Mubarek adamsın Senna.
Printable View
Mubarek adamsın Senna.
wallahi öyle tüm bilgiler için çok teşekkürt ederim çok sağolun :) şimdi iş uygun büyüklükde turbo seçmeye ve sağlam bişey aramaya geldi :)
sen arabanı al turboda seçeriz
benim aracımda td03 turbo var şuan, aracım 1 barda rahat geziyor ancak ben td04 e geçmek istiyorum egtyi falan baya rahatlatıyor....
çıkan turbomu uygun fiyata sana bırakabilirim.... forget motor toplamıyacağına göre en fazla 05 barlarda falan gezersin, ki yeterde artar bile... ayrıca td04 ten daha çabuk dolar
dizel turbosunu rahatlıkla benzinde kullanabilirsin ama bu sefer yağ soğutucusu takman gerekecek. Çünkü benzinli araçların turbolarını incelersen su soğutması kullanıyorlar bunun nedeni ise turbonun içinden geçen yağı soğutman gerekli.Fakat dizel araçların bazılarında su soğutması mevcut eğer su soğutmasız bi turbo seçersen yağ radyatörü sana şart olacaktır.Yoksa ışıklarda v.s yada yolda giderken arkandan devamlı seni kovalayan bi beyaz duman hep ensende olacaktır.
dizel turbosunu kullanabilrsin illa su soğutma vs gerek yok su soğutma çoğunlukla rulmanlı turbolarda kullanılır onlarında bir kısmında opsiyoneldir, tabi bu turbosuna bağlı ama iyi bir yağ soğutucu güzel olur
motor devriyle turbonun devri bir değil bastığı basınçla alakalı turbonun devri,
http://www.turbobygarrett.com/turbob...08R_comp_e.jpg
haritada Y eksenine paralel sonra aşağı doğru düşen eğriler mevcut sonlarında 45000 54000 vs gibi sayılar var onlar turbonun devrini gösterir Y ekseni PR pressure ratiodur bastığın basınçla atmosfer basıncıyla alakalı bir orandır X ekseni ise debidir gerekli hesaplamaları yaparak hangi motorda hangi basınçta turbonun hangi verim aralığında çalışacağını bulursun bu turbonun kağıt üstünde en yüksek verimi mesela %80 miş.Turboyu seçtin hesaplamaları yaptın verim alanında %80e geldi kompresör seçimin kağıt üzerinde doğrudur eğer hesaplamaların doğruysa motoru iyi biliyorsan özelliklerini iyi biliyorsan. turboyu aynı Y ekseninde yani aynı PRda eğer atmosfer basıncı aynıysa yani aynı basınçta eğer X ekseninin sol yönünde zorlayabiliyorsan bişeyler yapıyosun demektir:) tabi bunu yaparken verimin çok düşmemesine dikkat edip performans almak isterken performans kaybetmemek gerekir.
http://www.turbobygarrett.com/turbob...08R_turb_e.jpg
aynı şey turbin kısmı içinde geçerli motorun ürettiği gazı en verimli şekilde kullanıp en az kayıpla dışarı atman lazım. bunun içindirki büyük çaplı egzoz vs gibi şeyler yapıyorsun yaptığın şey kayıpları azaltmak ama aynı zamanda kayıpları azaltırken akışkan hızını düşürmemen gerekir vs vs herşeyin hesabını yapmak uygun olur.alttaki harita aynı turbonun turbin haritasıdır burdada basınç oranına göre turbinin gazı nasıl kullandığı görülmektedir.turbin kısmı aslında biraz daha önemlidir verimi motor verimini bana göre daha fazla etkileyen aslında üzerinde daha fazla durulması gereken elemandır.Sadece güç için komresör seçmek pek uygun bir durum değil.evdeki pcde usa holsette çalışan bir tanıdığımın hazırladığı excel dosyası vardı turbin verimlerini hesaplamak için yaklaşık olarak genel olarak turbin verimi kağıt üzerindeki gibi çıkmıyor maalesef o yüzden turbin palini housingi seçmek gerçekten önemli.
her turbonun bu şekilde haritaları mevcut mevcut olmasa bile eğer pal housing tasarımı çok farklı değilse zaten yaklaşık olarak hesapla neyin ne olduğu anlaşılır.
sabah sabah kafa açtım:)
başta senna olmak üzere bilgi veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim :) çok yararlı bilgiler çok teşekkür ederim :)
[QUOTE=senna;1572425]dizel turbosunu kullanabilrsin illa su soğutma vs gerek yok su soğutma çoğunlukla rulmanlı turbolarda kullanılır onlarında bir kısmında opsiyoneldir, tabi bu turbosuna bağlı ama iyi bir yağ soğutucu güzel olur
QUOTE]
http://en.turbolader.net/Turbocharge...4054-0001.aspx Alfa Romeo GTV Turbocharger
http://en.turbolader.net/Turbocharge...039880029.aspx Audi Passat 1.8 Turbocharger
http://en.turbolader.net/Turbocharge...154-5001S.aspx Fiat Coupe 2.O Turbo
http://en.turbolader.net/Turbocharge...360/VU13B.aspx
Ferrari F40 Twin Turbo
Gördüğün gibi hepsi su soğutmalı ve burçlu turbolar.
