User Tag List

Sayfa 4/5 İlkİlk ... 2345 SonSon
81 sonuçtan 58 ile 76 arası

Konu: Soru:opel insignia 180hp

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı XSi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    abi sen benden de inatçıymışsın

bak abi formülle ispatı var bi önceki msj da.. sabit hızda giderken, veya sabit ivme ile hızlanırken harcanan gücü hesaplayabiliriz..

aracın modeli aynı (yani dış dizayn dolayısıyla oluşan sürtünme kuvveti) ve hızı aynıysa , şanzımandaki kayıplarıda aynı sayıyoruz.. bu durumda iki farklı motorun o anki ürettiği güç (aynı zamanda tork, güç torkun bi ifadesi sadece) aynıdır.. (çünkü harcanan güç aynı, üretilen güç - kayıp = harcanan güç)

aynı ivme ile hızlanma durumunda da kütlesi büyük olan cismi hareket ettirmek için harcanan güç fazla olacak

fizik bu, yanılmaz..

senin verdiğin hava hacmi ile ilgili örnekler gaz kelebeği tam açıksa geçerli oluyor..

Gaz kelebeği yarım açık olduğu zaman içeri giren hava ile tam açık pozisyondaki hava aynı değildir..

sonuçta bir motor 100 hp diye lanse ediliyorsa bu tam gaz pozisyonunda 100 hp, gaz kelebeği %10 olursa motorun gücü 100 hp ölçemeyiz hiçbir devirde dimi?

bunu kanıtlamak etmek istersen bi dyno ölçümü yapalım dinamometrede ne dersin? gaza yarım ve tam basmak olarak 2 farklı ölçüm.. çıkan sonuçlar aynı olmaz..
    Fiziğin yanılmayacağını kabul ediyorsun da daha fazla güçte daha fazla yakıt gerektiğini neden kabul etmiyorsun

Gaz kelebeğini ister aç ister kapat. İstersen sabit tut. Al bi MAF içeri giren havanın kütlesini ölç. Karışım oranın zaten belli. Geri kalanı için fiziğe de değil basit matematiğe ihtiyacın var. Dyno falan gereksiz üre yarışı. Basit temel kavramlardan bahsediyoruz. Geri kalanı lafı güzaf.
    Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami

--..-.----.-..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    abi daha fazla güç olduğunu sen söylüyosun ki.. daha fazla güç olmadığına göre daha daha fazla yakıt ta olmaz.. sabit hızla giden aynı dış şekle sahip ama farklı motorlar sahip iki araç aynı motor gücünü üretir

Basit matematik ile tekrar hesap yapıyorum:

sabit hızda etkileyen 2 kuvvet var

1. hava sürtünmesi
    2. lastiğin sürtünmesi

2 araçta aynı olduğuna göre bu iki kuvveti aynı kabul edebiliriz

bu iki kuvvet öndeki 2 tekerlek ile yere iletilir (araçlar önden çekişli), tekerlekteki kuvvet ile tekerleğin yarıçapını çarparsak, tekerleğe iletilen torku buluruz (bir diğer deyişle şanzıman çıkışındaki tork).

TORK = Kuvvet x Kuvvetin dik olarak uygulandığı noktanın tork merkezine uzaklığı

Tork tekerleğe uygulanıyor, kuvvet aracın gittiği yönün tersi yönde uygulanıyor.. Dolayısıyla tekerleğin tam merkezinden yere olan uzaklık ile kuvveti çarparsam bana tekerlek merkezindeki çevirme torkunu verir. Bu arada araçlar sabit hızla gittiğinden yere iletilen kuvvet = sürtünme kuvvetleri toplamı, sürtünme kuvvetleri toplamı eşit olduğuna göre, yere iletilen kuvvetler toplamıda eşittir.

Tekerlek çapları da aynı ise tekerlek torku yani şanzıman çıkış torku aynıdır.

Şanzıman içindeki dişliler ile birlikte belirli bir oranda motor torkunu arttırarak tekerleklere iletir.

