Bu genel olarak basınç psi bar kpa olaylarına bi sonuç vermek lazım bence çünkü çok saçma geldi bana biraz. bilen bilmeyen her kes yazıyor buraya...
Ders: Static ve Effective Compression Nedir?
D=S((B/14.7)+1)
D = Değişken Sıkıştırma oranı...
B = Basınç manifold basıncı gösterge değerinde...
S = Sabit sıkıştırma oranı... *14.7 = 1 bar basınç değeri....
Mesela bizim 9.0 cr olan bir makinamız var.... 8 psi basıyo turbosuda..
D = 9((8/14.7)+1)
D = 9((0,544)+1)
D = 9(1,544)
D = 13,896...
Görüldügü üzere değişken sıkıştırma oranı basınç artışına göre artıyor...
ama asıl etken burda yanma odasına giren hava akış değeri. Basınç sadece anlamsız bir etken olarak karşımızda diye (düşünebiliriz)... burda al 522 plakalı civic in turbosu, vın plakalı civic in turbosu ve ae plakalı civic in turbosunu ele alırsak hepsinin turbosu farklı oldugundan cfm(Cubic Ft./Min) değerleri farklı...(yada aynı değerde hava akıyor fakat emme manıifoldu egzantrik kapak portların genişligi değiştiriyor bu değeri) sonuç olarak birisi 8 psi basarak birisi 11 psi basarak biriside 15 psi basarak aynı gücü ve torq değerini yakalayabilir... burda önemli olan sadece turbo basıncı değil pek çok etken var...
(Head Flow, egzantrikler, valveler, eksoz, bunlar sadece hava akışını değiştiren şeyler...
bütün civic ler 1.7 litre olanları aynı basınç ta aynı turbo ilen aynı mı gitcek :D
birde buna eklenti olarak shaft roational speed turbonun milinin dönüş hızına bağlı olarak sistemdeki volumetric efficiency (hacimsel verimlilik) 1 atmosfer basınç yani 14.7 psi + mesela 8 psi basan bir araçta total de ki basıncı = 22,7 psi dır...
1 atm olan basınç ise atmosferik basınç değeridir... ha şöledirki bütün turboların hava akış değeri farklı oldugundan, yanma odasına basılan havanın ısısıda farklılık gösterir hava sıkıştıgında ısındıgından hacimsel verimlilik basınç arttıkça yani hava sıkıştıkça ısınan havadan dolayı düşecektir oksijen miktarı azalıcaktır. bu yüzden max efficiency turboların maximum verimli oldugu hava akışı hangi basınç altında oluşurya tabi bu bi çok turbine genişligine göre falan filana göre değişiyo kullanılmasında fayda olucaktır..
yani 8 psi basan bi araba 11 psi basan bi araba 15 psi basan bi araba aslında aynı hava akış değerine sahip olabilir ve fazla basınç basanlar aslında düşük basınç taki arabaya göre daha az verimli hale gelebilirler.. günümüzde örnekleri var mesela adam geliyor ben 3 bar basıcam üzerinede 100 lük nos basıcam diyor birader naptın sen:D kimsin... demek lazım bu adama.. vatandaş tabi olayın ne oldugunun farkında değildir, her şeyi toz pembe görür zannederki ne kadar basınç o kadar daha iyi gitmek...:D bide yetmedi nos basıcam demezmiii..
bu yarış yapan yada yarış yaptıgını sanan kişiler neden her zaman birisi birisini sadece geçti diye düşünmüyorda biz en iyiyiz diye düşünüyorlar onu anlamıyorum gün gelir iyi giden mesela 0-400 metre de 10 saniye yapan araç cadde ye gelir burda araçta bi problem vardır ve o gün 10 saniyelik bir makina gibi gitmeyecegi tutar ve 12 saniyelik bir makina gibi gider ve geçilir ne oldu yani geçildi bitti mi bu iş nedir yani? hasta insan evden çıkarmı yatar dinlenir kendini tedavi eder arabalarda makine insan yapımı şeyler birileri psitonu değiştirir segman atar yağ koyar marja basar yeniden çıkar yollara...
bence burda kimin ne kadar basınç bastıgı değil kimin aracını daha iyi ve hızlı yaptıgını konuşsak ve nasıl daha iyi yapılabilecegi üzerinde kafa yorsak bence çok daha iyi olur her kes için. bugun kimin kimi geçtigi bence hiç önemli değil.... kusuruma kimse bakmasın akşam akşam biraz yanlış doğru bi katkım olsun istedim konunuza... böle rekabetlerin günümüzde halen internette yapıldıkdan sonra karşılaşıldıgında kavga dövüş şekline geldini görmek mümkün...
ha al plakalı civic 8 psi da mükemmeldir diğer araç 11 psi da şöledir böledir yani al civic 15 psi bassa sonuç ınanılmaz fark edicek bu yazılanlarda bunu anlıyorum mertcanın 15 psi bastıgı zamanlarıda biliyorum arda ya laf edenler diyor ki o araba 15 ten fazla basıyordu evet basıyordu fakat ben kendi ellerimlen kıstım 19 bastık dün gece ve debriyajı kaçırdı ve sonra ben kendim düşürdüm beni bilen bilir hayatta kimseye yalan konuşmam... ben de şahsen gözlerim ve kulaklarım basınç saati gibi mübarek inanmıyorum desem mertcanın 8 vının 11 psi bastıgına desem ne olucak acaba? neyse kimseye gerginlik yarartmak istemem fakat arkadaşça bir yarış oldu diyenler bence ayıp ediyorlar çünkü arda için çok şey yazıldı çizildi hep gel de görelim dediler arabanı iyi yada kötü tabi sonuçta arda gitti gören görecegini gördü bitti... madem bu kadar arda ilen denemek isteyenler vardı neden hala 8 psi basınçlan geziyolar yada nedir şu safe mode anlamadım açıkcası arabayı yapıca rodaj bitiyor 15 000 km oluyor ve hala rodaj ayarında biniyosun nasıl bi mantık bu....
madem en verimli aracı tartışıyoruz herkes alsın 1 psi a bakalım hangisi daha verimli... bence bu iş böle olmaz kim ne kadar yapmış ise gelir gazlarsın giderden... 1 boy da geçsen geçmişsindir... bu roll yapmak bence çok mantıksız bişi aslında drag pistinde 0 dan kaldırıp görmek çok daha iyi olur hemde araçların sadece gücü değil yol tutuşu aktarımı falanı filanıda ölçülmüş olur... bi araba düşünün adam 2 den basınca geçiyor 3 ten basınca geliyor e ne oldu şimdi..:)