burada kıyaslanması gerek en önemli kalem alım gücü
kimin kaç saat çalışarak kaç baz para kazanadığı ve o parayla temel veya keyfi nereye ne kadar harcadığı
alım gücüne girdiğimiz zaman ne kadar fakir bir ülke olduğumuz ortaya çıkıyor
Printable View
burada kıyaslanması gerek en önemli kalem alım gücü
kimin kaç saat çalışarak kaç baz para kazanadığı ve o parayla temel veya keyfi nereye ne kadar harcadığı
alım gücüne girdiğimiz zaman ne kadar fakir bir ülke olduğumuz ortaya çıkıyor
Vallahi yaşanacak birşeyi kalmadı bu ülkenin...
9 aydir Dubai`deyim. Turkiye`de aldigim maasin yaklasik 4 katini aliyorum. Su an tl ve aed es deger. Yani rakamlari tl dusunebilirsiniz.
Ev kirasi min 3.000 studyo daire ve merkeze uzak. 2 oda ve guzel yerde olsun derseniz 10.000e kadar gidiyor aylik. En buyuk gider ev kirasi burada ama maasla karsilastirinca Istanbul`a denk gibi oluyor.
Araba fiyatlari komedi. 5 yasini gecen arabanin bir degeri kalmiyor. Mesela Hummer H3 icin 20.000den fazla verene keriz derler. Japonya`dan 2.el gelen 2006 Mercedes E500 AMG vardi gecen 24.000. Vergi yok benzin an itibari ile 2aed(cok zamlandi son bir kac ayda).
Market semtine gore rakamlar cok degisken ama et baya uygun geliyor bana. 12tlye 200gr pastirma aliyorum 10tlye 2 parca ince biftek aliyorum. Sebzeler biraz daha pahali cok da abarti degil.
Restoranlar derseniz guzel bir restoranda iskender 85aed, disarida shawarma dedikleri bizim durum donere benzeyen yemek 15aed falan ama ici baya dolu dolu et beni fazla fazla doyuruyor. Cheesecake factory`de cheesecake 30aed civari yanina liminata istersen o da 24 aed sanirim.
En guzeli 0 korku, 0 gerginlik. Kavga cikaran aninda sinir disi. Polisi ara aninda gelir aninda yardimci olur. Mesela koltuk kumaslarinin cekmesine sebep olan kuru temizlemeciyle sorununu bile polise anlatirsin cozer. Cuzdanini, telefonunu cafede masaya birak git 2 saat sonra gel ayni koydugun yerden al. Trafik kurallari uygulaniyor deli cezalar var o gordugunuz ferrariler falan 120 ile gidiyor. Sokakta koseden donerken drift yapayim falan yok adamin aklini alirlar.
İki kere geldim dubaiye, MC Donald's di galiba fiyatları tr ile hemen hemen yakındı ama hamburgeri buranın iki katı gibiydi resmen :) bu et neden bitek bizde pahalı anlamıyorum.
Sonunda ben girecem hayvancılık işine :)
Yaklaşık 15 ülkede bulunmuşumdur kısa süreli olarak. Bunların içinde 3.sınıf Dünya ülkesi de vardı, ABD, Avrupa ülkeleri gibi güçlü devletlerde vardı. Gelir gider tablosundan ziyade; gittiğim ülkelerdeki gelişmişlik seviyesi, vatandaşına vermiş olduğu değer, hizmet ve devletin vatandaşına gösterdiği saygıyla ölçüldüğünü gördüm. İnsanlarda kendi aralarında o saygıyı koruduklarını gözlemledim. Aynı meslek grubumdan portekiz, ingiliz , fransız vs. olanı ile iş gereği birlikte çalıştığımız zamanlarda oldu. Son yıllarda özellikle Avrupa'da iş fırsatlarının eskiye göre azaldığını söylediler. İş var mı diye sorunca :) Ülkemizdeki fiyatlardan özellikle araç ve ev kalemi olarak bahsedilince; benzer meslek gurubu çalışanların ülkemizdeki maaşlarını söyleyince suratlarını görmenizi isterdim. Özellikle son yıllarda bildiğin Orta doğu ülkesiyiz. Bu ülkeyi hangi ülke ile kıyaslayacaksınız? Benim en çok garibime giden olay ise; Gana'da 1 dolarınızı almak için 5 takla atan;Amerikalı,İngiliz tarafından günlüğü 5-10 dolara kölelik yöntemi ile çalıştırılan adamın bile sömürüldüğünün bilincinde olması.
anne babayı 1 aylığına ingiltereye akrabaya göndermiştim, dün geldiler bizimkilerin bildiğin ufku açılmış. rahat 20 sene fazla yaşarım orda diyolar.
