Orijinalini görmek için tıklayınız : Araçta Değişen Yoktur, Pert Kaydı Vardır !! - Hasar Kayıtlı Araçlara Dikkat !
alpbodrum
19-09-2014, 09:47
Merhaba arkadaşlar,
5 Yıl Sigorta Hasar Eksperliği yapmış biri olarak birtakım bilgiler paylaşmak istiyorum ;
HASAR KAYDI VAR DEĞİŞEN YOK DURUMU ;
Son günlerde meşhur olan hasar kayıtlı araç satma politikası ; ilanları inceliyor iseniz her on araçtan beşinde hasar kayıtlıdır yazar bu normal bir durumdur , anormal olan durum ; Araçta değişen yoktur, Hasar yada Pert kaydı vardır durumudur. Arkadaşlar böyle birşey mümkün değildir. Bir araca hasar kaydı işlenmesi için öncelikle Rakamın yada Pert onayının Eksper raporundan çıkarak , Sigorta tarafından onaylanması ve işlemin tamamlanması gerekmektedir. Yani araç hasarlandıktan sonra sigorta eksperi araca bakar ve ortalama hasar rakamını sigortaya bildirir, aynı zamanda rayiç (piyasa değeri) araştırması yapar , ancak bu rakam aracın şasesine işlenecek rakam değildir ! ve kesinlikle araçta pert yada onarım işlemi bitmeden araç siciline rakam işlenemez !!! Araçlar Alt takımından aldığı bir hasar sonucu Airbag açmış ve hasar rakamının yükselmesi sebebiyle pert olmuşta olabilir, ancak buda araçta değişen olmadığı anlamına gelmez en kötü ihtimalle Airbag sensörleri ve Airbag ' ler değişmiş yada onarılmıştır bu durumun anlaşılması çok zordur ve bir sonraki kazada airbag açacağının ' da garantisi yoktur.
PERT YADA ONARIM NASIL KARARLAŞTIRILIR ;
Sigorta şirketleri kendi çıkarı doğrultusunda aracın pert olmasına yada onarılmasına karar verir.
Örnek ;
Araç Piyasa Değeri ; 40.000 TL
Araç Hasar Rakamı ; 22.000 TL
Yukarıdaki rakamlara göre şirket aracın hasarlı değeri için teklif alır örnek olarak Aracın hasarlı haline maximum 15.000 TL teklif aldı , bu durumda şirket için hesap şudur ; Sigortalıya ödenecek Rakam 40.000 TL - Aracın hasarlı Satılacağı rakam 15.000 TL = 25.000 TL sigortanın cebinden çıkacak rakamdır yukarıdaki tabloya bakıldığında aracın onarım rakamı 22.000 TL görüldüğünden rakam daha küçüktür ve şirket aracın onarımına karar verir, eğer teklif 20.000 TL olsaydı o zaman şirketin cebinden 20.000 TL çıkardı ve aracın pert olmasına karar verirdi.
ZORUNLU MALİ SORUMLULUK - (TRAFİK SİGORTASINDAN PERT DURUMU )
Evet kanunen mümkün olmasa' da sigorta şirketleri maddi olarak daha uygun olması sebebiyle SANAL PERT adını verdikleri sistemi kullanırlar , açmak gerekirse ;
Örnek olarak aracınızın kaskosu yok ve karşı araç sizin kusurunuz olmadığı halde aracınıza büyük bir hasar verdi bu durumda aracınızın onarımı mümkün olsa bile sigorta şirketi aracınızın hasarlı değerinin teklifini alır ve size yalnızca 2 seçenek sunar, Biz aracınızı alıyoruz ve size yaptığımız piyasa araştırması üzerinden para ödüyoruz Örnek olarak 20.000 TL aracınızın piyasa değeri varsa ödeyeceği rakam budur. Şirket Sizin aracınızdaki modifikasyonları , Km durumunu yada temizliğini baz almaz sizin aracınızın değeri gözünüzde 25.000 TL dir ve sigorta şirketinin gözünde bunun bir anlamı yoktur. 2. seçenek olarak ' da şunu söyler aracınızı biz hasarlı şekilde 10.000 TL ye satabiliriz isterseniz araç sizde kalsın !!! Biz size 10.000 TL ödeyelim siz ne yaparsanız yapın aracınızın piyasası zaten 20.000 TL der.
Arkadaşlar bu yasal değildir. Trafik sigortasının anlamı şudur ; Kaybolan değerin birebir yerine konulması !! Bu durumda siz aracımın onarılmasını istiyorum pert edemezsiniz dediğiniz takdirde sigorta şirketi aracınızı onartmaya mecburdur hemde yetkili servise götürürseniz orjinal parça ile !!! Gerekirse bu konuda şirketi mahkemeye verebilir ve hakkınızı alabilirsiniz !! (Tecrübeyle sabittir.)
ARACIMDA HASAR YOK KARŞI ARACIN HASARINI YÜKLENMİŞ DURUMU
Arkadaşlar bu durumda mümkün değildir , Zaten 5664 ' den araç hasar sorgulaması yapıyorsanız göreceksiniz Bazılarının karşısında yalnızca Çarpma yazar ve rakam yazmaz bu demek olur ki bu karşı aracın hasarıdır ve isterse karşı tarafta 25.000 TL hasar olsun Yalnızca ÇARPMA yazar !! Karşı aracın hasar rakamı bu aracın hasar rakamına yazılmaz !!
