Olur mu ya, bu salaklarda "homologasyon" belgelerinin olması gerekiyor.
Öyle arabada etiketle olmaz o işler. Kendileri de akıl edemiyo mu bu salakların, milletin etiket basıp gelebileceği?
Örneğin şu yukarıda MuMBaR'ın mevzuda da hiç böyle bi polemiğe bile girmemesi gerekiyordu. Ben aynı muayene muhabbetini araştırdığımda "onlarda gerekli bilgiler var, merak etmeyin" durumu olmuştu. Araç bu şekilde homologe edildiği için açar belgelerinden bakar görürler diyordu. Adamlar bakmadı bile. Jeep Renegade'de de böyle bir xenon sistemi var çünkü, aynı şekilde.
Elemanların mallığı ve mal mal açıklamaları bence, başka bişey değil.
O an uğraşmamak için sallıyorlar bahaneleri gibi geliyor bana. Alışmışlar millet sesini çıkaramayıp gidiyor paşa paşa diye...
Ya inanamıyorum. Evet okudum lümen değeri düşükmüş kendi aracımda custom bixenon var mesela beni bıraksa anlarım osram cbi d1s ampullerim var. Zaten riske girmeden halojenle gidiyor muayeneye ama yani fabrikasyon çıkışlı arabada bu yasak demesi inanılmaz.
Halojeni nasıl takıyorsunuz o merceğe, ayrıca o öküz personel hiç mi bu model bir arabayı kontrol etmemiş muayenede de adamı bırakıyor. Memlekette bi dünya renegade fiat 500 vs var. Valla inanılır gibi değil.
Ayrıca bu püsküllü çin keranesi ledlere izin verip de fabrikasyon sistemi bırakmaları, söylenecek söz yok.
Sisteme bakarlar diyorsun ağabey de, araç ruhsat veriş işlemleri noterlere geçtiğinden beri araban Civic LS mesela, şak ruhsata yazıyor bir üst kasa boşline'ı Dream diye senin arabadan vtecmiş b*kmuş püsürmüş orada bitiyor zaten.. Ha şasiden bakar diyebilirsiniz ama şaseden araç bilgisine erişimleri var mı bilmiyorum..
Tamam onda sıkıntı yok ki. Orada sisteme bakınca bu aracın üzerinde hangi lastik-jant olabilir onu görür.
Araç sahibiyle polemiğe bile gerek yok.
Etiket vs. gibi aptalca yöntemlere başvurmasına da gerek yok.
Açıp o belgeleri kontrol etmeyi, bakmayı bilseler, böyle kafalarına göre mallıklar da yapmayacaklar da işte... Kimisi kendisini bişey sanıyor, kraldan çok kralcı ezik personel çok.
Bu belge kontrol etmeyi de yine İstanbul'daki TÜVTÜRK personeli söylüyor. Açıp buradan bakıyoruz diye. Niye araç sahibiyle tartışmaya giresin. Belki araç sahibi haksız? Demek ki az Anadolu'ya doğru gittin mi yine sapıtıyor gerizekalılar.
Ben bugun 1992 model honda civic aracımı tuv turk e muayeneye goturdum
Kapı ıcınde 175 70 13 Yazıyor
Lastıklerım 195 50 15 Jazz jantı
Kusursuz olarak muayeneden geçtı![]()
Cuma günü mail atmıştım adamlara hala cevap vermediler.
Yazdığım mail
Merhaba, 2-3 gündür internette jant ebatından ağır kusur yazılan araçlar olduğuna dair bilgiler dolanıyor. Bu konuda en doğru bilgi sizde olduğu için danışmak istedim. Aracımın kapı içinde 195/55/16 yazıyor fakat aracımın donanım paketleri arasında 17" ve 18" jant seçenekleri var. Yani arabayı satın alırken bu şekilde sipariş ediyoruz. Fakat araç fabrikadan 195/55/16 etiketi ile çıkıyor. Hatta aracın kitapçığında 17" ve 18" jant ebatında zincir kullanımı tavsiye edilmez yazıyor. Yani fabrika opsiyon paketlerinde bu jantlar olduğu için extra not düşmüş. Şimdi benim aracım kapı içinde 195/55/16 yazmasına rağmen 17" jant paketi ile sıfır olarak satın alındığı için jantları 205/45/17 ebatındadır. Bu durumda aracım fabrikanın opsiyon olarak belirlediği ölçülerde olmasına rağmen muayeneden kalacak mı?
