Schumi.Projects
106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
Never drive faster than your guardian angel can fly
106 RC - 106 GTI with 2 liter engine
tam tutunmadan lastikte erime yapıyor diyesim geldi. gerçekten verdiğiniz örneğe bir cevabım yok.
yapılan testlerde sebep dediğim gibiymiş.
yere basan yüzey azalacaktır. patinaja kalıyorsa bundandır.
oha desem. 35 basılan lastiği ilk kez duydum. araç kapısında veya benzin kapağında yazar, orda kaç basın diyor?
hesaplanması gereken bir veri ama yüzey alanı arttırmışsanız lastiğin havası biraz daha düşük olması gerekiyor. hesaplardaki örnekteki gibi. ama dediğim gibi prof. hesaplama lazım.
şunu veya bunu basın diyemem, demem de.
--
her geçen yıl bir önceki yılı aratır hale geldi zaman...
Yamulmuyorsam 35 daha fazla bile olabilir 35 ten az değildi diye hatırlıyorum çünkü ilk gördüğümde şok olmuştum
1998 106 XR "sold"
2007 207 GT "sold"
2015 F20 LCi 1.20i
Formüller den hiç bir şey anlamadımBenim aracın ölçüleri 195/50/15 boş ağırlık ise 800 kg bu durumda lastik basınçlarım ne olmalı ? Ben ön arka 27 psi a ayarlıyorum yanlışmı yapıyorum
![]()
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
Araç vtec önler 205/55/15 arkalar ise 205/50/15 doğru hava kaç yapmalıyım ? 30 mu 32 mi ?
DRİLL
Dr.Ecu
benim leonun orjinal fabrika verileride;
önler: 35
arkalar:32
gerçekten sert ama 225/45/17 orjinal jant ve lastiği mevcut....
ve fabrika önerisi bu ölçülerde...
handling > hp
yol tutus icin bir miktar inik olmasi iyidir, yurt disi yorumlarada hep yazar zaten,,
onler 28 arka 24 en iyi performansi bu sekilde yakaladim, onler 26ykende 30 kende kafadan kayiyor..
arka kesnlikle 3-4 psi az olmali bizm araclarn yuzde 60i onde agirlign..
Güzel konu teşekkürler
Alıntıları karışık yaptım biraz, cevaplanıp cevaplanmamasına da çok dikkat etmedim açıkçasıDüşündüklerimi söylemek istedim.
'lastik dış çember uzunluğu'nun %'de kaçı yere temas ediyor bir bilginiz var mı ? Bilginiz varsa yere basan taban genişliği x (lastik dış çember uzunluğu x %yxz ) şeklinde bulunur.
Doğru orantı ile ilgili sorduğunuz kısım muhtemelen bulunur.
1200/4 yapma işi ilk olarak aracı genelde nasıl kullandığınızla ilgili aslında. Yani yalnız sürücü, sürücü +1 yolcu, sürücü +3,4 yolcu yada bağajda sürekli bir yük mesela.
İmkanınız varsa aracın ağırlık dağılımına baktırmak tabiki daha net olacaktır ama arabaları pistte süre kasmak içinde kullanmıyoruz. 0.xyz psi günlük kullanım yol arabalarında ne kadar etki edebilir sizce ?
Bence araç genelde nasıl kullanılıyorsa ona göre ayarlamak daha makul. Üç aşağı beş yukarı yani.
Bende sana katılıyorum levent, aralarında 1 bilemedin 1,5 psi fark olacak şekilde ayarlatıyorum. Önler daha yüksek arkalar daha düşük. Böyle yapmamın sebebide, fren anında aracın ağırlık merkezinin momentle birlikte ön tekerleklere daha çok etki etmesi.
Amortisör yaylarda bile önlerde daha sert ürünler kullanılıyor olmasını kendime destek alıyorum.
Benim de eklemek istediklerim var.
Lastik basıncı, belirtilen unsurların ötesinde, lastiğin üreticisine ve cinsine göre de değişir.
Örneğin, benim standart ölçüm 195/50-15. Fabrika 26 psi basınç öngörmüş.
Ancak, ben 225/40-16 Toyo Proxxes T1R kullanıyorum. Bu lastik ile benim aracımda yapılan testlerde en iyi sonuç 28 psi ile alınıyor.
Bu sonuçlar arasında direksiyon tepkisi, yol tutuşu, fren mesafesi vs var.
Lastiğin basıncının yükseltilmesi her zaman yere basan taban alanının küçülmesini de gerektirmez.
2 ply lastik ile 6 ply lastik çok farklı sonuçlar çıkaracaktır ortaya.
Kaldı ki, yüksek hızlarda oluşan merkezkaç kuvveti taban üzerinde 3-5 psi fazla hava basmaktan çok daha büyük etki yaratır.
Bir de, lastiğin yuvarlanmaya olan direnci (rolling resistance) var. Yakıt ekonomisini asıl belirleyen unsur da bu.
Megane rs te orjinal jant ve lastik ebatlarını kullanıyorum.225/45/17 lastiğe araç kitapçığında ön32 arka 29 veriyor.Eğerki önü atıyorum 34-35 yaptım diyelim fazla şişkin kalıyor ve önden gezmeye başlıyor veya yine önü 30yaptım diyelim bu seferde lastik yanaktan esneyip araç virajda yığılıyor ve kontrolü zorlaşıyor.Yani demek istediğim şu ki kitabında ne yazıyorsa (orjinal ebat için) onu kullanın.Tabi bazı özel durumlarda (kumda karda vs..) şişirmek ya da indirmek gerekebilir ama orjinal basınç her zaman iyidir hatta hayat kurtarabilecek kadar iyidir.
Konu çok faydalı lakin Hesap kitap işinden gerçekten Anlamıyorum ben size Ölcüleri versem Bana en uygun En Konforlu En Yol tutus Kac PSI oldugunu sölermisiniz.
Aracımın orjinal fabrikasyon lastik ebatı 205 55 16 lastik havaları kapıdaki etikette ön 32 arka 29 yazıyor.
Aracıma 225 45 17 lastik taktım lastikci önede arkayada 35 36 bastı. Havaları düsürücem Lakin en uygun nedir ön ve arkayıda 32 32 mi yapayım ?
Aracımın kilosu 1315 kg
Taktigin olcu ile orjinalinde hani bu netteki hesaplama programiyla baktiginda %3 ten asagi fark varsa eger aracinin orjinal olcusu olmadigindan dolayi tavsiyem bu benzincilerdeki standart tablo var ya olcuye gore havasini yazan onlari uygula bence.Araca gore degismekle beraber on 32 arka 29 dan devam etsen iyidir sanirim.
Abi zaten hesap programıyla hesapladım en ideal ölcü 225 45 17 gösterdi. %0.32 gibi bi fark var.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)