ARACI ALDIM SONRADAN PERT KAYDI ÇIKTI DURUMU ;
Bu şu şekilde mümkündür , Hurdacılar bir aracı sigorta şirketinden aldıktan sonra kısa sürede 5 - 7 gün gibi bir sürede araç onarımını tamamlayıp , ki hasar mekanik yada Airbag ise bu süre dahada kısalacaktır. Kısa sürede (1 hafta gibi ) aracı satmayı başarırlarsa alan kişi (Kurban) henüz pert kaydı işlenmeyeceğinden ötürü bunu farketmeyebilir. Pert kaydının işlenme süresi sigorta karar verdikten sonra ortalama 20- 30 gündür.
Sizlere tavsiyem Araçlarınızı alırken airbaglerin açılıp açılmadığına , Alt takımında büyük bir hasar yada değişen olup olmadığına , Boya makinesi haricinde' de mutlaka iyi bir kaportacıya baktırmanızı tavsiye ederim.
Mal canın yongasıdır , hiçbir kardeşimin canının yanmaması dileğiyle, sevgiler...
Ben sebebini söyliyim, kaskodan para almak için, sökülebilen tüm kaporta parçaları (arka çamurluk ve tavan hariç yani) çıkma ile değiştirilip kaza yapılıyor, kaskodan para alınıyor. Orj ler geri takılıyor. Oldu size hasar kayıtlı değişensiz araba.
alpbodrum
19-09-2014, 09:55
Ben sebebini söyliyim, kaskodan para almak için, sökülebilen tüm kaporta parçaları (arka çamurluk ve tavan hariç yani) çıkma ile değiştirilip kaza yapılıyor, kaskodan para alınıyor. Orj ler geri takılıyor. Oldu size hasar kayıtlı değişensiz araba.
Levent kardeşim yukarıda anlattığım gibi 2013 yılı sonrasında bu çok mümkün değil , artık onarımdan sonra sigorta şirketi ekspere aracın onarım kontrolünü şart koşuyor ve tedarik sisteminde şirket sigortalıya para ödemiyor direk parçaları gönderiyor , daha önceden yapılmış olabilir evet mümkün ama şu zamanda pek anlamlı değil .
Emre Ekrem
19-09-2014, 09:58
Ben aracımı alırken 5664 e mesaj attığımda 2 adet çarpma yazıyordu ve hasar bedeli yoktu, bildiğim ve gördüğüm kadarı ile sağ ön çamurluk ve tampon ayrıca başka bir kazada arka tampondan hasar almış ve sadece ön çamurluk değişmiş, hep merak ediyordum rakam yazmayan sadece çarpma ne anlama geliyor diye, bana söylenen benim aracıma çarpılmış olması idi fakat gene de yazdıklarınızda beni ilgilendiren kısım olan Çarpma olup ta hasar yazmama olayını tam anlamadım.
metin_1989
19-09-2014, 09:59
sel hasarlıda olabılıyor ben yenı sattım aracımı aldıktan sonra ogrendım arac sel hasarlı ama lokal boya bıle yoktu o derece temızdı
kasko pert olma ihtimalli aracı ihaleye cıkartıyor.ihale sonuclanıp parasını alınca onlarda size parasını ödüyor
örnek: kasko değerim 25.900 dü
hasarım 16.800 çıktı servis raporunda dogal olarak pert zaten pert :)
bana pertine 24.500 verdler (euroka sigorta)
alpbodrum
19-09-2014, 10:00
Ben aracımı alırken 5664 e mesaj attığımda 2 adet çarpma yazıyordu ve hasar bedeli yoktu, bildiğim ve gördüğüm kadarı ile sağ ön çamurluk ve tampon ayrıca başka bir kazada arka tampondan hasar almış ve sadece ön çamurluk değişmiş, hep merak ediyordum rakam yazmayan sadece çarpma ne anlama geliyor diye, bana söylenen benim aracıma çarpılmış olması idi fakat gene de yazdıklarınızda beni ilgilendiren kısım olan Çarpma olup ta hasar yazmama olayını tam anlamadım.
Yazdığım gibi aracınız büyükte, küçükte hasar almış olabilir , ancak bu sizin aracınız için para alınmadığı anlamına geliyor, çarpma yazıyor ise bu karşı tarafın sizin aracınızın trafik poliçesinden para almış olması anlamına gelir.
kasko pert olma ihtimalli aracı ihaleye cıkartıyor.ihale sonuclanıp parasını alınca onlarda size parasını ödüyor
örnek: kasko değerim 25.900 dü
hasarım 16.800 çıktı servis raporunda dogal olarak pert zaten pert :)
bana pertine 24.500 verdler (euroka sigorta)
Bir de araç pert olarak kabul edildikten sonra ihale öncesi ilk teklif araç sahibine yapılıyordu, hala aynıdır sanırım o.
alpbodrum
19-09-2014, 10:03
sel hasarlıda olabılıyor ben yenı sattım aracımı aldıktan sonra ogrendım arac sel hasarlı ama lokal boya bıle yoktu o derece temızdı
Boya takıntısı olan kişiler için Sel hasarlı araç almak daha mantıklı, ancak sel hasarı için bile aracın taban döşemesinin değişmesi yada komple sökülerek temizlenmesi gerekli , Eğer sel elektronik devrelere ulaştı ise buda sıkıntı olabilir, Airbag tetikleyici sensörleriniz su alıp devre dışı kalabilir ve allah korusun bir kazada çalışmayabilir.
