Sanane kardeşim birlikte mi kazanıyoruz ?
Printable View
A4 lüks, A5 supersport, A6 ultralüks, A8 hiperlüks... ülkenin dramı bu işte, her evde 3 araba olması (megane, hyundai,dacia) lüks değil müsrifliktir, metro her yere gitse ben bir tane özel araba bulundurur haftada 1 binerim, başka da para harcamam...
bugün kayınbirader 'escalade alıcam da çok yakar mı acaba?' dedi, şahıs olsan çok yakar ama şirkete alacağın için ekonomik olur dedim... konu aslında tek eksende tartışılmamalı, 1 ekmeğe 5 lira verirsen müsrifliktir ama 1 kg ete 20 lira verirsen uygundur...
Öncelikle kimisine göre lüks kimisine göre günlük arabadır. Onları irdelersek başlık lüks olduğu için arada isimleri geçen arabalar deyip geçebiliriz aşırı lüks olmadığını biliyoruz.
Konu açıp açmama olayıma maalesef sen karışamassın. Bu kadar kişi fikir beyan ettiğine göre demek ki boş bir konu değil saygı duyman gerekir, yeri gelir oraya da yazarız sıkıntı yok.
Bence bir sorun yok lpg takılmasında tamamen araç sahibinin isteğine bağlı adam basmış parayı almış ister tüp takar ister elektrikliye çeviri. Ona bakarsanız adamın tüplü corsası var lpg ye zam geldi diye işe yayan gidip geliyor buda onun bütçesi ile alakalı bişey Ben çok şükür lüks araba alamadım ama az çok alanların psikolojisini tahmin edebiliyorum elhamdürillah tüplü turbolu bi arabamız var onla idare ediyoruz
Birinin hayallerini süsleyen arabayı,öbür adam almış,kullanmış,eskitmiş bile.Biri hayallerine lpg takmadan ölürken öbürü gerçeklerine ekonomi yaptırıyor. :)
Lüks gibi lüks bir aracım olsa "ben" , ikinci araçla ekonomi planı yapardım o ayrı. :)
Zamanında r53 kasa kodlu Mini Cooper S'e 40 bin kilometre LPG ile bindim. Günlük kullandım kilometrede 30 kuruş yakıyordum. Benzinle aynı performansı da alıyordum sattığım kişi de hala LPG ile kullanıyor kilometresi 200 bini aştı. Şehir içi 13 litre yakıyordu şu an benzin fiyatlarıyla anca haftasonu aracı olurdu.
Lüks araç alıp yakıtı koyuyorsa
Bu nasıl bir kafa
Yakıtla alakalı bir derdi varsa al bi sümbül devam et
Aslan alıp yemini katlanamayan adama ancak
Neyse demiycem :)
Ne alakası var Allah aşkına lpg olunca ne oluyor?
Ya da yakıtla alakalı derdi varsa niye sembol alsın? Adam hem güvenliğini hem cebini düşünüyor olamaz mı? Aynı yolu 500 liraya gideceğine 300 liraya gidebiliyorsa niye tercih etmesin?
Hakaret kıvamına kadar muhabbeti getirmeye gerek yok.
Adam vermiş parasını almış,taktırmış,kime ne?
Ya aslında çoğu pintilikten 4 ayda 10 bin km yol yapmışım bir kez çok yakıyor demedim uzun yolda ayağına hakim olursan 5.7 gazlarsam 8-9 litreki oda benim yüzümden gazladığım için şehir içide 12 lirtre civarındayım bir kez düşünmedim daha önce mini cooperım vardı herkes buna lpgsiz binilmez diyordu takıcaksan niye biniyorsun zaten performanslı arabaya anlamam. Babam yıllarca ipragazda çalıştı lpg lng bir çok gazı. Eğtimini vs aldı hayatta kullanmam diyor. Hee şöyle eski araçları anlıyorum eski motorlar 1.6 ibiza 16 litre yakıyordu 110 hp bu arabaya çok gerekliydi lpg mesela ama yeni nesil araçlar gerçekten saçma geliyor audiler bmw ler mercedesler.
