hahaha bu yazıyı görmemiştim ;)
abim öyle yada böyle çıkıyorsan dediğim gibi maaş mesai senelik izin ücretinden başka bir hakedişin maalesef yok :(
Printable View
ne yönden şüphe biraz açarmısın :D tam olarak neremden şüphe ettin zuhauah , kanka bu arada biz neyi tartışıyoruz bişeymi tartışıyoruz sen alamazsın diyorsun bende sana belgeleri ile yazıyorum güncel tarihli alan kişiler var benim şirketimde ve bi arkadaşımızın eşi sen daha neyi ispatlamaya çalışıyonki.
abicim kesin olarak eminmiyiz bundan ? yoksa kulaktan dolma haber mi bu ?
kanun açık ve sarih abi askerlik bayan için evlilik ve emeklilik haricinde işverenin haksız nedenle çıkarması haricinde tazminat ödenmesi söz konusu olamaz
bak konu açıldığından beridir kaç tane mali müşavir arkadaşımla güreli yeminli mali müşavirlik denetçileriyle sgk iş müfettişleriyle görüştüm farklı birşey yok :beuj:
hahaha kanka bi ipnelik var derim :D
kanka tartışıyoruz bana ispat diye eklediğin metinlerde bile benim anlattıklarım yazıyor :D
15 sene 3600 prim günü ne demek ? oku accık ama okuduklarınıda anla :D
bir arkadaşımızın eşi dediğin oğuz sanırım yazsın o totoşta konuya
kendisi kaç yaşındaki eşi 15 sene sigortalı olup 3600 günü doldurmuş :D
onunki evlilikten ötürüdür :D anlamamıştır o :D
Tamam mali müşavir bi arkadaşım var arıyorum şimdi.
Mustu rica etsem GOOGLE a 15 yıl 3600 işgünü yazıp arattırırmısın ?
İnsanın başına gelmeyince bilmiyor. Dünden beri o kadar çok konu okudum ki
hepsi de almış SSK dan bu yazıyı... ve işin enteresan yanı da bilirkişiler
alabilirsin diyor forumlarda :icon_tup:
muştu sen aslında MANTIKEN doğrusun ama yasa MANTIKLI değil :)
15 yıllık sigortalı olan yani ilk giriş tarihi 15 yıl ve öncesinde olan biri toplam 3600 gün prim ödemesi durumunda EMEKLİ OLMAYA HAK KAZANIYOR ( ama yaşı bekliyor "emekli olmak için" )
bu kanuna göre de,
işte bu kriterleri dolduran ama EMEKLİ OLMAK İÇİN YAŞI BEKLEYEN her SGK'lı yazısını alarak işyerinden istifasını vererek KIDEM TAZMİNATINI almaya hakkı vardır.
burda muştunun da kafasını karıştıran nokta, tazminatını alan kişi gidip başka bir yerde RESMİ OLARAK ÇALIŞABİLİR mi sorusu sanırım.
bu konuda MANTIKEN bende çalışmaması lazım olarak düşünsemde kanunda böyle bağlayıcı bir madde yok.
YANİ ÇALIŞABİLİR...
tartışmayın artık, şu SGK dakiler yemekten dönmedimi Miami arasana :D
5 dk daha bekliyorum
muştu sağlam kafa ile oku, bu yazı ile olayı anlayacaksın ;)
:D
alıntı:
Alıntı:
'KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR' YAZISI
Emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılanların kıdem tazminatı alabilmeleri için SGK'dan bu durumu tevsik eden bir belge alarak işverenlerine ibraz etmeleri gerekiyor.
Ancak SGK bu belgeyi vermek için önceleri, işten ayrılmış olma şartı arıyordu. Oysa işten kendi isteği ile ayrılan kıdem tazminatına hak kazanamıyordu. Çalışanların kendi istekleri ile işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağladıklarına ilişkin belgeyi işten ayrılmadan önce işverene ibraz etmeleri gerekiyordu.
SGK yanlış uygulamadan vazgeçerek, söz konusu belgeyi vermek için önce işten ayrılmış olma şartını kaldırdı.
15 YIL VE 3600 GÜN SAYISI
SGK, başlangıçta sadece 506 sayılı Kanunun geçici 81. maddesinin (A) ve (B) bentlerine göre tam yaşlılık aylığı için gereken sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlayanlara bu belgeyi veriyor, geçici 81. maddenin (C) bendine göre kısmi yaşlılık aylığı için gereken 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim gününü tamamlayanlara kıdem tazminatı alabileceklerine ilişkin yazı vermiyordu.
Ancak, açılan davaların SGK aleyhine sonuçlanması üzerine, SGK bu uygulamasından da vazgeçti. 10.7.2008 tarihli yazısı ile 8.9.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için aylığa hak kazanma koşullarından yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını, 8.9.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ise 60. maddenin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaş koşulu dışında kalan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine getirdikleri tarihte, kıdem tazminatına ilişkin yazının verilmesi yönünde uygulamayı değiştirdi.
Buna göre, 15 yıllık sigortalılık süresini ve 3600 prim gün sayısını tamamlayanlar, kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bunun için SGK'dan alınacak 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre 'Kıdem Tazminatı Alabilir' yazısının işverene ibraz edilmesi gerekiyor.