Emre Ekrem
19-09-2014, 10:04
Yazdığım gibi aracınız büyükte, küçükte hasar almış olabilir , ancak bu sizin aracınız için para alınmadığı anlamına geliyor, çarpma yazıyor ise bu karşı tarafın sizin aracınızın trafik poliçesinden para almış olması anlamına gelir.
Anlıyorum, bu iki hasarın da faturası elimde zaten birisi 700tl biride 450 tl, bana verilen bilgi de belli bir rakam altında olunca bu rakamın yazılmadığı şeklinde idi, bende pek anlam verememiştim sonuçta hasar hasardır ve maddi bir karşılığı küçükte olsa mutlaka vardır, çok teşekkür ederim.
alpbodrum
19-09-2014, 10:05
Bir de araç pert olarak kabul edildikten sonra ihale öncesi ilk teklif araç sahibine yapılıyordu, hala aynıdır sanırım o.
Bu durum her sigorta şirketinde farklı , Örnek olarak A sigorta şirketi ; Aracın Piyasa değeri ile sigortalıdan imza almadan pert yapamıyor yani hayır arkadaşım benim aracımın değeri bu değil kabul etmiyorum derseniz sizinle anlaşana kadar pert edemiyor ancak B sigorta şirketi hiçbirşey sormadan aracınız pert diye arayıp size baskı yapıyor.
Ben şöyle anladım, sizin aracınıza çarpmışlar. Ve karşı taraf kusurlu olduğu için sizin aracınıza sadece çarpma yazılıp fiyat işlenmemiş. Ama kusur durumunun eşit veya aldığınız araçta daha yüksekse mesaj da hem çarpma hem de fiyat yazar.
Emre Ekrem
19-09-2014, 10:10
Ben şöyle anladım, sizin aracınıza çarpmışlar. Ve karşı taraf kusurlu olduğu için sizin aracınıza sadece çarpma yazılıp fiyat işlenmemiş. Ama kusur durumunun eşit veya aldığınız araçta daha yüksekse mesaj da hem çarpma hem de fiyat yazar.
Kazaları ile ilgili tüm belgeleri mevcut bende ve raporlara göre karşı taraf suçlu, biri tali yolda geçiş önceliği ile ilgili, diğeri de arkadan çarpma ve 5664 te rakam yazmıyor sadece çarpma diyor, fatura bedellerini yukarıda yazmıştım zaten. Bende öyle görünce artı yakın bir arkadaşım olunca almıştım arabayı uzun yıllar evvel. Kısacası dediğinize geliyor.
erp çarpma nedemek oluyor hep merak etmişimdir.
SEÇKİN172
19-09-2014, 10:16
bizdede bi land rover var 2005 arabada boya yok :) ama cidden boya :) yok pert kaydı var :)
erp çarpma nedemek oluyor hep merak etmişimdir.
Eksper Raporu = ERP
Bilgiler için Teşekkürler
ERP çarpma olarak yazmasının farkı ney pekı?
byspeedman
19-09-2014, 10:37
teşekkürler bilgiler için Alp
alpbodrum
19-09-2014, 10:42
Rica ederim arkadaşlar , umarım faydalı olur.
koca bir teşekkür de benden usta, ellerine sağlık bilgiler için.
exclusive
19-09-2014, 11:25
Bir koca teşekkür de benden çok faydalı bir yazı
onursumer
19-09-2014, 11:35
bilgiler için teşekkurler şu boş çıkan çarpma kaydını bilmiyordum ben şimdi daha iyi oldu :)
güzel bilgiler, teşekkürler. ;)
metin_1989
19-09-2014, 12:40
Boya takıntısı olan kişiler için Sel hasarlı araç almak daha mantıklı, ancak sel hasarı için bile aracın taban döşemesinin değişmesi yada komple sökülerek temizlenmesi gerekli , Eğer sel elektronik devrelere ulaştı ise buda sıkıntı olabilir, Airbag tetikleyici sensörleriniz su alıp devre dışı kalabilir ve allah korusun bir kazada çalışmayabilir.
benım sattıgım arac tamamen selın ıcınde kalmamıs garajı su basması nedenıyle jantla camurluk arasında bır suyun ıcınde kalmıs elektrık tesısatı ve beyınlerı degısmıs onun dısında aracın ıcıne su dahı gırmemıstı ılk defa bende pasta cıla oldukı 2014 modellerın rengıne tas cıkartan bır kırmızısı vardı :)
SinanAdalı
19-09-2014, 12:51
Güzel bilgi teşekkürler .
