Bugün de yeni bir sorunumuz ortaya çıktı. 1'den 2'ye geçerken debriyaja bastığımız an bir şangırtı sesi ortaya çıkıyor. Sanki baskı plakaları birbirine çarpıyor gibi. Önceden bu durum yoktu. 2 gündür başladı. Bu arada baskı balata 4.000 km'de. Bu hususta akıl verebilecek var mıdır sorun ne olabilir?
Araç gümrük girişli, Borusan çıkışlıdır...
Dün akşam bilirkişi inceledi. Benim fark etmediğim bir kaç noktayı da dile getirdi. Debriyajın titremesinin yanı sıra pedal bomboş, normalde yavaş yavaş ayırması lazım ama bu tek bir noktada kavrıyor bu da bir sorun dedi. Şayet rol yapmadıysa haklılığımızı kabul etti ve süreci e-devlet üzerinden takip edin deyip gitti. Görelim bakalım ne olacak.
Bilirkişi raporu 22 Temmuzda yazılmış ve sisteme yüklenmiş. Hala kurulun bir kararı yok. Otomobil tarafında süreç yavaş ilerliyor. Daha önce mobilya iade ettik. Şikayetin oluşturulması bilirkişinin incelemesi sonucun çıkması vs. 2 aydan kısa sürmüştü. Bekliyoruz bakalım hayırlısı.
Yaklaşık 2 saat önce dosya süreci ''gündeme alındı'' olarak değişti. Kurul bugün ya da yarın dosyayı görüşüp dosya sonucu bildirecekmiş.
Bugün itibariyle karar çıktı abiler.
Tam olarak şöyle diyor;
İNCELEME VE GEREKÇE :
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un "Ayıplı Hizmet" başlıklı 13'üncü maddesinin birinci fıkrasında, ayıplı hizmet; sözleşmede belirlenen süre içerisinde başlamayan veya taraflarca kararlaştırılmış yahut objektif olarak sahip olması gereken nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmet olarak tanımlanmıştır. Somut uyuşmazlıkta, şikâyete konu servis hizmetinin anılan Kanun hükmü kapsamında ayıplı hizmet niteliğinde olup olmadığının tespiti ile ayıbın varlığının belirlenmesi hâlinde, ayıbın nedeninin ortaya konulması amacıyla uyuşmazlık konusu araç üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş; bu kapsamda 10.07.2026 tarihinde bilirkişi görevlendirilmiştir. Dosyaya sunulan bilirkişi raporunda; "Araçtaki mevcut şikâyetin niteliği ve yapılan teknik analizler birlikte değerlendirildiğinde; Fiat Egea marka, ............. plakalı araçta kalkış esnasında meydana gelen titreme ve silkeleme probleminin, güç aktarım sistemi içerisinde bulunan debriyaj-şanzıman grubu kaynaklı mekanik bir problem ile ilişkili olduğu kanaatine varılmıştır. Yapılan matematiksel değerlendirme sonucunda en yüksek teknik uyuma sahip çözüm yönteminin komple şanzıman değişimi olduğu, mevcut arızanın giderilmesi ve tekrar etme riskinin azaltılması açısından bu müdahalenin teknik olarak uygun olduğu kanaat ve değerlendirilmiştir." şeklinde görüş ve kanaat bildirilmiştir. Dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde; tüketiciye sunulan servis hizmetinin, 6502 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesi kapsamında ayıplı hizmet niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır. Bilirkişi raporunda da açıkça ortaya konulduğu üzere, araçta mevcut arızanın debriyaj-şanzıman grubundan kaynaklandığı ve arızanın giderilmesi bakımından teknik olarak en uygun çözümün komple şanzıman değişimi olduğu tespit edilmiştir. Bu itibarla, 6502 sayılı Kanun'un 15'inci maddesi uyarınca tüketicinin seçimlik hakkı kapsamında ileri sürdüğü talebin yerine getirilmesi gerekmektedir.
KARAR :
1- Başvuru sahibinin talebinin KABULÜNE;
2- Başvuruya konu aracın ücretsiz olarak onarılmasına,
3- İş bu kararın yerine getirilmemesi halinde, 6502 sayılı Kanun'un 70 inci maddesinin 2 inci fıkrası uyarınca iş bu kararın, İcra ve İflas Kanunu'nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlere göre yerine getirileceğine;
4- ................... Vergi Kimlik Numaralı, karşı taraf ÇİMENLER OTOMOTİV TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ' nin, 6502 sayılı Kanun'un 70 nci maddesinin 7 nci fıkrası uyarınca 125 TL tebligat ve 3.938,78 TL bilirkişi ücretini, kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, bütçeye gelir kaydedilmek üzere, Aziziye vergi dairesi müdürlüğüne ödemesine ve ödemeye ilişkin makbuzu Tüketici Hakem Heyetimize ibraz etmesine;
5- 6502 sayılı Kanun'un 70 inci maddesinin 3 inci fıkrası uyarınca, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde tarafların Tüketici Mahkemesine itiraz hakları açık olmak kaydıyla toplantıya katılan üyelerin oybirliği / oy çokluğu ile karar verildi.