Sağlık hizmetleri biraz uçuk sadece. adamlar hasta olmadığı içindir belki de hastanede insan yok. 1 çürük diş 1500 pound falan. sebze et'den pahalı iklimden dolayı o da normal.
Sunu da ekleyeyim suraya https://www.happy.ae/en . Mutluluk bakanligi var yahu burada. Adamlarin isi burada yasayanlarin keyfini arttirmak. Boyle bir seyin kenardan koseden benzerini Turkiye`de gormek mumkun mu? Dun gittim Turk ehliyetimi UAE ehliyetine cevirdim toplam harcadigim zaman 15dk oyle bu gun gel yarin git yok. Evraklarina bakiyor tamamsa sizi biraz bekleticez diyor. 5dk sonra bir hanimefendi elinde ehliyetle geliyor buyrun beyefendi diye.
yanlış anlamayın endonezya'da çok matah bir yer değil .
350 milyon nüfuslü bir yer burası .
yazdıklarım cidden yüreğime iniyor ,
Gazi Atatürk'ün , şehit dedemizin kanıyla kurduğu ülkenin ucuz oyunlarla bu hale gelmesi acı .
doğduğumuz , büyüdüğümüz inanın çok sevdiğim ülkenin yani türkiyenin hali vahim .
durumun ciddiyetini kavrayamıyoruz , nasıl izah edebilirim ki ? var mı ölünce geri gelen ? geceleri hanginizin uykuları kaçıyor ?
hepimiz olmasada çoğunluk çocuk sahibi . ya bir sabah uyanınca kendimiz için çocuklarımız için geriye bir ülke kalmamışsa ?
Abi bu kıyaslamalar böyle yapılmaz.. Arkadaş diyor patates burada 3 euro orada 4 lira.. Yani 12 TL burada , tr de daha ucuz.. HAYIR ABİCİM.. Patates orada bize 3 euro... SİZE ORADA PATATES 3 BİRİM.Sen orada asgari 3000 birim alıyorsun patatese 3 birim veriyorsun.. Biz burada asgari 1400 birim alıyoruz patatese 4 birim veriyoruz.Böyle hesaplayacaksın... Şu artık yurtdısında satılan ürünleri tr ye çevirip kıyaslamayın.. Adam avusturyada tl olarak mı alıyor ki maaşını tr ye çeviriyorsunuz..
canım sıkıldı okuyunca şu başlığı.
efkarlandım.
akşam içeyim dedim.
70 lik votka 70 tl amk!
Cost Of Living Comparison
Karşılaştırma yapmak isteyenler için
"Elmayla armut bir arada olmaz." örneği bunun içinniş demek ki. :)
Turk firmasinda calismiyorum, Suudi bir firmadayim, proje bazli gelmedim kaliciyim burada. Proje Sharjah Amerikan Universitesi simdilik. Turk diplomalari gecerli benim firmam sadece diploma fotokopisini aldi benden ama bazi firmalar yeminli tercumanda cevrilmis halini Turkiye`de konsolosluga onaylatip gelmeni istiyorlar.
Aaa mis gibi İstanbul varken ne işin var Dubai'lerde falan. İbb gururla her yere 18 adet psikolojik danışmanlık merkezi açtığının afişlerini asmış. Nasıl da gurur duyulası birşey ama, kimbilir toplamda kaç tane danışmanlık merkezi var. Nasıl insanların sağlıkları bozulduysa artık...
Bu kafayla gidersek zaten seneye 36 tane daha merkez yaparlar, yanına da madde bağımlılığı tedavi merkezleri eklerler. Çok sağlıklıyız, tamda herkesin kıskandığı bir yerde yaşıyoruz, özellikle Finliler bizi çok kıskanıyor, hasetlerinden çatlıyorlar.
Bildiğin gibi değil abi doldurdular felsefeden devşirme insanları ellerine 1400 lira maaş, okulu bitirdik askere gittik geldik kpss'ye kadar boş durmayayım dersane de falan çalışayım dedim adam 1000 tl veriyor beğenmez isen adam çok diyor sonuç olarak kaldık böyle ortada bekliyoruz bakalım. bi ara gemicilik konusu falan da açmıştım, rüzgarsız gemi gibiyim durumlar çok vahim.