Arkadaşlar merhaba.
Türkiyede bilindiği üzere 100 bg bir araca bile 97-98 oktan koymak gibi bir düşüncemiz mevcut.
Fakat ben bunun böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum. Kendime ait 99 model turbo aracım olmasına rağmen her zaman 95 oktan kullandım. 97 oktan benzin ile depo ortalamasında ortalama 50 km gibi daha az gidiyor.
Araştırdım bu araçlar fabrika yazılımı kaç oktana göre ayarlanmış..? Şaşırtıcı biçimde 1 barda 8.2:1 sıkıştırma oranı olan WRX için 95 oktan, 8.4:1 sıkıştırma oranı olan STİ için ise 93 oktan önerilir diyor.. Ki bu araç 305 bg lik bir araç
Ben motorumda pistonları değiştirip 8.0:1 den 8.5:1 sıkıştırma oranına çıkarsam, genellikle düşünce 97 oktana geçmem gerektiği konuşuluyor.
218 bg olan ve 91 oktana göre üretilmiş bir aracın sadece piston sıkıştırma oranı ile yapılan bir modifikasyonla 93 en fazla 95 oktan la çalıştırılması yeterlidir.Belkide tam anlamıyla 95 oktanı verimli yakacak şekilde olduğu görüşündeyim. Aracım 99 model olmasına rağmen 91 oktan bilgisini subarunun global sitesinden aldım. Link aşağıdadır..
Konu ile anlatmak istediğim bir durumda.. zamanında 98 oktan vardı.. BMW nin türkiye sitesinde 98 oktan ile çalıştırın diyordu. Fakat BMW nin almanya sitesinde aynı araç için 95 oktan yazıyordu.. Türkiyedeki bu kaos devam edecek gibi görünüyor. Tamam 100 oktan gerekiyorsa koyalım, ama araba bastıkmı gitiyor diye de yakamayacağı yakıtı niye koyalım. Hem cebe hem çevresel olarak düşünmek gerekli..
Türkiyedeki yakıtlar kötü diyerek konuyu kapatmaktansa , elimizdeki teknik verileri koyarsak daha iyi olur düşüncesindeyim..Konuyu stok map ile yürüyen araçlar için açtım.Araç modifiyelidir. Map vardır, bar fazladır. turbo büyüktür.. v.s ..özel durumlar haricinde değerlendirelim konuyu..
İyi forumlar..
Subaru Impreza WRX | Impreza WRX Compare Tool