Mutasyona uğrayan virus (Covid 20) olumcul mu, ozellikleri, etkileri neler? Virusun mutasyona uğraması iyi bir şey mi? - Sağlık Haberleri
Mutasyon ve Varyant ne demek?
Mutasyon ve varyant kelimeleri değişim anlamına gelmektedir. Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir. Son yapılan araştırmaya göre COVID-19 virüsü mutasyona uğradı ve daha ölümcül hale geldi.
Gerizekalı CNN Türk'ün klasik yavşak yayıncılık anlayışının kurbanı olmuşsun abi![]()
Haberin içinden:
Mutasyona uğrayan virüsün özellikleri neler?
- Diğer virüs türlerinin hızla yerini alıyor.
- Virüsün önemli olan bölgelerini etkileyen mutasyonlar var.
- Bu mutasyonlardan bazıları laboratuvar çalışmalarında virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırdığı görüldü.
- Daha bulaşıcı ancak daha ölümcül olduğuna yönelik bulgu yok.
Ha atladım, devamında da senin eklediğin paragrafı yazmış mallar.
Buna dair bir bulgu yok halen benim bildiğim.
Bunun haricinde mantıken belki şöyle düşünebiliriz. Virüsün öldürücülüğü azalmış olabilir, ancak daha fazla kişiye bulaşacağından, genel ölüm sayıları anlamında tehlike yaratıyor olabilir. Acaba böyle bişey mi demek istediler diyeceğim ama... Bilemedim.
izlediğim youtube programlarında özellikle Almanya'da ölüm oranlarının arttığı, İngilterede de durumun aynı olduğu söylendi, yani durum şu, virüs elbette öldürücülüğü arttı mı diye bir teste sokulmadı ama son gelinen durumda ölüm oranlarının artışı buna bağlanıyor... ayrıca TR de de vaka ve hasta sayıları azalıyor ama ölüm sayıları sabit, eğer ölüm sayısı sabit hasta vaka sayısı yarıya indiyse demek ki ölüm oranı %100 artmış demektir...
Hmm şimdi anladım. Gerçi şöyle bi durum da var, önceki mesajda da yazdığım gibi, Mehmet Ceyhan ve diğer doktorlar genelde benzerini söylüyor, bulaşıcılık artıran mutasyonlar olduğunda genelde öldürücülükler azalıyor, inşallah böyledir diyor. Tersi bugüne kadar pek görülmemiş. Ben üzerinden 1 yıl geçtikten sonra daha halen öldürücülüğün artabileceğini sanmıyorum.
Ki asıl öldürücülük başlarda imiş. Çaresi, kullanılacak ilaçlar vb de pek bilinmediğinden, başlarda %30'larda olan ölüm oranı şimdilerde 2-3'lere gerilemiş, ağır hastalık bakımından diyorum yani.
Bizdeki ölüm sayıları, vaka sayıları, şu bu, az buçuk geriden geliyor, onlar da düşmeye başladı. Bence onlar da mevcutta ağır hasta olup son 1-2 veya 3 haftadır kötü durumda olanlardı. Yani o istatistik de yanıltabilir. Ki bu rakamlara zaten inanmıyorsun![]()
Absürd gelecek ama bulaşıcılığı ve öldürücülüğü birlikte artarsa hastalık daha ÇABUK BİTER.
MERS bu nedenle çok çabuk bitmiştir.
2 günde hasta edip 5 günde öldüren bir virüs yayılamıyor. Son mutasyon salgına güç katıyor.
Ölüm oranlarının artması çok fazla etmene bağlı olabiliyor. Yasaklar kalkıyor risk grubuna bulaş artıyor vs vs. TR içinse ölüm sayıları ne kadar gerçekti ne kadar sağlıklıydı tartışılır. O nedenle 600 olan sayı 300 veriliyor ve şimdilerde gerçek değerine çekilmişse değişen bir şey yok demektir.
Ayrıca, 600 den fazla muatsyona uğrayan bir virüs. En önemli özellikleri tutunmaya yarayan proteini ve hücreleri etkileyişi.
Bu iki özelliği değişmedikçe çok farklı bir seyir görmeyeceğimizi düşünüyorum.
Son mutasyonda buna benzer bir durum söz konusu..
"...Bilgisiz kimseler onlara söz söyleyince "Selam" der geçerler."
Yok absürd değil, demin yazacaktım uzatmayayım diye yazmadım, doğrudur. Çünkü onda "yayılamıyor", o yüzden bitiyor.
Bundaki de, bulaşıcılık mutasyonu ile birlikte öldürücülüğün azalması... MERS'te öldürücülük azalmadı bildiğim kadarıyla.
Doktorların da söylediği, bulaşıcılık artıyorsa, genelde öldürücülük de azalıyor ki, virüs daha çok konak bulup, yaşamını idame ettirebilsin mantığı var.
Son mutasyonda bacaklar mı kısalmıştı, bi değişiklikler olmuştu hatırlayamadım şimdi.
Yine son olarak aynı şeyi söyleyeyim...
Bu kadar net şekilde bulaşıcılığını söyleyebilen bilim insanları, öldürücülüğü nasıl açıklamıyor, niye oran vermiyor, niye hala muallak haber okuyoruz. Adam %70 artmış diyor bulaşıcılık, eeeee, öldürücülük? Ya da nasıl yayılıyor ediyor, her şeyini gözlüyorsun, yok bacağı kısalmış, yok üç bacaklı olmuş, ama öldürücülüğü bilmiyoruz... Bu bana acayip saçma geliyor şu anda.
Rakamlar konusunda da adam gibi bilemediğimiz için, bence yine "olumlu" düşünelim derimBakalım inşallah patlamayız.
Yine ekleme yapayım,
Örneğin bildiğim kadarıyla İnfluenza da bu şekilde bitti.
Yani virüsün kendisi bitmedi ama öldürücülüğü bitti mesela. 10 sene falan olmuş ortaya çıkalı.
Önceleri "ulannn? influenza mıııııııı, alllaaaaaaaaah" modundaydı millet. Şimdi hem ilacı var, hem virüs deli gibi bulaşıyor, ancak grip gibi standart geçiriyorsun bitiyor gidiyor. 2020 başında çocuklarda acayip yayıldı ancak geçti gitti. 2 ay sürdü maksimum.
Abi o konu çok karışık. Tıbbi toplantılar düzenlediğimizden biliyorum. Yabancılarda da var. Hoca misal sordu.
80 yaşında 3 tane kronik rahatsızlığı var. Korona olmuş ve çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak hasta hayatını kaybetmiş.
Şimdi bunun ölüm nedeni nedir? Hani grip olsa ölecekti belki. Zaten toplum olarak da "yaşlıydı zaten" diyoruz. Doktorlar da sorguluyor.
Genel kanı da "doğrudan Corona'ya bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölüm" aranıyor. WHO nun da tanımı bu yönde.
Hal böyle olunca da istediğin gibi evirip çevirebiliyorsun.
"...Bilgisiz kimseler onlara söz söyleyince "Selam" der geçerler."
Radyoda haberlerde söyledi; İskoçya bugünden itibaren ay sonuna kadar tam kapanma kararı almış.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)