Farzedelimki bu iki insignia farklı şanzıman oranlarına sahip olsun

120 km/h ile giderken, 1.cisi 2500 devir/dk motor hızında, diğeri 3000 devir / dk motor hızında gitsin. Tekerlek çapı ikisinde de 60 cm. Her iki aracında bu hızda gitmesi için gerekli tork da örnek olarak 300 NM olsun (tamamen örnek bir değerdir)

Tekerlek dönüş hızı = 1061 devir / dk olur her iki araç için

Birincinin şanzıman oranı => 2500 / 1061 -> 1 e 2.35
    İkincinin şanzıman oranı => 3000 / 1061 -> 1 e 2.82

Şanzıman çıkış torkları aynı idi, bunu şanzıman oranına bölersem, iki motorun tork değerlerini bulurum

Birinci motorun torku 127,65 NM @ 2500 devir
    İkinci motorun torku 106,38 NM @3000 devir

Gördüğümüz gibi tork ve motor devri değerleri farklı çıktı..

Tork ve motor gücünü hesaplamak için şu formülü kullanıyorduk

Motor Gücü = TORK x (Motor devri/5552)

Hesaplıyorum:

1. motorun gücü = 127,65 x (2500/5552) = 57,47 hp
    2. motorun gücü = 106,38 x (3000/5552) = 57,48 hp

(fark küsüratlardan)

tamamen BASİT MATEMATİK le yaptığım hesap, bana aynı hızda giden iki insignianın, motorları ve şanzımanları farklı dahi olsa da, aynı gücü harcadığını gösterdi.. Ee bu harcanan gücü de üreten motor olduğuna göre, motor güçleri aynıdır derim

yorum 1; güç aynı olduğuna göre, aynı afr de içeri giren hava miktarıda püskürtülen yakıt miktarıda aynıdır

yorum 2; farklı hacme sahip iki motor nasıl içeri aynı miktarda havayı alır; tabiki gaz kelebeğinin açık olma açısındaki fark ile.. (ikisinin açık olma açıları birbirinden farklı, küçük motor da gaz kelebeği daha çok açık, büyük motorda ise daha az açık ama içeri giren hava aynı)

bu örnek gaz kelebeğinin tam açık veya tam kapalı olması motorun içine giren hava miktarını doğrudan etkilediğini gösterir.. bunu doğrulamak için benim MAF ölçümüne ihtiyacım yok ama isteyen aracını arıza tespit cihazına bağlatır ve yolda gaza tam ve yarım basarak MAF değerlerinin farklı olduğunu kendi gözüyle görür..

Buna benzer bir örnekte farklı motora sahip iki INSIGNIA nın aynı sürüş karakteriyle dur kalk trafikte kullansak yakıt tüketiminin aynı olacağını göstermek için yapabilirim, yada aynı motora sahip INSIGNIA ve ASTRA GTC nin aynı sürüş karakteriyle dur kalk trafikte kullansak yakıt tüketiminin daha hafif olan ASTRA GTC de daha az olacağını göstermek için yapabilirim..

Sonuçta ortaya attığım iddianın BASİT MATEMATİK ile doğruluğunu kanıtlamış oluyorum, daha da buna "lafı güzaf" dersen abicim, benden pes..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Lem lem motor yetmedi şimdide şanzıman oranları ile oynadık.. Bence sen en baştan beri yazdıklarımı bir daha oku..
    Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami

--..-.----.-..

deniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    konuyu hortlatıcam ama : )
    su an Dodge nitro kullanıyorum verıp yerine bu alınırmı ? benım araç su an 100 kmde 15.5 yakıyor : ))

Connecting site...

asot - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    aynı yakıt tüketimine sahipse, ben olsam değişmezdim, dodge'un görüntüsü yeter.

Gerçi ilana dikkat etmemiştim ilandaki araç baya donanımlı ve değişik değerlendirilebilir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı asot Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aynı yakıt tüketimine sahipse, ben olsam değişmezdim, dodge'un görüntüsü yeter.

