Orijinalini görmek için tıklayınız : yüksek sıkıştırmalı turbo yada sc motor ?!!?!
Arkadaşlar şuan letonyadayım burda bir arkadaşla tanıştım.
Çocuk 2.0 celicaya önce atmosferik dalaşmış yüksek sıkıştırmalı pisonlar ve forged kollar falan (kapaktan aldırmak faln gibi işlemler yapılmamış sadece pistonla sıkıştırma sağlanmış) daha sonra 280 ve 272 lik egzantirik leri takınca rolanti sallamaya başlamış oda superchargerlamış yüksek sıkıştırmalı ama düşük bar basıncıyla (sadece conta kalınlaştırarak sıkıştırma düştüğünü söylüyor) Şuan için arac güzel gidiyor tabi bilemem ne olur ilerde.
Aslında bana hep makul gelmiştir ilk aşamada yüksek sıkıştırmalı atmosferik yapsam motorumu (bölece kolları pistonları falan şöle forgedleriyle değiştirip bir para gömsem) daha sonra da elime para geçipde canım isterse) conta değiştirip ve en fazla pistonların tepesinden azcık aldırıp yüksek sıkıştırmalı düşük hava basınçlı bir turbo araç sahibi olsam.
A) ne kadar uzun ömürlü olur? (kaliteli markaların piston ve kollarını kullandığımızı varsayalım)
B) ne kadar mantıklı olur?
Not: Böyle birbirine ters adımları atmak isterken ne planlıyorum?
Araca atmosferik olarak başlayarak turbo ve onun için gerekli olan ünitelere harcayacağım parayı motorun içine pistonlara, kollara, yağ pompasına ıvıra zıvıra, gerekirse krank'a yatırıp ömürlük bir motor sahibi olmaya çalışmak (allahtan bir zeval gelmesse :9 ) aynı zamanda bu işlemden alacağım güçle keyifle arabama binmek (mutlaka standalone yada piggyback takviyesine her koşulda ihtiyaç duyacağımı biliyorum.
İkinci adımda benzin pompasıdır, regulatörüdür, enjektörüdür, ne bilim egzantiriğidir kasnağıdır. Bunlarla uğraşmak.
üçüncü adımda maddi ve manevi gücüm kalmışsa hala bu arabayla uğraşmak istiyorsam bahsettiğim turbolama işlemine girişmek.
celica kaç model?
zzt231 lerde 2.0 atmo motor yok o bakımdan sordum..
atmosferikte sıkıştırma yükseltilir, turboda düşürülür sağlık açısından bildiğim kadarıyla, atmosferik yükleyip aynı setupla turboya geçiş yaparsanız kırma riskinizi arttırmış olursunuz.
bence maddi olarak kendinizi toparlayın olmuşken 1 kez olsun mantığı ile hareket edin ve son noktayı bulun, yada turbo için parça toparlayın hepsini tek seferde montajlatırsınız.
Bulut Y.
12-01-2010, 18:45
ömrünü bilmem ama mantıksız olucagını düşünüyorum. atmosferik yüklersin ona tamam sonra turboya geçtiğin zaman kalın conta ve piston kafasından aldırmak yerine pistonları değiştir istediğin bar da çatır patır yürü
dragstar
12-01-2010, 18:51
ben kendi projemde saxoyu stock sıkıştırma üzerinden turbolıycam tahminen 0.5 bar basarım diyorum egt yi ve avansı düzgün ayarladıktan ve kontrol ettikten sonra niye kırılsınki ? kırılmaya sebep kalmıyor
yalan olmasın 1991-1992 falan o civarlarda modeli celicanın. Çok ciddi tehlike yaratacaksa yüksek sıkıştırmalı piston değilde dragstar gibi normal sıkıştırmalı pistonla devam edebilirim. Araba motor istiyor be üstadım beklemez benim parçaları temin etmemi sanmıyorum :) Yani şimdi bi ton para harcayıp motoru yaptırıp sonra turbo gelene kadar yürümeyecek bir arabam olsun istemiyorum :)
Bir turbo bir mani birde DP cok fazla bir masraf yaratmaz. Asil masrafi piston kol yatak yag ve su pompalari enjektorler ve ECU yaraticaktir. Bu yuzden suandaki halini turbolayabilirsin. Gitti yere kadar bu setupla gider dusuk basincla kompresyon cok dusene kadar motor ici parcalarini alirsin. Sonrada full motoru toplarsin daha once aldigin turbo parcalarinida ayni motorda kullanmaya devam edersin boylelikle ne arabasiz kalirsin nede yurumeyen bir arabaya binersin. Bu arada yapican arabayida soylersen daha mantikli fikirler yurutebiliriz.
