d3n1s Nickli Üyeden Alıntı
En son cumlemde bir seyler ozetledigimi dusunuyordum ama yanilmisim. Giren cikan her turlu vatandasa oluyor.
Benim demeye calistigim sey su, mesela ABD'de, bayi diyor ki malin tavsiye edilen fiyati su, ben de ustune bunu koydum, sana satacagim fiyat da bu. Bu beyani da arabanin onune koydugu bilgi foyunde yapiyor. Bunu yapsinlar burada da. Ama yapmazlar, neden, cunku o zaman aciktan aldiklari ve oldugu gibi cukkaladiklari paralari alamayacaklar. Ya da cikip desin ki, bak malin fiyati yerinde durmuyor, tavsiye edilen fiyati bu ama beni kurtarir fiyati da bu, ben sana bunu bu rakamdan satarim, faturani da keserim. Onu da demiyorlar. Aleni bir sekilde rusvet ile ticaret yapiliyor ve bu ticareti de savunanlar var burada. Benim anlamladiramadigim kisim bu.
Ayrica, fiyat artisi her yerde var, gecen eve hali aldim, pazarlikla kusurati atmak istedim, su an malin gelisi bundan yuksek diye dert yanip yeni mali kactan aldigini gosterdi. Ote yandan tekel tuketimi olan herkesin asina oldugu zam gelince efektif tarihe kadar yok cekme mevzusu da var. E simdi, biz sigaraya zam geldiginde, yeni fiyattan satmak icin yok ceken bakkal sahibini mi hakli buluyoruz, yoksa o yok ceken bakkal sahibine sovuyor muyuz? Ya da sigara olunca sovuyoruz da araba olunca mi hak veriyoruz, nedir dogrusu?