Oil cooler ile düz tip gövdeyi ne kadar soğutabilecek ? Kaldıki oil cooler taktığında yağ basıncıda düşecek araçtan araca değişir ama daha turbo takılacak araçta belli değil .Bu basınç ta turbonun milinin aşınmasına neden olacak.Yada aracın üstünde oil cooler olduğunu farz edelim.Servise v.s gittiğinde bu araca sabit durduğu yerde yüklenildiğinde oil cooler nasıl soğutacak sonuçta coolerlar rüzgarın radyatöre teması ile soğuyor.Bi soğumada söz konusu olmayacak ve turbolar yağ vermeye devam etmeyecekmi ? Fabrikasyon turbolu bir çok benzinli araçta opsyonel olarak su soğutması ve çoğundad oil cooler var bunları göz önüne almak gerekecek
servise gittiğinde kim niye yüklenilicek mantık ne ? bana radyatör rüzgar vs anlatma bana neyin ne olduğunu biliyorum. bana radyatör rüzgar vs deme
su soğutma o kadar gerekli değildir oem üretici kullanabilir yüksek km yapmak daha stabil çalışmak vs gibi şeyler söz konusu
yüksek performans için tasarlanmış turbolarda su soğutma opsiyonel sunuluyor kaldıki çoğu üretici kullanmıyor bile, neyi nasıl yaptığın önemli geç garretti oda opsiyonel sunuyor gt serisinde su soğutmayı borg warnera bi bak varmı su soğutma onu geç yataklarına bak rulman bile değil kaymalı yatak 200 220 psi basıyorlar hangisi senin deyiminle yağ vermiş?
fabrikasyon çoğu benzinli makine demişsin çoğu arabada turbo için su soğutma yok yeni nesil araçlarda kullanılma nedeni turboların teknolojilerinden kaynaklanıyor birazda
şimdi normal turbolanan araçlarda gt3076R felan koyulduğunda su soğutma veya yağ soğutmaya gerek varmı büyük ve sağlam bir intercooler ile güzelce yürür kanaatindeyim tabi iş fantazi boyutuna kaçarsa orası ayrı
gt serisinde dbb opsiyonlu alırken çoğu insan su soğutma opsiyonunu alır eğer turbodan çok çok fazla beklentin yoksa pist yarışı vs gibi yüksek basınçlı uzun gazlamalar yada maliyeti düşünüyosan eğer alma su soğutma opsiyonunu
günlük kullanımda forget'li 1-1.2 bar basan bir gt3076R veya t03-t04 gibi turbolar su/yağ soğutmasız sıkıntı yaşatırmı
yağ soğutma turtbo için değil motor içinde önemli o olmalı
eğer alabilyosan gt serisini alırken su soğutmalı al t serisi alıyosan eğer maliyet önemliyse alma
gt ve t serisinde su soğutmanın olduğunu nasıl anlarız ?
chra denen orta kısmında su soğutma için extra girişler olur etiketinden anlarsın
gt serisinde mesela aldığın turbo şöyle olur gt4202rls
r: ball bearing
l: su soğutma opsiyonu
s:tek turbin housing by pass gibi kodlarla olur gt serisinde su soğutma l dir.
semih abi çok basitçe anlatayım san gt serisi turboların alayını benzinli arabalar kullanmıyormu + 35 serisine kadar alayında su soğutması yokmu ???
Bu serideki turbolar benzinli araçlara göre yapılmadı mı ?
KKK nında su soğutmalı turboları var örn.1.8 t grubu
borg zaten kkk üreticisi bi firma ve onlarda performans grubunda su soğutması kullanıyor + gt42 gibi serilerde su soğutmasının olmamasının nedenide gayet basit zaten o turboyu takacak arabada ne olursa olsun oil cooler kullanılıyor ve sekmanları diğer gt ve oem turbolara göre çok daha etli .
Çokta basit bi deneyi var bu işin bitane 1.8 t nin sök bakalım su sğutmasını sana en fazla 20 km veriyorum 20 km sonra egzoz milindeki yağı görünce bu dediklerime katılacaksın.
Hatta bu yazdıklarımı yaşayan sitede sana 3 tane forum üyesi gösterebilirim.Benden turboları alıpta su soğutmasını takmadan yada oil cooler kullanmadan takıpta sonra arda bu turbolar egzozdan yağ veriyor die dükkana gelen
servise v.s gittiğinde bazı denemerde araçlar rolantide yüksek devirde çalıştırılabiliyor.Bunları ve benzer herşey göz önüne alınarak bi turbo seçilmli koca garrett v.s kerizmi sence o benzinli araçlara o su soğutmasını koyuyor + okadar fazla işçilik yaptırıyor.Holsetteki arkadaşına sor istersen bu konuyu sor yada garrett ve diğer yan sanayi turbo üreten firmalardaki arkadaşlarımıza sorup burda paylaşabilirim başımıza gelenleri burda yazıyoruzki başkalarınında kafasını bu gibi problemler sorunlar kurcalamasın sonuçta paylaşım yapıyoruz birbirimizin yanlışlarını doğruya ceviriyoruz
alayında su soğutma yok su soğutma opsiyonel hadi gt serisinii geçtim bw al s200sx su soğutma yok rulman yok o nolucak ? takınca kırıcakmı?