Umut melek
19-09-2014, 12:58
Çok güzel bilgiler eyvallah teşekkürler
darksideİmpreza
19-09-2014, 13:09
"SEL" o kadar geniş kapsamlı bir kelimeki. bende "SEL HASARLI" araç diye duysam suya kapılıp gitmiş dereden yada denizden çıkarılmış araç diye düşünürüm. ama lakin BMW'nin e60 e90 ve bir çok modelinde tekerin yarısına gelmeyen su birikintisinde ilerlerken filtreden su çekip motor kırımı yaşayan var. biride ben :) olay başıma geldiğinde pert edebilirdik ama ben 2008 model arabaya almanyadan sıfır sandık motor konulmsının + bir durum olduğunu düşünmüştüm. ama lakin piyasada o kadar doğru olmayan insan varken millet "SEL" ibaresini duyunca denizden cıkarılmış bmw diye düşünmekte. olay bendeyken olduğu için fotolar çektim. satarken halden anlayan insana rast gelirsem göstericem artık.
sportwagon
19-09-2014, 13:23
Güzel bilgiler vermişsin , bu aralar hangi araca baksam aynı senaryo sigortadan para almak için hasar yüksek gösterildi vb....... İlanlara bakarsan Türkiye de bir tane düzgün işini yapan sigorta şirketi yok, işin aslının öyle olmadığını yazında da açıklamışsın.Ben direk kapatıyorum bu hikayelerin olduğu ilanları
Bunlar yüzünden bizim gerçekten 2 trammeri olmasına rağmen değişeni olmayan arabalara ön yargılı yaklaşacak adamlar :D
alpbodrum
19-09-2014, 13:51
Bunlar yüzünden bizim gerçekten 2 trammeri olmasına rağmen değişeni olmayan arabalara ön yargılı yaklaşacak adamlar :D
Sorun olmaz bende aracımı 1 kaydı kabul ederek aldım. 1400 TL hasar rakamı vardı ancak serviste' de 1400 TL karşılığı vardı ve yapılan işlem belliydi buna dikkat edilmeli.
Sorun olmaz bende aracımı 1 kaydı kabul ederek aldım. 1400 TL hasar rakamı vardı ancak serviste' de 1400 TL karşılığı vardı ve yapılan işlem belliydi buna dikkat edilmeli.
Bizim 1. trammer karşı tarafın kaydı var. Hasar yazmıyor zaten. Önceki sahibinden bu. Biri de ben kullanırken arkadan tıkladı sakarın teki. Arka tampon boyandı o. Onda da hasar miktarı yazıyor büyük ihtimalle..(serviste yapıldı)
Bilgiler için teşekkürler.Keyfi olarak sigortadan araç alımı yapıyorduk , o kadar araç gördüm.Değişen bırakın boya bile yapılmayacak araçlar.Alttan kazasız vardı kimisinin , kimisinin sel hasarı vardı.Ayrıca sol ön çamurluk için pert edilen araçlara da şaidim.Ülkemizde pert denilince ağır veya büyük hasarlar düşünülüyor ama bu her zaman geçerli değil.
Turboğuz54
19-09-2014, 15:36
O zaman siz bilgilisiniz ben bir şey sorucam bir arkadaşımın aracında kaza dahi yoktu sadece boya vardı ve hasar kaydı cıkmıyordu 5 ay önce bir kaza yaptı parca değişmini olmadan arac düzeldi sigortadan yapıldı tabi bu ve tekrar hasar kaydı attığımızda 4 adet hasarı cıktı arabanın 2010 2011 2013 2014 olarak 2014 olan doğru fakat diğerleri ne olabilir sizce
O zaman siz bilgilisiniz ben bir şey sorucam bir arkadaşımın aracında kaza dahi yoktu sadece boya vardı ve hasar kaydı cıkmıyordu 5 ay önce bir kaza yaptı parca değişmini olmadan arac düzeldi sigortadan yapıldı tabi bu ve tekrar hasar kaydı attığımızda 4 adet hasarı cıktı arabanın 2010 2011 2013 2014 olarak 2014 olan doğru fakat diğerleri ne olabilir sizce
O plaka daha önce başka bir araçta ise onun hasarları olabilir. Şase nodan arama daha sağlıklı.....
Cidden çok faydalı bir bilgi olmuş elinize sağlık
mert_can 41
19-09-2014, 18:08
Bazen çalıntı araçlarda da sanırım çıkıyodu hasar kaydı kaskodan parayı alınca ama öyle hatırlıyorum
alpbodrum
19-09-2014, 21:39
Bence hasar arkadaşında söylediği gibi plakada , şaseden sorgularsanız çıkmaz diye düşünüyorum , şaseden de çıkıyorsa sigorta şirketinize başvurup detaylarını öğrenebilirsiniz.
benim de bir sorum var cevaplarsanız benim adıma çok iyi olucak. hasarlı bi araç ile ilgileniyorum aracın yalnızca kapı ve marşpiyelinde hasar var soruduğumda geçmişinde hasar olmadığını ve şu an ki görünen dışında hasarı olmadığı söylendi. gelelim soruma sadece kapı ve marşpiyeldeki hasardan ağır hasar kaydı çıkması mümkün müdür? mümkünse neden böyle bir şey olmuştur?
İbrahim33
19-09-2014, 21:47
Elinize sağlık , detaylı anlatmışsınız.Sözlüklerdeki gibi entry favorileme olayı olsa keşke forumlardada. Yararlı olanları fav'a atardık ne güzel:)
alpbodrum
19-09-2014, 21:50
Araç ekspertizine başlamadan önce Bende Günde ortalama 8 hasar raporu 2 pert raporu yazıyordum , kendim ortalama 15.000 hasar raporu , şirket genelinde 150 Bin hasar raporu gönderdik çamurluktan pert araç görmedim. Farklı olarak karşılaştığım tek durum sağ janttan darbe alan bir Chevrolet Kalos ' du. Aracın janttan aldığı darbede Aks kafası hasarlanmış ancak aks kafası tek bulunmadığı için direksiyon kutusu ile birlikte geliyordu direksiyon kutusuda 9 Bin TL olduğundan araç pert olmuştu dışarıdan bakınca hasar görünmüyordu.
