bir gün sanayi bakanı açıklama yapmıştı şu memo var ya o.
kore gibi olacakmışız bla bla bla.
bi kere kore gibi olman için önce dürüst olucaksın.
bir gün sanayi bakanı açıklama yapmıştı şu memo var ya o.
kore gibi olacakmışız bla bla bla.
bi kere kore gibi olman için önce dürüst olucaksın.
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. - Mustafa Kemal ATATÜRK
Makina imalatı yapıyoruz, knowhow ve teknoloji olarak oldukça iyiyiz ancak karlılık diye birşey kalmadı..
%8-10 kar marjı ile dünya kadar emeke harcayarak ham malzemeden çalışan makinalar yapmanın bi mantığı var mıdır? Onun hesabını yapıyoruz şu anda..
Alternatif olarak kaliteli Çin makinalarını alıp halihazırda hakimi olduğumuz pazarda satmak daha çok para kazandıracak gibi..
Yakın gelecekte tüm dünyanın üretim merkezi tamamen uzakdoğu haline gelecek ve dünyanın diğer ülkelerindeki insanlar elini eteğini çekmek zorunda kalacaklar üretimden, gidişat bu şekilde gözüküyor..
Kısaca imalat sektörü çok sıkıntılı, çokkk...
enerji kaynakları çok pahalı
vergiler çok
destek ve teşvikler çok yetersiz
kanuni düzenleme ve denetimler yetersiz
belli bir cemaatin üyesi olmayanların büyük işler yapmaları zor-yeni giriş olarak-
böyle bir ülkede sanayi ve gelişim?geçiniz...
memlekette olan petrolü dışardan alırken,memlekette olan tarım ve hayvancılık bitirlip dışarıya bağımlı hale gelmişken,memleketteki maden yatakları kullanılamayıp dışardan ithal edilirken ne kadar gelişilebilir?
2000lerden beri kaç fabrika kurulmuş?kaç tanesi batmış?
kaçı üretici?kaçı faal?.....
türk sanayisi gelişiyor ekonomisi gelişiyor diyorlar.çok güzel diyorlarda;
kapasitem gene aynı olan bir üreticiyim,giderlerim daha fazla,vergilerim daha fazla,kazancım daha az.nasıl oluyor bu iş?
2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400
biz hizmet sektöründe faaliyet gösteriyoruz.elektrik dağıtım şebekeleri yapımı bakımı ve onarımı ile alakalı.sanayi sektörüylede malzeme temininde ilişkilerimiz oluyor.
bizim sektörümüz 2001 krizinden sonra 2007 başlarına kadar altın yıllarını yaşadı bence.bu sayede sanayi sektörünede bizden bayağı iş çıktı.çünkü direk imalatı yapan firmaların neredeyse hepsi ( hatta hepside olabilir) kablo imalatı yapan firmalarında bir kısmı Türkiye'de üretim yapan firmalar.o yıllarda 200 milyon Euro luk bir ihale çıkardı devlet.o zamanlar bu ihaleye girebilecek bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar firma vardı Türkiye de.itirazlar edildi.Enerji bakanının cevabı,biz bu iş yabancı bir firmaya verecez.yabancı firmalar bize taşeronluk teklifleri gönderdi.hiçbir firma bunları kabul etmeyince iş iptal oldu.bu noktadan sonra devletde bize çektirmeye başladı.özellikle 2009 yılı çok kötü geçti.
Bu yıl daha ümitliyim.Bizim sektörümüzün önü açılırsa sanayimizede ufaktanda olsa katkımız olacaktır.
Konunun biraz dışına çıkmış olabilirim fakat bilgi sahibi olmanızı istedim.
Öncelikle Gebze Organize'de bir bankacı olduğumu belirteyim,
Özellikle benim olduğum bölgede müşterilerimiz ve diğer ziyaret ettiğimiz firmaları gözönüne alırsak muazzam derecede iyiyiz, Gerçekten iğneden kireç santrallerine, bebek bezi makinesinden optik ürünlerine, yazılım ürünlerinden hologram teknolojisine kadar ürünleri avrupa standartlarında üretiyoruz ... avrupa ve komşularımıza da iyi fiyatlarda satıyoruz... mevcut vergilendirme şartları, bürükratik işlemleri ve teşvik sistemlerimiz daha hızlı olsa şu anki üretim ve ihracatı 4'e, 5'e katlarız.
tarım ülkesinden çıkma konusuna gelince de bir tarladan 1 kilo pamukla 1 TL kazanmak yerine aynı arazide fabrika kurup markalı tekstil ürünü üretip kilosu 1.000 TL'den kazanmak çok daha mantıklıdır, o kzanılan para ile pamuk her şekilde alınabilir. ;=)
Bende makineci olarak gördüklerimi paylaşayım türkiyede sanayi gerçekten gelişmiş ama teknoloji ve arge yetersiz... argeye yatırım az yada yetersiz üniversitelerde yetişen sağlam beyinler trde kalmıyor direkt yurt dışındalar yurt içinde beyinlerde yetersiz kalıyor bana göre kalan sağlamlarda zaten sağda solda farklı işlerdeler... sürekli dışardan satın alıyoruz ağır makineleri... trde aliminyum sağlam gelişiyor başta çuhadaroğlu felan... demir çelik üretimindede iyiyiz... yat küçük gemi sektöründe iyiyiz.. genel makine yedek parça ve imalatında gayet iyiyiz...giyimdede öyle... ama bizden kumaşı alıp üstüne levis çakıp dünya paraya satılıyor ayrı konu... trde otomotiv konusunda bence gelişmiş değil daha çok montaja dayalı bir sanayi var bizde üretim yok... motorları şaseleri hep yurt dışında alınıyor belki camları vidaları trde üretiliyordur... yani ben aksaray mercedeste çalışırken öyleydi diğer markalarda öyle zaten... motorlar almanyadan şaseler almanyadan aktarma almanya kabinler istanbul gebzeden... camlar türk... kabin üretmektede birşey yok saç kalıplıyıyorsun kaynakla bitti...
yani kısacası trde acağip bir potansiyel ve yetişmişeleman var sanayi alanında ama bunu değerlendiren ve destek çıkan yok... üstelik bazı aile şirketleride gayet sağlam işliyor trde ama tanınmıyorlar fazla...
tr de bir malı üretmiyceksin üreteceksende farklı birşey bulman gerekiyo veya güçlü sermayen olucak artık kar marjları düştü en iyisi üretmeyip uyguna ithal edip satıcaksın biz milletçe zaten onu yapıyoruz
suriye göre 50 yıl ilerde avrupanın 30 sene gerisindejaponya göre sorma
gözümle gördüm![]()
İNSANLAR VERDİĞİNİZ DEĞER KADAR DEĞERLİDİR FAZLASI DEĞİL
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)