyor. Yıllar önce s2000 lere bakıyordum sonra cupralara sonra bertone sonra clio rs vs diye gitti... En son 106 veya yine corsa falan bakınıcam sanırım... Gerçi onlar da 30a dayandı değil mi pardon!..
İnsanlar şunu anlamıyor sanırım. Aldığımız maaş 1 tane! Yani tek... Ama geçimimizi yaptığımız giderler onlarca... Bunlar birikip birikip bir dağ oluyor zamlarla beraber...
2005 yılında 29.750ye Civic LS AT almıştık, aslında 27.500e City alacaktık. Uçurumdan dönmüşüz :D
Şimdi o arabalar hala 100 küsür binde ve fiyatları 35-40bin. Paranın değeri inanılmaz değişmiş
Elhamdülillah.
Ciddi ciddi inanarakmı yazdınız bunu? İronimi yaptınız?
Asgari ücret arttı ama tek seferde ciddi bir artış geldiği için arttı, 2000 lira aylık maaş alanların maaşı 4 e çıkmadı bu süreçte.
Asgari ücret artarken yaşam için gerekli bir çok şeyde arttı.
Ama şu konuda haklısınız, asgari ücretli için 2007de de sıfır otomobil almak hayaldi günümüzdede hayal
Alım gücü değişmedi yani
fiyatlar 5 yılda 2x katına çıkmış o zaman kısa bir hesapla 5 yılda ekle 200.000 olacak , 5 yıl daha ekle 400.000 5 yıl daha ekle 800.0000 tl :D :D 15 yıl sonra 1.000.000 tl olacak bu aracın değer, :D
enflasyon herzaman ekmekle ölçülür
2011 asgari ücret 837 tl ekmek 40 kuruş = 2092 ekmek ,
2017 asgari ücret 1777 tl ekmek 1.25 = 1421 ekmek.
Yani 2011 de asgari ücretli evine 2092 adet ekmek alabiliyorken 2017 de 1421 adet ekmek alabiliyor..
İşte alım gücü işlemi böyle yapılır.
350z'ci kardeşimiz de sert çıktı.
yazdım yazdım sildim . Boşa kendimizi yormaya gerek yok.
Baban ne kadara aldı 350z'yi ? Çukurambar ve çayyolu mekanlarında ne konuşuyorsunuz ? Leon sizin kalibrenizde bile değil ya .
Adam haklı beyler ,leon ve siyasetin ne ilgisi var. Ayağınızı denk alın . YA SEV YA TERK ET . Ülkenin bu halinden memnunsan kalacaksın,memnun değilsen defol git .
olay yaşama hakkına çekildi :D
Bu ülkede birileri askerimize "kelle", apoya "sayın", çiftçimize "***** da al git!", hasta kardeşimize "al şu parayı çok konuşma", görme engelli vatandaşımıza "sana iş vermişiz daha ne konuşuyorsun" dedi sanırım ya da ben yanlış duydum?! Barbaros b*kunuzda boğulun demiş çok değil bence ha?..
Ha bi de bi iş adamı vardı hani birilerinin kankası, o da "bu milletin *** koyacağız" mı demişti ne demişti?! Öyle bi şeylerdi sanırım... Hani şu her türlü devlet ihalesini alan...
1400 lira asgari ücret. 80.000 lira araç ve 80.000 i 1.400 e bölüp çıkan sonuç zarfındaki sürede araç alınabileceğini düşünmek :)
Bu arada 2015 yılının ekim ayında 65.000 liraya aldım 125 lik fr. Baya kardayım ya. Arabayı satıp yeni araba bakmaya başlayana kadar kendimi böyle kandıracağım..
O zaman aslan parçası,350z'ne babanın parasıyla hava atmasını biliyorsan,kimi ilgilendirir triplerine giriyorsan,insanların burada vergileri eleştirmesine,eski fiyatlarla yeni fiyatları karşılaştırmasına sesini çıkartmayacaksın.
Yaşadığım ülkede 5 yılda 2 katına çıkan araç fiyatları için neyi eleştirmem gerekiyor mesela?
Devletin bütün gelir getiren kurumlarını 10 senede yok pahasına ona buna peşkeş çekip ekonomi boka sarmaya başladıkça vergiye yüklenen benmiyim? Kim bu vergilerin sorumlusu? Kim bu fiyatların sebebi?
Milletin g.tümüzün dibinde ekonomik kriz olan ülkede sıfır arabaya bindiği paraya bizim 10 yaşında araba alamamamızın sebebi kim?
Barbaros Şansalmı?
