PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : dede'den kalan daire hakkında (avukatlık olabilir)

brs852
16-04-2015, 16:08
Dedem 1 eşi varmış ölmüş bu eşinden 3 çocuğu var sonrasında tekrar evlenmiş şuan ki eşinden yani babannemden 1 çocuğu var oda babam. Her çocuğuna 1 daire vermiş ve ölünce kendi oturduğu daire kendi üzerine olduğu için miras olarak yani her çocuğun hakkı oluyor. Babannem babam diğer 3 kardeş toplam 5 hisse. Bu 3 kardeşten bir tanesinin durumu çok kötü evi satalım payımızı alalım dedi. Babam ise evi satmayalım annem oturuyor ben sizin hisselerinizi alayım dedi. Ve kardeşlerden 1 tanesinin hissesini 28 bin olarak belirleyip bin lira tapu masrafı olarak sayıp 27 bin ödeyerek aldık. iki hisse babam 1 babannem 2 tane daha üvey kardeş kaldı. Bu üvey kardeşlerden biri istiyor biri istemiyor tamam dedik senin hisseni de alalım tamam dedik tapudan randevu aldık bu sefer bu ben 30 bin isterim dedi bizde itiraz ettik durduk yere çıktılar ortaya kredi dolarları bozdurduk 2.45'ten bir ton zarar ettik buda şimdi 30 isterim diye tutturdu. Eğer vermez isek evi mahkemeye verip evi sattıracakmış. Böyle bir şey olabilir mi acaba çoğunluk hisse bizde ve daha geçen ay 28 binden 1 hisse sahibinden hisse aldık. Ev çok para ettiğinden yada kar edeceğimizden değil sırf babannemin düzeni bozulmasın diye alıyoruz hisseleri de. Yardımlarınızı bekliyorum bu konuda telefondan yazıyorum kusura bakmayın biraz uzun oldu.

B16
16-04-2015, 16:12
hisse çoğunluğu sizde yüzdelik olarak birşey yapamaz, çirkef biriyse avukata gider ve babasının (dedenizin) yaşlı olduğu için akıl sağlığı yerinde olmadığını beyan eder ve o belgeyi ister avukatta akli dengesi bozuk kişi miras bölüştürdü diye dava açabilir.

brs852
16-04-2015, 16:15
Dedem yolda düşerek kafasına vurarak öldü bu oturduğu daireyi kimseye bırakmış durumda değil ama herkesin payı var

gemsazr9
16-04-2015, 16:16
Evi sattırabilir .izale-i suu davası açar .sizde o ihaleye girebilirsiniz . Ama çok zarara girer .

brs852
16-04-2015, 16:18
Ama 3 hissesi bizde olan bir evi nasıl sattırabilir ki çoğunluk bizde

KÖROĞLU
16-04-2015, 16:19
mahkemelik olsanız izale-i şuyu davası açılır.

Öncelikli alım hakkı mirasçılarındır.

Ev için değer rayiç bedel (alım satım değeri) tespiti yapılır mahkeme tarafından.

Siz almak isterseniz bedeli ödemeyi teklif edersiniz, diğer mirasçılardan almak isteyen olmaz ise

ilgili kişiye düşen kısmı kadar ödeme yapar hissesini alırsınız.

Ödemeyi sizin adınıza mahkeme yapıyor. (burda farklı detaylar var ama uzatmamak için yazmıyorum)

Anladığım kadarıyla diğer kişi ile alış-satış konusunda mutabıksınız.

Hisse hesabı yanlış yanlız, sağ kalan eş 4 te 1 alır.

Yani ev 120.000 TL ise Babaanne 30.000 TL lık kısma mirasçıdır.

Diğer çocuklar Kalan 80 bin üzerinden eşit olarak paya sahip olurlar.

Yani kişi başı 20.000 TL lik hisseye sahiptirler. (rakam farazidir örnek olması açısından yazdım)

brs852
16-04-2015, 16:24
mahkemelik olsanız izale-i şuyu davası açılır.