1991 eclipse gs, 2.0. atmosferik önden çekişli olan modeli. Geçen kış aldım, aldığımdada çok iyi durumda değildi. Kışı Erzurumda yatarak geçirdi (yurtdışındaydım). Yazın on kere bugün başlıyorum yarın başlıyorum dedim , Elime geçecek bir parayı bekledim, tam parayı aldım gene yurtdışına çıktım. Önümüzdeki hafta Türkiye'ye dönüyorum yüzde 70 oranlada kesin dönüş yapıyorum. İlk yapacağım kaportaya vermek olacak araba epeydir yatıyor ihtiyacı var.
Eğer dediğiniz gibi turboyla başlayacaksam işe şöyle bir planım var;
Ecu ve enjektörler çok mesele değil Gsx in (turbo modelinin) ecusunu ve 550 cclik enjektörünü totalde 150-160 dolar civarına bulabiliyorsunuz ebayde biraz aradınızmı (chip yuvalı olarak) Tabiki en güzel seçeneğin standalone almak olduğunu biliyorum hatta gözüme ms'i kestirir gibiyim. (ucuz ve işlevsel).
Yine ebay'de 700 dolarlara turbo kiti var ama sanki bulaşmanın pek akıllıca bir iş olmayacağını söylediğinizi duyar gibiyim. :) Sanırım tek tek toplayacam, hatta toplarken borulardır manifolddur falan gene çıkma almayı düşünüyorum ebayden falan yada İstanbulda falan dağıtılmış bir tane bulursam pazarlık yapabilirim. Motorun içine normalde gene turbo modelinin piston kolları ve pistonlarını getirtebilirm (yağ jetlerinden almam gerekiyor ama onunda tanesi 9 dolar falan pek bişi değil Sıfırı tabiki) ama yapmışken güzel yapalım forged kullanalım diyorum bilmiyorum çokmu tuhaf düşünyorum elimdeki bütçeyle.
Ha elimdeki bütçeyide belirteyim ortaya dökülsün herşey. 1 milyar kadar birikmişim var. onunda 500 ünü kaportacıma gömecem geri kalanını taksitle verecem(1500 e tüm arabanın içi dışı olarak anlaştık (evet tanıdık:) ) ). Yaza kadar arabayı kullanmayacam zaten, çünkü şehir dışında olacam (ortalama temmuza kadar) Bu sürede hesap ettim (çok kesin olarak) her ay 500 tl kadar bir para ayırabiliyorum bu işe. Allahtan bir zeval gelmezse tabi ha olurda büyükce maddi bir sıkıntım olursa arabayıda satarım uğraşmam zaten. Herneyse temmuza kadar zaten arabanın yürümesine ihtiyacım yok. Ekim ayına kadar da tam anlamıyla yürümesine ihtiyacım yok zira kullanacak başka aracım var. :D Ancak ekim ayında arabayıda alıp yine şehir dışına çıkacam. Seçtiğim yol ne olursa olsun o gün geldiğinde bitirmiş olmam lazım arabayı zira uzun yol yapacak hatta bir yıl boyunca benimle erzurumda kalacak. :D
---------------------------------------------------------------
Ben aslında bu sene atmosferik toplayım yazında keyfini çıkarabilirm belki demiştim ama bu planla üç aşşağı beş yukarı bu işin altından kalkarsın derseniz arabanın kaportada işi bitene kadar dediğiniz gibi turbosunu falanın filanını alır kullanırım(yada kullanmam motorun kondüsyonuna bağlı). Temmuz gibide o güne kadar ne kadar biriktirebilmişsem gerekirse kredi kartıylada (allahın emri zaten 1 milyar kadar daha borçlanabilirm sanırım) takviye yapar motor parçalarını toparlarım eylülde açarız motoru. falan filan . Tabi ki biliyorum bu işin derdi büyük ayarıydı ederiydi . tutardı tutmazdı. Herşey oldu bitti diyorsunuz sıfır yağ pompası bir azizlik yapıyor yada ne bilim boru çatlıyor hortum patlıyor oluyor bişeyler :D o yüzden zaten bunları soruyorum size. :D Siz ne düşünyorsunuz?