Hadi bakalım aşama 1 tamam.
Varsa sırada servisin istinaf davası açması ve daha sonra da senin icra davası açman.........
Şanslı isen onarım yapılır ama ben olsam o serviste midem bulanır artık. Yapacakları işe de güvenmem.
Okumadan imzalamam.....
Tekrar merhabalar,
Geçen hafta servisten arandık. THH kararının kendilerini bağlamadığını aracı kendilerinin incelemek istediklerini söylediler. Bilirkişi kararını önemsemiyoruz dediler. Servise gittik. İnceledik bu araçta bir sorun yok karara itiraz edeceğiz dediler. Tamam dedik çıktık. İl icra dairesine gidip kararın uygulanması adına 7 günlük süre sınırı ile icra takibi başlattım. Uyaptan takip ediyorum dosyaya herhangi bir itirazda bulunmamışlar. Yarın icra takibi ellerine ulaşınca nasıl bir aksiyon alacaklar merak ediyorum. Şayet zaten 4 -5 gün daha dosyaya itiraz etmezseler itiraz haklarını da kaybediyorlarmış. Servis müdürüyle konuştuk egolu ve fazla burnu havada bir tipti. Şuan umduğumuz konu bizi pek ciddiye almaması. Umarım ciddiye almaz da icra dairesi yoluyla tüm süreci ilerletiriz. Şayet onarımı kesinlikle yapmazlarsa güncel onarım bedelini ödemek zorunda kalacaklar. Umarım tüketici mahkemesine taşınmaz çünkü taşınırsa aylarca bekleyeceğiz.
Şayet en büyük isteğimiz istinafa vs düşmeden onarım bedelini almak. Umarım işimiz rast gider.
Buraya yazmasaydın keşke sonuçlanana kadar. Birisi görüp haber verip hatırlatmasın.![]()
Schumi.Projects
106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
Never drive faster than your guardian angel can fly
106 RC - 106 GTI with 2 liter engine
Böyle bir ihtimali hiç düşünmedim abicim. Umarım şaşırmayız. İşin aslı battı balık yan gider modundayım. Ne olacaksa olsun itiraz da etseler sonuna kadar gidicem. Ustamla baya konuştuk hesap ettik masrafım 20k civarındaymış. Normalde yaptırır kurtulurum ve bir daha da servisin önünden geçmem lakin iş inatlaşma haline geldi. Tüketici mahkemesine taşınırsa ve davayı kaybedersem avukat ücreti vs. 30-40 tutarmış. Tutsun önemi yok.
Dün servisin itiraz için son günüydü. Saat 18.00 itibariyle dosyaya itiraz haklarını kaybettiler. UYAP üzerinden kontrol sağladığımda herhangi bir itiraz davası açmadıklarını ve icra takibine itiraz etmediklerini görmekteyim. Tabi yine itiraz edebilirler lakin THH kararında yer alan 15 günlük itiraz süresini aştıkları için dosya usulen reddedilirmiş. Bundan sonraki adımımız icra süresini bitirdikten sonra işlemin ifası adına haciz başlatmak. Bu süreçte harcını yatırıp bilirkişi tayin ettireceğim ve aracın sıfır şanzıman bedeli, şanzıman değişim işçiliği ve sarf malzemeler hesaplanacak. Haciz yoluyla servise fatura edilecek ve hesabıma iadesi yapılacak. Yaptığım tüm işlemleri avukat yardımı olmadan kendi araştırmalarım ile gerçekleştiriyorum. Bilgisi olan yardımcı olabilecek olan varsa önerilerini dinlerim.
Kusura bakma hocam yoğunluktan atlamışım yeni görüyorum. Denemelerime göre 1.4 8v için üst çizgi ile alt çizgi arası 1 litreye yakın yağ alıyor. Yağ değişiminde yağını uzun süre süzüyorum filtre dahil 3 litreye yakın yağ ekliyorum. 10 dk çalıştıktan sonra kontrol sağlıyorum çubuk tam üst çizgide oluyor. Sizin 3.000 km'de üst çizgiden alt çizgiye inmesi biraz fazla. Genelde bu motor durduğu yerde gaz basınca duman atmayıp yanıltıyor lakin sıcak havada rampa yukarı vs. özellikle 4-5k rpm'de basınç altında duman atıyordur diye düşünüyorum muhtemelen görmüyorsunuz. KM'niz 200.000'e yakınsa ve araçta lpg varsa rolantide hafif tıkırdamalar yapıyorsa kesinlikle sübaplara ve lastiklerine baktırın. %90 onlardan kaçırıyordur. Alındığı gün lpg takılan bir aracımız 220k km'de duman atmaya başladı. Rolantisi gidişi falan çok garipti. Komple motor yapma niyetiyle söktürdük piston yatakları ayna gibi parlıyordu. Sübaplar değişti kapak taşlanıp kapatıldı. Şuan 470k km'de sorunsuz sıkıntısız devam ediyor.
Merhaba,
Güncellemeleri ekleyeyim.