Öncelikli alım hakkı mirasçılarındır.

Ev için değer rayiç bedel (alım satım değeri) tespiti yapılır mahkeme tarafından.

Siz almak isterseniz bedeli ödemeyi teklif edersiniz, diğer mirasçılardan almak isteyen olmaz ise

ilgili kişiye düşen kısmı kadar ödeme yapar hissesini alırsınız.

Ödemeyi sizin adınıza mahkeme yapıyor. (burda farklı detaylar var ama uzatmamak için yazmıyorum)

Anladığım kadarıyla diğer kişi ile alış-satış konusunda mutabıksınız.

Hisse hesabı yanlış yanlız, sağ kalan eş 4 te 1 alır.

Yani ev 120.000 TL ise Babaanne 30.000 TL lık kısma mirasçıdır.

Diğer çocuklar Kalan 80 bin üzerinden eşit olarak paya sahip olurlar.

Yani kişi başı 20.000 TL lik hisseye sahiptirler. (rakam farazidir örnek olması açısından yazdım)

Mirasçılardan biri istedi hakkını emlakçı cağırdık değer biçtirdik ve 28 bin düştü 27 bin ödedik bin lirada tapuya düştük 27 bin ödedik kabul etti biri daha istiyor ama bu ben 30 isterim yoksa mahkemeye veririm diyor

brs852
16-04-2015, 16:26
1 babannen 2 babamın hakkı üvey kardeşlerden biri istemiyor biride ben 30 bin isterim mahkemeye veririm diyor kısacası bu biz daha geçen ay 28 bine aldık hissesini ve bu 30 bin isteyen kişi getirdi emlakçıyı

+soner
16-04-2015, 16:34
Konuyu görmüşken bende birşey soracağım.

18 yaşından küçük bireyin üstüne mal yapılabilir mi? Ne şekilde olur ?

free-hifi
16-04-2015, 16:35
bir şey söyleyeyim 2 bin 3 bin verin kurtulun sonra mahkeme masrafları vs tutanak tespit cart curt aynı paraya gelecek yorulacaksınız sinir hastası olacaksınız verin parayı bir daha muhattap olmayın

veliazak
16-04-2015, 16:40
Ama 3 hissesi bizde olan bir evi nasıl sattırabilir ki çoğunluk bizde

Tapudan hisseli değil ama, söz olarak hisseler sizde, bence 30 bin lirayı kabul edin yoksa icra yolu ile daire satılır ve herkese pay edilir bu da herkes için zarar demektir...

Sizin yerinizde olsam, tamam kabul ama şimdi paramız yok, tapu işlerini halledelim sana 35 bile veririz diye tapuyu alın daha sonra vermeyin o uğraşsın...

Bu ülkede mahkeme ile uğraşmak kolay değil, uyanık olanın köşeyi döndüğü bir sistem var ülkemizde...

free-hifi
16-04-2015, 16:43
Tapudan hisseli değil ama, söz olarak hisseler sizde, bence 30 bin lirayı kabul edin yoksa icra yolu ile daire satılır ve herkese pay edilir bu da herkes için zarar demektir...

Sizin yerinizde olsam, tamam kabul ama şimdi paramız yok, tapu işlerini halledelim sana 35 bile veririz diye tapuyu alın daha sonra vermeyin o uğraşsın...

Bu ülkede mahkeme ile uğraşmak kolay değil, uyanık olanın köşeyi döndüğü bir sistem var ülkemizde...

Abi 2 liranın peşine düşen adam senin dediğin taktiği yemez

brs852
16-04-2015, 16:45
28 değeri var diip aldığımız kişi öz kardeşi bu sefer o diicek bende istiyorum tapu hisseli galiba ya herkesin ismi ve kendilerine düşen payları yazıyor bilmiyorum o mu oluyor hisseli tapu

KÖROĞLU
16-04-2015, 16:56
Konuyu görmüşken bende birşey soracağım.