İşin teknik kısmıyla alakalı konuşmam gerekirse şayet şuan direk enjeksiyon motora sahip benzinli bi araba alıp sıvı sistem lpg takmak daha pahalı dizel araca binmekten çok çok daha mantıklı. Direk enjeksiyon diyırum çünkü montajı inanılmaz basit. Aracın kendi enjektörlerini kullanıyor ve ayar vs gerektirmiyor. Aynı benzin gibi ilk marştan itibaren benzinle çalışıyor, performans kaybı sıfır hatta yeni nesil motorlar lpg nin daha yüksek oktanlı yakıt olduğunu knock sensör vasıtasıyla avansı dinleyerek algılayıp kendi kendine avans açma yeteneğine sahip olduğu için lpg li kullanımda hiç yazılımsız havadan 5 10hp dahi gelebiliyor.
İnternete girin bakın. Misal vermek gerekirse landrover evoque un 2012-13 model 2.2 dizel 180hp olanları var ortalama 300bin tl gibi bir rakama sahip birde aynı model aracın 2.0 turbo benzinlinli direk enjeksiyon 240hp olanı var 150 200 bin tl aralığında, birde bu araca sıvı sistem lpg uygulayıp bindiğinizi düşünün, ortalaması 30, taş çatlasa gazlaya gazlaya gezsen 40 kuruş olacaktır ve çokdaha keyifli bir araç olacağı aşikardır...
Ama birde şöyle bir kitle var onlara bir şey diyemiyorum adam yılda 30-40 bin km yol yapıyor dizelin motor sesi bakım maliyeti vs derdi ile uğraşmayıp benzinli alıp lpg takıyor ona bir şey diyemezsin adam hem yol sesinden kurtluyor hemde bakım maliyetini düşürüyor ama spor araçlara veya yeni nesil lüks araçlara takılmasını saçma buluyorum. Lpg zaten bir çok yeni nesil lüks araca uyum sağlayamıyor benzinden kar ettiğini düşünürken yakın zamanda motoruna zarar vererek daha fazla zarar veriyor. Bildiğim kadarı ile F10 lara F30 lara uyumsuz lpg diğer markalara uyumunu bilmiyorum :)
eskiden küfür ederdim yalan yok şimdide akıllı adam helal olsun lpgde biniyo diyorum :)
hemen shibindende landrover evoque un 2012-13 model 2,0 turbo benzinl,lere daldım :D
hatta hemen şöle bşey buldum sizcee :D
2012 Land Rover Range Rover Evoque 2.0 Si4 180.000 TL Galeriden satılık ikinci el - 544191581
Şuan ML550 ye biniyorum... 4 litre 2.5 dolar... Araba 8bin dolar... Yıllık vergisi 80 dolar... Muayene 25 dolar.. araba 2008 motoru 5.5 ve gücü 400 civarı...
Türkiye ye bu motor getirilmemiş (sanırım)
Yukarıda saydıklarım aslında bir dramı açıklıyor ...
Kısacası... Benim mantığım... Bizleri becermeye çalışan bir devlet var ve millete veriyorum ama bir sor neden veriyorum dercesine kendine bahaneler üretiyor... Bu haramilere verilmeyen her kuruşu destekleyorum... Ister LPG ister tezek ister inip ittirin...
2 yıl önce bindiğinde teneke benim için öyle değerliydi ki... Burada bindiğimiz araç o kadar değerli değil benim gözümde... Yani "altı üstü araba"
Işte bu seviyeye çıkmamız lazım... Arabalar bizim için "altı üstü araba" olmalı...
Lpg yi yakit olarak gorseniz,tartisma degisicek ama lpg yi bazi arkadaslar fakir yakiti hatta kulkaniminin asagilayici birsey oldugunu dusunuyor.
Adam 200euro verip konforlu bir araç almis ve lpg baglatmis. Asin bu adami ve altindaki 1milyon küsur luk arabayi alin. Tabiki turboya yada 488 yr takmasin cunku fiziki olarak cok zor ama diger turlu ekonomi yapmanin kisitlamasi olamaz....