haa sat başka araba al turbolusunu al diyecek arkadaşlara hitaben: Hani arabayla aramızda bir bağ yok onu çok sevdiğim için satmayı düşünmediğim gibi bi gerçekte yok yada ne bilim ben bu arabayı özelliklede istemiyorum. :D Zaten hali hazırda sorunsuzca bindiğim bir arabam var. Bırakında bir projede ben yapiim işe yaradığımı hissederim belki biraz olur mu?
Valla once ECU enjektorler wideband falan kismini toparla. Ebay isi turbo kitlerine girme seni yari yola bile getirmeden birakirlar. Once dedigim gibi ecu enjektorler ve widebandini al. Sonra T25 turu cikmada olsa fark etmez bir turbo bul guzelce bir elden gecirt nissandan cikma roverdan cikma volvoda olur yada diger japonlardan uyguna bulunur. Sonra turbo manifoldu bulmaya calis ebay isi alicaksan dokum manifold bak yada turkiyede kendin yaptir. Tabikide bunun yaninda DP olayinida yaptir. Ford transit bmw e36 kasa dizellerden cikma intercooler bul kendine baska arabalardanda olabilir tabikide ama bu 2 aracinkinide kullandim ve fena degillerdi. Sonra bunlari tak arabana pasa pasa dusuk basinclarda kullan 5-6 psi digelim. Bu arada kendine kol piston yataklar bakinmaya basla tahmini olarak orta kalitede komple set kol piston yay segman subab ve yaylarini 2000$ a amerikadan bulabilirsin. Yeni yag ve su pompalarini al. Frenlerine ve amortisorlerine ne yapicagina karar ver. Sonra internallarin geldiginde motoru indir guzelce bir donat yerine koy ve devam...
slowmotion
13-01-2010, 01:41
hadi dön artık, paylaşacağımız çok şey var moruk :)
Dön artık ya doruk :D Bırak oraları da gel buralara :)
geliyorum valla artık yetti gayri :D arabada haşat oldu oralarda :D ryhn çok teşekkür ederim bilgilendirme için. Aslında elimde satılabilecek olupta kıyamadığım bir iki kıymetli eşya var belki onları elden çıkarır pat diye bir ayda bitiriveririm işleri bellide olmaz :D (kaşınmıyor değilim) Şimdi bir iki sorum var kesin kararımı vermeden:
1. orjinal alacağım yağ pompası yeterli gelecek mi yoksa özellikle turboyla kullanacağımı belirteyim mi?
2. Hyundai bu motoru çok yaygın bir şekilde kullandığı için trier takımı su pompası yağ pompası olsun oldukça ucuza orjinal hyundai olarak bulunuyor , Tercih edeyim mi yoksa mitsubishi olarak aramamda yarar varmı?
3. ecu yu ms mi almalıyım yoksa başlangıç için gsx den çıkma (turbo eclipse) ile yetinmeye çalışmak (+belki safc ile birlikte) yeterli olacakmıdır?
4. Bu aracın turbolusuyla bu modeli arasında fren sistemindeki en önemli değişiklik onda abs olması onun dışında disk boyutlarında bir fark yok bu durumda ne gibi bir değişikliğe ihtiyacım olacak?
