Arkadaşlar sıfır alacağım aracın rodajını nasıl yapayım?
Kimi diyor ilk 500 KM yüklenme kimi diyor ilk yağ değişimine kadar yüklenme...
Yardım lütfen...
Arkadaşlar sıfır alacağım aracın rodajını nasıl yapayım?
Kimi diyor ilk 500 KM yüklenme kimi diyor ilk yağ değişimine kadar yüklenme...
Yardım lütfen...
Size soyle anlatayim; belki tesaduf dersiniz, inanirsiniz, size kalmis..
Ayni motora sahip Cooper S'li bir arkadasim ilk 1500 km boyunca cok sakin kullandi, soguk calistirmalarda ve motoru durdurmadan once 1'er dk falan bekleterek kullandi aracini.. Su an 10 bin km'yi devirdi, ayni durumdaki tum Cooper S'leri geciyor araci.. Rodajin saglikli yapilmasi onemli bence o aracta..![]()
Alıntıdır .Rodajda tam gaz hızlanma ve viteste yavaşlamanın (dekompresyon) önemi ;
Aracınız ile uygun viteste Tam gaz hızlanmalar ve hızlandığınız viteste ayağı gazdan çekerek yapılan yavaşlamalar gayet önemlidir.
tam gaz hızlanma ile segmanları silindir yüzeyine bastırırsınız.
Dekompresyon yavaşlamada ise karter havalandırma vasıtasıyla yağ buharı motora emilir. ayrıca oluşan vakum sayesinde çapaklar motordan egzoz yolu ile atılır.
kalan çapaklar ise motor yağı tarafından tutulur ve filitre tarafından süzülür.
Rodajda motor yağı değişim süresi ;
Atılabilecek partiküller egzoz yolu ile atılır kalanlar ise motor yağı tarafından silindirlerden uzaklaştırılır demiştik.
madem çok düşük km lerde çapak atmanın büyük kısmı tamamlanıyor öyleyse motor yağımızı hemen değiştirmeliyiz..
çünkü motor yağı filtreden geçmeden evvel onlarca yüzeye temas eder.
yağımızı ne kadar erken değiştirirsek motorun pislik ve çapak içinde çalışmasını o derece engelleriz..
zira sürtünme güç kaybının başlıca nedenlerindendir, içinde partiküller yüzen bir yağın doğuracağı sonuçları ise siz düşünün ...
amacımız temiz bir motor..
1000 km sonunda (rodaj sonunda) yapılması gerekenler ;
Segmanları anlatabildiğimiz şekilde rodajlarsanız 1000 km sonunda aracınızın motoruyla işiniz bitmiş demektir.
istediğiniz marka kaliteli motor yağına geçebilirsiniz.
bundan sonra aracınızın motoru içinde çalışan parçaların sürtünme oranının azaltılması ve daha rahat devir çevirmesi için izleyeceğiniz kullanım tarzı dekompresyon a ağırlık vermedir.
Dekompresyon ile motorda oluşabilecek tüm pislikler meydana gelen vakum ile motordan atılır, Silindirlere emilen yağ buharı sayesinde motor rahatlar.(YB)
Özetle yeni otomobilin rodajında ;
Hararet en önemli değişkendir.
Mümkünse orta kalite mineral yağ kullanılır
Düşük kilometrelerden itibaren silindir basıncı oluşturmak için uygun viteslerde tam gaz hızlanmalar gerçekleştirilir.
Viteste yavaşlama (dekompresyon) en az tam gaz hızlanma kadar önemlidir.
Motor yağı ve filitresi sık değiştirilir.
1000 km rodaj için yeterli süredir.
1000 km sonunda motor içindeki sürtünmenin azaltılması maksadıyla disiplinli bir sürüş tarzı benimsenebilir(motor açma)
Motor yağınızı garanti sebepleri vb nedenlerle değiştiremiyorsanız yapacağınız tek şey düşük km lerden itibaren tam gaz hızlanma ve viteste yavaşlama yapmaktır.
1000km sonunda izin verilen devir bandının sonuna kadar tam gaz hızlanma yapmış olmanız gerekir.