Gerçi ilana dikkat etmemiştim ilandaki araç baya donanımlı ve değişik değerlendirilebilir.
    sanmıyorum 15 lere yaklaşmaz gıbı geliyor ama : ) evet araç cok hos heybetlı olmuş kafamı celıyor arkadaş sımdı yazdı sıteden mert 18 jantla sedanla 8.5 le 10 arası yakıyorum dıyor cok fark edermı acaba ?

lncdlt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı mertk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gidisatı 18" e göre cok iyi motorları sorunsuzdur A16LET neredeyse 1500 demisiniz kantarda 1632kg cıkmıstı bizde sasırmıstık 1.6 ya göre cok iyi performans sergiliyor sehir ici 50tl 95 oktan 140 150km yapıyor deposu 70lt 250tl ye doluyor 650 700km yapar sehir ici ortalama yakıt tüketimi 10.0, 11.5 arası ayağınıza hakim olabilirseniz 8 9 lara düsebilir, basınca felaket yakar 15 leri görüyorum sahsen, genel olarak memnunum arabadan
    Sene 2010
    BU UYE DUNYANIN EN PAHALI BENZININI KULLANMAKTADIR.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eyvahlar hesabı kuvvetlı kulllanan bırısı varmı

Aktaş61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    çevremden duyduğum kadarıyla ekonomik modda kullanınca 8.5-9 arası, orta halli kullanınca 10-10.5, yüklenirse artık Allah ne verdiyse 15-16

yalnız ilandaki araçta flexride ve infinity ses sistemi var yazılmış ama, onlar yok bilginiz olsun.toplamda yaklaşık 4 bin liralık aksesuar ikisi.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    cok basmıyorum zaten o değerler bence ıyı : ) araç nasıl ne dıyorsunuz opelcısınız : )

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    kesinlikle çok tok ve hoş duruyor tahminimce yakıt 15.5 olmasada 13 civarlarında gezer

not:13 civarıda hem hakim olma hem olamama durumu bu arada

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yakıttan sonra bırde satısı cok sıkıntılı olurmu acaba ? gercı nıtroda aynı sıkıntıda bır araç heralde : )

levent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    97 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    ben 15 yakacağını hiç düşünmüyorum, şehir içi sıkışık trafikte belki. yada gazlarsanız evet.

normal kullanımda uzunda 7 - şehir içi 10 lt civarında tüketecektir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı levent Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben 15 yakacağını hiç düşünmüyorum, şehir içi sıkışık trafikte belki. yada gazlarsanız evet.

normal kullanımda uzunda 7 - şehir içi 10 lt civarında tüketecektir.
    15.5 Dodge nitro tuketımı okadar yakarmı anlamında ama her ne olursa olsun oralara çıkmaz gıbı gorunuyor

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çok yakışıklı ve dikkat çeken bir araç. Nitrodan sonra çoğu anlamda tatmin eder.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Equinox Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok yakışıklı ve dikkat çeken bir araç. Nitrodan sonra çoğu anlamda tatmin eder.
    yarın gıdıp canlı bakıcam bıde : )

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bence İnsignia'nın şehir içi 10litre yakıt tüketimi taş.Altının olacağını sanmamda 10litrenin üstünü kolay görür.Peder beyin tsı passatının şehir içi ortalaması 9litre.Opel motoruda TSI'dan fazla yakar.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sol kapı ve sol arka çamurlukta karlı günlerden olma sanırım hasar vardı sağ arka camurluk ucunda da derin sürtme izi vardı en son hali buydu benim gördüğüm cadde üzerinde dururken

Aktaş61 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı deniz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    cok basmıyorum zaten o değerler bence ıyı : ) araç nasıl ne dıyorsunuz opelcısınız : )
    değerlere iyi diosanız sıkıntı yok araç güzel gözüküyor resimlerde donanım olarakda cosmoya ek olarak orjinal navi,sunroof,20" jantlar,opc on tampon var gayet yeterli dolulukta bence hele sunroofun cam tavan şeklinde olması fazla güzel

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)