5. İnternal için ne kullanmalıyım orjinal 4g63 turbo piston ve setinimi yoksa forged pistonlarımı (orjinal turbolu motor 220 beygir olarak geliyor nekadara dayanıklı bilmiyorum ama forged yada wisecco gibi markaları kullanırsam kafadan 400-500 dolar fazla ödemem gerekiyor)+ dip not eğer 4g64 krankı bulabilirsem 2.4 stroker olayına girecem .
6. Sanki şuan gözden kaçırdığım birşeyler varmış gibi geliyor aklınıza (önemli) birşey gelirde yazasanız çok memnum olurum.
Bu sorular vereceğiniz cevaplarınız kararımı etkileyecektir bilginize arz ederim :) Saygılar
geliyorum valla artık yetti gayri :D arabada haşat oldu oralarda :D ryhn çok teşekkür ederim bilgilendirme için. Aslında elimde satılabilecek olupta kıyamadığım bir iki kıymetli eşya var belki onları elden çıkarır pat diye bir ayda bitiriveririm işleri bellide olmaz :D (kaşınmıyor değilim) Şimdi bir iki sorum var kesin kararımı vermeden:
1. orjinal alacağım yağ pompası yeterli gelecek mi yoksa özellikle turboyla kullanacağımı belirteyim mi?
Başka seçenegin varsa daha iyi bir pompa bak yoksa orjinal olanlarını al.
2. Hyundai bu motoru çok yaygın bir şekilde kullandığı için trier takımı su pompası yağ pompası olsun oldukça ucuza orjinal hyundai olarak bulunuyor , Tercih edeyim mi yoksa mitsubishi olarak aramamda yarar varmı?
Ben olsam tercih etmem bunun yanında triger kayışı için kevler olanları tercih edebilirsin daha dayanıklı ve çok pahalı degil. Mazda ve kia da hyundai ve mitsubishi gibi fakat kiadaki aynı mtoru açtığımızda bazı parçaların kalite ve saglamlıkta bire bir olmadıgını gördük bence hyundaidede durum aynı olabilir ondan orjinal parçalarına bak yada aftermarket ürünlere.
3. ecu yu ms mi almalıyım yoksa başlangıç için gsx den çıkma (turbo eclipse) ile yetinmeye çalışmak (+belki safc ile birlikte) yeterli olacakmıdır?
MS en ucuz yontemlerden biri ondan MS düşünebilirsin. Ama dersen param var AEM EMS falan bak. MS piggyback fiyatına resmen 700$ PNP ayarlanır.
4. Bu aracın turbolusuyla bu modeli arasında fren sistemindeki en önemli değişiklik onda abs olması onun dışında disk boyutlarında bir fark yok bu durumda ne gibi bir değişikliğe ihtiyacım olacak?
Frenleri brembo kit ile yada turkiyede uretilen bir fren sistemi vardı onlarla degiştirebilirsin. Yada wilwood falan. Bunun dışında porsche bmw audi ve mercedesten cıkan kaliperleri bir şekilde oturtabilirsin ada EVO lardan çıkanlara bakabilirsin.
5. İnternal için ne kullanmalıyım orjinal 4g63 turbo piston ve setinimi yoksa forged pistonlarımı (orjinal turbolu motor 220 beygir olarak geliyor nekadara dayanıklı bilmiyorum ama forged yada wisecco gibi markaları kullanırsam kafadan 400-500 dolar fazla ödemem gerekiyor)+ dip not eğer 4g64 krankı bulabilirsem 2.4 stroker olayına girecem .
Bunların blokları yanılmıyorsam EVO ile aynı idi ve amerikada bu araç için çok seçenek var uygun fiyata büyük ihtimal ebayden orjinal çıkma parçalar temin etmen çok dert olmaz. Bu arada hedeflediğin güçleri yazarsan daha kolay yardımcı olabilir forumdaki arkadaşlar. Bu arada supertech in ürettiği 4g63 pistonların fiyatları 440$ gibi rakkamlarda.
6. Sanki şuan gözden kaçırdığım birşeyler varmış gibi geliyor aklınıza (önemli) birşey gelirde yazasanız çok memnum olurum.
Ivır zıvır illa çıkacaktır. O yüzden listende illa ekstralar diye para ayır.