18 yaşından küçük bireyin üstüne mal yapılabilir mi? Ne şekilde olur ?

Yasal temsilcisi vasıtasıyla ( 18 yaşından küçük ve ayırt etme gücüne sahip ise mk. da sınırlı ehliyetli olarak geçer) işlem yapılabilir.

Tasarruf etme hakkı kendi başına olmaz sadece. Veli ya da Vasi duruma göre hareket eder.

KÖROĞLU
16-04-2015, 16:59
28 değeri var diip aldığımız kişi öz kardeşi bu sefer o diicek bende istiyorum tapu hisseli galiba ya herkesin ismi ve kendilerine düşen payları yazıyor bilmiyorum o mu oluyor hisseli tapu

Şöyle soralım, tapu dairesine gidip işlem yapıldı mı o kişiyle ilgili olarak ?

Yani tapu tescilinde evin x/x hissesinin size ait olduğu yazıyor mu şuan ?

TigeR
16-04-2015, 17:12
Benim bildiğim çoğunluk yok derse daire satılmaz.Adama ver mahkemeye sen zararlı çıkarsın kaç bin tl masraf gidecek avukata mahkemeye sen bilirsin bize hava hoş deyin adamın emlakçıyla anlaşmadığı ne *****

brs852
16-04-2015, 17:14
Şöyle soralım, tapu dairesine gidip işlem yapıldı mı o kişiyle ilgili olarak ?

Yani tapu tescilinde evin x/x hissesinin size ait olduğu yazıyor mu şuan ?

Evet evet aldığımız hissenin işlemini tapudan yaptık randevu aldık onlar çağırdılar telefona msj geldi saatle ilgili öle gittik

brs852
16-04-2015, 17:31
O kişinin ismi falan yazmıyor artık tapuda eve gidince bakarım tekrar tapuya

brs852
16-04-2015, 20:24
Evet tapuya baktım hisseli tapu çoğunlukta istemiyor satılmasını herkesin alacağı hissesi payı yazıyor

gemsazr9
16-04-2015, 20:44
O ev çoğunluk istemezse satılamaz diyenler hangi kanunun hangi madesine göre diyor . O ev ihaleyi şuyu davasıyla satılır . Ayrıca diyelim o hissedar bankaya vs Borçlu banka yine o evi satabilir . Evi satar herkes hissesi oranında parayı alır . Tabi bankada ihaleyi şuyu Davası açarak satar .

Thracian
16-04-2015, 21:04
3-5 bakmadan verip parayı alın tapuyu üstünüze. Satıştanda hepsindnen yarın mahkemeye vermeyecekler diye ima istemeyi unutmatın (şart değil ama olursa iyi olur)

Az dan az çok tan çok gider mantığıyla haraket ediyorlar.

Dayı
16-04-2015, 21:22
Yukarı da bir arkadaşın dediği gibi çoğunluk istemez ise satılmaz diye bir şey yok. İster büyük ortak ister küçük ortak izaleyi şuyu -günümüz Türkçesi ile ortaklığın giderilmesi- davası açabilir. Burada satın alma önceliği ortaklardadır. Masrafı daha fazla ve sonucu sürpriz olabilir.

XSi
16-04-2015, 21:48
babaannenin keyfi kaçmasın , verin 3 lira daha gitsin.. başınızın gözünüzün sadakası olsun.

her evlat annesini düşünemiyor demekki.. yazık valla..