Son olarak yazıyorum. Hasar rakamsız , Hasar Kaydı olmaz !!
Elinize sağlık , detaylı anlatmışsınız.Sözlüklerdeki gibi entry favorileme olayı olsa keşke forumlardada. Yararlı olanları fav'a atardık ne güzel:)
konuya abone olma var.
alpbodrum
20-09-2014, 08:06
benim de bir sorum var cevaplarsanız benim adıma çok iyi olucak. hasarlı bi araç ile ilgileniyorum aracın yalnızca kapı ve marşpiyelinde hasar var soruduğumda geçmişinde hasar olmadığını ve şu an ki görünen dışında hasarı olmadığı söylendi. gelelim soruma sadece kapı ve marşpiyeldeki hasardan ağır hasar kaydı çıkması mümkün müdür? mümkünse neden böyle bir şey olmuştur?
Merhaba
Eğer kapı ve Marşbielindeki hasar onarım rakamı Araç rayiç bedelinin % 50 sinden fazla ise ağır hasara tabi olmuş olabilir, Dikkatli olun bazı hasarlar yanıltabilir , işin içine girince döşemesi , Trimi , Klipsi , elektroniği , cam kaldırması derken gerçek anlamda zarara girersiniz, Aracın kayda girip girmediğini daha önce Kaskolu olduğu şirkete sormalısınız.
bilgilendirme için tesekkurler özellikle sadece çarpma yazan kayıtlar cok kafa karıstırıyodu ögrenmemız ıyı oldu.
initial-D
20-09-2014, 09:49
Sadece ön tamponu değişik pert araç biliyorum,kendi müşterimdi.değişensizde pert olabiliyor
çok güzel bilgiler elinize sağlık
VhpCupra
20-09-2014, 10:11
Bu işi bilen birisi olarak bu bilgileri detaylı bir şekilde yazmanız güzel olmuş emeğinize sağlık. Bende çarpma yazım yanında rakam yazmayan hasarların ne anlama geldiğini hep merak ediyordum böylece öğrenmiş olduk.
Birkan61
20-09-2014, 10:43
Eski aracım ibiza'da ilk aldığımda boya ve değişen yoktu
tanıdığımın eşi kafadan göle sokuyor aracı, aracın içine pedalların hizasına kadar biraz su giriyor girmiyor :)
Sandık motor konuluyor araca ve sel hasarlı diye pert kaydı çıkıyor ( tanıdıkta galerici kaskodan parayı alıyor, daha sonra ihale yoluyla aracı tekrar eşine geri alıyor makul bir fiyata )
Ben satarken 3 parça boya vardı değişen yoktu.. Hemde sıfır sandık motor takıldı arabaya :) ama nedir pert kaydı var :)) yesun nane canavar gibide bindim 3 sene zerre sıkıntı yaşamadım
Leader01
20-09-2014, 21:07
Levent kardeşim yukarıda anlattığım gibi 2013 yılı sonrasında bu çok mümkün değil , artık onarımdan sonra sigorta şirketi ekspere aracın onarım kontrolünü şart koşuyor ve tedarik sisteminde şirket sigortalıya para ödemiyor direk parçaları gönderiyor , daha önceden yapılmış olabilir evet mümkün ama şu zamanda pek anlamlı değil .
araç + bir miktar para ile mutabakat sağlandıktan sonra sigorta şirketi aracı takip ediyor mu ? Benim bildiğim takip etmiyor.
alpbodrum
21-09-2014, 10:41
araç + bir miktar para ile mutabakat sağlandıktan sonra sigorta şirketi aracı takip ediyor mu ? Benim bildiğim takip etmiyor.
Araç onarımına karar verilirse eksper onarım takibini yapmak zorundadır , Yaptığımız kontrollerde değişim verilen parçanın sonradan onarımını tespit ettiğimizde yada değişmediğini hasar rakamından kırdık yada illegal birşey tespit ettiğimizde servis anlaşmasını iptal ederek mimledik. Araç + Para durumu zaten pert' e girmez hasar rakamı olarak görünür ve ödenen rakam kadar hasar kaydı görülür.
alpbodrum
21-09-2014, 10:49
Ben yukarıda yazdıklarımı bazı arkadaşlar okumadığı için tekrar tekrar yazmak zorunda kalıyorum , sevgili arkadaşlar ya anlamak istemeyenler var yada işine gelmeyenler , kimse kusura bakmasın yüzlerce insanın bu pert kaydından yada hasar kaydından ağzı yandı . Bilen biri olarak bilgilendirme yapmak insani olarak benim görevim. Yine yazıyorum arkadaşımın biri yazmış değişensiz pert gördüm diye ben buna bir fıkra ile cevap vermek istiyorum.
85 yaşında bir adam doğum odasının kapısında beklemektedir. Doğum odasından çıkan hekim şöyle bir bakındıktan sonra yaşlı adama sorar:
-"içeride doğum yapan kadın yakınınız mı?"
-"Evet, eşim."
-"Ama bayan 25 yaşlarında..."
-"Tamam işte, eşim o. Niye şaşırdınız, baba olamaz mıyım yani?"
-"Yoo, aklıma benim dedem geldi de."
