kaynak : http://www.hurriyetoto.com/oto/otoya....php?cid=10321
lastiklerin maksimum hıza çok kısa süre dayanabildiğini biliyordum ama bu detaylar cidden fena...
SIFIRDAN 100 km/s hıza çıkmak, 2.5 saniye... Maksimum hız, saatte 407 kilometre... Ona sahip olmanın bedeli: Paha biçilemez, demek çok zor çünkü 2.7 milyon Euro'luk Türkiye fiyatı ile rüyaları süsleyen, dünyanın en hızlı seri üretim otomobili Bugatti Veyron'un 300 bin doları aşan yıllık kullanım maliyeti, kişisel jet sahibi olmaktan çok daha masraflı.
1001 beygir gücündeki, 16 silindirli motoru ile dünyanın en hızlı seri üretim otomobili olan Bugatti Veyron'dan sadece 300 adet üretildi. Tamamı satılan bu otomobile sahip olan 'şanslı' kullanıcılardan kaçı 'A noktasında B noktasına' saatte 407 kilometre hızla seyahat ediyor bilinmez ancak, Bugatti Veyron'un kullanım maliyetleri, kişisel bir jete sahip olmaktan çok daha pahalı.
Jantlar Fransa'da değiştiriliyor
Aracın yıllık 300 bin doları bulan bakım giderleri, 4 bin kilometrede bir değiştirilmesi gereken lastiklerle başlıyor. Michelin tarafından bu otomobil için özel olarak üretilen 'Pilot Sport 2s' serisi lastiklerin takımı yaklaşık 40 bin dolar. Bugatti ayrıca, her 16 bin kilometrede bir lastiklerle birlikte, jantların da Fransa'daki ana merkezde değiştirilmesi gerektiğini söylediği için maliylet listesine 70 bin dolar daha yazılıyor. Jant ve lastiğe göre daha 'ekonomik' sayılan genel bakım maliyeti ise yıllık 27 bin dolar civarında. Veyron'un 7 ileri otomatik şanzımanı arızalandığında ise 120 bin dolar karşılığında değiştiriliyor. Motorlu taşıtlar vergisi 1 4 bin 689 TL olan aracın, 100 bin Euro'yu aşan yıllık kasko maliyetiyle de lüks bir spor otomobil alınabiliyor.
Karayolunda uzay mekiği kullanmak
Maliyetleri cep yakmaktan çok kasa boşaltan '4 tekerlekli lüks füzenin' lastikleri ise son sürat gidildiği taktirde ancak 50 kilometre dayanabiliyor. Bu nedenle yurtdışındaki bazı Bugatti sahiplerinin, 'uygun' bir yola kadar çekiciyle götürdükleri araçlarını özel jetleriyle takip ederek masrafları azaltmaya çalıştığı da biliniyor. Bugatti'yle seyahat için 'Karayolunda uzay mekiği kullanmak' benzetmesi yapılsa da bunun yanlış olduğu pek inkar edilemez çünkü aracın şehir içindeki yakıt tüketimi 100 kilometrede tam 40.4 litre. Yani kilometredee yarım litreye yakın. Şehirlar arası yolda tam gaz ilerlendiğinde ise bu değer 115 litreye kadar çıkıyor. Bu da 100 litrelik yakıt deposunun 12 dakika sonra boşaldığı anlamına geliyor.