Teşekkürler.
SimRacersTR.Net
Türk Simülasyon Pilotlarının Buluşma Noktası
Benim kapı içinde hiç yazmıyor. Depo kapağında da sadece basınç bilgisi ve stepne ölçüleri yazıyor 2 farklı ölçüde 16" ve 18" olarak. Normalde 225/45/R17 olması lazımken 235/45/R17 benim lastikler 4. ayda muayenem var ne olucak sonuç bende meraktayım.
'14 Seat Leon TDI
Ya etikete takılmayın, sökün gitsin hatta![]()
Hıyarların elinde belge olması lazım. Doküman olması lazım, "seve seve" açacak bakacak.
Gelen yanıt.
Sayın Müşterimiz,
Bizimle paylaştığınız e-mail için teşekkür ederiz.
Araçlarda kullanılan lastik ve jant ebatları aracın üreticisinin belirlemiş olduğu ebatlarla uyumlu olmalıdır. Ancak kusurlar tablosunda yapılan çalışma sonucu lastik ebatlarının uyumlu olmaması değil lastik jant ebadının birbiri ile uyumlu olmaması, bir başka deyişle araca uygun olmayan ebattaki jant kullanılması Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir. Üreticinin belirlemiş olduğu tüm ebatlardaki jant ile uyumlu olan lastikler araçta kullanılabilecektir.
Bilgilerinize sunar, güvenli yolculuklar dileriz.
Saygılarımızla,
TÜVTÜRK
SimRacersTR.Net
Türk Simülasyon Pilotlarının Buluşma Noktası
O zaman buda benden gelsin ;
Aracım Np300 Navara 255/60/18 Orjinal ebat
Muayeneden 315/70/17 ile geçiyorum 2.defa
Merhaba kurul kararı gereği mevzuat değişikliği ertelenmiş. Eski sistemdeki gibi etiket bilgisine bakılmıyor.
Hiç bir değişiklik yapmadan bir önceki muayenede ağır kusur alan jant lastiğim kusursuz olarak geçti.
Bişeyleri kafalarına göre değiştirdiklerinin kanıtı. Egzoz hafife çevirip sonra yine ağıra çektiler; lastikle bi dünya oynadılar, en başında farlardan geçirmiyorlardı. Teallam.
Xenon far ile ilgii başka bir forumdan 500X kullanıcısı arkadaşımızdan alıntı yapıyorum; TUV'e sormuş.
Demişler ki;
"Standart donanımda xenon fara sahip olan araçlarda otomatik far ayarlayıcı sistem bulunması zorunlu bir durumdur. Aracın orijinalinde olmayan sonradan montajı yapılan ve uygun olmayan xenon far sistemi olan araçlarda genellikle otomatik far ayar seviye sezicileri montajı yapılamamaktadır. Bu nedenle Xenon Far otomatik seviye sezicisi olmayan araçlar için aşağıdaki şekilde kusurlar verilmek sureti ile kusur derecelendirmesi yapılır. Bunun dışında far yıkama sistemi için kusur değerlendirmesi bulunmamaktadır. Ancak yeni nesil bazı araçlarda yönetmelik değeri maksimum aydınlatma gücü (ışık akısı) 2000 lümen’i geçmediği halde bu tür araçlar için gerekli tip onaylarına sahip olmak şartı ile otomatik far ayarlayıcısı ve far yıkama tertibatının bulunma zorunluluğu yoktur. (Örnek: VW Amarok, VW Beetle, FIAT 500, FIAT 500X, Jeep Renegade, Mitsubishi L200, Nissan Quashqai, Citroen C4 Picasso vb.) Belirtilen durumların kontrolü aracın istasyonda muayene esnasında görülerek sağlanabilmektedir.
5.3.19 - Gaz deşarjlı far (xenon): Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı yok – Ağır Kusur
5.3.20 - Gaz deşarjlı far (xenon):Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı çalışmıyor – Ağır Kusur
Bilgilerinize sunar, güvenli yolculuklar dileriz."
25'' Tesla Model Y Juniper Long Range
23" Fiat 500e LaPrima
23'' Tesla Model Y Performance / SOLD
Instagram Paylaşımlarım: edriver_35
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)