-"Nesi varmış dedenizin?"
-"Kendisi av meraklısı idi. Sürekli ava çıkardı. Ancak yaşlanınca zorlanmaya başladı.Birgün ava çıkacakken onu uyardık ama kendisi ısrar etti ve hazırlandı.E tabi yaşlılık,çıkarken tüfek yerine baston aldı eline. Ben de kendisiyle gittim. Ormanda epey yol yürüdükten sonra bir geyik gördük. Dedim ya, dedem yaşlı. Bastonu omzuna koydu, doğrulttu ve geyiğe bastonla ateş etti. Geyik o anda vurulup yere düştü..." Yaşlı adam: -"Olur mu, başkası vurmuştur onu."
Doktor: -"Ben de onu demeye çalışıyorum işte "BAŞKASI VURMUŞTUR"
Leader01
21-09-2014, 16:44
Araç onarımına karar verilirse eksper onarım takibini yapmak zorundadır , Yaptığımız kontrollerde değişim verilen parçanın sonradan onarımını tespit ettiğimizde yada değişmediğini hasar rakamından kırdık yada illegal birşey tespit ettiğimizde servis anlaşmasını iptal ederek mimledik. Araç + Para durumu zaten pert' e girmez hasar rakamı olarak görünür ve ödenen rakam kadar hasar kaydı görülür.
Servis ile mutabakatı demiyorum, araç sahibi ile mutabakatta anlaşılan para + araba şeklinde olunca sigortalardan haksız kazanç elde edenler orijinal parçaları söküp hasarlılarını takıp çarpmış gibi gösterip sigorta ile para + araba şeklinde mutabakat yoluna gidince sigorta takip etmiyor, şahıs hasarlıların yerine orjinallerini takıyor, araçta pert kaydı da olmuyor hasar kaydı olunca tekrar sıkıntısız kasko yapılabiliyor, bu durumda boyasız ama hasar kayıtlı araç oluyor.
Oğuzhan Ç.
21-09-2014, 17:30
Bilgiler çok faydalı oldu teşekkürler özellikle şu karşı tarafın hasarı yüklenmiş muhabbeti şehir efsanesiymiş ögrenmiş olduk .
alpbodrum
21-09-2014, 18:28
Servis ile mutabakatı demiyorum, araç sahibi ile mutabakatta anlaşılan para + araba şeklinde olunca sigortalardan haksız kazanç elde edenler orijinal parçaları söküp hasarlılarını takıp çarpmış gibi gösterip sigorta ile para + araba şeklinde mutabakat yoluna gidince sigorta takip etmiyor, şahıs hasarlıların yerine orjinallerini takıyor, araçta pert kaydı da olmuyor hasar kaydı olunca tekrar sıkıntısız kasko yapılabiliyor, bu durumda boyasız ama hasar kayıtlı araç oluyor.
Ben 15 - 20 Yıldır bu işi yapan , 20 Metre öteden aracın hangi parçalarının boyandığını söyleyen Eksperler ile çalıştım , biri araca başka bir aracın parçasını takacak eksper farketmeyecek !! Hadi gözü görmüyor parçaların üzerinde tarihleri var . Kontrol edilmiyormu sanıyorsunuz ? Diyelim ki çok toy bir ekspere geldi onunda gözünden kaçtı ! Dünyanın yarısının sahibi sigorta şirketleri salakmı ? Siz hiç şüpheli hasar terimini duydunuz mu ? Ağır hasarlarda her hasar için araştırmacı görevlendirilir ! Bu araştırmacılar öyle emekli Trafik komiserlerinden oluşur ki , onların karşısına geçtiğinizde bırakın sahte hasarı gerçekten olmuş hasarı' da inkar edersiniz.
2008 yılı sonrasında Reasürans ın aldığı karar ile '1500 TL hasar rakamını geçen tüm dosyalarda hasar yeri görülmesi zorunludur, Siz aracı pert ettim dediğinizde birebir Fren izleriniz çarptığınız yer ile uyumu , yerde bulunan parçalar çarptığınız noktadaki hasar oranı ile araçtaki hasar oran karşılaştırması yapılır. Yada karşı araçla !!
Hadi diyelim ki Eksper Sarhoştu , Araştırmacı Sarhoştu , Raporu Tutan Polis Sarhoştu . Birileri Kazalı başka bir aracın parçalarını söküp taktılar , Neyi Söküp Takacaklar ???
1 Sağ çamurluk , 2 Sol Çamurluk , 3 Motor Kaputu, 4 Ön Tampon, 5 Ön Panel 6 Radyatör !! Başka ??? Podyayı sökemezsin ! Şase Uçlarında Hasar yok ? Daha ileri gidemezsin ! Nasıl olacak ? Bu saydıklarım ne kadar tutacak ? 300 - 500 -1000 - 2000 ?? Hani Pert Nerde ? Hani % 50 Hasar ??