XSi
16-04-2015, 21:49
babaannenin keyfi kaçmasın , verin 3 lira daha gitsin.. başınızın gözünüzün sadakası olsun.

her evlat annesini düşünemiyor demekki.. yazık valla..

ben konuyu yanlış anlamışım, arıza çıkaranlar diğer eştenmiş.. pardon :)

erhanarici18
16-04-2015, 22:23
dava sonrası satın alma önceliği ortaklarındır deniliyo yorumlarda
peki şöyle olsa; aç kardeşim davanı dersin sen zaten alıcı ortaklardan birisin
mahkeme bilirkişi artık kim inceliyosa evin değerini bu tür kişiler hiç uğraşmadan hep daha düşük çıkarmaz mı
28 bin liradan daha ucuza gelmez mi

Dayı
16-04-2015, 22:28
Düşük çıksa ne olacak ?

dava sonrası satın alma önceliği ortaklarındır deniliyo yorumlarda
peki şöyle olsa; aç kardeşim davanı dersin sen zaten alıcı ortaklardan birisin
mahkeme bilirkişi artık kim inceliyosa evin değerini bu tür kişiler hiç uğraşmadan hep daha düşük çıkarmaz mı
28 bin liradan daha ucuza gelmez mi

Y.Emre
16-04-2015, 22:40
Dedem 1 eşi varmış ölmüş bu eşinden 3 çocuğu var sonrasında tekrar evlenmiş şuan ki eşinden yani babannemden 1 çocuğu var oda babam. Her çocuğuna 1 daire vermiş ve ölünce kendi oturduğu daire kendi üzerine olduğu için miras olarak yani her çocuğun hakkı oluyor. Babannem babam diğer 3 kardeş toplam 5 hisse. Bu 3 kardeşten bir tanesinin durumu çok kötü evi satalım payımızı alalım dedi. Babam ise evi satmayalım annem oturuyor ben sizin hisselerinizi alayım dedi. Ve kardeşlerden 1 tanesinin hissesini 28 bin olarak belirleyip bin lira tapu masrafı olarak sayıp 27 bin ödeyerek aldık. iki hisse babam 1 babannem 2 tane daha üvey kardeş kaldı. Bu üvey kardeşlerden biri istiyor biri istemiyor tamam dedik senin hisseni de alalım tamam dedik tapudan randevu aldık bu sefer bu ben 30 bin isterim dedi bizde itiraz ettik durduk yere çıktılar ortaya kredi dolarları bozdurduk 2.45'ten bir ton zarar ettik buda şimdi 30 isterim diye tutturdu. Eğer vermez isek evi mahkemeye verip evi sattıracakmış. Böyle bir şey olabilir mi acaba çoğunluk hisse bizde ve daha geçen ay 28 binden 1 hisse sahibinden hisse aldık. Ev çok para ettiğinden yada kar edeceğimizden değil sırf babannemin düzeni bozulmasın diye alıyoruz hisseleri de. Yardımlarınızı bekliyorum bu konuda telefondan yazıyorum kusura bakmayın biraz uzun oldu.

Sizde olan hisse oranının önemi yok. İş mahkemeye giderse, hakim %95 açık arttırmadan satışına karar verir. Yaşadığımız durumu anlatıyorum;

Bizde de var benzer durum. Dedem anneannem öldükten sonra birdaha evlendi, evlendiği hanımın 2tane çocuğu vardı. Birkaç sene önce de önce dedem sonra 2.karısı öldü. Dedemden kalan arsaların 1/4ü o kadına kaldı, o 1/4üde o çocuklar yarı yarıya paylaştılar. Herbirinin 1/8 hakkı var yani. Vefatlardan sonra kendilerine de hisse düşünce ne yapacaklarını şaşırdılar, nerenin ne kadar ettiğini bilmeden (bizlere de sormadan) gidip yarı parasına satmışlar tanıdık bi emlakçıya. Bizimkilerde biraz sinirle bundan sonra size dışarıdan birine hiçbir yer sattırmayız, nereyi satacaksanız gelip biz alırız falan demişler, koptu dananın kuyruğu.

Son görüştüğümde bu 1/8ler yüzünden 2 3 tane arsa mahkemelik olmuştu. Avukatların tek söylediği;

'Eğer uzayan mahkeme süresinde hisselerini anlaşarak alabilecekseniz, karşı dava açalım ama kazanmamız kesinlikle imkansız tek amacımız mahkeme süresini uzatmak olur.' demişti.

