Merhaba, 2008 1.2 16v, quickshift 5 ileri robotize şanzımanlı bir aracım var. İlk aldığımda çok hafif gazla kalkarken stop ediyordu, gaz kelebeği temizlenince düzeldi sıkıntı. Şanzıman robotunun yağı eksilmiş, bir sızıntı var bir yerlerde emin değilim yerinden, onu da Elf Speedmatic ile tamamladık. Sürücü kapısını açoınca 4-5 saniye prime ediyordu kendini robotun pompası, yağı ekleyince yarım saniye bile sürmüyor artık.
Aracı çalıştırınca normalde otomatik modda başlaması gerekiyor, benimki anlık "A" harfini gösterip manuele düşüyor. Geçen aya kadar tekrar otomatiğe alabiliyordum, vites değiştirirken arada bir tekrar manuele geçiyordu artık full manuel oldu. Bu açıkçası çok büyük bir problem değil benim için ama semptom olarak ekliyorum.
Dur kalk trafikte birkaç kez kalkış yapıp durmaya çalışırsam (1. vites sabit, 2. vitese atmadan) şanzıman debriyaja basmayı unutuyor. En kolay böyle açıklayabilirim sanırım. Sanki düz vites kullanıyormuşum da debriyajağ basmamışım gibi ileri ger ileri geri yapıyor araba. Çok ani durmazsam eğer, hafif fren basılı 1-2 saniye kadar devam edersem toparlayıp debriyaja basıyor. Ya da ben vitesi N'ye çekiyorum stop etmesin diye. Her zaman başarılı değilim tabi bu konuda, bazen olamdık yerlerde stop ediyorum
Üçüncü ve son semptom, debriyaj takılı kalıyor. Son 2-3 haftadır 1-2 kere sabah çalıştırınca yaptı bunu, 1 kere de sıkışık dur kalk trafikte çok uzun süre kaldıktan sonra. Debriyajı kavrama noktasının bi tık yukarısında bekletiyor robot. Düz zeminde çok çok hafif gazla kalkıyorum, bi hızdan sonra zaten tamamen kilitliyor debriyajı, normal bir şekilde ilerliyor. Balata kaçırmıyor yani. Üst viteslerde de vites arası geçişlerde ayağım gazdaysa debriyaj yine anlık takılı kalıyor, ama hemen toparlıyor.
Çin'den bi obd2 scanner almıştım, p0944 ve p0946 hata kodlarını alıyorum. Bir ara da ekstradan p0932, p0867 ve p0935 kodlarını aldım. Hepsi hidrolik basıncıyla alakalı. 3 şeyden şüpheleniyorum ben açıkçası, şanzıman hidrolik basınç sensörü, debriyaj alt merkezi, sisteme hava girmesi. Son ikisi belki birbiriyle alakalı olabilir bilmiyorum. Fikir yürütebilecek kimse var mı? Rastgele gondiklenmek istemiyorum yeterince borç altındayım, bunların hiçbiri kendim yapabileceğim işler değil tabii ki ama en azından sanayiye indiğimde aklımda bi fikir olsun ki saçma sapan şeylerle düdüklemesinler
Bir de, yabancı forumlarda quickshift şanzımanlı Renault Trafic'te otomatiğe geçmeme, hareket ettirememe gibi sorunlar yaşayan birine rastladım, sorun kızdırma bujilerinden çıktı saçma bir şekilde, etkisi varmış demek ki. Quickshift şanzımanın servis kılavuzunda daühata kodlarında ateşlemede sorun varsa önce onu düzeltin diye yazıyor. Bobinlerden şüpheleniyorum zaten şanzımandan bağımsız, alakası olabilir mi acaba?