Bu arada hakikatten doğru söyledi adam.. Adama kendince ceza kesip havaalanında döven karaktersiz yavşakların yargılanması gerekirken o yargılandı.. Oda bu ülkenin halinin aslında en net örneğidir..
forumda yenisin sanırsam.Eski yeni muhabbeti yapmam ama bil diye söylüyorum , yazıyorsun ya siyaset neden yapıyorsunuz falan diye evet forumda siyaset yasak ama nasıl yasak sen akp şöyle vs vs veya chp şöyle vs vs diye konu açarsan kitlenir ceza alırsın ama işte otomobil olunca ve biz siyaset kararları yüzünden istediğimiz araçları alamıyorsak , bu zevki yaşayamıyorsak veya yurtdısından gümrük muhabetleri yüzünden parçalarda sorun yaşıyorsak , dünyanın en pahalı araç vergisi dünyanın en pahalı benzinini kullanıyorsak bunu buraya getiren zihneyete laf söylememiz kaçınılmaz.Bunun ucu sana da dokunur bana da dokunur.Ben chp liyim ama emin ol tayyip e sövdüğümden çok Kılıçtarogluna sövmüşümdür.Ama şu anda iktidar kim ? Ülkeyi kim yönetiyor.. Ben ona bakarım.O yüzden insanlar sınırları aşmadan eleştirebilir.
Ayrıca kimseyi tehtit etme veya ülkeden kovmaya kalkma :) Forumda en sevilmeyen muhabbettir bu.Forum ömrün kısa olur sölim.
@Yiğit G. 7 senedir bu forumdayım üye olmadım gerek duymadım
keşke babam banada bi 350z alsa her gece orada burada takılsam instagrama foto atsam takipçi kassam sonra osmanlı torunuyum diye gezip işte eskiden şöyleydi böyleydi şimdi böyle allah razı olsun desem ama gel görki 2 sene kredi ödeyip 5 para etmez adamlara sesimi bile çıkarmayıp kredi ödedim babamın 1tl bile katkı sağlamadığı kendi aracımı aldım ben işçi adamım kimsenin yanında rengimi değiştirmiyorum arsa alıyim daire alıyim araba alıyim diye neysem oyum birilerine yaranmıyorum şimdi benim 15e aldığım araç olmuş 30 bin sorumlusu kim bunun benmiyim mahalledeki bakkalmı yoksa balıkçı hikmetmi kime hesabını soralım yoksa cehapeemi
boğulmaktan korkuyorsanız gidin ozaman demiş bah hele bah bah.
Bu ülkenin gerçek liderinin,gerçek başkomutanının evlatları hiçbişeyden korkmaz rahat olun.ATAMIN bir lafı var bildinizmi?
"Geldikleri gibi giderler"
gideceksiniz.
boğulmaktan korkuyorsanız gidin ozaman demiş bah hele bah bah.
Bu ülkenin gerçek liderinin,gerçek başkomutanının evlatları hiçbişeyden korkmaz rahat olun.ATAMIN bir lafı var bildinizmi?
"Geldikleri gibi giderler"
gideceksiniz.
ben ve yazan diğer kişiler alım gücünü karşılaştırmak amacıyla bi hesap yaptı.
TR 2017 1.4 FR 86.700 TL / 1.400 tl = 62 ay
DE 2017 1.4 FR 23.000 € / 1.400 € = 17 ay ( 90.390 TL )
Almanya'da 500-550 € taksitle 48 ayda 2017 fr alınabiliyor , Türkiye'de 550 tl taksitle 48 ayda 18.000-20.000 bin arası araç alınabiliyor.
o donemde bende ıbıza almıstım fıyatlar arttımı artı bu bır gercek. sımdı arac almaya yanasamıyorum veya pc almaya veya telefon,cok sukur borcum harcımda yok ama ben bıktım artık oto boka taksıt odemekten,kredı cekmektende bıktım,teknolojıdende bıktım,ben doydum artık.
biz arapları cok elestırıyoruz soyle para var boyle para var 4 tane garı var dıye yemın ederım o para bızde olsun arapların 10 mıslı oluruz.
ulkemızde araba bır coguna hava atma unsuru ama artık benden gectı sadece bır yerden bır yere gıtme aracı oldu.
bu fıyatların atesı sonmez bız yenı olandan vaz gecmedıgımız surece.
