bana göre mantıksız geliyor diyelim ki süperspor bi arac aldık grey market arıcılığı ile e sonra bu arabanın hic bi şekilde garantisi olmucak mı ya da araba fabrikadan cıktıktan sonra satılıp başka ülkeye grey marketle girdiyse firma grey market girişli diyip garantiyi iptal mi edecek bu mantıksız geliyor yani
tamam o konuyu biliyorum ben başka açıdan bakmıştım
çok az kmlerdeki lüks araçları 2. el alıp sıfır kondisyonunda içeriye soktukları hakkında haberler vardı
hatta araç sıfırlama tesisleri bile kurmuşlar diyordu haberde![]()
o konuda evet ciddi bir kayıp var
ben sadece deri koltuk multimedia sistem vs gibi ufak tefek şeylerden hesap yapmıştım
aşağı yukarı araba başına 10bin euro bırakıyorayda 3 araba satsam miss
![]()
psn&Live id: onursumer
135
├┼┼╕
246R
arçların uluslararası garantisi var ama mesela 1 sene garanti vardır burdan alırsan 2 senedir bu yüzden 1 sene boyunca kesinlikle garantisi olur ama garanti ithal edilen ülkedeki bayii'den ilk satış ile başlar.
grey market araba hep problemdir çünkü araçları daha ucuz getirmek için hiçbi aksesuar yok gibi gösteriyorlar böylelikle 20-30k€'luk aksesuarlar onlara 5-10k'e mal oluyor. Araç fiyatlarında oynama yapamazlar çünkü gümrüklerde arabanın ordan aldığın fiyatına göre vergi hesaplanmaz burdaki fiyatı üstünden vergi hesaplanır.
yurt dışından kimse ikinci el araba getirmez kazalı olmadığı sürece kazançsız bir iş oluyor çünkü sıfır aldığında o ülkedeki vergiyi ödemeden alıyorsun mesela almanya'da %19 vergi var 100k€'luk bi araç 84k€'ya alınır. Üstünede 25k€'luk aksesuar yok gibi gösterilirse bu aksesuarların vergisi kazanç olarak kalır bu yüzden araba ucuzlar. Ve unutmayınki sizin standart sandığınız çoğu aksesuar tr paketidir yani opsiyonel aksesuardır.
tanju çolak veya biçok kişinin başı grey market yüzünden belaya girmiştir. Grey marketten uzak durun tabi size faturayı tam olarak kesebiliyorsa büyük ihtimal sorun olmaz.
Ha birde avrupada da insanlar vergisi yüksek ülkeden arabasını alıp gümrük birliği olduğu için kendi ülkesindeki düşük vergi ile arabayı kendi ülkesi plakasına alıyor ve yaygın bi uygulama.
mesela araç 10.000€ belçikadan %30 vergisini düşüp 7692€'ya alıyor sonra almanya'da %19 vergi ödeyerek 9153€'ya aracı alıyor. (ülke, vergi ve fiyatları salladım)
siz hiç ithalat yaptınız mı? çünkü vergi hesaplamasının nasıl yapıldığını yanlış tarif ediyorsunuz..
ithal edilen tüm mallar ilgili kanuna göre vergilendirilir..
mal bedeli faturası, nakliye faturası gibi temel maliyetlere göre vergi hesaplanır
Aracın burdaki satış fiyatını devlet belirlemez, biri 10 tl ye satarken aynı malı bir başkası 9 tl ye satabilir.
Peki simdi ben 2005 model bi mercedes almis olsam 10 kez el degistirmis olsun mesela. Alirken faturasini sormadim veya sordum ama faturada bi problem oldunu anlamadim. Benim ne kabahatim var neden bu cezayi suan kullanan ceksinki cok sacma
I sold the BMW because I wanted something sporty and fun to drive like the STI, yet be more comfortable and practical. The John Cooper Works Mini was the best of both words
Daha gecen sene olan bi olayi anlatiyim.