Sizin durum da aynı.. Tatlı dille yada mahkemeden vs korkutmayla çözebilirseniz çözün, olmuyorsa 2 3 bin zarar edip susturun.
Unutmadan, diğer kardeşten hissesini alırken tam tutar göstermişsinizdir umarım. Yoksa hisseli tapularda tapunun kök sahipleri tapuda belirtilen tutarı ödeyerek hisseyi satın alabiliyorlar. (Gerçi alan da satanda kök tapunun içinden araştırmak gerekli sizin durumu)

onursumer
16-04-2015, 23:22
benzer bir durum bizde var o yüzden en azından yaşadıklarımdan paylaşıyım

mirastan hisse sahipleri kendi aralarında çok rahatlıkla satış yapabiliyor, eğer dışarıdan birine satış yapılıcak ise herkesin onayı gerekiyor

diyelim siz hisselerin bir kısmını satın aldınız diğer kişilere ben xx rakama satın aldım veya alıyorum diyerek yazı gonderiyorsunuz onun hakkı olduğundan almaz ise sorunsuz size kalıyor ve eğer hisselerin büyük kısmını satın alırsanız

onun elindeki hisseyide alma hakkınız doğuyor ben satmam diyemiyor ayrı bi konuda davası olması gerek bizde o kısma gelmedi olay :)

brs852
17-04-2015, 09:23
kafam iyice karıştı ya tamam ben sırf babannem evden çıkmasın diye borca girip alıyorum evi ama ben ilk hisseyi 28 bin liraya aldım diğer hisseyi de 28 bin liraya almayı kabul ediyorum ama bu anlaştıktan sonra ben 30 isterim diyor bu sefer diğer satın aldığımızda onun öz kardeşi oda diyecek beni kandırdınız ucuza aldınız bende 30 isterim diye tutturacak. kafam iyice karıştı ya

BaD61
17-04-2015, 10:09
dedenızın diğer cocuklarına verdiği daireler duruyormu yoksa el değiştirdimi eğer duruyorsa mal kaçırma diye dava açma hakkı var babanızın ve verilen o 3 daire ve şuankı daireler eşit olarak tekrardan mirascılara paylasılır.

2. secenek hisse cogunlugu sizin oldugu için sizi mahkemeye verse ve böylelikle satışa çıksa bile öncelik dairede o kalan hisseyi siz alırsınız (genelde hisseli satışlarda dışarıdan biri girip almayı tercih etmez çok ortaklı mal almak istemez kımse bu yüzden satılcak rakam çok düşük olur )
mahkemenın belirleyeceği değer ise belediyeden alınan rayiş bedelidir bu bedel üzerinden o kişi kendi hakkını alır örn:100 bin liralık daire böle davalar sonucu 30-40 bine satılır böylelikle o kişi zaten 27 bin lirayı red ederken bu yolla alacağı para anca 6-7 bın lıradır.Bunu tüm avukatlar bildiği için zaten bu konu için avukata gittiğinde yaptıgının yanlıs oldugunu anlayıp sizınle anlaşmak isteyecektır.

Y.Emre
17-04-2015, 10:53
Şimdi aldığınız hissenin tapusunu da aldınız mı? Almadıysanız ilk iş onu bi alın. İtiraz falan edemez daha sonra. Sonrada diğeriyle anlaşarak almaya bakın hissesini.

@BaD61, Ev arsa işinde çok dümen var. Bütün çocuklara birer daire vermişse zaten bir sorun olmaz oradan. Aradan çocuk seçerek daire vermişse bile işi bilenler ilk olarak 3.bir şahsa, birkaç ay sonra 4.bir şahsa ardından da gerçekte kimin adına yapılmak isteniyorsa onun adına satış yapılıyor zaten. Mahkemeden birşey çıkmıyor bu işlemlerin ardından. Zaten miras kalma dışında üst nesilden alt nesle direkt olarak mal alım satımı yapmaz aklı başında olan insan.

