Herkese merhaba,
1.5 TSI Octavia kullanıyoruz, arabada yazılım var. Firmanın iddiasına göre 185 Beygir 330 Tork var şuan.
Yazılımda merdiven altı bir yer değil, yüzlerce belki binlerce VAG grubu araba yazmış ve herkesin memnun olduğu bir marka.
Bunu yazma sebebim yaşadığım sorunun yazılım firmasıyla alakasının olmadığını belirtmek istemem.
Gelelim DSG ile ilgili sorunlarıma, aslında bunu yazma amacım sizden fikir almak.
Arabada filtre, egzoz var yazılıma ek olarak. Yeri geldiğinde sert kullanıyorum yani bu sorunlar durduk yere patlak vermiyor.
Bundan bir 8-9 ay kadar önce caddede yine bir ışıkta kalkarken 1-2 dedi 3 e atar atmaz çokta hayırlı olmayan bir ses eşliğinde ekranda beliren ''Şanzıman acil işletimde sürmeye devam edilebilir'' uyarısıyla birlikte arabanın 7 vitesinden 5 ini kaybettik2 ve 4 vardı sadece.
Şanzıman açıldı ve 1. vites dişlisinin dağıldığı söylendi, komple şanzıman koyuldu arabaya.
Bu arızayla alakalı bir sorunum yok, yazılım var tork olması gerekenden yüksek ve sürekli hızlı kalkışla dişliye binen ani güçten dolayı aramızdan ayrıldı.
Sonrasında hatamızın farkına varıp sıfırdan dikmeyi bıraktık, sadece ara hızlanmalar yapıyordum ki onda da bu yakıt fiyatlarıyla her arabaya bindiğimde de ata biner gibi sürmüyorum sonuçta.
Yeni şanzıman koyulduktan 30 Bin km sonra, geçenlerde Bursa otobanında giderken aracın gidişinde vs herhangi bir sorun da yoktu ama ne zaman ki çıkıştan çıkmak için yavaşladım. Vites 4 ten 3 e düşerken yine pek de hayırlı olmayan bir ses geldi. Umut fakirin ekmeği, tempolu geldik şanzıman ısındı ondan mı yaptı vs diye umut ederken baktım araba soğuduktan sonra da 2 den 3 e geçerken ya da 4 ten 3 e düşerken yine ses geliyor.
Araba 3. viteste sorunsuz gidebildiği ve ses sadece geçişlerde geldiği için dişli ihtimalini eledim, ya çatal ya da senkromeçte sorun olduğunu düşünüyorum ama asıl anlamadığım 3. vitesi ne kadar ekstrem kullanabilirim ki böyle bir sorun yaşadım? Dizelde kullanılan şanzımanla benzinlide kullanılan farklı mı? Çünkü dizelde turbo değiştirip benden çok çok daha iyi güçler alıp DSG ile mutlu mesut devam edenler var. Keza forumdan da bildiğiniz gibi A3 ve Station wagon Octavia vardı.
Sorunum kavrama ya da mekatronik değil en çok sorun bunlarda yaşanıyor genelde, pilotaj mı diycem ama otomatik bir arabada şanzımanla alakalı nasıl bir pilotaj hatası olabilir? Agresif vitesler düşüren birisi de değilim.
Şanzıman yazılımı yok, yani vites geçişlerinin daha hızlı olmasından kaynaklı olabilecek bir sorun olduğunu da düşünmüyorum.
Benden çok daha tecrübeli olduğunuz için sizlere sormak istedim, konuyla alakalı fikri olan ya da neden bu tarz bir sorun yaşadığımı tahmin edebilen varsa ve fikirlerini paylaşırsa sevinirim.
Teşekkürler, keyifli forumlar.