Water to air intercooler hakkında bildikleriniz, avantajları, dezavantajları, neden fazla tercih edilmediği ve genel olarak yorumlar.
![]()
Water to air intercooler hakkında bildikleriniz, avantajları, dezavantajları, neden fazla tercih edilmediği ve genel olarak yorumlar.
![]()
genel olarak air to water yani su soğutmalı coolerlar uzun mesafe denebilecek roll veya tırmanma veya ralli amaçlı kullanılamıyo suyun soğutma gücünün yetmemesinden ötürü
drag araçlarında ise lag ı ortadan kaldırdığı için ( mesafeden ötürü ) daha çok tercih ediliyo
şehir içi trafikte yada 2-3 yapıp bırakmada etkili ama dediğim gibi uzun mesafelerde air to air soğutması daha üstün
birazda meşakatli
ben uzunada gidebilmesi için ekstra radyatör ve tampon içinde su saklama kabı falanda düşünmüştüm ama ekledikçe ekleniyo ebay olmayan kaliteli precision garrette vs. gibi kaliteli coolerlar bu meşakatten kurtarıyo insanı ama lag gene lag![]()
Konu alperkirman tarafından (28-03-2017 Saat 16:14 ) değiştirilmiştir.
Allah Tekdir , Ordusu Türk'dür.
Bu konu o kadar basit degil. Yazmaya kalksam 5 sayfa yazarim hala eksik kismi kalir. Araci ve kullanim amacini yazin ona gore oneride bulunalim, ama bu sekilde bilgi kirliliginden baska birsey olmaz bu konunun gelecegi. Gelip yazanlarin yarisi kulaktan dolma yanlis ve eksik seyler yazacak ortalik corba olacak. Parca parca konusmak lazim bu konuyu.
Cok kabaca Gunluk kullandigimiz araclarda air to air daha mantiklidir. Esit sartlarda sogutma kapasiteli (radyator) olan sivili sistemlerin, sivisiz sistemlerden daha fazla sogutma imkani yoktur. Her bir isi transferi kayiplarla olur cunku. Sen once havayla suyu sogutup sonra o suyla tekrar havayi sogutmaya calistiginda sistemin toplamda daha kayipli calisacaktir. Suyu sogutacagin havayla direk havayi sogut, kaybin azalsin, daha iyi sonuc alirsin mesela.
Ha sivi sogutma ne zaman ise yarar? Drag yaparken manuel beslemeli bir sistem yaparsin air to air'den daha iyi sonuc verir. Aerodinami kasiyorsundur 400 yapacak arac tasarliyorsundur, sogutmadan kaybettigin 1 birimken aerodan 2 birim kazancin olacaksa orada da kullanilabilir.
Bu ne verip ne aldigin ile ilgili yani. Kafadan su daha iyi bu daha kotu denmez, hepsinin bir yeri bir amaci farkli birer olayi var bu sistemlerin.
You call it turbo lag , i call it foreplay ...
Su havaya göre ısıyı daha iyi iletir, bu nedenle daha küçük bir soğutucu ünite ile aynı miktarda havanın sıcaklığını düşürme.imkani olur.
Boyut küçük ve açık havaya doğrudan temas ihtiyacı olmadığı için çok kısa bir hava hattı ile basıncı havayı kompresorden emme.manifolduna iletebilirsin.
Her basincli hava sistemi mesafeden etkilenir, ne kadar az mesafe o kadar iyi.
Sulu soğutucular havalı soğutucular göre daha az basınç kaybı var denmekte.
Negatif tarafı ne?
1 daha pahalı, su motoru ve su radyatörü de olacak
2 daha kompleks, hava hava intercoolerda hesap daha basit, kurmak.daha kolay. Sulu soğutucular uğraşılar ak detay çok
OEM üretici tarafından bile daha az tercih edilmemesi bu iki sebebe dayanır zaten.
Kulaktan dolma bilgiyle bu kadar oluyor kusura bakmayın![]()
Merhaba yeni gördüm ben de konuyu. Ben yaptım şu anda rodajdayım ve memnunum. Normal kullanımda da diğer basma durumunda da iyi duruyor, ama daha ciddi bilgi veremem. Ben kendim -kendimi test etmek- en kısa yoldan turboyu nasıl bağlarım düşüncesi yüzünden yaptım. Turbo çıkışı ile emme manifoldu girişi benim 43 CM. Arabam 1.9 JTDM, projelerde konu var zaten, hepimiz biliyoruz. TDI olsaydı eminim daha kısa yoldan bağlardım Turbodan Emme manifolduna. LAG nekadar düşer diye bir meraktan çıktı. En az basınç kaybını aramaktı benim amacım. %1 ordan %2 şurdan burdan derken toplamda ciddi verim alabilir miyim acaba az basınç ile yine yürütebilir miyim bu aracı denemesiydi.
Buradan şuna sonuç çıkartın.
1) Sisteme su karışma riskiniz var. - En ciddi konulardan biri
2) Ciddi emek istiyor. Kablolama, tesisat v.b.
3) Parça sayınız fazla. Tak çıkar iki dirsek ile iş bitmiyor.
4) Su tankı, pompa falan derken maliyet yükseliyor. ve her eklediğiniz parçanın bozulma riski de var bu arada.
Ama bakın mercedes,V8 araçlarında kullanıyor. BMW 'de de var. bence bu ısı birikmesi olayını çoğunlukla çözdüler ve güç arttıkça suya talep artıyor. Arabanın önüne buz dolabı gibi büyük bir Intercooler bağlayıp, ona kocaman bir hava penceresi açmak artık araç üreticileri için uygun değil. Yapabilseler arabanın önünde delik yapmayacaklar. Çünkü arabanın bütün aerodynamik özelliğini bitiriyor. Bakın yeni arabalarda artık termostat yerine panjurlu ısı kontrol sistemleri deneniyor. Ondan ötürü Benim diyeceklerim bu kadar.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)