Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Turbo basıncı düşürme

Turbo VTI
17-03-2009, 19:26
Arkadaşlar bir problemim var. Turbomun basıncını bir türlü istediğim kadar kısmayı beceremedim. Wg vidasını gevşetmek bana basınç düşürmekten çok turbo lagını artırmak gibi bir sonuç veriyor.

Örnek vereyim wg olması gerektiği gibi sıkılmışken ve gecikme felan yokken turbo 1,37 bar basıyor.

Ben 1,0 bar basmak ve sabitlemek istiyorum.

Bunu nasıl çözerim. EVC 4 tarzı bir alet almayı planlıyorum ucuz olması açısından. Kafama takılan şu. Bu aletle basıncı artırabileceğime inanıyorum fakat kısabileceğimden emin değilim. Boşa para harcamak da istemiyorum.

Basıncı pratik bir şekilde nasıl istediğim tarzda kısabileceğim ve sabitleyeceğim hakkında fikirleri bekliyorum. Ayrıca not Elektronik olmayan normal boost controllerden verim alamadım yani kısamadım.

Benzer problemi benzinli aracımda da yaşamıştım ama onda çok sorun olmadı. İstediğim gibi basıyordum zaten.

Kısaca alt devirleri öldürmeden basıncı nasıl kısarım. EVC 4 işimi görür mü, yoksa napmalıyım. Teşekkürler.

senna
17-03-2009, 19:32
basınç düşer elbette fakat Wg nizin kapasitesi ile alakalı birazda eğer kapasitesi uygunsa mümkün olduğunca düşürebilirsiniz evc olur yada daha farklı markalar olur genel olarak benzer çalışma prensibi vardır

uygun ayarlarla iyi bir elektronic boost controller wgyi uygun zamanda açarak ayarlanan basınçta çalışması gerekir buda lagi azaltıp uygun zamanda turboyu doldurması gerekir

Turbo VTI
17-03-2009, 20:04
Dostum teşekkürler teoride böyle görünüyor fakat örneğin bu denen olayı manual boost controller ile gerçekleştiremedim. Ha diceksin ki o alet dandiktir evet dandikti. Açmayı beceriyor kısmayı beceremiyordu.

Bir de ayrıca bazıları da wg nin kapasitesinin öneminin basıncı kısmak için değil de açmak için önemli olduğunu söylüyorlar bu da kafamı karıştırıyor.

Ayrıca wg vidasının sıkı olması sorun yaratmaz umarım çünkü gevşek olunca hiç tadı çıkmıyor alt devir ölüyor.

Başka uzman arkadaşların yorumlarını da bekliyorum. Alim mi evc4 ü. Forumdan bir arkadaşımız da hazır satıyorken.

senna
17-03-2009, 20:12
şu şekilde olabilir eğer wg istediğiniz şekilde çalışmıyorsa farklı basınç aralığında çalışan bir wgde denenebilir uygun şekilde olanı bulunabilirse

ayrıca uygun bir boost controller ayarı ile çalışması gerekir

açmayı kolay şekilde yapıp kısmayı yapamaması birazda wgden wg nin çalışma aralığından kaynaklanıyor

alt devrin ölmesi wg o basınca geldiği anda açıyor,muhtemelen o basıncada alt devirlerde ulaşabiliyor zaten, iyi bir ebc ile bu sorun giderilebilir tabi wgnin el verdiği ölçüde aslında en güzeli daha büyük kapasiteli bir harici wg kullanmak

coolvtec
17-03-2009, 20:27
yay kaçlık?

Turbo VTI
17-03-2009, 21:06
bu wg nasıl çalışıyor anlamadım ki. düşük basınçta açıyor yüksek basınçta kapatıyor mudur nedir? benim bildiğim yüksek basınçta açar ama anlamadım gitti.

yay kaçlık bilemiyorum bu multijetlerde kullanılan turbonun yayı kaçsa artık..

senna
17-03-2009, 21:10
siz wgyi çevirdiğinizde daha yüksek basınçta açmasını sağlaıyorsunuz buda düşük devirlerde gazın tamamen turbinden geçmesini sağlayarak daha iyi spool olmasını sağlar wgyi ters çevirdiğinizde düşük basınç için düşük devirde wg açılarak gazın belirli bir oranını tahliye eder buda spoolun biraz daha kötü olmasına neden olur

çevirdiğinizde yani sertleştirdiğinizde daha yüksek basınçta açacak ters hareketi yaptığınızda daha düşük basınça açacak

Turbo VTI
17-03-2009, 21:12
ama düşük basınçta açması demek yüksek basınçta geri kapanması mı demektir ki

sulhi
17-03-2009, 21:19
bu vesgeyt turbo ne ?

senna
17-03-2009, 21:19
yüksek basınçta kapanmıyor aslında siz çevrdiğinizde daha sert oluyor,daha yüksek basınçlarda açıyor daha düşük basınçlarda açmıyor atıyorum eski hali 1 barda açıyordu yani 1bar maksimum görüyordu, siz çevirdiniz şimdi 1.5 maksimum görüyor mesela

wgyi ters çevirdiğinizde ise daha düşük basınçlarda açıyor normalde 1 barda açıyorsa bu sefer 0.5 barda açacak mesela buda daha düşük devirlerde olacak çünkü turbonuz düşük devirlerde zaten bu basıncı oluşturduğu için daha erken devirlerde açacak buda zevksiz bir kullanım yaratacak

Turbo VTI
17-03-2009, 21:20
dediğini anlıyorum fakat öyle olmaktan ziyade alt devir ölüyor üst pek değişmiyor gibi :)

yani rolantide gaza basıp bıraktığınız zaman gördüğünüz bar değeri değişiyor sadece. kullanırken aynı...

senna
17-03-2009, 21:25
dediğini anlıyorum fakat öyle olmaktan ziyade alt devir ölüyor üst pek değişmiyor gibi :)

yani rolantide gaza basıp bıraktığınız zaman gördüğünüz bar değeri değişiyor sadece. kullanırken aynı...