Valla 25 yaşımdayım samsung s3 var hala elimde :D Herhalde 5 sene önce bebelerin elinde vardı. O kadar meraklıyım halbuli teknolojiye. Ama yok abi alamıyoruz aha aldım aha indi aha inecek derken hala s3deyim... Bir ara note 5 almaya niyetlendim 1800dü o zaman (geçen sene). 1600e indirime girdi hb de, biraz daha beklim 1500 olunca alırım dedim. Telefon şimdi eskidi teknolojisi geride kaldı zamanla ona rağmen 2250 fiyatı :D Şaka gibi... Mikerim yapacağınız işi dedim. Tamir edip edip kullanmaya devam ediyorum. Pil mi patladı ali babadan al baba, ekran mı kırıldı çinden getir... Gerçi şimdi ona da ambargo koydular o da zorlaştı... Pttden dayı geldi bidaha gelmez ona göre boşuna sipariş verme ticaret mi yapıyon napıyon bilmiyoruz bu son diyor kim oluyorsa kendisi gümrükten sorumlu bakan yalakası sanırım. (bunu bir adet ekran için söylüyor bak ele pırlantadan vergi almayanlara bak senn!)
Sonumuz hayrolsun...
Ilk geldigimde basit bir iste calistim...
15 gunluk kazancimla asagidaki arabayi aldim...
sahibinden.com - Satılık, Kiralık, 2.El, Emlak, Oto, Araba, Alışveriş, Hizmet, Kariyer, İş İlanları, Bilgisayar, Cep Telefonu, Tekne, Motosiklet, İş Makinesi fiyatları - ilan ve alışverişte ilk adres
Utanmadan sikilmadan 1 ay daha calisinca da aha sunu aldim...
sahibinden.com - Satılık, Kiralık, 2.El, Emlak, Oto, Araba, Alışveriş, Hizmet, Kariyer, İş İlanları, Bilgisayar, Cep Telefonu, Tekne, Motosiklet, İş Makinesi fiyatları - ilan ve alışverişte ilk adres
Velhasil...
Uzun hesaba gerek yok... Satinalma gucumuz temel seylerde maalesef yok... Nedir bunlar? araba, ev, et vs...
Ama din ile, milliyetcilikle, cahillikle, ve maalesef, ahlaksizlikla giden bir duzenimiz var... Duzenlerimiz var... Ulkemin duzenleri... Duzenlerimiz bizim...
Ileride daha iyi yazarim, burada mi daha iyi duzuyorlar, orada mi diye...
Simdilik Ulkemizde ki zevke ulasmak nasip olmadi!
benim anlamadığım şu,
2011 haziran Euro kurunu ele alalım 2.3 müş
araç 1) 1.2 tsi ele alalım araç 36400tl miş yani 15826 euro oda bugün kuru olan 4.03 ile 63780tl yapar o halde bugün neden neredeyse yüzde 20 fazlasına 74400tlye fiyatı?
araç 2 ) 1.6tdi manuel 43500müş yani 18900 euro olması gerekeni 76000tl ama yine yüzde 20 fazlasına 90000tlye fiyatı var
özetle aşırı derecede zararlı çıktığımız Euro artışına rağmen ülkede indirime gidileceğine %20 artışa gidilmiş üstelik euro kuru üzerinden bile, burada enayi durumuna düştüğümüz ortada ama bunun sizce sebebi biraz biz değilmiyiz?
1.6 3ler 5leri kimseye kafasına silah dayayıp satmadılar, nede 1.6 1.4 pasatları , aç gözlüyüz, şaşayı reklamı lüksü seviyoruz .. açıkcası yazık diyorum elin amerikalısı müdür oluyor 20 yaşında yerli suburbanına biniyor biz götü boklu stajerken sıfır leon ful paket dsg alıdırıyor sonra apachileştiriyoruz gururla.
2. El araç fiyatlarının yüksekliğinin sebebi siyaset değil. Bizleriz. Sen almazsan ben almazsam o aracın fiyatı seve seve inecek. Ama İlana konulduğu gibi aranırsa sahipleri hmm ucuz oldu sanki bi 2000 daha ekleyelim. Diye diye fizana gider o fiyatlar.
O değilde avrupayı kıskanmayalım diye craigslist kapanmış ya la :D
Otv artisini atlamışsınız... Oyuzden biraz hesap sasiyor.
Birde firmalar maliyetlerine Gore satis yapar... Elektrik su benzin isci maaslarj vs hepsini hesaplamak lazim... Temel maliyetler ayni yuzde de kalmamış olabilir.
2011 de sanirim %37 idi...
Şimdi %45+
%8lik artışın kdv sinide alin yaklasik %10 luk bir devlet baba öpücüğü cikar :)
Ben firmaların 2010 2011 yıllarından daha karli olduğunu pek sanmiyorum