Servis tarafından aranıp araç incelenecek talebi ile servise gitmiştim. İncelemiş sorun göremedik THH kararına itiraz edeceğiz demişlerdi. Etmediler. THH itiraz süresi doldu. İcraya verdim. İcra takibini durdurmak ve hacize dönmesini engellemek adına avukatları yalan yanlış beyanlar ve tamamen kelime oyunları ile icraya itiraz davası açtı. Özetle ifadeleri şuydu ''biz müşteriyi aracı onarmak için çağırdık, araç incelendi, müşterinin şikayetleri giderildi ve aracı servisten alarak ayrıldı. Sonrasında aracın arızasının tekrarlaması üzerine tekrar icraya gitti. Biz müşteri ile anlaşma sağlamıştık şayet şikayet yapılacaksa bu dosyadan değil müşteri yeni bir dosya açarak ilerlemeli'' demişler. Ek olarak da servis kabul formunda imzam olan, aracı servise getirdiğime dair olan belgeye de boş bir alana kendi elleri ile müşteri ile araç incelendi sorun görülmedi yazıp bunu mahkemeye delil olarak sunmuşlar. Servis müdürünü ve personelleri arayarak evrakta sahtecilikten mahkemeye başvurduğumu dile getirdim.
Öte yandan sağolsunlar icra itiraz davasına atanan hakim, ön inceleme ve icra takibini durdurmak adına evrak istemi sürecinde karşı taraftan ''tüketici hakem size aracı inceleyin müşteri ikna edin dememiş aracı onarın demiş. Aracın onarıldığına dair müşteri imzası bulunan fatura ve servis kayıtlarının sisteme yüklenmesini talep ederiz'' demiş. Karşı tarafta takibi böyle bir evrak yok. Kısaca bugün haciz günü. Yine mahkeme görücez ama bundan sonra bence ipler %90 bizim elimizde.
Tekrar belirtmek istiyorum. Tüm süreci avukatsız ilerletiyorum. Yardımcı olmak isteyen varsa çok memnun olurum.
Valla size helal olsun Allah tamamına erdirsin diyelim![]()
Allah razı olsun hocam. Servisler bize kimse bişey yapamaz kafasındalar. Bu dava onlara bir cevap olacak diye umuyorum. Bu hafta bilirkişi huzurunda aracın sıfır şanzıman bedeli, işçilik maliyeti ve sarf malzeme maliyetini hesaplattırıp haciz yoluyla tahsil edeceğim. İcra dairesi hesabına yatırılacak. Yatırılırken icra dairesi vadeli hesabında bekletilmesini rica edeceğim. Dava isterse 6 ay sürsün kazanırsak faiziyle alırız.
Ooh mis. Aynen tamamen o kafadalar, dandik gundik ürünlerde tüketici mahkemesi şu bu işe yarıyor da, bu tip davalarda iş uzadıkça uzuyor, o yüzden "nasıl olsa lanet olsun kafasına gelecekler" modunda hareket ediyorlar. Firma avukatlarının da her türlü adice üçkağıdı denemesi, salak salak desteksiz şeyler sallamaları, olmayan belgeler, bilmemne yapılmamış kanıt diye sunulan şeyler falan komik oluyor ciddi ciddi.
Babama zamanında AVM yönetimi dava açmıştı, adamlar AVM'yi normalden outlete çevirmişler, bizimkiler "bizim outletlik malımız yok, bu sözleşmeye aykırı" diyerek tek taraflı feshetmişti. Bunlar davayı açmış "efendim dükkan dükkandır işte, birşey değişmedi" diye diretiyorlardı. Davayı kazanmamıza babama bulduğum örnek yardımcı olmuştu. Bayiden koltuklu hususi kullanımlı Doblo sipariş ediyorsunuz, araç geliyor kapalı kasa Doblo, köprüden geçmez, hususi kullanılmaz, hız limitleri farklı, ama bayi size "e efendim aynı işte bu da Doblo" diye satmaya çalışıyor diye. Hakim okuduğu anda "budur" deyip çakmış adamlara![]()
Bunun yanında, bir bilirkişi heyetine bi ara paso Borusan-Kosifler Range Rover motor davaları için mahkemelerden dosyalar görüş belirtmeleri için geliyordu.
Adamlar hepsine "misliyle değişim, aracın değişimi, kusurlu araç" vb şeklinde görüş bildirip gönderiyorlardıO aklıma geldi. Ve davalara baya etki ediyordu bu. Davaların sayılarını görünce şaşırmıştım.
Bu tip işlerin çoğalması ve öyle kafalarına göre iş yapamayacaklarını öğrenmeleri güzel oluyor. Ama tabi hala yorucu bu işler, çok basit çözülmüyor. Allah kolaylık versin.
Başka şahit olduğum bi mevzu ise, Doğu Avrupa ülkelerinde de benzer saçmalıkların olması.
Yabancı forumda örneğin adam gitmiş "yetkili" servise, "bu normal, bu bilmemne" deyip göndermişler. Adam diyor ki ben mekanikerim, normal değil, garanti kapsamında bilmemne olması lazım.
Demek kafa aynı dedim![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)