Bu sorular vereceğiniz cevaplarınız kararımı etkileyecektir bilginize arz ederim :) Saygılar
Elimden geldiği kadar yazmaya çalıtım. Burdaki daha bilgili arkadaşlar deneyimlerini ve bilgilerini zaten yazarlar. Onemli olan düzgün plan sabır ve para.
çok teşekkür ederim cidden. Aslında 200-250 lerden daha fazlasını istemiyorum zaten şuandaki pilotajım fazlası için tehlike yaratabilir diye düşünüyorum (şuan motorumda Turbo motorun egzantirikleri ,300 cclik special edition (94 mode se) kodlu motordan çıkma enjektörleri,maf sensörü ve ecu'su var. Bu durumdaki fabrika verileri 165 beygir diyor. Tabi motorun şuanki durumunu bilmiyorum) Hedeflediğim değer çok yüksek değil sanıyorum ki ama internal parçalar kaliteli olsun kendimi yetiştirdikçe belki daha fazlasını isterim 10 kere motoru açmak zorunda kalmak 10 kere iinternala para ayırmak istemiyorum
1- Tuyrbo ile yağ pompasının alakasını çıkaramadım :) senin araba özel bir pompa olduğunu sanmıyorurum Yanlız Tek sıkıntın yatak olabilir Trimetal bir yatak bulman gerekebilir Aftermarket bir yatak varmı bakarsan senin açından iyi olur
2-4g63 pompası olmuyordur sana sanmıorum olursa onu alabilirsin minik ellemelerle iyi basınclar sağlıuyor
3- iksinide alma dah işlevsel bir beyin almanı öneririm
4-Ewo brembolarını takan çok insan var sorun olmaz
5-4g64 krankı 100 milim ciddi tork sağlarsın Eagle kol ve Cp yada wiseco pistonla olayı kapatabilirsin (~700Hp Rated)
6- o bbloklarda sıcaklık sıkıntısı büyük yağ soğutucusunu unutma 4g63 bloğuyla aynı ise power enterprise yatak kullanmanı tevsiye ederim balans millerini iptal et
1. orjinal alacağım yağ pompası yeterli gelecek mi yoksa özellikle turboyla kullanacağımı belirteyim mi?
2. Hyundai bu motoru çok yaygın bir şekilde kullandığı için trier takımı su pompası yağ pompası olsun oldukça ucuza orjinal hyundai olarak bulunuyor , Tercih edeyim mi yoksa mitsubishi olarak aramamda yarar varmı?
3. ecu yu ms mi almalıyım yoksa başlangıç için gsx den çıkma (turbo eclipse) ile yetinmeye çalışmak (+belki safc ile birlikte) yeterli olacakmıdır?
4. Bu aracın turbolusuyla bu modeli arasında fren sistemindeki en önemli değişiklik onda abs olması onun dışında disk boyutlarında bir fark yok bu durumda ne gibi bir değişikliğe ihtiyacım olacak?
5. İnternal için ne kullanmalıyım orjinal 4g63 turbo piston ve setinimi yoksa forged pistonlarımı (orjinal turbolu motor 220 beygir olarak geliyor nekadara dayanıklı bilmiyorum ama forged yada wisecco gibi markaları kullanırsam kafadan 400-500 dolar fazla ödemem gerekiyor)+ dip not eğer 4g64 krankı bulabilirsem 2.4 stroker olayına girecem .
6. Sanki şuan gözden kaçırdığım birşeyler varmış gibi geliyor aklınıza (önemli) birşey gelirde yazasanız çok memnum olurum.