Hybrid hatta elektrikli kullanmak caiz mi? Asagilayici bir unsur var mi? Ogrenmek isterim.
Keşke forumumuzda bir derdini sikeyim butonu olsa...
Koca techte şu konuda bile lpg için “paran yoksa sembole bin lpg nedir aqü” deniliyor sonra da bu memleket niye gelişmiyor. Gelişmez tabi zihniyet hep aynı. Sonra tayyip kötü...
LPG
Ciddi bir kazada yürüyen bomba
Avm lerde sıkıntı
Vapurda sıkıntı
Parası olan adam içinde saçma birşey
Ben bir kaç lpg li araca sahip oldum uyuz oldum benzinden tüpe geçmeden tutun
Yakıtın hemen bitmesine avmden vapuruna kadar amk dedim
Ben farklı düşünüyorum biraz
Şu güne kadar lpg li birnaracın kaza sırasında yada sonrasında havaya uçup payladığına kadar birtane haber video vs görmedim...
Linkteki videoyu izle yiğit, videodaki tankın içi azına kadar suyla dolu...
YouTube
Ayrıca vapurdada lpg'li araç yasağı yok, avm lerdede güya var. Lpg den dolayı birkere bile giremezsiniz dediklerini hatırlamıyorum
Ülkede yakıt tipi bile zenginlik-fakirlik göstergesi olmuş. Bence bu lüks araca lpg takmaktan daha garip bir durum.
karı koca öğretmen 10 sene dişlerini sıkıp birikim yapmış. üstüne kredi çekip benzinli bir araç almış diyelim sıfır. 150-200 bin civarına. bu adamın lpg yi taktırmasını gayet mantıklı buluyorum ama s500 alıp ta hem konfor hem tasarruf istiyorum diyen bence bir daha düşünsün. tasarruf ve s500...:soru: yahu bu arabada 8 tane buji var. değişmeye kalksan 4 silindirli aracın 2 katı sayısında 4 katı parasında dır eminim.:D:D
Bence iyi bir lpg kiti ve düzgün bir ayarla binilebilir. Her araca uyumlu değil sanıyorum ancak şu devirde çok mantıklı geliyor.
Wideband ile ayar yapmak şart ama onu da yapacak usta bulmak zor gibi. Hayatımda 2 kez lpgli araç sahibi oldum, onda da lpgden soğuttular beni. Lpg ayarı diye götürdüm, saçma sapan kurcalayıp bıraktılar. Araba lpgde yürümez oldu, sonra da bana "bu arabanın lpg beyni bozuk" dediler :D
Youtube ibretlik paylaşımlar var
http://i.hizliresim.com/yq1kPy.png
Benim ki tamamen psikolojik almam binmem..
Kimse deginmemis ama lpg tasarruf olmaktan çıktı. Gaz olmuş 3.60 tl maliyet hesaplamasi yaparsan artık pek mantıklı gelmiyor. Honda Civic BRC kullanıyorum.
Bundan 6 sene önce civic ef aracıma arkadan sarhoş bi bayanın çarpmasını simit lpg tankı arabanın daha az hasar almasını sağladı desem inanmazsınız ortalama 90 la vurdu araca ben kırmızı ışıkta bekliyorken simit tankın olduğu yer sağpasağlam kaldı ama diğer yerler arka cama kadar içeri girdi.
Bende böyle oldu her aracı korur diyemeyiz ama ben benzinden daha çok korkarım lpg ye göre yıllardır lpg li aracım olmuştur hiç sıkıntı yaşamadım
1-Mercedes Bmw Audi Range yetkili servisleri neden lpg varsa servislerine sokmuyorlar.Bakım dahi olsa yapmıyorlar?
2-Uzun vadede lpg nin motora yapmış olduğu deformasyonlardan neden kimse bahsetmiyor?
