bu işler böyle kendi yaptıgında tr de tek dir başkası yapınca şeytan taşlar gibi devam :D o biiiir CEEEM BOOZBEEEY
Printable View
çok kısaca: supercharger alt devirlerden itibaren devreye giren bi sistem turbo önce doldurması lazım.. turbonun avantajı ürettiği beygirlerin hepsini sana verir doldurduktan sonra.. ancak supercharger kasnakla döndüğü için motor ürettiği beygirlerin birazını supercharger a verir oda ona fazlasıyla geri verir turboya göre avantajı ise turbo 3000 devirde dolduruyo diyelim sen o zamana kadar supercharger dan çoktan faydalanmaya başlarsın.. teoride böyle pratik de görecez iki hafta sonra başlıyoz :D
burada temelde iki cesit olan sc nin avatajlarını corba haline getirmis ortaya super bi sc cıkarmıssın dostum. Oncelikle iki cesit sc var biri centrifugal olan digeride root type diye gecen. Centrifugal olan gorunum olarak turboya benzer, salyangoz seklindedir, kayıs tahriki ile doner, oyle gaza oturunca direk basınıcı goremezsin, basınc devirle paralel olarak linear sekilde artar, maximum basıncı redline'da elde edersin. e36 icin sc kitleri bu tipi kullanır, ben kendimde bu tipi kullandım aracımda su anda erayda bunu kullanıyor vs.. Oyle 3000 devir basınc coktan geliyor vs.. bu sc de olmaz :) kasnak kombinasyonları ve sc donebilecegi maximum deviri hesaplayarak basıncını ayarlarsın, 0.5 bar basan bi kombinasyon sectin diyelim bu basını aracın maximum devirinde gorebilirsin.
Root type dedikleri sc ise aslında senin erken geliyo dedigin sc'dir. İlk nesil minilerde mercedeslerde vs.. olan bu tiptir. Bu temel olarak havayı sıkıstırıp motora veren bıcaklardan olusan bi sc'dir. Buda kayıs tahrikli doner. daha dusuk devirde basınc saglar ama olsturdugu basınclı hava linear bi akıs icinde degil kesik kesik sekilde verir bu dezavantajdır vs.. bu sekilde uzar gider :)
demem o ki ne tip sc kullanacagını bilmiyorum ama yukarıda yazdıklarını bu bilgiler dogrultusunda revize etmen gerekebilir :)
benim kullanacağım root type eaton m90 :D belki de onu baya incelediğim için o yönde söylemlerde bulunmuş olabilrim :D hazır birini bulmuşken bilgilerinden faydalanıyım :D
daha dusuk devirde basınc saglar ama olsturdugu basınclı hava linear bi akıs icinde degil kesik kesik sekilde verir derken kesik kesikten kasıt nedir ve bunun sebebi nedir.. aydınlatırsanız sevinirim..
Ben uzman falan degilim resul ama nacizane bildiklerim yazayım, senin inceledigin root type sc nin ic yapısına da bakmıssındır. Emdigi havayı birbirine paralel donen bıcaklar sayesinde bıcakların odalarında sıkıstırıp daha sonra manifolda uflemekte ve orada pozitif bir basınc olusturmakta. Bu durumda bu odalarda sıkısan hava turbo yada diger tip sc deki gibi linear bi akıs seklinde degil mevcut yapıdan dolayı pulse yani atımlar seklide verilmekte, o yazdıgım kısımdan kastım bu.
anladım.. iç yapısını filan incelemiştim ama bu bilgiye rastlamamıştım daha önce.. yalnız anlattığın şey çok mantıklı.. tek soru bu kesik kesik gönderme işi 10000 rpm de dönerken sanırım öyle hissedilir bişey olmayacaktır?? benim şu an aklımdaki projeyle ilgili tek sıkıntım şu: (her şeyi tasarladım ama bunu söyleyince belki gülersiniz :D)
ben bypass valfini aktive edecek hortumu nerden alacağımı tam olarak kestiremiyorum aklımda bişey olmasına rağmen..
ikinci de boost saatinin bağlantısı için T yi nereye atacağımı bilmiyorum henüz..
bu söylediklerim çok basit sorular gibi gelebilir ama burda usta filan olmadığım halde bu işten en çok anlayının da ben olduğum düşünülürse bu soruların yanıtını bulmam lazım yoksa hali hazırda montajı yapılmış bi araç bulacam :D
yahu kardesım neyın ıc yapısını ıncelıyosun,youtube dan bakarak ordan burdan bıseyler okuyarak olmaz bu işler,heleki süpersarj daha karısıkken turbodan,olmaz,bılmek lazım konulara vakıf olmak yasamıs olmak lazım en azından,forumda herkes usta herkes bilirkişi dıye bı kaıde kural yok,neyın 10 000 rpm dönmesi? hıssedılen derken neyı kastedıyosun? neyi tasarladın? by pass valfı dedıgın ne? aktıve eden hortum derken neyı kastedıyosun,bunların hepsını bılınclı olarak bılerekmı soyluyosun? ben 20 yıldır turbo tamırcısıyım ben senın kadar bılmıyorum galıba..dedıklerımı yanlıs anlama kardesım..ama yanlıs bılgı yada yarım yamalak bılgı ogrenmektense, hıc öğrenmemek ıyıdır...
incelediğim şey sipariş edip elime ulaşan eaton m90 supercharger ın iç yapısı.. anlaşılamayacak bişey yok arkadaşın dediği yapıyı içine bakınca anlıyosun.. bence superşarj turbodan daha karışık değil sadece turbo piyasada çok fazla olduğu için insanlar turbo hakkında daha fazla bilgi sahibi o kadar.. insanın bi şeyi yaşaması için en azından bir kere başına gelmesi lazım herşeyin bi ilki olacak yani.. forumda herkes usta fikrine katılmıyorum zira forum dediğimiz şey insanların bilgili diğer insanlara sorular sorarak kendi kendilerini internet yoluyla geliştirme araçları.. bu anlamda soru sormak veya öğrenmeye çalışmak bazen suç oluyo (lütfen siz de dediğimi yanlış anlamayın) ve bizler bu amaçla forum sitelerini ziyaret ediyoruz.. 10000 rpm dönmesi derken ki kasıt da supercharger ın 10000 rpm de dönmesi (bunun hesabı hakkında da bilgi verebilirim ama konu dağılmasın)... by pass valve dediğim yapı: yeterli boost olmadığında supercharger ın devreye girmesini engelleyen bi sistem en basit haliyle.. hortum derken kendimi tam anlamıyla ifade edememiş olabilirim... son olarak bizler en nihayetinde kullanıcıyız ve burda bi çok insan kullandığı araçları nasıl daha iyi daha performanslı yaparız gibi şeyleri öğrenmeye çalışıyo ya da sorunlarını çözmeye çalışıyo.. bi şeyi yarım yamalak ya da yanlış öğrenmek derken de neyi kastediosunuz anlamadım ama bu işi meslek olarak yapmak gibi bi durumumuz yok bu saatten sonra onun içinde bi kursa veya okula mı gitmemiz lazım tam öğrenmek için anlayamadım.. evet bişeyler yapmaya çalışıyoruz ve bunun için haftalardır internet başında gerek yurt içi gerekse yurt dışı sitelerinden ne var ne yok okuyup öğrenmeye bilgi sahibi olmaya çalışıyorum hala eksikler olabilir ama bu süreçte normaldir sanırım onlarda.. sizi kızdırdıysam özür dilerim ama yaklaşımınız biraz hada yumşak olabilirdi.. yine de katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim hayırlı geceler..