Bu sorular vereceğiniz cevaplarınız kararımı etkileyecektir bilginize arz ederim :) Saygılar
1- Tuyrbo ile yağ pompasının alakasını çıkaramadım :) senin araba özel bir pompa olduğunu sanmıyorurum Yanlız Tek sıkıntın yatak olabilir Trimetal bir yatak bulman gerekebilir Aftermarket bir yatak varmı bakarsan senin açından iyi olur
2-4g63 pompası olmuyordur sana sanmıorum olursa onu alabilirsin minik ellemelerle iyi basınclar sağlıuyor
3- iksinide alma dah işlevsel bir beyin almanı öneririm
4-Ewo brembolarını takan çok insan var sorun olmaz
5-4g64 krankı 100 milim ciddi tork sağlarsın Eagle kol ve Cp yada wiseco pistonla olayı kapatabilirsin (~700Hp Rated)
6- o bbloklarda sıcaklık sıkıntısı büyük yağ soğutucusunu unutma 4g63 bloğuyla aynı ise power enterprise yatak kullanmanı tevsiye ederim balans millerini iptal et
benim arabanın blok kodu 4g63 zaten. Tabi şuanki ewolarla pek bi alakası yok 6 bolt 1g benim motor 1991 üretimi. 6 bolt bir 4g64 krankına rastlarsanız mutlaka haberim olsun almayı istiyorum çünkü. Yağ pompasını sorma nedenim hani yağa ihtiyaç duyan parça sayısı artınca pompanın basıncı az kalırmı sıkıntı yaşarmı diye düşündüm. Ve evet kesinlikle çok ciddi bir ısınma sorunu var bu bloğun o kadar büyük radyatörle fanı güneşe taksan soğur herhalde :S
Peki kapakta falan herhangi bir değişikliğe ihtiyacım olacakmı benim egzantiriklerim aynı aracın turbo modelinde çıkma olanlarla değiştirildi zaten istanbulda üst kapak yapılırken (araların pek değil 7-8 derece gibi bir fark vardı yanılmıyorsam) geri kalan bütün parçalar orjinal mitsubishi amlemli olarak kullanıldı sadece yayların kutusu üzerinde eagle'ın (araba firması) sembolü vardı.
6 boltların en büyük sıkıntısı krank walking 7 ye cevirme kitleri var onlardan alsan senin açından daha iyi olur :)
su sıcaklığı değil sölediğim yağ sıcaklığı :) yağ pompası 4g63 al modifiye yapılabilir sorun olmaz kapakta ise Gen1 alabilrsin hepsini sorun olmaz
4g64 çok pahalı deil sanırsam 800 dolar civarında 0 ı usade
Ben ebayden bakındım aslında 4g64 için ama hep 7 bolt buldum. ya tam anlasam zaten 7 boltla 6 bolt arasındaki farkı. yabancı sitelerde tek yazdıkları birinin volanı 7 saplamayla oturtuluyor diğerinin ki 6 saplamayla :D o değişim kitlerini araştırcam ne fark var bi bilsem kite mite bırakmadan ben toparlayacam parçaları zaten :)
hehe yağ ve su harareti olayında da kusura bakma cehalet işte :D ama gıcık alıyorum o o fan'a onuda ilk fırsatta ergonomik bir amcasıyla falan değiştirecem.
Sanırım debriyaj, motor kulakları ve aks başlarınıda listeye eklemem gerekiyor?!
Üzerindeki orjinal cantları 16 aslında hiç değiştirmeye gönüllü değilim onları ama fren kiti miti olayına girince 17 ye çıkartmam gerekecek galiba. En azından forumda genel olarak okuduğum o.
yatakları farklı birde gezi ayları düzgün birine toplatırsan sorunsuzolur ayrı ayrı satıldığını görmedim daha
slim fan bulabilirsin TR de FAZ marka gayet basarılılar
ok çok teşekkür ederim. Hemen araştıracam kitleri ve örnekleri. şuandada liste ve plan yapıyorum.
dsmtuners.com olması lazım bakarsan yardımcı olur sana çok :)
zaten abonesiyim o sitenin :D tüm foto örneklerini topladım bir iki arkadaşda edindim amerikadan parça desteği sağlayacak. Tabi onlar için hafta sonu hurdalığa git temiz çıkmasını al akşam gel tak olayı olduğu için beni bazen anlamıyorlar. Mesela sordum az önce kiti birine ne kiti ya ben gittim 7 bolt aldım oturttum arabaya dedi bana :S ağır geldi bu açıklama
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.