öyle olması normal zaten:)

yumuşak olduğunda gaz turbo yerine wgden geçiyor buda düşük devirlerde turbonun doluşunu etkiliyor

sert olduğunda wg yerine turbodan geçiyor düşük devirlerde daha sert wgden dolayı turbo daha dolu oluyor

Turbo VTI
17-03-2009, 21:30
dediğine aynen katılıyorum. o zaman problem takılı olan boost controller da... ben ne kadar gevşetirsem gevşetim turbo yine de 1,5 barları geçiyor. boost controller kısamıyor bir sebepten ötürü...

senna
17-03-2009, 21:37
bu boost controllerdanda olabilir wg nin kapasitesindende genelde int. wgler farklı basınçlarda çalıştırmak için actuator değiştirilerek çözüm bulunur ex. wgler de bu iş dha kolay tabi

bana kalırsa daha kaliteli bir boost controller denemeniz birde eski kullanıcılar varsa eğer onlardada bu sorun bu wgde yaşanmışmı bu wgnin çalışma aralığı ne onu öğrenmeniz

Turbo VTI
17-03-2009, 21:39
Teşekkür ederim. Deneme yanılmadan başka çarem yok sanırım. Ama şu bir gerçek ki vidayı tekrar sıkacağım. Alt devir ölü ve dolmak istemeyen turbodan hiç zevk alınmıyor. Basıncı düşürcem diye alt devir zevkimden olmak istemiyorum. Üst devirde basıncın coşmaması için de bir çözüm bulacaz artık.

senna
17-03-2009, 21:43
wg uygun şekilde ayarlanıp iyi bir boost controller ile gaz gidişi ayarlanırsa sanırım sorununuz çözülecektir iyi bir ebc muhtemelen işinizi çözecektir

boosted_pug
17-03-2009, 21:54
okuduğumdan anladığım kadarıyla arabanızda internal wastegate war vidadan kastınız akçüatörün rotunu uzatıp kısaltmak bu şekilde yapmak zatende yaşamışsınız lag ı ve peek değerini arttırmakdan başka bi işe yaramaz ordan ayar yapılmıyomu yapılıyo ama çok sağlıklı olmuyo siz o rotu basıncı düşürmek için uzattıkça akçüatörün wastegate kapağına yaptığı basıncı düşürmüş oluyosunuz buda egzost gazının burdan kaçmasına neden oluyo doğal olarak turbonuz lag yapıyo

ikinci olarak evc4 ile yada o mbc tarzı aletlerle boostu arttırabilirsiniz ama düşüremezsiniz daha az basınç basmak için akçüatörü değiştirmeniz gerekli akçüatörün içindeki yayı daha yumuşak olan bi akçüatöre ihtiyacınız var bu sefer atıyorum 0.8 felan basarsınız alt devirleriniz ölmeden bunuda boost controller la istediğiniz seviyeye çıkartırsınız

Turbo VTI
18-03-2009, 07:56
Anladım sanırım. Teşekkürler.

VteC_MaNiaC
18-03-2009, 17:47
okuduğumdan anladığım kadarıyla arabanızda internal wastegate war vidadan kastınız akçüatörün rotunu uzatıp kısaltmak bu şekilde yapmak zatende yaşamışsınız lag ı ve peek değerini arttırmakdan başka bi işe yaramaz ordan ayar yapılmıyomu yapılıyo ama çok sağlıklı olmuyo siz o rotu basıncı düşürmek için uzattıkça akçüatörün wastegate kapağına yaptığı basıncı düşürmüş oluyosunuz buda egzost gazının burdan kaçmasına neden oluyo doğal olarak turbonuz lag yapıyo

ikinci olarak evc4 ile yada o mbc tarzı aletlerle boostu arttırabilirsiniz ama düşüremezsiniz daha az basınç basmak için akçüatörü değiştirmeniz gerekli akçüatörün içindeki yayı daha yumuşak olan bi akçüatöre ihtiyacınız var bu sefer atıyorum 0.8 felan basarsınız alt devirleriniz ölmeden bunuda boost controller la istediğiniz seviyeye çıkartırsınız

yada daha kolay bir şekilde internal wastegate ten kurtulup güzel bir extrenal wastegate ve doğru yayla basıncı sabitleyip MBC yardımıyla istediğiniz değerlere yükseltebilirsiniz... DAha stabil ve sorunsuz olur

Turbo VTI
18-03-2009, 17:48
Evet o da güzel bir çözüm fakat turboya uygun external wesgate bulmak, onu takmak, maliyeti vs. yine bir çok iş çıkarcak bana.

VteC_MaNiaC
18-03-2009, 17:52
Evet o da güzel bir çözüm fakat turboya uygun external wesgate bulmak, onu takmak, maliyeti vs. yine bir çok iş çıkarcak bana.

turboya uygun diye birşey yok eğer manifoldunuzda external WG çıkışı varsa çok kolay .. eğer manifoldunz döküm ise değiştirmeniz gerekebilir yok metal ise üzerine bi external WG çıkışı eklenir bir adette External WG alıp turbonun üzerindekini iptal edersiniz sorununuza kalıcı bir çözüm bulursunuz :)

Turbo VTI
18-03-2009, 18:08
Teşekkürler dostum bu da aklımın bir köşesinde bulunsun.