dediği doğru ortalama tüketimi bile etkiliyor yeşil dalgalı güzergah kullanımı.
mersinde war dalga..... bu konuda kıbrs ıyı ya ışık yok herkes sagdan akıyo..
GERMAN CAR, TURKISH DRIVER.
Bende size kendimden basit bir sorun getireyim. Evden işime olan uzaklığım 30 kilometre malesef.
İnceğin biraz ilerisinde oturuyorum şehir merkezine 30km ediyor yani. Her neyse.
Evimin önünden işyerine gidene kadar tam 32 tane trafik ışığı geçiyorum. Ortalama süratim ise 120km/h oluyor. Şehir içine gelince yavaşlıyorum tabi ama son 7 km şehir içi olunca ortalama böyle çıkıyor(GPS hesaplamıştı).
Şayet hep 50km/h ile gidersem hiç durmadan varıcağım noktaya 40 dk. içinde ulaşabiliyorum. İşin içine 32 tane trafik lambasınıda koyduğunuz zaman her birinde ortalama 30 saniye beklesem hiç trafik olmazsa 56 dk.'da sadece ben gideceğim yere ulaşabilirim. Üstüne bir de 32 lambanın 6 sında 2 defa beklersem oda 59dk. ediyor. Artı 5 dakika da ( iyimser olursam ) trafik yoğunluğunu katarsak 64dk.'da gidebileceğim yere ulaşırım. Yani bu bana günde 2 saat trafikteyim. Ayda 40 saat yılda ise 480 saat trafikteyim demektir.
Ömrümün 1 yılınının 480 saatini trafikte geçiriyorum. İstanbuldaki arkadaşları hesaplamıyorum bile.
bu arada iş çıkışı eve basarak gittiğim halde 1 saat 15 dakika da varıyorum.
Devam edelim;
Aracım km'de 0,16TL yakıyor. 32*0,16= 5,12TL sadece giderken yakıyorum. Üstüne bir de ortalama 20 ışıkta dur kalk yapsam, (normal araç 0,20TL yakıyormuş benimki 0,11TL yaksın) 20*0,11TL= 2,2TL de dur kalkta yakıyorum. 5,12TL+2,2TL= 7,32TL sadece sabah gitmemde yakıyorum. Bazı ışıklarda 2 defa bekliyorum onlarıda üstte dediğim gibi 6 adet alırsak; 6*0,11TL= 0,66TL 'de oradan harcıyorum toplamda benim işe gitmem 7,32TL+0,66TL= 7,98TL ediyor. Bunun dönüşünü direkt olarak 6TL alsamda günlük işe gidip gelmem bana 7,98+6TL= 13,98TL~14TL ediyor. Sadece haftaiçlerinde işe gittiğimi varsayalım (cumartesi de gidiyorum ama) ayda 20 gün eder git gel ile toplam 14TL*20gün= 280 TL sadece benim işe gidip gelme ücretim.
Yani ayda sırf ben 280 TL harcıyorsam bunu 2'ye bölüp Ankara'da ki araçların 3'te 1'inin sabah trafiğine çıktığını varsayalım. 2006 yılında yapılan sayıma göre 1,6 milyon araç varmış Ankara'da (günlük girip çıkanları bilemiyorum) 1,6M/3= 53,333 araç eder.
Bu 53,333 araç yılda 140 TL yakıt harcasa sadece işe gitmek için bu da 53,333araç*140TL=7,466,620TL eder sadece işe gitmek için.
Yani Ankara'lı insanlar sadece işe araçları ile gitmek için 7,466,620TL para harcıyor Ve farkettiyseniz hesapladığım rakamlar çok iyimser rakamlar. Ben toplasanız 53,333 araç içinde 5000'den fazla aracın 140 TL yaktığını düşünüyorum.
her neyse hesap yapılmak istense daha çok yapılabilir. Ancak asıl önemli olan bu sayıları daha da aşağı çekebilmektir diye düşünüyorum. Ve İstandul'da yaşayanların vay haline.
Çok yazık sokağa para saçıyoruz gerçekten
Kula bela gelmez hak yazmayınca
Hak bela yazmaz kul azmayınca
trafik lambası gerçekten çok sık ülkemizde,bu konuda ingiltereyi örnek almak lazım ama insan türk insanı olduğu için kırmızı ışıkta bile durmayan bir zihniyetle burada ekonomi yapcaz die tam bir facia yaşanır hergün
şaka bir yana çok mantıklı bir hesap.ataköyde olimpiyat kavşağının oradan galeriaya kadar güzel bir ışık dalgası var fakat diğer hiç bir yerde yok çok gereksiz bukonuda güzel düzenlemeler yapılması lazım ve yaya geçitlerini arttırmak lazım.
bugün 5.7 km yi 40 dakikada gittim .
içerenköy - kozyatağı arası .
istanbulun güzelliklerinin yanıdna böle çıldırtan durumlarıda var ...
Intercity Istanbul Park
Caterham Türkiye
OMP Türkiye
Pist Günleri
Intercity Endurance Cup
Intercity Clio Cup
Intercity Megane Cup
Intercity Caterham Cup
küçük şeyler her zaman bizi ugraştıran usandıran ve bir o kadar gereksiz şeylerdir fakat biz onları malesef göremiyoruz......
OldSchool ♥71♥
Cefiro Lover İ love my Nissan Cefiro
hayatta yerine ulaşmaz.güzel yazmış ama yazıldığı yerde kalır.Bu yazıyı Topbaşa okutup ne düşünüyosun diye sormak isterdim.çok eylenirdik![]()
Vorsprung Durch Technik
çok nadir bazı yerlerde yeşil dalga var ama şuana kadar 1-2 yerde gordum
psn&Live id: onursumer
135
├┼┼╕
246R
güzel paylaşım.
Benım özellikle başıma 2 yerde geliyor dalga meselesi.Birincisi sahilyolundan tuzlaya giderken ikiniciside kayışdağında yeditepeden kozyatağına inerken.Bir kere kırmızıya yakalandınızmı ondan sonraki hemen hemen her kırmızı ışıkta duruyorsunuz.Bu benım gibi genelde sabit düşük hızla giden biri için extra yakıt sarfiyatı ve zaman kaybı anlamına geliyor bu yuzden malesef müsaitse ilk kırmızıya denk geldiğimde geçiyorum.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)