Efsane kasa tabir edilen 1995 model toyota corolla benzinle milyon km yaparken ülkemizde 200k 250k da motor yapılan oda yan sanayi parcalarla!corollaları izah edebilirmisiniz?(saglamlığıyla bilinen bir araç olduğu için bu aracı örnek verdim)birde hyundai ve chevrolet cruze larda silindir kapagina 40.000km gibi düşük kmlerde vermis olduğu zarar tasarruf yani kâr mıdır?teşekkürler:)
Hocam,lpg'li araçları servise almamaları lpg hakkında hiçbir bilgi,donanım,tecrübeye sahip olmamalarından dolayı,herhangi bir riskten dolayı değil..Servis çalışanının bana söylediği bu,ayrıca lpg'li 1 serisinin serviste aynasını değiştirdik..Çabuk halledilebilecek birşeyse alıyorlar sanırım..Aynı araç lpg yüzünden 6bin tl masraf açtı o ayrı konu :)
Allah askina arastirmadan yada bilmeden yazmayin arkadaslar. Bu cevabim genel. Burada ki paylamalar,sistemin yaptigi sizintidan dolayi,gazin sikistigi yerden patlamasi. Sistem bakimsiz,kalitesiz yada iscilik kotuyse lpg ne yapsin? Patliyanlarin hepsi nedense eski arabalar,buda size birsey anlatmiyor?
Gelelim tanka? Kursun dahi gecirmez,kazada en saglam kalicak yerdir lpg tanki. O kadar kalin celik sacdan yapilir ki,hurda degeri bile paradir.
Suan Lpg hala acik ara daha tasaruflu.benzin 6.90,lpg 3.50 ortalama. %20 fazla yaksa bile oturmaz hesap.
Yetkili servisler neden lpg li arac almaz? Çünkü ellerinde ayar yapicak yada anliyacak usta yoktur.
Lpg eger duzgun monte edilirse,ayari doğru yapılırsa ilk çalıştırma aninda ki zararlari sifira indiren benzinle calismayi yapar,60 dereceyi gecince benzine geçer,isterseniz artirilir.
Bir cok arac ornegi verebilirim 400k km de ve hala lpg li...
Sorun su; ülkemize bir cok kalitesiz lpg kiti girdi. Bir cok issiz yada kifayetsiz adam lpg ustasi oldu.
Bu yüzden yetkili servisler harici is yaptirmayin. Yapilan aracida almayin. Cunku yuzlerce talihsiz iscilik hatalari ile dolu ortalık.
Dogru is uzmez.
:) Konfor ve lpg de eşleştirilmiş.
Ben hesabımı aşağıdaki tabloya göre yapıyorum/yaptım ve taktırdım hep.
LPG ye geçene kadar ki benzin tüketimini göz artı ettim.
Sürekli 3-5 km binip stop eden adam için lpg çok makul değil çünkü lpg ye geçmeden duruyor makina.
Ama hem km yapan hem de kısa mesafe kullanmayan için hala makul.
Araca zararı vardır illaki ama bu gün afr si ayarsız bir araç benzinli de olsa kırılıyor tonla örneğini gördük.
Bence sıkıntı lpg de değil montaj yapan ve iş bilmeyen ustalarda. Mekanik bilen, montajı düzgün yapan kaç usta var ?
Üşenmeden manifoldu söküp enjektör takan kablolamasını lehimle yapıp makaron ile izole eden ?
wideband ile ayar yapan ? Bu şartlarda montaj yapılmış bir kit ile ben motora ( motorda kullanılan malzeme dayanımını es geçersek) bir zararı olmayacağı kanısındayım.
Gören vardır illaki adam enjeksiyonlu motora eski sistem lpg bağlamış ne oran var ne orantı yani, bu sitemden hayır beklemek mantıksız.
(bu nadirdir illaki @XSi yi de analım kendisinin bir konusu vardı)
https://resmim.net/f/Pp7inc.jpg
Ayrıca lüks araç lpg denklemi yerine akaryakıp fiyat kısmını tartışmak daha makul bence. Herkes iyi arabalara binmeyi hak ediyor, milletin 10K usd ye almadığı araçları burada 100K lara alıp "lüks" sınıfına sokup LPG takılır mı yı tartşımak biraz abesle iştigal olmuş.