User Tag List

17 sonuçtan 1 ile 17 arası

Konu: ABS teknik soru?

TechTurkey Maxi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

ABS teknik soru?

abs nedir iyi biliyoruz
    ama öyle bir sıkıntı varki tam emin olamadım açıkçası

önden çeker bir araç
    fakat ön lastikleri yeni
    arkalar bitik haliyle birkaç milimetre çap küçük, önlere göre

böyle bir durumda abs nin rastgele (tabi frene basınca)
    aslında devreye girmemesi gereken yerlerde devreye girmesi mümkünmü sizce ?

yani tuhaf bir durum var ortada emin olamıyorum
    o kadar hassas olmaması lazım

edit:
    yada önler yeni taze ama arkalar eski sert lastik
    frene basınca önler sağlıklı tutunuyor kaymıyor ama arkalar kayıyorsa abs devreye girecektir
    hımm acaba hangisi, sanırım lastiklerden olduğu açık problemin

bu tip sıkıntı sorun yaşayan varmı ?

bu dediğim olaylar hızlı giderken panik frende falan değil
    mesela bir alışveriş merkezinin dik rampasından garaja inerken falan olabiliyor !

imparatoR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    abi şimdi ön lastikler yeni diyorsun,sertleşmiş lastik veya bitmeye yakın lastikte bahsettiğin durumla karşılaştığım olmuştu fakat;
    önden çekerde lastik yeniyken böyle bi durum olması düşündürücü ..
    lastik tarihlerini kontrol etmişmiydin eski üretim olabilirlermi?

b.arica - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Lastik değil abs beyni ile ilgili bir sıkıntı var şuan bende aynı sorunla karşı karşıyayım. frene yavaş basınca bile devreye giriyor ve frenler tutmuyor bırakıp tekrar basınca düzeliyor.

tumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bence arka lastikler iyi tutmadığı için araç kayıyor ve bu sebepten abs devreye giriyor

Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı b.arica Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Lastik değil abs beyni ile ilgili bir sıkıntı var şuan bende aynı sorunla karşı karşıyayım. frene yavaş basınca bile devreye giriyor ve frenler tutmuyor bırakıp tekrar basınca düzeliyor.
    yok bunda öyle sorun yok
    abs düzgün sadece belli yerlerde yapıyor bunu
    zemin ile alakalı bir pozisyon var

%90 lastiklerden düşünüyorum
    lastik tarihlerine bakayım bi
    kardeşimin aracı

overblack - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eskiden yarış için araba hazırlarken abs modullerini iptal ediyorduk sebebi ise sol ayak freni ve el freni esnasında abs'nin saçmalamasıydı.senin arka lastiklerin bitik olduğu için abs zamansız devreye giriyor diye düşündüm .
    komançero garage

KA®ANLIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    üstad,
    dik rampada aşağı inerken hele biraz da viraj var ise, alışveriş merkezi gibi...
    virajlı dik rampalarda virajın dışında kalan arka lastiğin yerle teması diğer lastiklere göre çok çok çok az oluyor. ( virajdaki eğime göre iç veya dış olarak değişecektir. )

hal böyle olunca siz frene bastığınızda yerle teması çok az olan lastik kolayca kitleniyor. e bir lastik kitleyince de ABS normal olarak devreye giriyor.

eğer senaryo bu şekilde ise, ilk olarak lastikten şüphelenebilirsiniz...
    Loading...

Ek.Civic_Spoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    şu an senin bahsettiğine yakın bi sorun bendede var benm de ön lastikler iyi arkalar kötü durumda, lastik siparişimi çarşamba sipariş ettim bugün gelmiş takılacak ve akşama deneme yapıcam, bilgi veririm takrar burdan ..

fakat bendeki olay süratli, halde frene biraz sert (çok sert değil) bastığımda devreye giriyo ve arka taraf sağa sola kaymaya başlıo

Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    arka lastikler 6 senelikmiş manisa mermeri gibi olmuştur onlar
    eminim ya lastiklerden, değişecekler lastikleri

imparatoR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bana göre sorunun kaynağını buldun,hele hele brıdgston falansa üstüne

mehmetRS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    lastik tur farkı abs sensörlerine kayma olarak yansıyabilir, lastik tur farkı abs sisteminde arıza ışığı dahi yakabilir, bunların hepsini zamanında clio rs de yaşamıştım. önler 195 taban 45 yanak, arkalar 195 taban 50 yanaktı.. 150 160 dan sonra arıza ışığı yanıyordu absde, ve cok yavaş giderken frenlediğim zaman bile abs devreye giriyordu. Ön arka 195 taban 50 yanak olarak bir takım yeni lastik aldım, hiçbir problem kalmadı
    Alıntı tünayK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yolunda gitmeyen şey var tabi ama araba il ilgili değil sen rölantide neden freni pompalıyorsun?

Ufuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    8 senelik lastiklerle aç koy yapıyorum yeri gelince dip fren dalıyorum abs iptal gibi frene kuruda basıp kızakladığımı bilirim.onun için hafifçe frenden çekip(tam değil) tekrar dip basınca biraz daha iyi oluyor.

tolgakaynak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    milimetrik bi işlemle beyin abs açıyor benidme başıma geliyordu, özelliklede tümsek için yavaşlamalarda yada gereksiz yavaşlamalarda oluyordu. alışmıştım sonra aracı bastım düzeldi.. merak sardım niyedir diye önleri kaldırdım arkaları aynı şekilde bıraktım yine eskiye döndü gereksiz abs açıyor. busefer önü aynı şekil bırakıp arkayı kaldırdım. yine aynı oldu gereksiz abs açılıyordu. anladımki arabanın ağırlık dengesinden lastiğin yere bastığı alanmı diyim neyse artık

Osman Bahadır - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Çok farklı ABS algoritmaları varsa da temelde hepsi her bir tekerleği farklı farklı takip eder ve kontrol eder. Ayakta ABS titreşimini hissetmeniz demek tüm tekerleklerde aynı anda ABS'nin devreye girdiği anlamına gelmez.

ABS'nin temel işleyişi herhangi bir lastikte doğal yavaşlama ile mümkün olandan daha ani bir yavaşlamayı farkedip ani yavaşlama olan lastiğin fren basıncını düşürerek, olması gereken hıza getirmesi ve sonrasında hızla tekrar basıncı arttırıp olması gereken seviyede tekrar yavaşlama sağlaması için valflerle kontrol etmesidir. Bu döngü saniyede 10-15 kez tekrarlanarak her bir lastiğin tutunma eşiğinin sağdan-soldan limiti alınarak araç en yüksek tutunma ile durdurulur.

Eğer herhangi bir lastiğinizin tutunması daha zayıfsa o lastiğinizde ABS diğerlerinden daha erkan devreye girecektir. Ama çap farkı ABS için etken değildir. Çap farkı daha çok çekiş kontrol sistemleri (traction control) için bir etkendir. Çünkü onlar ön ile arka lastiklerin ve çekiş olan lastiklerin kendi aralarında hızlarını sürekli değerlendirir. Ama ABS'de esas olan her bir lastiğin kendi hızı ve bu hızda oluşabilecek negatif ivmenin seviyesidir.
    Your car is your story. So don't let someone else write the book...

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Benim basıma sert hamuru lastik yüzünden benzer bir durum geldi hatta arabamı 1gunde servise bıraktım incelediler problem cikmadi

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ABS (ve TCS) sisteminde genellikle temel alinan esaslar dogrusal tekerlek hizi ve aracin gercek hizidir. aracin %100 gercek hizini olcmek pekte kolay degildir. basit sistemlerde genelliikle tahrik edilen tekerden hiz olculur tahrik olmayan tekerleklerden ise aracin hizi olculur.ancak bu sekilde olcum cok fazla saglikli degildir.bunun icin firmalar urunlerini gelistiriken cok daha pahali olan sensorlerle
    aracin gercek hizini olcerek olusturulmasi gereken abs algoritmasini optimize ederler.

ABS sistemindeki en onemli ve kritik nokta Lastigin modellenmesidir. cunku tekerlegin kayma noktasini belirler.

Osman Bahadır - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı TulsaDom Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ABS (ve TCS) sisteminde genellikle temel alinan esaslar dogrusal tekerlek hizi ve aracin gercek hizidir. aracin %100 gercek hizini olcmek pekte kolay degildir. basit sistemlerde genelliikle tahrik edilen tekerden hiz olculur tahrik olmayan tekerleklerden ise aracin hizi olculur.ancak bu sekilde olcum cok fazla saglikli degildir.bunun icin firmalar urunlerini gelistiriken cok daha pahali olan sensorlerle
    aracin gercek hizini olcerek olusturulmasi gereken abs algoritmasini optimize ederler.

ABS sistemindeki en onemli ve kritik nokta Lastigin modellenmesidir. cunku tekerlegin kayma noktasini belirler.
    Yeni algoritmalar aracın gerçek hızı ile ilgilenmiyor. Çünkü tekerleklerden yapılan gerçek hız ölçümlerinde dört tekerleğin de aynı anda kilitlenmesi durumunda sistem işleyecek veri bulamıyor. Bu sebeple bu yöntem artık tercih edilmiyor. Yerine geliştirilen algoritmada herhangi bir tekerlekteki yavaşlama belirli bir orandan fazla ise bunun reel olmadığı düşünülüp sistem devreye sokuluyor. Bu sayede yalnızca basit tekerlek sensörlerinden gelen verilerle sistem verimli ve hatasız çalışabiliyor.
    Your car is your story. So don't let someone else write the book...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)