2.konuda çeşitli durumlar var, malın değeri belirli bir değerin üstündeyse sadece mahkemeye verenin hissesi satışa çıkartılıyor. Malın değeri düşükse malın tamamı satışa çıkartılır, satış sonucu oluşan kazanç mirasçılar arasında paylaştırılır. Alan kişi hisseli bir yere girmiş olmaz yani, tek tapu şeklinde bütün malı alır.

Burada rayiç bedelin nasıl belirleneceği önemli, ve ilk açık arttırmada bu bedelin %75ini veren ilkinde satılmazsa 2.de %40ını veren alabiliyor. Her yönden zarar yani.

KÖROĞLU
17-04-2015, 11:07
Biraz arz talep meselesi olmuş sizinki, siz A kişisinden 28 e aldınız, diğerinden de satmasını istediniz ama o 30 a veririm demiş.

Etik olarak yanlış olsa da ( bu arada eve değeri kim bişti o da önemli) B kişisi hissesi için istediği bedeli serbestçe belirleyebilir.

İyi niyetle anlaşma sağlanmıyor ise izale-i şuyu davası açılır.

Dava sonunda ev açık arttırma ile satılır, en yüksek teklifi verene satılır ve ilgili bedel miras oranlarınca dağıtılır.

Burada 28 e sattığınız "beni kazıkladınız" şeklinde bir yaklaşımda bulunumaz çünkü işlemi tapu da tescil etmişsiniz.

Tapu kayıtları esastır bu noktada. Ama aile içi olarak değerlendirme farklı olabilir.

Benzer durum büyüklerimiz arasında yaşandı, 3 kız kardeşe kalan arsayı ortanca olan satın aldı (açık artırma ile) piyasa fiyatının üstüne.

Diğerlerine ödemeyi yaptı.

brs852
17-04-2015, 11:34
öncelikle kusura bakmayın alıntı yapamıyorum herkese ayrı yapınca konu çok uzun oluyor yazılar karışıyor dedem kendine bir apartman yapmış her oğluna da birer daire vermiş kendi oturduğu dairede öldüğü için bütün çocukların hakkı oluyor %25 babannemin hissesi %36 babamın hissesi 2 hisse birinin satışını aldığımız için %18 bir kardeş %18 diğer kardeş rakamlar tam net olmayabilir bu civarda bir şey eve değer biçme kısmı bu hissesine 30 bin isteyen kişi emlakçı getiriyor 100 bin eder fazlası olmaz demesine rağmen biz 28 bin ödeyip bir kişinin hissesini alıyoruz tapu masrafı 2 bin tutuyor bin lira masrafa düşüyor üzerini biz tamamlayıp alıyoruz şimdi sonuç olarak anladığım kadarıyla bu kişinin buna rağmen dava açma hakkı var ve dava açarsa nasıl bir yol izlemem gerekiyor çünkü anlaşamıyoruz 30 versek aaa veriyor 35 isteyeyim diyebilecek bir adam

Caesar
17-04-2015, 11:46
Deden evleri daha önceden dağıtıp vefaat ettiyse size bişey bırakmadıysa; Sizde mal kaçırma şeklinde dava edip tüm evlere ortak olabilirsiniz.

Gerçek sorunuz için; hissesi %1 bile olsa satışa çıkartır evi.

brs852
17-04-2015, 11:54
Deden evleri daha önceden dağıtıp vefaat ettiyse size bişey bırakmadıysa; Sizde mal kaçırma şeklinde dava edip tüm evlere ortak olabilirsiniz.

Gerçek sorunuz için; hissesi %1 bile olsa satışa çıkartır evi.

daire bırakmadığı çocuğu yok hepsine dairesini vermiş ölmeden önce kendi oturduğu evi satmak istiyorlar o zaman satışa çıkarma hakkı var ise nasıl bir yol izleyeceğimize bakmak lazım