Motor yağınızı değiştirmek için 15.000 km yada 7.500 km vs beklemeyin..
Aracınızın yakıt ekonomisini artırmanın başka yolları da var.
Doğru zamanda vites değiştirin, bir an önce yüksek viteslere geçin.
Aracınızı sakin kullanın, ani hızlanmalardan kaçının.
Ani fren yapmamaya çalışın, önceki araçla aranızda yeterli mesafe bırakın.
Lastiklerinizde doğru basınçta hava olmasını sağlayın.
Aracınızı yüksek devirde kullanmayın.
Gereğinden fazla yük taşımayın.
Çok yoğun trafikte, kullanmadığınız zamanlarda motorunuzu durdurun.
Gerekmedikçe klimanızı açık tutmayın.
Motorunuzun iyi durumda ve bakımlı olmasına dikkat edin.
Yüksek hızlardan kaçının.
Trafiğin daha az olduğu yolları tercih etmeye çalışın.
şöle bi konu var
http://www.techturkey.com/forum/show...Dl+yap%FDl%FDr
Biz 1500km yaptık usul usul. En son da kutlamak için hafiften bir otoban(100km) yaptık, çok zorlamadan tabi.
Bu perşembe de yağ bakımı...
19051919-23041920-30081922-01111922-29101923
hacı peugeotun önerdiği bi rodaj programı yok,ama sen kendin bi program uygulayabilirsin. cooper s için arkadaşların uyguladığı sistem mantıklı geldi bana.ama arada birde üst devirleri gıdıklamak lazım çok abartmamak şartıyla
daha sonrada allah ne verdiyse yüklenirsin brocuğum![]()
Şöyle düşünüyorum ;
İstanbul-Ankara otoban sonunda yağ değişimi
Ankara-Antalya otoyol sonunda 2. yağ değişimi ( rodaj da oluşacak parçaların temizlenmesi amaç)
Sonra Mini ci arkadaşın sistem gitmeden 1 dk bekle çıkmadan 1 dk bekle..
1000 km ye kadar sadece 4-5. viteslerde orta devirlerde ara ara tam gaz.
1000 den sonra yavaş yavaş sıkıştırma 1500 den sonra Allah ne verdiyse ..![]()
ben olsam sehir icinde biraz dolasip motor isisi normal seviyeye geldikten hemen sonrasinda yagi degistirir ondan sonra bin kilometre sıkıstırmadan devam edip yagi tekrar degistirirdim...
Experience is what you get when you don't get what you want.
Evet kesinlikle sık yağ değişim ile dur kalk tarzı trafikte biraz dolaşmak lazım. Otobanda sabit 90 ile iki nokta arası yapılan ulaşım bence rodajda büyük etken değil. Devir bandını farklı yük durumlarında dolaşması ısınıp soğuması ve bol yağ değişimi benim önerim. Tabiki klasik bilindik belli km 3000 i geçme dip gaz yapma sonra yavaş yavaş gazlamaya başla rodaj bittince bir süre dip gaz git gibi şeyleri de es geçmemeli.
Schumi.Projects
106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
Never drive faster than your guardian angel can fly
106 RC - 106 GTI with 2 liter engine
yakın zamanda bende rodaj yapıcagımmm ama ben ılk motor yaptıgımdaa 1000 km yol yaptımm sonraa ara ara sıkıstırayaaa basladımm 1000 kmde yag deyıstırdımm her 3000 kmde yag deyıstırmeyee basladımm
sımdı yıne actım kafanııı sıbob lastıklerını deyıstırmek ıcın bakalımm hazır sokmuskenn tekrar segman atabılrımm durumuna gre haraket edıcemm![]()
cok merak edıyorum ve soruyorum ?
sanal alemın kablosuz delıkanlıları klavyenın hangı tusu ates edıyor ? ?
tuned by : gürsel canpolat (16ec813)
ben yeni aldim 207 rc ama anlamadim neden 1000 km de yag degistiriliyor yetkili servis 2500 de gel dedi ilk ozaman yag degistirmiyceklermi ? bakim yapmiycaklarmi yada benim 1000 km ye gelince yagi degistirmem gerekiyormu
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)