Arkadaşlar isteyen istediğine inanmakta özgür , Pert kayıtlı araç almakta' da özgür ama bazı gevşekler var internette Aracın Boyasız hasarsızı 40 Bin TL , Adam Pert kayıtlı araca yazmış 35 Bin TL yani kusura bakmayın çüşşş hatta ohaaa diyorum . Zaten bu araç öyle böyle kaza geçirmiş alt takımdan, kaportadan yada sel hasarından pert olmuş . Parasının tamamı sigorta şirketinin cebinden çıkmış 1 kez ödenmiş artık !!! Araç sonra tekrar bir şekilde trafiğe dönmüş ve satan üzerinden 2. kez öyle bir gelir elde ediyor ki akıllara zarar . Neymiş efendim ? Aracın kazası yoktur , pert kaydı vardır. Birde yeni bir komedi var ona çok gülüyorum Araç sahibi ile Sigorta anlaşıp sigortadan para almak için arabayı pert ' e çıkartmış Ahahahah . Allahını seven biri herhangi bir sigorta şirketinin hasar servisine bağlanıp bir sorsun ya ! Aracımı anlaşıp pert etmek istiyorum desin, Bakalım hasar servisindeki arkadaş neresiyle gülüyor !! Yapmayın türkiyem bunlara inanmayın !!!
Birkan61
21-09-2014, 18:48
Bilgiler çok faydalı oldu teşekkürler özellikle şu karşı tarafın hasarı yüklenmiş muhabbeti şehir efsanesiymiş ögrenmiş olduk .
Pert araçlarda durum öyle olabilir fakat başıma gelen bir olayı anlatayım
babam servis aracıyla bir bayanın aracına vurdu, benim eski binek aracımın trafik sigortası ile yaptırdık bayanın aracını
5664e msj attığım zaman benim arabanın plakasını trameri temiz olan araba bu olaydan sonra carpma 600 tl olarak benim arabamın plakasına işlendi
alpbodrum
21-09-2014, 19:18
Pert araçlarda durum öyle olabilir fakat başıma gelen bir olayı anlatayım
babam servis aracıyla bir bayanın aracına vurdu, benim eski binek aracımın trafik sigortası ile yaptırdık bayanın aracını
5664e msj attığım zaman benim arabanın plakasını trameri temiz olan araba bu olaydan sonra carpma 600 tl olarak benim arabamın plakasına işlendi
Anlaşmalı tutanakta kendi aracınızın tahmini hasar kısmına rakam yazarsanız bazı şirketler sizin aracınıza hasar kaydı girebilir.
aslında pert araçların hiç bir şekilde trafiğe çıkmaması lazım dicem ama sigorta şirketide aracı oyle satıp para kazanıyor. yada bunun başka bir çözümü olmalı
Leader01
21-09-2014, 23:15
Ben 15 - 20 Yıldır bu işi yapan , 20 Metre öteden aracın hangi parçalarının boyandığını söyleyen Eksperler ile çalıştım , biri araca başka bir aracın parçasını takacak eksper farketmeyecek !! Hadi gözü görmüyor parçaların üzerinde tarihleri var . Kontrol edilmiyormu sanıyorsunuz ? Diyelim ki çok toy bir ekspere geldi onunda gözünden kaçtı ! Dünyanın yarısının sahibi sigorta şirketleri salakmı ? Siz hiç şüpheli hasar terimini duydunuz mu ? Ağır hasarlarda her hasar için araştırmacı görevlendirilir ! Bu araştırmacılar öyle emekli Trafik komiserlerinden oluşur ki , onların karşısına geçtiğinizde bırakın sahte hasarı gerçekten olmuş hasarı' da inkar edersiniz.
2008 yılı sonrasında Reasürans ın aldığı karar ile '1500 TL hasar rakamını geçen tüm dosyalarda hasar yeri görülmesi zorunludur, Siz aracı pert ettim dediğinizde birebir Fren izleriniz çarptığınız yer ile uyumu , yerde bulunan parçalar çarptığınız noktadaki hasar oranı ile araçtaki hasar oran karşılaştırması yapılır. Yada karşı araçla !!
Hadi diyelim ki Eksper Sarhoştu , Araştırmacı Sarhoştu , Raporu Tutan Polis Sarhoştu . Birileri Kazalı başka bir aracın parçalarını söküp taktılar , Neyi Söküp Takacaklar ???
1 Sağ çamurluk , 2 Sol Çamurluk , 3 Motor Kaputu, 4 Ön Tampon, 5 Ön Panel 6 Radyatör !! Başka ??? Podyayı sökemezsin ! Şase Uçlarında Hasar yok ? Daha ileri gidemezsin ! Nasıl olacak ? Bu saydıklarım ne kadar tutacak ? 300 - 500 -1000 - 2000 ?? Hani Pert Nerde ? Hani % 50 Hasar ??
Arkadaşlar isteyen istediğine inanmakta özgür , Pert kayıtlı araç almakta' da özgür ama bazı gevşekler var internette Aracın Boyasız hasarsızı 40 Bin TL , Adam Pert kayıtlı araca yazmış 35 Bin TL yani kusura bakmayın çüşşş hatta ohaaa diyorum . Zaten bu araç öyle böyle kaza geçirmiş alt takımdan, kaportadan yada sel hasarından pert olmuş . Parasının tamamı sigorta şirketinin cebinden çıkmış 1 kez ödenmiş artık !!! Araç sonra tekrar bir şekilde trafiğe dönmüş ve satan üzerinden 2. kez öyle bir gelir elde ediyor ki akıllara zarar . Neymiş efendim ? Aracın kazası yoktur , pert kaydı vardır. Birde yeni bir komedi var ona çok gülüyorum Araç sahibi ile Sigorta anlaşıp sigortadan para almak için arabayı pert ' e çıkartmış Ahahahah . Allahını seven biri herhangi bir sigorta şirketinin hasar servisine bağlanıp bir sorsun ya ! Aracımı anlaşıp pert etmek istiyorum desin, Bakalım hasar servisindeki arkadaş neresiyle gülüyor !! Yapmayın türkiyem bunlara inanmayın !!!