Arkadasin E92 M3'u Grey Marketti ve sifir alinmisti.
Difransiyeli dustu ve Borusan garantiden degistirmek istemedi, kullanim hatasi diyerek isin icinden cikti.
Fatura 21K'di.
Markaya göre değişiyor bu biraz sanırsam. Grey li Range leri garantiye sokmuyorlar diye okumuştum zamanında.
bu durumu almanyaya yazılsa ne sonuç alır acaba
hiç boyle bi problemde deneyen oldumu
sonuçları merak ediyorum acıkcası
zamanında bir arkadaşımın bmw motorundaki bir parçayıda borusan değiştirmek istememişti garantiden
almanyaya güzel bi yazı gonderildi peşinden borusan arayıp çağırdı ve gereken değişim yapıldı
psn&Live id: onursumer
135
├┼┼╕
246R
yanlış yapmamışlardır da, siz yanlış biliyorsunuz orası kesin..
malı satan firmanın düzenlediği mal bedeli faturası baz alınarak vergiler hesaplanır.
İthalat sırasında malı satan firmanın faturası ve bunu doğrulamak için yaptığın ödemenin transfer belgesi istenir.
10 bin euro fatura alacaksan 100 bin euroyu legal yollarla transfer edemezsin.
sen 100 bin euro göndereceksen ortada 100 bin euroluk fatura olmak zorunda.
Devlet vergi alma konusunda tahmin ettiğinden çok daha uyanıktır, adamın iflahını keser..
arkadaşlar bizde 2006 land rover discovrey var grey market kolatlar çıkışli.aracın garantsinden sıkıntımız olmadı fakat arabaya devlet SATILAMAZ koydu yani aracı satamıyoruz.1,5 yil önce adliye ye cagırdılar adliye otoparkında tespit için aracı konturol ettiler bizim gibi 110 araç daha vardı aynı gün.hala çözülmedi hala satılamaz var...
tamam garanti de sıkıntı olmuyor da,ama arabayı satamıyoruz o ne olacak..bizim araç tespit e gitdiğinde 1 tane vw R32 vardı, audi A8, vardı,audi S5 vardı porsche 4S ..range rover,, land rover ,,bmw mercedes bunlar zaten halayın başını çekiyordu..yani sırf o gün benim gördügüm yüzküsür araç satılamaz damgası yemiş ve oraya tespite gelmişti.
bende devletin uyanıklığından bahsediyorum yıllar sonra hummerların kamyonet olarak sokulmasına uyandılar.
Veya bikaç yıl sonra o aksesuarları belirtilmeden düşük fatura ile gelen arabaların içindeki koltuk soğutma, navigasyon vs. olduğunu tespit edip geriye dönük işlemde yapabilir.
Tabi bu arada 100k€'luk faturayı 10k€ gibi göstermek ve ona göre transfer yapmak çok basit ve gümrüklerde yapılıyor. Hatta faturayı burda bi yazıcıdan çıkarıp kaşeciden kaşe yaptırıp üstüne basmakta pek sorun değil daha fazla yazmayayım usulsüz bi ton iş yapılıyor işin içindeysen zaten bunları görüyorsundur. Kolinin içeriğini gümrüklü bölgeden alıp (çalıp) içine leğen (farazi) koyup iadesini istemeler vs. vs.
Türkiye'de BA BS'ler ile faturaları takip ediyorlar yani senin bana kesildi dediğin faturanın aynısını karşı firmanında faturayı kestim diyerek devlete bildirip bildirmediği araştırılıyor. Fakat yurt dışından gelen faturalarda bunu kontrol için bi mekanizma yok. Ya sonuçta paşa paşa vergi veren biriyim haksız yere vergi kaçırılması bana dokunuyor ama sistem şıkır şıkır işliyor tr'de biçok arabadaki parçalar vergileri tam olarak verilerek mi giriyorda sen hala devlet uyanık diyorsun o da ayrı bi mevzu....
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)