doğru diyorsunuz, boya konusu örnekti, parçaları değiştiyorlar dememdeki kastım beyaz arabaya siyah çamurluk kaput değil aynı renk parça takıyorlar (iç mekanik parçalar radyatörler direksiyon kutuları vb.) bu tarz parçaları da numaradan tespit etmek imkansız zaten, bmw mercedes tarzı yüksek model bir aracın alttan şanzıman karter vb. hasarında çıkacak en az masraf ne kadar oluyor 3-5 lira olmuyor işte, aracın yarı parasını buluyor, art niyetli şahıslar da mutabakata çekiyor işi bunu da sigorta şirketi karlı zannediyor 5-10 lira kar yapacağım derken arka taraftan kat kat giriyor, örneğin eksperin 50 bin lira çıkardığı hasar dışarıda 10-15 lira gerisi zaten adamlara kar kalıyor, mutabakat işi sigorta şirketlerinin açığıdır, aracı perte ayırmayıp mutabakat yapıyorlar bugün a şirketinden yapan yarın b şirketinden yapıyor,
ayrıca sıkıntılı hasarlarda sigortalı adına çok sayıda kaskolu araç varsa poliçelerini kaybetmemek için göz ardı yapıp beyanla pert hasarı bile ödüyorlar öte yandan tek aracı olup bir şekilde sıkıntılı kazaya karışanları (kaza yeri terk vb.) da inciğine cinciğine bakıp red ediyorlar çifte standart, acenten kuvvetliyse yine problemli hasarını da alabiliyorsun :)
anlaşmalı tutanak çıktı alkol zaten tarihe karıştı, tek taraflı kaza yapanlar tanıdık birini bulup bu bana arkadan değdi ben yoldan çıktım deyip pert hasarlarını almaya çalışıyorlar,her hafta ihalelerde yüzlerce pert araç çekme belgeli satılıyor ve bu araçlar piyasaya giriyor, bide şu geri geri gelip arkamdakine çarptım muhabbetleri var :) yanlış anlamayın size karşı değilim haklısınız konu güzel olmuş, bilinmeyen yönlerini yazmak istedim karışık ve açığı çok bir sektör,
Leader01
21-09-2014, 23:20
yakın zamanda rusya gibi araç içi kamera zorunlu hale gelmeli ülkemizde de :)
küçük meblağlı hasarlarda şöyle bişey olabilir mi acaba?
Mesela a aracında 8.000 liralık hasar var. a aracının sahibi 8/2 suçlu. A aracının tramerinde 2000 liralık mı hasar görünür yoksa 8000 liralık mı?
SedatAdanurr
22-09-2014, 02:45
Benden de bir soru, amcamda 2011 berlingo var hasar kayıtlı.araç 110 bg cam tavan hariç en full paket.İlk sahibini arayıp öğrendik adam arabayı sıfır aldıktan 5 ay sonra park halindeyken yanmaya başlamış.Yanan kısım sadece arabanın beyni ve akü.Sonra perte çıkmış tabi adam kaskodan parayı almış.Sormak istediğim şu bu hasar kaydı bu araç trafikte olduğu sürece araçta kalacak dimi?Silinme şansı var mı?Bir de bu hasar arabanın değerini ne kadar düşürür?Arabayı 3/1 fiyatına aldık.
perte çıkacağı zaman tek taraflı kazada duramadım vurdum vs gibi durumlarda kasko ödemiyormu ? ozaman kasko niye yapıyoruzki. adam direk bodoslama direğe vurdu tek başına kasko buna sorun çıkarıyosa kasko yaptırmayalım
fatihcakin
22-09-2014, 08:28
Benim arabada pert kayıtlı, 2 airbag değişik sadece ön tampon ve kaputun ucu boyalı :D
perte çıkacağı zaman tek taraflı kazada duramadım vurdum vs gibi durumlarda kasko ödemiyormu ? ozaman kasko niye yapıyoruzki. adam direk bodoslama direğe vurdu tek başına kasko buna sorun çıkarıyosa kasko yaptırmayalım
kasko eğer doğru söylüyorsan sorun çıkarmaz fakat sen bodoslama vurdum dediğin yerde değilde başka bir yerde veya şekilde kaza yaptıysan sorun çıkarır (mesela pistte veya alkollü iken)
cemsultan
22-09-2014, 23:52
"KTT-Çarpma" ne anlama geliyor peki ?
Benden de bir soru, amcamda 2011 berlingo var hasar kayıtlı.araç 110 bg cam tavan hariç en full paket.İlk sahibini arayıp öğrendik adam arabayı sıfır aldıktan 5 ay sonra park halindeyken yanmaya başlamış.Yanan kısım sadece arabanın beyni ve akü.Sonra perte çıkmış tabi adam kaskodan parayı almış.Sormak istediğim şu bu hasar kaydı bu araç trafikte olduğu sürece araçta kalacak dimi?Silinme şansı var mı?Bir de bu hasar arabanın değerini ne kadar düşürür?Arabayı 3/1 fiyatına aldık.
3te 1 fiyatı kadar düşürür sizin aldığınız gibi :)